2021 08 31 TST RiCable Dedalus 1

Italové z kabelářské značky Ricable propojují hudební vášeň (to je jejich firemní heslo, nikoliv jen slovní obrat) už od roku 2009 a patří rozhodně mezi značky, které nesklouzávají do exotických sfér high fidelity. Netypická je značka také tím, že je v ní víc žen než mužů a to nejen na pozici čistě výrobní síly – dalo by se asi napsat, že jde o svěží moderní firmu. Sympatická je pak také jejich racionální cenová politika, platná i pro druhou nejvyšší sérii Dedalus.

Ricable říká, že Dedalus má být z jejich portfolia „řešením s nejlepším poměrem ceny a výkonu“ – jak je zvykem, v sérii najdete kompletní portfolio pro zapojení celého systému a tak jako u základních modelů je i Dedalus ručně vyráběn v továrně v Itálii. My jsme jako bonus navrch dostali ještě předprodukční verzi reprokabelu Dedalus Elite, která je vlastně „technologicky Invictus a provedením Dedalus“ (tedy nejvyšší firemní řada zkřížená s druhou nejvyšší).

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 2

Dedalus Power

Začněme pěkně od začátku – elektronika potřebuje dobré napájení a Ricable říká, že právě Dedalus ho nabídne. Základní barvou řady Dedalus je oranžová, pěkně italsky živá barva – moderně „hrubý“ oplet sice trochu svítí do dálky, ale nějakým kouzlem to není tak úplně vulgární. Koncovky jsou pěkně soustružené, těžké a pevné (kabel v případě vyhrocené diskuse na téma napájení poslouží i jako kvalitní řemdih), zlacené kontakty jsou samozřejmostí.

Samozřejmostí je také to, že uvnitř se nachází vodiče typu MARC (Multicore Annealed Ricable Condutor), které jsou signaturní technologií firmy. Čistota použité mědi je 7N, stejně tak konektory jsou z bezkyslíkaté mědi. Vlákna mají průměr 0,1 mm a celkově se sečtou do průřezu 6,4 mm2.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 16

Stínění má na starosti smíšená vrstva mědi, hliníku a mylaru, jde o dvojitou kompletní vrstvu. Dielektrikum využívá materiál R-TEC na bázi polymerů.

Dedalus RCA

Také signálový kabel v RCA provedení nese zřetelnou oranžovou barvu opletu. Vodiče jsou z materiálu MARC čistoty 7N, konektory jsou čistě měděné. Průřez vodičů je celkem 0,55 mm2 a je seskládaný z vláken o průměru 0,08 mm.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 8

Geometrie vedení vodičů je „polosymetrická“, jako izolant funguje také materiál na bázi technologie R-TEC, v němž se mísí polyethyleny a zpracovaná bavlna. Na tomto kabelu je stínění dokonce trojité a staví na mixu mědi, hliníku a hořčíku.

Dedalus Coaxial

Alternativou k běžnému analogovému propojovacímu kabelu je kabel digitální – odlišený tím, že má v opletu barvu žluto-černých vos, bůhví proč. Recepis se nicméně opakuje i tady – měděný materiál MARC čistoty 7N a přenos zajištěný jemnými vlákny (průměr 0,08 mm), které seskládají průřez 1,2 mm2. Kvalitě zpracované konektory mají úpravu kontaktů z 24 karátového zlata, opět v souladu s filozofií řady.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 13

Dielektrikem je expanzní polyetheylen, výrobce si dal práci s konstrukcí, která udrží vodič vždy přesně uprostřed dielektrika pro udržení konstantních parametrů. Stínění z kombinace hliníku a hořčíku je dvojité.

Dedalus USB

Další alternativou signálového kabelu je USB – oplet je opět vyvedený v sršní žluto-černi. Technologicky vychází z top modelu Invictus, tedy sází na pečlivé oddělení napájecích vodičů a používá poctivou izolaci.

Vodiče (pochopitelně z MARC 7N) jsou uspořádané v asymetrické geometrii, koncentricky uspořádané jsou datové páry, páry pro napájení jsou na okrajích. A opět je tu polyethylenová izolace na bázi technologie R-TEC, plných pět vrstev izolace z pocínované tkané mědi a systém mechanické izolace na bázi silikonu.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 10

USB kabel je jedním z mála, u kterých firma udává parametry – kapacitu 32 pF / m, impedanci 90 ohm nebo odpor 70 ohm / m. To vše vedle toho, že se dozvíte o průměru napájecích linek (0,34 mm2) a datových linek (0,22 m2).

Dedalus Speaker MKII

Reprokabel je opět vyveden v oranžové zářivosti, zaujme svou vcelku ještě dobrou ohebností a mohutností. Je to jednoznačně „kus kabelu“. Banánky působí relativně málo extravagantní (v porovnání se zbytkem), zasouvají se nicméně docela dobře.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 5

Výrobce říká, že si dal velmi záležet na dvojitém stínění, vnitřní izolaci (mylar a hliník) a také na použití R-TEC dielektrika. Kabel je také vybavený systém pro redukci šumu, sestávající z germaniového polovodiče, obklopujícího hlavní svazek vodičů. Ty jsou spleteny v kroucené geometrii a logicky jsou z mědi MARC 7N a jejich celkový průřez dosahuje na 6,4 mm2. Udávaná kapacita dosahuje 50 pF na metr, odpor pak 3,4 ohm na metr.

Dedalus Speaker Elite

Větším a dražším sourozencem je model Elite, čerpající technologicky i materiálově z vyšší série Invictus. Má decentně světle růžový odstín a je ještě citelně mohutnější, než standardní reprokabel Dedalus – přesto mu zůstává zachovaná ohebnost, jakkoliv váha už je dosti signifikantní.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 23

Nezměněných 6,4 mm2 je tu sestaveno ze 784 jednotlivých vodičů mědi MARC 7N, spletených v šestiúhelníkovém konceptu. V praxi to znamená, že Dedalus převzal geometrii modelu Invictus. Změnou oproti základnímu modelu je také použití dvojitého dielektrika ze dvou různých polymerů R-TEC. Je tu ale také použití polovodičového systému redukce šumu. Parametry dále zlepšují válečky s bavlnou, sloužící jako izolace.

Kabely Dedalus jsme poslouchali v sestavě s OPPO UDP-205 / Métronome DSc1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR / GMG Power Harmonic Hammer 3000P na separátním rozvodu. Porovnávalo se s kompletní kabeláží Nordost Heimdall 2, pouze u USB s Cardas Clear. Poslouchalo se přes Xavian Quarta Evoluzione. O detailech sestavy se můžete dočíst v pravém sloupci -->.

Protože zkoumat vliv jednotlivých typů kabelu dané série je poměrně složité (respektive „lovit“ ty nuance od nějakého všeobecného charakteru, který ta daná série má), sice jsme to také krátce zkoušeli (prohodili jsme v systému vždy ten jeden konkrétní druh kabelu), ale celkové popisované pocity vychází z „překabelování“ všemi výše popsanými modely najednou – je to nakonec logické, že právě v takovém zapojení bude charakter nejpatrnější.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 27

Hluboká brnknutí v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) byla řadou Dedalus posunuta od hutné, ale velmi pevné charakteristiky Nordostu spíše k rozmáchlejší bohatosti. Zprvu se zdálo, že je basu dokonce více, je to ale hlavně tím, že je maličko nafouknutější, jakkoliv ne nějak neslušně dominantní. Hloubky zní navíc tak nějak masitě, robustně, jsou ovšem hlavně kulaté a lehce nadýchnutější. Bas je to rozhodně hezký, příjemný, ne perfektně definovaný, ovšem v rámci cenové třídy kabelů spíše nadprůměrně čitelný, není to žádná monolitická temná zeď, ale již soubor různorodých odstínů.

Když jsme na konci testování přehodili reprokabel MKII za verzi Elite, zvuk jako kdyby se tu rozsvítil, kontury byly výrazně pevnější, také byl signifikantně citelnější ten basový „šťouch“, za ne úplně dramatický příplatek získáte rozhodně slyšitelně lepší výkon.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 26

Smíšený sbor Chapelle du Roi s Alistairem Dixonem zněl v Tallisově „Glora“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) takovým lehce hladším způsobem, opět spíše v duchu zdůraznění bohatosti, barevnosti a sytosti hlasů, nežli v duchu artikulování nejjemnějších odstínů a nuancí. Pokud jste fanouškem mikrodetailního rozlišení za každou cenu, poohlédněte se jinde, jste-li ovšem spíše pro přirozenost, pro „lidský rozměr“ a pro organičnost, Ricable mají co nabídnout. Střední pásmo působí snad až lehounce vstřícnější co do energie, ale ničemu to nevadí. Za své peníze dostanete opět nečekaně dobrý pocit.

A opět Dedalus Elite přilije do reprodukce značnou dávku sebejistoty navíc, vokály jsou zřetelnější a jasnější, dokonce i ten pocit soustředění na detail tu je cítit. Je to prostě upgrade, který stojí za to udělat.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 25

Nejvyšších cinkavých tónů v „The Red One“ Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) bylo přiměřeně co do objemu (rozhodně ne málo a rozhodně ne nacinkaně moc), možná jim oproti mnoha konkurentům chybí právě taková ta prvoplánově atraktivní zvonivost. Ale není to ani „tupý“ zvuk, jen lehce krotší, byť ne kratší. Špatně se popisuje ten mix dobré čitelnosti s kultivovanou nevtíravostí, kterou je ale dobré nezaměnit za nedostatek energie – té je dost.

Je pravda, že Dedalus Elite opět i tady přispěje do mlýna svou trochou energie navíc, takže výšky jsou trochu blíž tomu, co obvykle člověk slýchá v této třídě, jsou jasnější a o špetku dravější, byť stále zůstává patrný ten klidnější, zato tučnější charakter série Dedalus.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 24

Ve famózně nahrané Cheskyho „Ben’s Farm in Vermont“ („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) je cítit, že Dedalus nenabízí zvuk s důrazem sevřené pěsti, energií vás spíše zavalí a zvuk je posazený spíše na hutnosti, ač naštěstí ne líné nebo pomalé. Pokud by vám ovšem snad chyběla ta příchuť „větší rány“, stačí zapojit do systému model Elite a větší autorita a důraznější pevnost posunou celkové vyznění do působivého ideálu své cenové hladiny.

Už jsme jednoznačně řekli, že Dedalus není série kabelů, která by vypichovala detaily a nechávala vyznít v prvním plánu ty nejkřehčí nuance, tady jde spíše o tělo, o barvu a o pocit „pořádné porce muziky“ – ale vezměte si klidně i spletitou „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) a jakkoliv zvuk není tak vycizelovaný jako u Heimdall 2 (zejména díky nižšímu pocitu transparentnosti), není ani tak „pod“, jak by měl podle cenového rozdílu být – možná tu není taková technická brilance, ale je tu organicky samozřejmé podání, nebývalé v dané úrovni a čitelnost již opravdu dobrá.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 21

A pokud si chcete přihodit trochu té technické brilance, zajistí to reprokabel Elite, který jako kdyby zvuk trochu projasnil a trochu zpevnil, kterýžto rozdíl jednoznačně pomůže celkovému dojmu.

Prostor v Elgarově „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn (Sir Colin Davis / LSO | 2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) byl snad o kousek užší než u Heimdall 2, ale byl velmi pěkně organicky spojitý, takový dobře usazený a i když nemáte pocit nějaké technicky dokonalé lokalizace, ohraničený nástrojových sekcí, předsazení houslí hlavní hvězdy nebo definice v orchestru je prostě dobrá.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 11

Nu a zase a znovu, zřetelné zpevnění a tím i zpřehlednění do reprodukce vnese model Elite, s nímž za dané peníze dobrý dojem přerůstá v nadšení.

Sestava kompletně propojená Ricable Dedalus působila v „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) tak nějak klidněji, možná ne dojmem strhujícím na první dobrou, ale ta šťavnatá houpavost, ta bohatost a takové to syté podání vás prostě bude bavit. Nijak neupozorňuje na limity nahrávky, zato upozorňuje na rytmus (i když to není přes důraznost, spíše přes uvolněnost) a tak nějak vás pozvolna a neexponovaně „vcucne“. Špetku pálivého koření životě přimíchá Dedalus Elite, zpevní a záživost je patrná dříve a jasněji – nelze než zopakovat, že jde o upgrade, který celkem bez diskuse stojí v této řadě za hřích.

2021 08 31 TST RiCable Dedalus 7

Italské kabely Ricable možná myslí až neobvykle velkou měrou na estetické rozmary svých majitelů a rozhodně jsou to kabely, které chtějí být viděny (jsou tlusté, barevné a ač dobře ohebné, tak už přeci jen poměrně těžké, což platí zejména u kabelu napájecího). O to méně jsou to ale kabely, které chtějí být slyšeny. Pokud už něco dělají, tak je to spíše zklidnění, zjemnění a zkultivování reprodukce, poperou se s jedovatostí a nechtějí zaujmout nějakou prvoplánovou technickou analytičností – nechávají hudbu plout a vsáknout se do vás, místo aby ji na vás vychrstly. Nicméně nedá nám, abychom neřekli, že to někdy může být až příliš „gentlemanský“ zvuk – stačí ale málo, vyměnit reprokabel za „napůl vyšší“ model Dedalus Elite a máte vystaráno o přesně ideální špetku živosti, pevnosti a jadrnosti navíc. Celkově je s podivem, jak moc (materiálově, esteticky i zvukově) Ricable u řady Dedalus nabízí. Pokud hledáte prokabelování k systému od 50 000,- do čtvrtmilionové ligy, jsou Ricable Dedalus něco, co stojí zařadit na seznam k prozkoumání.

Kč 12 610,- – napájecí kabel (1,5 m)

Kč 15 500,- – reprokabel MKII (3 m)

Kč 21 840,- – reprokabel Elite (3 m)

Kč 9 310,- – signálový RCA (1 m)

Kč 6 060,- – digitální signálový koax (1 m)

Kč 5 780,- – USB (1 m)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vypadají velmi dobře

+ hodnotné použité materiály

+ velmi atraktivní cenovky za dané výkony

+ milá kombinace muzikálnosti a čitelnosti

+ zejména kabel Elite je vysloveně výtečný

ZÁPORY

- nic, co byste měli za dané peníze řešit

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies