2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 1

Americké firmě AudioQuest nelze upřít pozici jednoho z nejznámějších, ne-li nejznámějšího výrobce audio / video kabelů hi-fi a high-end kvality na světě. Také záběr jejich katalogu, sahajícího od vysloveně spotřební kabeláže až po kabely v ceně menších automobilů, je působivý. Modely cenově zařazené na pomezí "lepšího hifi" a highendu v kategorii signálových propojovacích kabelů najdete v sérii Elements a tedy s adekvátními jmény - konkrétně Earth a Water.

AudioQuest Water

Levnější z obou kabelů je pojmenovaný po vodě a je vyveden v korespondujícím vizuálním provedení s modrými koncovkami a modrými prvky v opletu.

Signál tu putuje po vodičích s pevným jádrem, protože AudioQuest říká, že splétané vodiče produkují magnetické a elektrické interference, tedy zkreslení. Technologie Perfect Surface pak znamená, že vodič je prakticky dokonale hladký, aby nedocházelo dle slov výrobce ke zkreslení při přechodu elektrického náboje mezi zrny materiálu.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 2

Materiálem vodičů je velmi čistá měď, ukotvená v geometrii "trojí symetrie". Dva běžné vodiče doplňuje samostatný zemnící vodič, takže stínění kabelu nikdy nepřijde do styku se signálem.

Oba signálové vodiče jsou uzavřeny v polyetylénovém pouzdře, kde jako dielektrikum funguje vzduch s vlastnostmi blízkými ideálu. Jako stínění je pak použito šest vrstev kovového materiálu na uhlíkovém základu. Jde v praxi o "stínění pro stínění", takže k zemnící vrstvě se dostane jen minimum rušení.

Na kabelu také najdete krabičku 72 voltového systému DBS. Ten má zamezit fázovým posunům vznikajícím při styku signálových vodičů s dielektrikem.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 3

AudioQuest Earth

Dražším modelem je Earth. I ten má s názvem souznící provedení, tentokráte se zelenými konektory a zelenými prvky v opletu.

Kabel je prakticky identický, minimálně co do použitých vodičů, geometrie, dokonce jsou tu i stejné studené svary konektorů s vrstvičkou stříbra nebo systém DBS, prostě vše.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 4

Jediné, v čem se oba kabely liší, je izolace. Místo polyetylénového pouzdra je tu trubička z FEP - tedy fluoretylénpropylenu, který je známější jako Teflon. I tady jsou vodiče prakticky dokonale obklopené jen vzduchem.

Oba kabely jsme měli možnost zkoušet na hlavní redakční poslechové sestavě, kde je zdrojem OPPO UDP-205 a VPI Scout s předzesilovačem Grandinote Celio, zesiluje Norma Revo IPA-140 a poslouchá se přes Harbeth Monitor 30 - to vše je kompletně prokabelováno pomocí Nordost Heimdall 2 a napájeno přes IsoTek EVO3 Genesis One a IsoTek EVO3 Titan One. Další detaily objevíte v pravém sloupci -->.

Levnější z modelů přinesl do basové linky v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of the Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) oproti našim standardním kabelům hutnější, klidnější charakter, tónů bylo objemově tak akorát a jednotlivá brouknutí byla solidně oddělená, celkově je zvukové podání plnější, muskulaturnější a trochu rozmáchlejší. Je to ale již pěkně kulatý, vřelý basový základ. Vyšší model pak basovou linku vytáhl o sedmimílový krok kupředu, byla rázem výraznější co do plnosti, objemu i co do energie, zřetelně dominantnější a zároveň k tomu všemu mnohem lépe definovaná, s konkrétnějšími konturami, s výraznější razancí a hlavně - jako kdyby se všechno usadilo, rytmus se žene více dopředu, hudba je šťavnatější a jakoby více prožitá. Je to nezpochybnitelný a razantní skok kupředu.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 5

Na zpěvu Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) bylo při zapojení kabelu Water cítit jistou dávku hladkosti a ačkoliv jsou hlasy už dobře oddělené, tak nějak je to spíše plynulejší, laskavější styl přednesu, s důrazem na plnost a květnatost zvuku. Zapojte ale kabel Earth a přibude víc než malá porce vzdušnosti, je tu najednou i mnohem nespoutanější energie a důraznost, stejně jako hlasy celkově působí mnohem živěji, dynamičtěji a celý zvuk je sebejistější, jasnější, jako kdyby změna kabelu strhla jakýsi závoj a konečně nechala vokály rozkvést do jejich přirozené velikosti.

I v činelu v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) bylo cítit jistou příchuť jemnosti, hladkosti, byť to nebránilo celkově znělému podání. Činely byly velmi solidně separované, maličko tenčí, ale zase rychlé, svěží a křehké. Ale opět - připojte model Earth a jste "výš" a to ne o jednu kategorii. Tóny jsou mnohem přesněji, precizněji vykreslené, oddělené a mnoehm snáze, přirozeněji čitelné i při nízkých hlasitostech. I tady je snad lehoulince jemnější styl prezentace, ale nijak to nemění pěkně vystiženou tvrdou kovovost činelů.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 6

Také na dynamice jsou rozdíly jedním slovem propastné - Water ve své cenové kategorii funguje solidně, smyčce ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) jsou sice podány trochu dynamicky klidnějším stylem, ale vnímáte solidní kontrolu a slušnou energii. Zátah je nicméně jakoby trošičku filtrovaný, trošku "na klid". Posaďte do systému model Earth a je to jako kdyby pod kotlem chytly saze. Hudebníci najednou jako kdyby se do toho skutečně položili a zejména ve spodních oktávách se objeví šťavnatá, sebevědomá energie, hudba má drajv a nástroje spoustu jemných nuancí.

Vezměte si Claptonovu "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) - kabel Water hraje spíše klidněji, s důrazem na celistvost, detailnost je v normě solidního standardu dané cenové kategorie a když chcete, "vylovíte" si i drobnosti, byť se pozornost stáčí tak nějak samovolně na kytarovou, uhlazenou a dobře čitelnou linku kytary či vokál. Opět však stačí vyměnit kabel za Earth a co se zdálo dobré, je rázem přebito výtečným - jak se hudba najednou usadí, rozvine do vrstev, jak všechno získá svůj životní prostor, svou jasně definovanou pozici, jak to všechno spolu dává dokonalý smysl a přitom se můžete ponořit až k opravdu jemným jednotlivostem, to je působivé a konečně máte ten správný "live" pocit, s větší bezprostředností a výrazně lepší organizovaností.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 8

Hudební scéna v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 50999 33641 2 5) byla dobře podaná už modelem Water - s jasným pravolevým rozložením nástrojů, s nástroji, které měly každý své místo, prostě přehledná, čistá a smysluplně působící, nechávající vás již představit si skutečnou hudební produkci. Nicméně i zde je jasné, že kabel Earth je prostě lepší. Ať už je to čím chce, i v tomto ohledu přinesl totiž více hudby - doslova. Zvuk se zdál být citelně větší, kolem nástrojů i hlasů bylo víc prostoru a bylo výrazně snazší je sledovat. Také se zdálo, že to všechno je jaksi samozřejmější, méně technické a přirozenější, prezentované s menší námahou a s méně překážkami.

Každý z modelů pak jako kdyby celkově přistupoval k reprodukci trošku jinak - Cashova "Ain´t No Grave" ("American recordings VI" | 2010 | american | B001395402) byla při poslechu přes Water o něco hladší, klidnější, snad i jemnější (zejména třeba trochu ostré a nervózní kovové přesýpání nebylo tak expresivní), ale v zásadě stále hlavně neutrální. Hudba přes něj působí spořádaně, prakticky bez výtek s ohledem na cenu. Připojte ale Earth a jen stěží budete chtít říct, že to tak stačí. Protože Earth také snad celkovou syrovost zklidní, ale jaksi pocitově jiným způsobem - je to bohatší, samozřejmější, naléhavější a důraznější, zároveň ale i klidnější. Hudba má ale bezpochyby větší jiskru, chtě nechtě poutá vaši pozornost.

2018 07 30 TST AudioQuest Earth Water 9

Nutno říci, že oba kabely amerických AudioQuest jsou za dané peníze dobré a každý patří zjevně do trochu jiné cenové hladiny elektroniky. Oba fungují dobře a pokud hledáte kabel té které cenové hladiny, tak můžete bez obav zkusit oba dva. Co je důležitější, to je rozdíl mnohem větší, než by snad napovídaly výrobcem naznačované rozdíly (a že jsou opravdu minimální). Pokud zůstaneme jen u toho co říká papír, jeví se prakticky stoprocentní přírůstek ceny za v podstatě identický kabel jako mírně šílený. Je ale fakt, že jakmile jednou zapojíte dražší Earth, už jen těžko se vám bude chtít vracet o krok zpět - protože jakkoliv je Water dobrý, Earth je jednoduše výtečný po všech stránkách.

Kč 27 969,- - Earth (1 m)

Kč 15 060,- - Water (1 m)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ oba kabely přinesly zřetelný pozitivní efekt

+ jen drobná technická změna je opravdu slyšitelným přínosem

+ pevný, konkrétní přednes (alespoň v daném systému)

ZÁPORY

- příplatek (byť za slyšitelné zlepšení) u modelu Earth je proporčně velký

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies