HIFIStyl

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 1

Jihoafrickou značku Vivid Audio asi netřeba blíže představovat, stejně jako její mozek a duši - věhlasného konstruktéra Laurence Dickieho. Koneckonců, řada Giya od Vivid Audio patří k nejrespektovanějším výrobkům na trhu. V přeci jen o něco méně finančně náročném segmentu nedávno společnost uvedla celou novou řadu Kaya - a jak je u nich zvykem, nese se v duchu velmi organických a velmi svébytných tvarů.

Vlastně jsou to tvary natolik odlišné, natolik atypické a natolik originální, že si budete dozajista muset na vzhled nové série zvykat - důležité pak je, že v reálu působí Kaya určitě lépe než na fotkách. Platí to pro malý model Kaya 25, stejně jako pro vlajkovou loď, podlahový model Kaya 90 (nedá se říkat sloupový, protože na to je tvarování prostě příliš výrazné).

Estetika nové série a jejího vlajkového modelu Kaya 90 obzvláště se nepřibližuje prakticky ničemu jinému na trhu a je podřízena jen a pouze vizi Laurence Dickieho. Proto nepřekvapí že jedinou skutečně rovnou plochou na jinak maximálně organické ozvučnici, připomínající z určitých pohledů až živou bytost, je základna, z níž ční šestice nožek a kde se také nachází reproduktorové terminály (což je stejně nepraktické, ale estetické, jako u většiny ostatních firemních modelů).

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 2

Poměrně rovná je i čelní stěna, která je v horní části osazená vysokotónovým a středotónovým reproduktorem, poměrně plynulým obloukem ale na všech stranách navazuje na boky. Ty nesou na každé straně dvojici basových měničů a v zadní části se tu vpíjí otvor bassreflexu. Všechno je zaoblené, jemné.

Ozvučnice mají na výšku 120,2 cm, do šířky ale zasahují jen 38 cm a do hloubky jsou protažené sice až na 54 cm, ale to jen ve své spodní části, takže tak masivně nepůsobí. I přes své rozměry ale váží jen ještě rozumných 38 kg - může za to i ozvučnice vytvořená ze sendvičového materiálu, kombinujícího skelné vlákno a materiál Soric - to je netkané polystyrenové vlákno s velmi pevnou buněčnou strukturou. Tedy lehké a přesto pevné. Vnitřní objem ozvučnice je poctivých 90 litrů - proto Kaya 90.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 3

Uvnitř skříně se skrývají prověřené firemní technologie - středotónový a vysokotónový měnič mají vlastní pracovní komory v podobě tlumené trubice, v níž se postupně odbourává energie ze zadní strany membrán, basové měniče jsou zase zapojené vůči sobě tak, že nevznikají žádné vibrace, které by mohly rozechvět ozvučnici a zkreslit tak výsledný zvuk.

Všechny měniče, tak jak je u Vivid Audio zvykem, jsou vyvinuty i vyrobeny přímo ve firmě - nejvyšším frekvencím slouží kovová kopulka o průměru 2,6 cm, označená jako D26, střední pásmo vyzařuje 10 cm kovový kónus s označením C100se a čtveřice basáků C125L má průměr membrán (rovněž vyrobených z hliníkové slitiny) 12,5 cm. Všechny reproduktory jsou zapuštěny do mírných (nebo v případě tweeteru i větších) zvukovodů.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 4

Díky tomu všemu mají třípásmové Kaya 90 s přechodovými frekvencemi na úrovních 300 a 3 000 Hz pracovní frekvenční rozsah 35 - 25 000 Hz (-6 dB). Charakteristická citlivost byla stanovena na nadprůměrných 90 dB / 2,83 V / m a jmenovitá impedance 6 ohm přiznává, že klesá až na 4 ohm.

Vivid Audio Kaya 90 jsme mohli poslouchat přímo v místnosti dovozce, kde novou řadu krmil neméně nový set elektroniky Gryphon - předzesilovače Zena a koncového stupně Antileon Evo. Signál dodával Gryphon Mikado Signature v alternaci s Bryston BDP-3. Propojeno bylo kabeláží Gryphon a srovnávat jsme mohli s fenomenálními Vivid Audio Giya G1 Spirit.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 5

Pokud ve spojení se zvukem v praxi libovolného modelu Vivid Audio máte vyzdvihnout jednu charakteristickou vlastnost, tak lehkost (nebo možná svižnost) budou tím, co se vám vybaví pravděpodobně jako první. A ačkoliv řada Giya je v tomto ohledu nedostižná, i Kaya 90 jsou v tomto ohledu mimořádně snaživé. Tak i basová linka v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) zní nebývale rychle, je to precizně reagující bas, nesmírně živý a navíc skvěle přesný. Ačkoliv pak Kaya 90 nejsou rozhodně nijak malé, jsou v podání basového spektra co do hloubky i objemnosti odvážnější, než by jejich fyzické proporce napovídaly. Jistě k tomu přispíval i temnější, hustý zvuk elektroniky Gryphon, ale reprosoustavy samy o sobě dokážou i ve velké místnosti a daleko od stěn dát basu přesvědčivou váhu a velikost.

Výjimečná a exkluzivní transparentnost a vzdušnost zejména ve středním pásmu je další z typických charakteristik zvuku Vivid Audio a opět se Kaya 90 srdnatě drží firemního ducha. O nahrávce "Sweet Georgia Brown" od The Singers Unlimited ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) vám bez vytáček řekne, že má nepříliš audiofilsky aplikovanou kompresi nebo že je celkově trochu "zašmodrchaná", ale zároveň zvládá tento uzel rozetnout. Hlasový rozsah je famózně čistý a skvostně prokreslený, hlasy plasticky vystupují do prostoru a cítíte, že tohle je ten super čistý a super přítomný Vivid se vším všudy, že se Kaya 90 blíží výkonům vyšších modelů Giya.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 6

Vysloveně fantastické jsou pak nejvyšší tóny - když se rozezní vibrafon Garyho Burtona v "Children´s Song" ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057), husí kůže vám naskočí z té křehkosti, čistoty a znělé, jasné, perfekcionisticky autentické kovovosti, která provází každý tón. A že to jsou tóny dlouhé, skvěle prokreslené a čisté jako křišťál, nahrávka je rozebraná až na kost a přesto zůstávají Kaya 90 highendově civilizované.

Tak mocně, jak pumpuje elektronika od Gryphon svou sílu, tak suverénně ji stíhají Kaya 90 vyzařovat do prostoru, aniž by se pocitově jen přiblížily nějakému nasycené či limitu - elektronická "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) pulsovala v až koncertní hlasitosti tak, že jen tak tak nevyskákaly okenní tabulky, reprosoustavy ale umí dýchající a pulsující vjem předat i na opačném konci hlasitostního spektra, takže si užijete poslech i v podmínkách běžného bytu, kde prosto sdílíte s dalšími lidmi a pořád tu prostě bude zřetelná dynamičnost a excelentní odhodlanost, s níž Kaya 90 šlapou.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 7

Rozlišení také patří už do extra vysoké kategorie - ve "Feeling Yourself Disintegrate" v podání The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) je všechno podané jako na dlani, s nádherně plastickým podáním zejména ve středech, ale i u zvonivých, jasných výšek. Kaya 90 jsou v absolutním hledisku asi o něco méně suverénní, než reprosoustavy řady Giya, ale bez přímého srovnání vám nic scházet nebude, stejně jako si už můžete být jisti, že tohle je drobnohled, s kterým se dozvíte i o mimořádně jemných nuancích, dozvucích a subtilních detailech nahrávek.

I "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) se vyloupla z ozvučnic zcela nenásilně, lehce a se vzdušností a nadýchaností vlastní špičkovému high-endu. Až krystalická čistota reprodukce a velikost scény vás nechají vnímat pozici nástrojů, které se nijak netísní a také jejich pevně načrtnuté kontury, máte pocit, že nástroje mají těla a zřetelnou kvalitu tělesnosti.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 10

U "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) pak poměrně nekompromisně narazíte na limit poněkud přehnaně vybroušených momentů a Vividy vás o nich informují s nezkreslenou autenticitou, takže ostrá sykavka opravdu sykne a splašená hudba je tvrdá a přesto to celé není vysloveně nepříjemné, na to už mají Kaya 90 dostatečný nadhled. Ve své transparentnosti nicméně rozhodně nenechají posluchače na pochybách o tom, co se v nahrávce (potažmo v systému, protože okamžitě slyšíte i změnu byť jen u kabelu) děje.

Sloupky Vivid Audio Kaya 90 a celé série Kaya jsou více než důstojnou náhradou řad umístěných pod patrně jen těžko překonatelnou sérií Giya, která má výjimečné postavení nejen v rámci firemního katalogu, ale i nabídky reprosoustav obecně. Kaya 90 pak nejsou tak designově extravagantní jako ona vyšší řada, takže přestože i ony ctí přírodní organičnost tvarů, mohou být i v tomto směru alternativou pro ty, pro které jsou Giya přeci jen příliš svébytné a cizorodé. Zvukově pak nesou Kaya 90 nezpochybnitelný rukopis Laurence Dickieho s jeho zvukem vystavěným na rychlosti, transparentnosti a překvapivě nekonfliktní analytičnosti. Toto jsou už skutečně vyspělé reprosoustavy, posazené vysoko ve světě high-endu (včetně samozřejmě odpovídající cenovky) a jakékoliv limity jsou tu už v reálu velmi malé.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 60 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, mnoho dalších reprosoustav, záclony a závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Nástup reprodukce Kaya 90 lze dopátrat zhruba k metě 45 Hz, byť bassreflex je vidět ještě o 10 Hz níže, což odpovídá specifikacím. Také fakt, že měření probíhalo daleko od stěn znamená, že v adekvátně velké (tedy menší) místnosti a v běžné pozici poblíž stěn bude odpověď patrně blízká slibovaných 35 Hz. V pozici poblíž zdí také bude více energie v pásmu pod 500 Hz, které je tu přeci jen zastoupeno o pár dB méně, než pěkně vyrovnaná část pásma od této mety výše. Sedlo na 280 Hz a peak na 500 Hz mohou být zdůrazněny pozicí v prostoru. Zejména chování tweeteru je ale excelentně čisté, byť pod úhlem jeho energie nad metou 15 kHz začíná ubývat.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh křivky impedance naznačuje naladění bassreflexu na cca 33 Hz, křivka se jen trošku propadá pod metu 5 ohm a nevykazuje žádné komplikované pasáže nebo problematické chování. Ani elektrická fáze není nijak dramaticky divoká a průběh není nijak extra komplikovaný, takže s elektronikou, kterou lze v této kategorii očekávat, by neměl být žádný problém a v rámci kategorie nemají Kaya 90 žádné nemístné požadavky.

2019 04 30 TST Vivid Audio Kaya 90 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 629 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ lehkost a rychlost přibližující se řadě GIYA

+ originalita v designu je činí nepřehlédnutelnými

+ fantastické výšky

+ čistota a transparentnost

ZÁPORY

- originalita v designu rozhodně není pro každého

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies