HIFIStyl

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 1

Plzeňské značce RIHA nelze upřít tah na branku. V jejich katalogu totiž najdete desítky modelů od malých a dostupných reprosoustav po obludně velké a neskromně drahé konstrukce, od relativně kompaktních integrovaných zesilovačů po monstrózní monobloky, prostě vše. Značka má i zejména v elektronice několik na hi-fi svět opravdu originálních řešení, ať už je to velmi čisté a transparentní řízení hlasitosti pomocí relátek, usazování reprosoustav na mohutné silentbloky místo hrotů nebo třeba používání speakON a powerCON konektorů pro nelimitovaný přenos energie.

Ač tedy některá řešení má firma originální, designový koncept svých produktů drží spíše v klasické až jednoduše účelné rovině. Doslova uprostřed nabídky značky (v "lepší" sérii Plus a modelové řadě Mega) stojí velký, ale vlastně ne ještě příliš velký sloupový model Mega V2 Plus.

Ozvučnice Mega V2 Plus jsou klasického tvaru, zepředu působí díky šířce 26 cm ještě decentně, ale hloubka 50 cm je už značná, stejně jako výška 120 cm. Na dvou kovových profilech a na okrajích připevněných silentblocích pak spočívá solidních 55 kg celkové hmotnosti. Za váhou stojí i použití MDF profilů o tloušťce 2,8 cm a také užití několika do vyfrézovaných drážek vlepovaných vnitřních příček, z nichž ta horní vytváří uzavřenou pracovní komoru pro středotónový měnič.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 2

Tak jak je u firmy zvykem, vzhledem k malosériové výrobce si můžete objednat prakticky libovolné povrchové provedení v barvě i dýze, zejména matné barvy se zaoblenými hranami působí mimořádně odolně.

Čelo skříně je osazené čtveřicí reproduktorů - úplně nahoře je středotónový kónus o průměru 17,6 cm, pod ním je měkká kopulka tweeteru s průměrem 2,7 cm (můžete si na přání nechat osadit kalotu kovovou) a to vše doplňuje dvojice 22 cm basových kónických membrán. Úplně dole je pak ještě věru obří otvor hliníkového bassreflexového nátrubku, který pokračuje více než do půlky skříně a je uvnitř oblepený těžkou tlumící hmotou. Zvolený průměr bassreflexu pomáhá optimálnímu proudění vzduchu, který nikde nenarazí na úzké hrdlo, čímž mimo jiné přispívá takto dimenzovaný otvor k vytvoření adekvátních pracovních podmínek měničů.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 3

Na zadní stěně je pro značku charakteristiky jen kovový štítek se speakON konektorem v bi-wire provedení. Na přání můžete dostat i destičku s klasickými reproterminály, ale speakON mají velkou výhodu v odolnosti i - díky mechanické fixaci pozice - v optimálním kontaktu.

Výrobce u této třípásmové koncepce neudává přechodové frekvence, ale zato ukazuje na nadprůměrnou citlivost 89 dB / 2,83 V / m, jmenovitou impedanci 4 ohmy a také na udávaný frekvenční rozsah 33 - 20 000 Hz (+/- 3 dB). I hodnotě trvalé zatížitelnosti 200 Wattů lze věřit.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 4

RIHA Mega V2 Plus jsme poslouchali v plzeňské firemní poslechovce, která je sice už pro jejich velikost trochu menší, než by bylo ideální, ale zase je řádně vybavená. Zdrojem bylo OPPO UDP-203 a UDP-205, oboje po koaxiálním kabelu vedlo signál do předzesilovače RIHA Line-4-DAC Plus (a jen tak na okraj - digitální výstup obou modelů je co do kvality neuvěřitelně rozdílný). Odtud vedl signál do koncových stupňů RIHA B200, byly tu dva a reprosoustavy byly přes firemní kabely zapojeny do bi-ampingu. Kvalitu proudu zajišťovala firemní pračka proudu RIHA IT-DCE 2000 s předřazeným DC filtrem. Srovnávali jsme pak třeba s modelem RIHA Zetta Plus.

Vlastně všechny produkty značky RIHA se mohou chlubit důrazný, robustním a hlavně opravdu nesmírně energickým basem, sloupek Mega V2 Plus v tom není jiný, ale jako kdyby přidal více klidu a nadhledu. Třeba v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) bylo cítit hodně suverénní nadhled, takovou tu naprosto nestlačenou, nenucenou jistotu, s níž jsou tóny precizně konturované i oddělené jeden od druhého. Basový tón má impuls, tuhost a pružnost, odklepává rytmus a pumpuje energii do místnosti s parádní přesností, reprosoustavy šlapou jako metronom, syté, autoritativní a super přesné.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 5

I střední pásmo se zdá být velmi pěkně otevřené, čisté a hlavně opět famózně energické. I velké hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) zní naprosto uvolněně, cítíte ta mocná vzedmutí, tu tělesnost a sytost, na tak starou nahrávku jsou vokály opravdu pěkně prokreslené a skvěle přesné. Kompletně sladěný systém RIHA odvádí výjimečně "rovnou" práci.

Činel v "Take Five" Davea Brubcka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) zněl lehce, parádně svižně a zněle. Zvuk je výtečně organizovaný a přesný, konkrétní, tóny jsou výtečně separované a mají víc než dostatečný objem. Není to technická analytičnost, ale schopnost jemně reagovat a udržet přirozenou čitelnost v každém okamžiku je Mega V2 Plus vlastní.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 6

Tak jako na zvládnutý bas, tak ani na dynamické limity jsme si u produktů RIHA prozatím nikdy stěžovat nemohli. Mega V2 Plus si řeknou o náležitě kvalitní elektroniku, ale v bi-ampingovém zapojení pak působily hodně sebevědomě. Příval smyčcové energie ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) dýchal, vybuchoval a tančil s jistotou a přehledem, reprosoustavy ale při jakékoliv hlasitosti zůstávají v klidu i přes všechen ten důraz a váhu, kterou zvuku umí dát.

Díky velmi přesnému podání umí Mega V2 Plus nechat vyniknout i poměrně drobné detaily, třeba Claptonova "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 1994 | MFSL | UDCD 725) byla celkově pod výtečnou kontrolou, s výrazným hlasem, znělou kytarou, ale i ruchy publika, rozlišenými a jemně prokreslenými. Všechno je pěkně poskládané a zapadá to na správná místa, snad jen s nárůstem hlasitosti se zvuk otevírá ještě víc a stojí za to nenechat Mega V2 Plus jen tak potichu šeptat.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 7

Se zmiňovanou přesností pak jde ruku v ruce i výtečná lokalizace nástrojů a přehlednost, v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) je hudební scéna poskládaná opět bez stresu, je to čisté a organizované, velké co do proporcí a kolem nástrojů je vzduch. Navíc se zdají Mega V2 Plus být velmi nesměrové a hudba je velmi homogenní, obraz je prostě celistvý po všech stránkách.

To nejzajímavější na Mega V2 Plus je to, jak k řekněme "běžné" firemní přesnosti, čistotě a energičnosti přidávají dospělý nadhled a uvolněnost. Pak totiž ani příliš nezdůrazňují, že Cashova "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) má nějaké ty zvukové limity. Ačkoliv totiž tyhle sloupky stále dbají na to, aby nechaly zvuk projít pokud možno bez omezení, mají dar lépe, uvolněněji rozplést ten zvukový chumel a dát mu klid a řád.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus 11

Sloupky RIHA Mega V2 Plus jsou výtečné a naprosto spořádané. Není jim vlastně co vytknout, pokud pro ně máte dost prostoru. Mají svou estetiku, která ale těm, kteří chtějí takhle velké reprosoustavy, bude parně vyhovovat, u zvukového podání je vše v pořádku - od nejnižších tónů až do nebeských výšek se zdají být vyrovnané a hlavně bezproblémově čitelné, celkově nadprůměrně uvolněné a samozřejmé. Reprosoustavy jsou velmi informativní a transparentní, nechají vás zkoumat (ne)kvalitu nahrávek i řetězce a prostě ve zkratce fungují přesně tak, jak myšlenka high fidelity velí. Pokud tak chcete velké reprosoustavy s velkým zvukem a velkou energií, které umí ale netlačit zbytečně na pilu kde nemají, tak tohle jsou parádní sloupky.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1,5 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, sedačky,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav a s celkovou akustikou spíše o kousek pod průměrem. Měření lze pokládat za věrohodné v pásmu 500 Hz a výše, v pásmu 10 - 500 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus m1

Naměřenou frekvenční odpověď značně zkresluje akustika prostoru - zejména pod úrovní 500 Hz bylo na malou místnost a na referenční hlasitost měření energie příliš a proto je tu tolik peaků a propadů. Celkově se ale i tak dá kvalifikovaně odhadnout, že Mega V2 Plus začínají hrát na slibované úrovni kolem 30 Hz bez nějakého dramatu. Reprosoustavy RIHA se dostávají do vyrovnaného měření tam, kde je nelimituje akustika prostoru a kde mají kolem sebe dost místa - tady je vidět mírné zdůraznění středů a lehká absence frekvencí od 2 do 8 kHz, která může být způsobena absorpcí některých blízkých panelů apod.

2018 05 15 TST RIHA Mega V2 Plus m2

Impedanční křivka (červená) ukazuje pokles k hranici 3 ohm, takže stabilní zesilovač je rozhodně vhodný, průběh ale zůstává velmi poklidný, na basové části je vidět, že se Mega V2 Plus nechovají jako typické portované reprosoustavy, patrně díky opravdu velkého bassreflexu. Elektrická fáze (černá) je korektní, opět bez dramatických zlomů, takže se solidním zesilovačem nebudou Mega V2 Plus komplikovanou zátěží.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 139 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ samozřejmý a velmi energický přednes

+ dynamika a výbušnost

+ celková přirozenost a čistota

+ možnost volby povrchového provedení i vysokotónového řešení

ZÁPORY

- nic podstatného, pokud se vám vejdou do místnosti a máte k nim elektroniku

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies