ELAC hi-fi reprosoustavy

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 1

Čínské Zidoo patří mezi společnosti, které se dokázaly vyhoupnout ze škatulky víceméně anonymního velkovýrobce levných multimediálních krabiček mezi značky, které získaly respekt i mezi náročnějšími milovníky dobrého obrazu a zvuku. Nejvýrazněji se zatím prosazuje v tomto segmentu řada NEO, v níž je nejambicióznějším projektem NEO Alpha – zařízení v „plném formátu“, u něhož jen soupis funkcí a možností vydá na půlstranu.

Z vnějšího pohledu je NEO Alpha typický produkt značky Zidoo – jednoduchý čelní panel je rozdělen do tří segmentů, přičemž ten prostřední je úhledný a hezky zobrazující pětipalcový dotykový OLED displej. V pravé části najdete ovládání hlasitosti a v levé sluchátkový výstup plus dva USB porty pro pohodlné připojení datových disků s filmy, hudbou, obrázky,…

Stačí přejet pohledem přes jednoduché, ale docela pěkně zpracované šasi s větrací mřížkou dozadu a najdete tu bohatou sbírku konektorů. Tři malé anténky vás připojí k Bluetooth a Wi-Fi, ethernetový konektor zase gigabitovou rychlostí ke kabelové síti.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 2

O kousek vedle jsou ještě dvě další USB rozhraní pro připojení datových pamětí. Na druhé straně je pak dvojice HDMI portů – oba jsou výstupní, ten více vlevo nese i obrazovou složku, ten vpravo je určený pro zvuk a přenos kódovaného DSD signálu podle standardu I2S, pokud to váš převodník zvládne. Posledním výstupem je optika, jakožto univerzální „bezpečné“ řešení. Zpracovaný analogový signál pak do okolních přístrojů dostanete přes jeden pár cinchů nebo XLR.

Poslední zajímavostí je šachta pro instalaci 2,5 nebo 3,5 palcového pevného disku, to pokud byste chtěli doplnit integrované 512 GB vestavěné SSD úložiště. NEO Alpha lze nicméně použít i jako D/A převodník – má USB pro připojení k počítači a optiku s koaxem pro jiné komponenty.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 4

Základem výpočetní síly NEO Alpha je čipset Realtek RTD1619DR a šestijádrový procesor ARM Cortex-A55. Přidejte k tomu 4 GB operační paměti a 32 GB rychlého úložného prostoru eMMC. Do šasi s rozměry 43 x 30 x 10,5 cm (š x h x v) se ale vešlo ještě podstatně víc.

Energii si obvody berou ze zdvojeného systému napájení – pro digitální část je tu spínaný zdroj, zatímco pro analogové výstupy poctivý lineární s toroidním transformátorem. Když jsme u toho, tak digitální data zpracovává osmijádrový XMOS čip X216 – díky tomu Zidoo načte PCM stopy až 24 bit / 768 kHz, DSD 512 nebo nejvyšší standard MQA. Digitální signál následně předává do čipu ES9038Pro. U DSD stop pak řešení podporuje i multikanálovou variantu (5.1 zvukové stopy lze vyvést přes zmíněné audio HDMI).

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 16

V Zidoo pak nešetřili a integrovali i dvoje hodiny pro oba základní kmitočty 44,1 kHz (takt 45,1584 MHz) a 48 kHz (49,152 MHz).

Samostatné řešení si vysloužil i sluchátkový výstup – NEO Alpha poslouží i pro náročnější nasazení, protože výstup podporuje prakticky jakákoliv sluchátka s impedancí od 16 do 300 ohm. Zesílení má napěťový i proudový modul a dva režimy zisku pro snazší přizpůsobení jakékoliv zátěži. Výstupní výkon je 76 mW při 16 ohmech (režim s nízkým ziskem) až 39 mW při 300 ohmech (u vysokého zisku).

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 13

Úprava hlasitosti tu také není jen tak do počtu – symetrický obvod koriguje poslechovou úroveň jak pro RCA, tak XLR výstupy. NEO Alpha tak lze použít jako plnohodnotný předzesilovač s koncovým stupněm nebo aktivními monitory.

Desky plošných spojů mají zlacené cesty a použity jsou solidní součástky jako odpory WIMA a Elna nebo relátka Omron.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 12

Neméně dobrá je i softwarová výbava. U video části obsahuje stejný software jako zbytek firemní nabídky, tedy rychlé a dobře organizované rozhraní, které poslouží jako přehledný katalog vaší filmové sbírky. Pokud by vám to nestačilo, streaming podporuje jak Roon, tak třeba AirPlay 2, DLNA protokol nebo spojení se Spotify a TIDAL Connect. Do streamingu se dá započítat i Bluetooth, řešený nejlepším modulem QCC5125 od Qualcomm. Díky tomu můžete využít výhod aptX, aptX Lossless, aptX HD i LDAC kodeků.

Pokud připojíte CD mechaniku, můžete do Zidoo naripovat i svá hudební CD a to včetně DTS nebo MQA disků. Pomocí Zidoo HASH algoritmu zařízení nejen uloží hudební stopy, ale přiřadí k nim i jméno a alba a skladby, přičemž obohacený obsah jako detailní informace o umělci nebo obrázek se vygenerují na základě dotazu do online databází.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 6

Ve zkratce stojí za to zmínit i video část – ta samozřejmě podporuje 4K výstup a to včetně nových standardů jako Dolby Vision nebo HDR10+. UHD obraz s 12 bitovou hloubkou, 60 Hz obnovovací frekvencí a profilem BT.2020 vám ukáže v podstatě jakýkoliv současný film bez omezení. Samozřejmostí jsou všechny potřebné -scaling (up- i down-), kdy se zdrojový obraz převede na to, co si budete přát. Slouží k tomu na míru napsané řešení na bázi Linuxu.

NEO Alpha můžete ovládat buď přes dotykový displej, fyzické dálkové ovládání nebo celkem praktickou aplikaci pro mobily a tablety. Přístroj má i dobrou přípravu na integraci do chytrých ovládacích systémů.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 5

Zidoo udává celkové harmonické zkreslení na analogovém výstupu lepší než -115 dB (neboli 0,000167%), odstup signálu a šumu přes 127 dB a vyrovnanost frekvenční odpovědi 20 – 20 000 Hz pouze +/- 0,25 dB. To jsou všechno špičkové hodnoty, tím víc v kontextu multimediálního zařízení.

NEO Alpha jsme měli jakožto zdroj signálu v naší hlavní sestavě – alternativou bylo OPPO UDP-205 a Métronome DSC1. Poslouchalo se pak na Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a Xavian Quarta Evoluzione. Propojeno bylo kabelem KrautWire Super Symetric Gold a dále mixem Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Streaming zajišťoval systém od SOtM a napájení GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Více o dalších doplňcích najdete v pravém sloupci -->.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 9

Po obrazové stránce není Zidoo co vytýkat – moderní čipset a jeho obrazové schopnosti jsou parádní, navíc si můžete obraz (a nejen ten, samozřejmě) solidně doladit. V porovnání s redakčním základním modelem Z9x se nám pak zdálo, že obraz je ještě o kousek ostřejší, což může být výrazně lépe dimenzovaným napájením.

Ohledně zvuku je pak NEO Alpha použitelné i jako základní hi-fi předzesilovač. Regulace je dostatečně jemná, aby bylo nastavení poslechové úrovně pohodlné, čistota je pak slušná, i když samostatné oddělené řešení je pochopitelně lepší. Důležité je nicméně to, že Zidoo už poslouží i jako plnohodnotný zdroj zvuku, srovnatelný třeba se streamery kategorie kolem 40 – 50 tisíc Kč.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 11

Kontrabas Esperanzy Spalding v její „Little Fly“ („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-02) měl o něco měkčí, jemnější a vřelejší ladění, zase ovšem cítíte hmotu nástroje. Ten je podaný už i s fajnovou barevností, která vás provede houpavým rytmem skladby. Již to rozhodně není audio výstup tak nějak do počtu, ale poctivé hi-fi s dobrou artikulací a příjemnou bohatostí.

Maličko tučnějším, nicméně rozhodně atraktivním stylem zněl i zpěv Barby Streisand v „All The Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) – rozhodně nás potěšila konkrétnost a prokreslenost. Přednes je možná takový „pružnější“, o něco víc akcentuje nižší středy a „tělo“, nicméně co do informativnosti a čistoty jsme ve sféře lepšího hi-fi, NEO Alpha hraje sytě, ale není to efekt, nýbrž slušná dávka grácie a autority.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 14

Lehounce poklidněji díky tomuto šťavnatějšímu vyladění působí také činely v „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367). Detaily a textury jsou vykresleny spíše neokázale, se sametovým polibkem na cestu, ač čitelnost je prostě dobrá – tóny oddělené, kov už má břink a nejvyšší pásmo tvoří hlavně libozvučný celek s ostatními, což se dobře poslouchá.

Na dynamických špičkách Vivaldiho „Concerto No. 2 in C minor, RV 188-1“ v podání komorního orchestru I Solisti Italiani („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498) bylo cítit, že Zidoo má přeci jen lehce optimalizovaný zvuk právě pro vyniknutí energických momentů – ostatně bez toho by filmy byly nuda. Když na to přijde, umí NEO Alpha zabrat docela od podlahy a posunout do prostoru dost energie. Činí tak spíše velikostí a sytostí zvuku, než utaženým švihnutím, takže je to lehounce na efekt a ne podle audiofilských pravidel, nicméně akcent zábavnosti nad suchopárnou věrností asi není něco k vyčítání.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 15

Že NEO Alpha patří už do střední třídy hi-fi zdrojů signálu, to potvrdila Sanbornova „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2), skladba, která je plná nápadů a dění a na komponentech s nižším rozlišením a/nebo kontrolou se může zdát lehce chaotická. Zidoo již udrží dobrý pořádek, jakkoliv zvukovým stylem zůstává v měkčích sférách. Je to ale kultivované, bez expresivních zdůraznění a vlastně nepůsobí svým projevem, že by bylo „mimo“ i v takhle naddimenzované sestavě.

Dolphyho avantgardní perlička „Gazzelloni“ („Out to Lunch!“ | 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4) ukázala, že stereofonie je tu v pořádku – obraz byl pevný, velký a nabízel lokalizaci hodnou solidního hi-fi. Je tu cítit dobrá kontrola, byť je zvuku záměrně ponechána spíše jistá měkkost, aby byl neagresivní za každých okolností. Vyznat se ve svižné skladbě nicméně už skutečně není problém a i jako zdroj čistého audio signálu NEO Alpha obstojí.

2022 12 31 TST Zidoo NEO Alpha 3

Výborné je, že i taková říznější „Man of Our Times“ z desky „Duke“ od Genesis (2007 | nahráno 1980 | Atlantic | 0603497996438) je snadno poslouchatelná. Nedostanete úplně autenticky nahrávku včetně jejích neduhů, tvrdostí a občas až příliš řízných břinknutí, ale to nevadí – vlastně naopak. NEO Alpha si nehraje na puristickou audiofilii, ale přesto nabízí dobrý hudební zážitek. Kontrolovaný, takže ani v komplexnější skladbě neztratíte pozornost, leč hlavně vášnivý, tučný a zábavný.

Firma Zidoo, jak už jsme řekli v úvodu, značně vyrostla – není to myšleno po stránce obchodní, ale po stránce hodnoty svých výrobků. Vrcholný model NEO Alpha je skutečně šikovný alfa samec mezi multimediálními přehrávači a jediné, co mu chybí k dokonalosti je patrně Blu-ray mechanika. I tak jak je jde ovšem o pozoruhodný komponent, řekněme o přehrávač pro opravdu náročné, který na trhu vlastně nemá moc obdob. Funguje rychle a uživatelský komfort obecně je víc než dobrý, výbavu má vskutku všestrannou a hlavně nabízí obraz i zvuk jako víno. Je pravda, že cena Zidoo NEO Alpha není nízká, na druhou stranu máte výtečný přehrávač pro filmy, kompetentní streamer a platformu, která se dobře ovládá, je široce přizpůsobitelná a nastavitelná. Přidejte k tomu variabilitu vstupů a použitelnou regulaci hlasitosti a už musíte mít dobrý pocit. Navíc pak NEO Alpha nabízí zvukovou úroveň, která je srovnatelná s audiofilskými streamery a převodníky v ceně čtyřicet, klidně i padesát tisíc a vy tak můžete elegantně pokrýt jediným výtečným komponentem všechny své každodenní A/V potřeby.

Kč 72 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rozumná regulace hlasitosti

+ spousta a spousta funkcí

+ analogový výstup, který zahraje jako OPPO

+ konektivita

+ rychlost reakcí

+ ostrý, jasný obraz

+ možnost podrobného nastavení

ZÁPORY

- vlastně nic, je to už komplexní a schopný přístroj i pro náročné

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies