2023 07 31 TST Burmester 100 1

Přehrávání oblíbené hudby z černých vinylů je navzdory stáří tohoto konceptu stále oblíbenou kratochvílí – těch, kteří mají gramofon za pár stovek či tisíc, i těch, kteří investují nesmírné sumy, za něž jiní pořídí klidně automobil, někdy i nemovitost. Právě spíše této druhé definované skupině je určen jediný phono předzesilovač v portfoliu ultra prémiové berlínské značky Burmester.

Model 100 je koncipován jako ultimativní, jakkoliv je toto slovo (minimálně v oblasti high-end audio komponentů) značně nadužívané. Dieter Burmester v tomto komponentu navázal na koncept pradávného modelu 838 z 80. let, byť stovka je samozřejmě podstatně propracovanější. V šasi s typickým firemním designem se ukrývají až tři moduly, abyste mohli pokrýt všechny své analogové potřeby – v základu dostanete jeden MM nebo jeden MC modul, můžete si pořídit druhý (opět MM nebo MC) a do třetice všeho dobrého lze přiobjednat A/D převodník, umožňující pohodlnou digitalizaci vinylové sbírky.

Na pohled je stovka prostě Burmester – lesklý, tvrdý, zářivý, vizuálně dominantní komponent s výrazně technickou, ale přesto luxusní estetikou. Zrcadlově lesklý přední panel nese devět horizontálně srovnaných ovládacích páček, centrální informativní displej, ukazující aktuální úroveň signálu a nepřeberné množství stavových světélek, díky nimž poznáte, co přesně jste nastavili i jak široké možnosti Burmester 100 nabízí.

2023 07 31 TST Burmester 100 2

Cvakáním páčkami lze ovládat mnohé a přizpůsobit parametry jakékoliv myslitelné přenosce. Můžete přepnout vstup, definovat zatížení pro MM či MC standard, zisk, funkci subsonického filtru, energii výstupu (0 či +6 dB), ztlumení displeje, rozlišení A/D modulu a také je tu velmi zajímavý systém automatického přizpůsobení. Ten detekuje nestejnoměrnosti přenosky a umí vyrovnat případné problém až do souladu 0,2 dB.

Také zadní panel je výrazně bohatší, než bývá u phono předzesilovačů zvykem. Je tu samozřejmě prostor pro dva vstupní moduly, které mají vždy symetrické XLR vstupy. I tím je definovano, k jaké úrovni gramofonů stovka patří. Každý ze vstupů má svůj zemnící kolík.

2023 07 31 TST Burmester 100 3

Výstupní konektory jsou nicméně k dispozici jak v XLR, tak RCA formě. Pomocí malého šoupátka lze nastavit fázi signálu na XLR kolících na 0 či 180 stupňů. Dostupný A/D převodník má překvapivě mnoho rozhraní – dvě optiky, dva koaxy a USB. To umožňuje velmi flexibilní zapojení předzesilovače, ať už k počítačům, digitálním rekordérům a rozličným dalším zařízením.

Dále je vzadu ještě vstup a výstup pro systém dálkového ovládání, pro automatizaci a sofistikovanější řízení je tu další USB a RS232. Napájecí zásuvka je vybavena spínací kolébkou.

2023 07 31 TST Burmester 100 11

O vnitřní konstrukci vlastně Burmester téměř nemluví. Dozvíte se snad jen to, že signálové obvody jsou spojeny bez vazebních kondenzátorů a z pohledu dovnitř uvidíte zapouzdřený toroidní transformátor lineárního napájecího zdroje či stínící přepážku mezi napájením a analogovými obvody.

Trochu víc už pak firma říká stran parametrů. Nejde jen o váhu 9 kg nebo samotné fyzické rozměry 48,2 x 34,4 x 9,6 cm (š x h x v), ale také třeba o frekvenční odezvu 20 – 20 000 Hz v toleranci pouhých 0,25 dB či odstup signálu a šumu 84 dB (MM), respektive 74 dB (MC).

2023 07 31 TST Burmester 100 10

Stovku jsme měli možnost porovnávat v jedné z poslechových místností dovozce, kde hrála ve společnosti Burmester 088 a 911 MK3, ale také třeba AVID Sigsum či Accuphase C-2900. Poslouchalo se vždy na Fyne Audio F704 a to na kompletní kabeláži Valhalla 2 od Nordost. Ke srovnání jsme měli krom vestavěných modulů také Musical Fidelity M6x VINYL, k roztáčení černých desek primárně AVID Volvere s raménkem SME IV a různými přenoskami AVID a Koetsu. Dále bylo zapojeno prakticky veškeré příslušenství QRT od Nordost, filtr GMG Power Harmonic Hammer Exclusive nebo třeba DS-Audio ION-001, vše ve výtečné akustice různorodých panelů Sonitus.

Kontrabas Charlieho Hadena má svůj vlastní, velmi snadno rozpoznatelný hlas, který se svou sametovostí, jemností a pružnou vřelosti prostě liší od ostatních obdobných nástrojů. Když zabrnkaly první tóny v „My Old Flame“ („Last Dance“ | 2014 | ECM | ECM 2399), kde doprovázejí prsty Keitha Jarreta, tančící po klaviatuře, Burmester ukázal, že hluboké tóny má pod kontrolou neuvěřitelně sebejistě. Autorita, samozřejmost a definice jsou jako z jiné planety, žádné jiné na místě zkoušené phono nenabídlo tak realistický, konkrétní a věrný pohled na velikost, sílu a důraz nástroje, tolik informací a přitom takovou transparentnost k charakteru přenosky a záznamu.

2023 07 31 TST Burmester 100 9

Při přepnutí na Burmester 100 se vokál LP v její „Muddy Waters“ („Lost on You“ | 2017 | Vagrant | 538284881) rozzářil, prokreslil a postoupil kupředu o tolik, že to bylo jako najednou poslouchat zcela jiný mix. Hudba je stejná, ale vlastně není – otevřenost, čistota a zřetelnost jsou naprosto „negramofonové“, špičkové a rozlišení by mohl kdejaký skvělý streamer či převodník jen závidět. Navíc Burmester dokáže zachovat lehounkou příchuť analogu, onen jistý dotek příjemnosti a vřelosti, i když ten je produktem gramofonu jako takového a model 100 jej prostě jen přenáší dál. Tady jsme s čistotou a rozlišením tak daleko, že definujícím faktorem pro vnímání kvality je sám záznam, respektive schopnosti přenosky, ramene atd.

„Joni“ Mathiase Eicka („Skala“ | 2011 | ECM | ECM 2187) je typickou écéemkovou nahrávkou klidného, jemně zvonivého, neuspěchaně aranžovaného jazzu. Burmester jednotlivé vysoké tóny obhospodařil s lehkostí, na gramofonový systém naprosto výjimečnou čistotou a přesností, právě tou správnou dávkou energie a tak samozřejmým podáním, že prostě jen kloužete hudebním celkem, aniž by vás cokoliv vyvádělo z rovnováhy. Oproti všem ostatním předzesilovačům hrál 100 o několik řádů čistěji, jasněji a s naprostým klidem. Právě na výškách je nejlépe slyšet také absence klasického praskání, lupání a šumění – prostě jako kdyby je odfiltroval.

2023 07 31 TST Burmester 100 8

Na výstupu Burmester 100 najdete spoustu, spoustu síly a dynamiky, s přehledem postačující i pro nejodvážnější přechody v nahrávkách. Třeba „Lion in Winter“ od Bee Gees („Trafalgar“ | 1971 | MFSL | MFSL 1-263) je uvozena v prvních 33 sekundách údery do velkého bubnu v jinak zcela tichém prostředí, takže slyšíte kompletní echo, ale také celý buben. Toto phono jej předá v nesmírně realistické velikosti, důrazu i fyzické váze, snadno tu odlišíte prásknutí napjaté blány a zadunění ozvučného prostoru za ní, vnímáte dopad paličky, prostě všechno. Autorita, přesnost a pevnost jsou excelentní – spojujete-li si vinyl se slovy jako „měkký“, „teplý“ nebo „přibarvený“, tak tady k tomu nemáte příležitost. Co zvládne přenoska sejmout z drážek, to také naplno dostanete.

Tak by se vlastně dal v krátkosti shrnout i popis rozlišení Burmester 100 – protože to není tento komponent, který by rozhodoval o tom, kolik informací se dostane k vašim uším. Předzesilovač naprosto přesně, ale přitom stále v dobrém zesílí to, co přesné otáčky gramofonu, sledovací schopnosti raménka a poddajnost přenosky dokáží vytěžit z drážek a předá to zesilovači, aby si s tím poradil. Je-li nahrávka krásná, jako „Modul 60“ z „Awase“ Nik Bärtsch’s Ronin (2018 | ECM | ECM 2603), je to skutečný požitek. Všechno má své místo, kolem dost prostoru, je tu přirozený řád, nemusející se uchylovat k žádné technicistnosti. Disciplína pramení z nadhledu, rezervy a mimořádné „tichosti“ předzesilovače – ani při vysokých úrovních zesílení neslyšíte v tichých pasážích šumění či brum, rozličný deskám vlastní šramot je stažený na absolutní minimum a mohou tak vyniknout záznamy v plném potenciálu. Žádný tlak, žádná zjevná snaha, hudba prostě plyne, tekutá, delikátní a maximálně kultivovaná.

2023 07 31 TST Burmester 100 6

Zajímavé také bylo pozorovat prostor Caveovy „There is a Kingdom“ („Boatman’s Call“ | 2011 | Mute | LPSEEDS10), který třeba přes Musical Fidelity působil větší, dominantnější a roztaženější, ale Burmester 100 jej najednou jakoby konečně propojil, zmizel zcela pocit přítomnosti reprosoustav v místnosti a zůstal zavěšený plastický hudební obraz. Přestože v této úrovni sestavy nebyla problematická žádná z prezentací, Burmester 100 byl rozhodně nejlepší v tom, jak snadno šlo lokalizovat jednotlivé zvuky, jak jasně a dlouho byly zavěšené ve vzduchu, jak organizované vše bylo a přitom jak přirozeně, nenuceně, netechnicky to působilo.

I energičtější hudba jako „Child in Time“ od Deep Purple („In Rock“ | 2016 | Harvest | 0825646035083) byla díky Burmesteru prostě mnohem záživnější, než z jakéhokoliv jiného zkoušeného řešení (a že třeba M6x VINYL je sám o sobě zábavný a krásně hrající předzesilovač). Ta otevřenost, čistota a čitelnost posouvají gramofonový poslech plně na roveň jakéhokoliv digitálního záznamu a i tak byste se museli pohybovat v cenách mnoha set tisíc, aby takhle hrál streamer, DAC a/nebo CD. Dostane vás skvělý rytmus, ta úplná a uvolněná nenásilnost a přitom perfektní pevnost, kontrola a konkrétnost. Burmester 100 má drajv a říz, má klid a nadhled, má prostě všechno, co má stelární high-end mít. Shodou okolností jsme mohli vyzkoušet více pressů právě tohoto alba a Burmester mezi nimi dokázal s absolutní jistotou ukázat kvalitativní rozdíly a přesto byl poslech zábavný u každého jednoho z nich.

2023 07 31 TST Burmester 100 7

Německý Burmester je často označován jako luxusní (snad až trochu snobský) brand, který dbá na výraznou vnější podobu a stojí hlavně na povědomí vysokých cen. Jenže jak se minimálně nám potvrzuje s prakticky všemi jejich produkty, forma přístrojů a tvář firmy mají pevné základy v technicky dotažených řešeních uvnitř. Burmester 100 je dost pravděpodobně nejlepší (a ano, také nejdražší) phono, které jsme kdy slyšeli. Jenže tolik funkcí, taková variabilita, tolik možností nastavení a třeba i komfort automatizovaného nastavení pro „ne-hračičky“ také žádné jiné phono na světě nemá. Nenechte se zmást vnějším leskem, tohle je perfektně propracovaný přístroj, který je mnohem, mnohem působivější na poslech než na pohled (a že i tam rozhodně zaujme). Fascinující je hlavně to, jak snadno všechno hraje, jak se utopíte v myriádách detailů prvotřídních záznamů, ale i jak snadno si užijete průměrnou popovou desku na komerčním výlisku, protože Burmester 100 jako kdyby smetl ze stolu všechny typické neduhy vinylových desek a nechal jen skvělé, přesně načrtnuté a bohatě podané dobré stránky. Jestliže míříte se svou sestavou ke hvězdám a ještě dál a jestliže se nebojíte práce, kterou si vinylový poslech musíte zasloužit, pak Burmester 100 je rozhodně královským komponentem, který ozdobí i ty nejlepší sestavy na světě.

Kč 475 000,- - plně osazený přístroj (3 moduly)

Kč 357 500,- - v osazení 1 modulem dle výběru

Kč 72 900,- - MM nebo MC modul

Kč 48 500,- - A/D převodník

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ absolutní konfigurovatelnost

+ možnost doplnění modulů

+ automatické přizpůsobení, které funguje i pro nezkušené

+ kvalita výroby

+ skvostně přesný, čistý, konkrétní zvuk

ZÁPORY

- cena je skutečně burmesterovská

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies