2022 10 31 TST RiCable Invictus 1.jpg

Invictus je slovo, kterým italský výrobce prémiové kabeláže označuje svou nejvyšší řadu. Toto latinské slovo by se dalo volně přeložit jako „nepřekonatelný“ nebo „neporazitelný“, což je od firmy rozhodně sebevědomý přístup, zejména v kontextu stále nikoliv nesmyslně vysoko nastavených cenovek. Jak je pak u Ricable zvykem, nabízí ucelenou řadu provedení pro celý systém.

Invictus Power

Základní barvou řady Invictus je modrá, oplet je protkaný bílou a celkově jsou kabely vlastně hezké. Je vidět, že jde o italský produkt, kde se na obal dbá minimálně tak jako na obsah. Kabel je to dobře ohebný, ale zároveň poctivě těžký, zpracování je celkově nadstandardně pěkné.

Hodně pohledné jsou i firemní koncovky, vyvedené v bytelném provedení z nemagnetických kovů a uhlíku. Kontakty jsou vyrobeny z bezkyslíkaté mědi, pozlacené jsou elektrolytickým procesem, o němž Ricable říkají, že je „specifický“, aniž by zmiňovali více.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 26

Důležité jsou samozřejmě vodiče s průřezem 8,4 mm2. Netypicky jsou tu pro každý pól rovnou dva kabely, uložené v podobě dvojitého zkrutu – každý vodič má průřez 4,2 mm2. Jsou vyrobeny z bezkyslíkaté mědi, mají vlákna o průřezu 0,1 mm a jde o 970 jednotlivých vodičů. Mají čistotou 7N a jak z řečeného vyplývá, konstruují se pomocí firemní technologie MARC (Multicore Annealed Ricable Conductor), jejímž výsledkem má být hladší povrch, což zlepšuje přenos signálu.

Každý jeden kablík uvnitř je samostatně stíněný, poté je stíněna každá dvojice a pak celek, jsou tu tedy tři účinné vrstvy stínění. Kombinuje se v nich několik materiálů – tkaná měď, hliník a mylarová fólie. Jako dielektrikum se používá firemní polymer R-Tec.

Z psaných parametrů stojí za zmínku kapacita 90 pF / m a odpor 1,8 ohm na kilometr.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 14

Invictus Signal RCA

Signálové kabely jsou utvářeny podle stejného receptu. Stejný oplet, stejné materiály i technologie. Rozdíl je samozřejmě v průřezu – zde se z vláken po 0,08 mm sečte celkem 0,57 mm2. Firma se opět chlubí zakázkovými konektory, jsou šroubovací a po utažení mají mít prý o víc než 40% lepší přenos než konektory běžně nasouvací.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 9

Co je tu navíc, to je technologie RNR (Ricable Noise Reduction) – jde o aplikace polovodiče z germania, který má na každém z vodičů za úkol snižovat množství vyzařovaného rušení. Geometrie kabelů je polo-symetrická. V dokumentaci se dočtete o kapacitě 23 pF / m a odporu 42 ohm / km.

Invictus Speaker Reference

Asi nepřekvapí, že i reproduktorový kabel je vyroben na základě stejných principů. Příjemné jsou dlouhé koncovky, které usnadňují manipulaci. Uvnitř kabelu jsou vodiče v hexagonální geometrii, není třeba zmiňovat, že jde o OFC s MARC technologií.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 21

Energii přenáší 1 038 jednotlivých vláken o celkovém průřezu 7,6 mm2. Zajímavostí je dvojité dielektrikum – jednak je to polymer R-Tec, jednak germaniový polovodič pro stlačení šumového pozadí do mizivých hodnot. Izolačním materiálem je zpracovaná bavlna a blíže neurčené nové médium, které umožnilo zdvojit stínění (prý) bez ovlivnění elektrických parametrů vodiče.

Dočíst se můžete o kapacitě 35 pF / m a odporu 2,3 ohmu na kilometr.

Invictus USB

Spíše doplňkem v portfoliu je USB kabel. Prý jej kompletně od základů navrhli sami Ricable – od vodičů po konektory. Ty jsou mimochodem pěkně robustní. Vodiče jsou uspořádány asymetricky, což prý vede k optimálnímu chování. Znamená to, že datové vodiče se táhnou kabelem koncentricky, zatímco napájecí paralelně k nim. Izolaci má na starosti zdvojená vrstva R-Tec polymeru, kabel má celkem pět vrstev stínění a navíc používá polovodičovou vrstvu z germania. Ostatní typické atributy a technologie řady Invictus jsou zachovány.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 3

Kapacita činí 29 pF / m, odpor 45 ohm na kilometr a impedance se drží předpisových 90 ohm. Zajímavostí je, že v Ricable tvrdí, že vyrobili kabel o délce 35 metrů a stále dokázal přenášet signál – vezmeme-li v potaz, že leckdy mají problém kabely o šestinové délce, je to působivé.

Kabely Invictus jsme samozřejmě zkoušeli v hlavní redakční sestavě – propojovali systém Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR / Xavian Quarta Evoluzione a porovnávali jsme s mixem kabelů Nordost Heimdall 2 a Nordost Valhalla 2. S USB připojením jsme porovnávali spojení jádra Roon se zmíněným převodníkem přes nejvyšší USB model od Cardas.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 30

Jak se zdálo, oproti kabelům od Nordost nabízí ve „Fine and Mellow“ od Billie Holiday (Eva Svobodová & Luboš Andršt Acoustic Set | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) lehký akcent na spodní oktávy, hlavně na pocit jejich šťavnaté plnosti. Je to tak trochu po italsku vášnivý basový projev, třeba ve srovnání s Heimdall 2 zůstala systému stejná pevnost a čitelnost, ale bas byl hutnější, sytější a zejména na kopáku bylo cítit lepší váhu a fyzičtější „buch“ rezonujícího těla bubnu.

Na pronikavém hlase Štafana Margity v „Dalla Sua Pace“ z „Dona Giovanniho“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) bylo cítit jemné utlumení sykavek i onoho celkového řízu, na druhou stranu Invictus lépe než Nordost vytáhl onu sladkou lidskost, takže možná nebyla reprodukce TAK jasná a technicky brilantní, ale vše znělo příjemněji, hudebněji a procítěněji.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 31

Kupodivu ale při plném propojení kabeláží Invictus výšky neztratily svou jiskru a svou kovovou znělost, jak ukázala „Morgan“ Laca Decziho („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Možná, že zvuk byl o kousek klidnější, ale množství detailů se zdálo být neměnné nebo dokonce větší, jako kdyby se přednes o kousek nadechl a zvětšil. Je těžké ve výsledném stylu objevit stopu samotných kabelů, máte pocit, jako kdyby se do zvuku moc „nepletly“.

Bohatší zvukový charakter prospěl také subjektivnímu vnímání dynamiky nahrávek – velká „Agnus Dei“ z Tomáškova „Requiem in C minor“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) v podání Pražské filharmonie a Kühnova sboru získala celkovou sytost, ale i velikost, kabely jako kdyby „uhnuly z cesty“ a objem zvuku se snáze rozhýbal. Není to takový ten utažený, důrazný zvuk jako má třeba zrovna Nordost, tady hudba prostě líbezně plyne.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 29

Pokud už mají Invictus nějaký citelnější prvek v charakteru, je to poklidná muzikálnost. Detaily z „Ellias“ Ivana Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) neprýštily tak explicitně, ale přesto jejich objem zůstal zachován. Kabely představují solidní neutrálnost a transparentnost, více slyšíte jednotlivé komponenty a nahrávky, než kabel jako takový. Ten jde poznat jen v podobně maličko jemnějšího způsobu reprodukce, ale i malé nuance jsou stále bezproblémově slyšitelné. Pokud bychom měli popsat rozdíl s Nordostem, pak snad jen to, že jsou informace jakoby víc propojené s celkem, ale přesto pořád stejně snadno a s lehkostí čitelné.

Na podání prostoru ve Vivaldiho „The Four Seasons – Concerto No. 2 in G minor“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) neměla výměna kabelů žádný snadno vnímatelný vliv, scéna byla stále uspořádaná, konkrétní v pravolevém, ale i předozadním směru, s dobrou lokalizací jednotlivých zvuků, takže asi lze říct, že i v tomto ohledu nechávají kabely bez nějakého ovlivňování pracovat kvality elektroniky, nahrávky…a prostě všech ostatních součástí řetězce.

2022 10 31 TST RiCable Invictus 12

V čem byl znát hlavní rozdíl na „Romantic Piano – Foxtrot“ Jana Hřivnáče a Karla Turnovského („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022)? Rozhodně na podtržení celkové pohodové atmosféry – hudba je s Invictus krásně vláčná, pohodová, příjemná, možná maličko akcentovanější na rytmice, ale v zásadě vyrovnaná, bez zdůraznění na kterémkoliv konci pásma, bez nějakých čnících charakteristik. Jestliže Invictus něco do hudby vnesl, tak zdůraznění celkové muzikálnosti.

Kabeláž italských Ricable má důstojné kvality, nejvyšší modelová řada pak snoubí až neočekávanou neutrálnost s dotekem zdůrazňujícím muzikálnost nahrávek, ale všeobecně nechává vyčnívat hlavně charakter jednotlivých záznamů a zařazených komponentů. Jsou to kabely pěkně zpracované, vybavené pevnými a důvěryhodnými koncovkami a hlavně nabízené za realistické ceny. Přitom jde o propojení, které rozhodně nepůsobí nepřiměřeně ani v high-endovém světě a pokud tak chcete do své sestavy vnést špetku klidu, špetku muzikálnosti nebo třeba ubrat na nějakých až příliš výrazných charakteristikách, série Invictus se jeví být volbou „na pohodu“…

Kč 32 500,- - Invictus Speaker Reference (2x 2m)

Kč 21 480,- - Invictus Power (1,5 m)

Kč 14 040,- - Invictus Signal RCA (2x 1 m)

Kč 8 920,- - Invictus USB (1 m)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné zpracování

+ férová cenová politika

+ kabely nemají žádnou výraznou „osobnost“ a dobře přes ně vynikne charakter sestavy

+ pokud už mají nějaký charakter, tak takový, který zdůrazňuje příjemnost a muzikálnost

ZÁPORY

- v zásadě nic

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies