2016 12 07 TST Nodrost napajeni 1

Je o mně známo, že kabely – na rozdíl od řady lidí – nepovažuji za komponenty, ale pouze za přizpůsobovací členy, které k sobě lépe nebo hůře propojují více, či méně kompatibilní hifi přístroje. Nejkvalitnější kabely jsou logicky žádné! Čím méně jsou k sobě přístroje vhodné, tím je vliv kabelů větší.

Ale není to tak úplně jednoduché. Kabely nevhodnou kombinaci přístrojů nezachrání, jen ovlivní. Některé kabely mají tak originální a exotické vlastnosti, že mohou způsobovat dokonce nestabilitu některých přístrojů nebo celého reprodukčního zařízení, která se projeví na první poslech nárůstem výšek – spíše dozníváním oscilací, větším prostorem – rozdílnou nestabilitou v obou kanálech atd. Pozitivní změny jsou od nestability těžko rozlišitelné a mnohokrát můžeme dojít ke kontraproduktivním závěrům. Každá „kabelová“ firma, má pro své produkty zajímavé a někdy až pozoruhodné historky, které jsou součástí PR a mají zdůvodňovat přednosti jejich produktů (občas mám pochybnosti, zda o svých záměrech informovali i procházející elektrony!?).

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 2

Většinou jsou doporučovány kabely, které nemají být kratší než konfekční, aby se sluchově uplatnily, to znamená se zdůrazněnými základními „vlastnostmi“. Nejmarkantnější vliv mají kabely, které jsou doplněny nějakými „krabičkami“ (OCOS, MIT, Transparent Cable, atd). Většinou mají nepatrně filtrační charakter a zpravidla stabilitu zařízení zlepšují, za cenu pozorovatelné změny na horní straně akustického pásma. Mám dokonce vzorky renomovaných kabelů, které jsou zakončeny Bucherotovým členem (RC člen zaručující stabilitu výkonového zesilovače - je jeho nezbytnou součástí), s doporučením ten, který je v zesilovači odstranit. To už je hodně problematické! Výsledný projev použití kabelů není možné zobecňovat. Co je u určité kombinace přístrojů přínosem, to může být ve spojení s jinými přístroji naprosto nepřijatelné. Vlastnosti kabelů jsou popisovány spíše epicky než technicky a většinou se kromě informace o použitých materiálech nic dalšího nedozvíte. Proto je vhodné kabely vybírat po pokusech na vlastním zařízení a výsledky jsou většinou nepřenosné!

V každém případě dobrý kabel reprodukčního zařízení – ať signálový, nebo napájecí –by měl být zakončen spolehlivými zásuvkami nebo vidlicemi, s dokonalou povrchovou úpravou na kontaktech a se spolehlivým propojením vodičů kabelu s kontakty. Logická konstrukce je opět přínosem. To jsou bezpodmínečné základy použitelného kabelu bez ohledu na další alchymii konstrukce.

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 19

AV časopisy téměř bez výjimky tisknou inzerci americké kabelové firmy Nordost, která je na trhu od roku 1992. Inzerce nabrala na síle a tak jsem byl zvědav, jak produkce Nordost vypadá ve skutečnosti. Dostal jsem na pokusy část napájecí síťové produkce QRT (Quantum Resonant Technology), tři „levnější“ dvoumetrové síťové kabely Power Cord Frey2, základní filtr QRT Qx2 (Electromagnetic Field Stabilizer), síťovou osmizásuvkovou rozvodnici – „psa“ a po dvou zásuvné filtrační moduly QK1 a QV2. Všechno je robustní, zpracování je dokonalé, a jednotlivé části vypadají super a zodpovědně.

Principem systému Nordost QRT jsou jednoduché a logické zásady. Když si představíme rozvodnou síť (od topičovy lopaty až po domácí zásuvku) se všemi rušícími a proměnně zatěžujícími zařízeními k ní připojenými jako hodně nedokonalý systém, je logicky nutné ten zmatek před AV zařízením ukončit a alespoň dál pokračovat seriózně a zodpovědně. Všechny přístroje spolehlivě propojit včetně důsledného uzemnění, zabránit zemním smyčkám a co nejvíce potlačit jakékoliv předchozí, ale také externí rušení. Opatření začíná logicky robustními, kvalifikovaně zpracovanými konstrukcemi a volbou kvalitních materiálů včetně dokonalého technologického zpracování.

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 5

Síťové kabely Frey2 jsou ze série Norse 2. Kabel má pět stočených vodičů vyrobených z postříbřené čisté sedmidevítkové (99,99999%) bezkyslíkaté mědi s konstrukcí Micro Mono-Filament (technologie podlouhlého šroubovicového opředení každého vodiče izolací vláknem FEP a uzavření do bužírky tak, že konstrukce tvoří virtuální vzduchové dielektrikum) a je zakončen robustní vidlicí a zásuvkou se zlacenými kontakty. Izolace jednotlivých vodičů je FEP (Fluorinated Ethylene Propylen) s částečně vzduchovým dielektrikem a celek je v průhledné bužírce s firemními potisky u koncovek. Vypadá to technicky dobře a solidně a jsou použity čisté, bezproblémové materiály. Inzerovaný maximální proud jedním kabelem je 20 A.

Základní filtr QRT Qx2 je v masivní, přesně zpracované hliníkové skříni, opatřené síťovou zástrčkou a zásuvkou a kolébkovým vypínačem na zadním panelu, s kontrolní LEDkou na panelu předním. Skříň filtru poskládaná z čistě opracovaných bloků a silných profilů je robustní, bez mezer nebo otevřených spár, téměř nedobytná. V katalogu jsou dva modely základních přístrojů Qx2 a Qx4 (Qx4 pro dvojnásobný přenášený výkon). Každý filtr má dva nebo čtyři (podle typového čísla) QRT elektromagnetické stabilizátory pole EMFS !? Qx2 se zapojuje do přívodu ze stěnové zásuvky, pochopitelně je doporučeno použít síťové kabely Nordost. Filtr je průchozí a je možné ho aktivovat a deaktivovat síťovým vypínačem.

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 6

Síťový rozvod QRT Mark II QB8, Qbase má stejně robustní konstrukci a obsahuje osm zásuvek (je i menší čtyřzásuvková verze) a přívodní vidlici s hvězdicovým zapojením vodičů Nordost Mono-Filament. Celek je jištěn 10ampérovou pojistkou a navíc má zemnící svorku, která je přímo propojena se společným zemnícím kontaktem všech zásuvek. Základna neobsahuje žádné filtry! Jednoduché, na první pohled spolehlivé, bezproblémové a elegantní a k dražšímu zařízení téměř nezbytné. Hezké a funkční sestavy mají mít svou úroveň.

Posledními půjčenými díly Nordost jsou zásuvné moduly QRT QK1 a QV2. Jsou to válcové součásti s částečně karbonovým krytem na jednom konci, opatřené síťovou vidlicí. Na horní straně mají kontrolní LEDku, QK1 červenou a QV2 modrou. Moduly se zasazují paralelně vedle síťového kabelu do rozvodnice. Doporučuje se alespoň jeden modul k jednomu výstupnímu kabelu. V našem případě ke čtyřem síťovým kabelům až čtyři moduly. Modul QK1 je označen jako AC Enhancer a QV2 jako AC Line Harmonizer.

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 9

U testů se vždy pokouším najít nějaký postup, jak odhalit přednosti nebo nedostatky zařízení. Pro začátek jsem se pokusil zkontrolovat frekvenční průběh přenosu pasivního filtru a funkci zásuvných modulů v nízkofrekvenčním pásmu. Rozdíly byly maximálně v rozmezí chyby měření mého měřícího systému. Proto jsem přistoupil k poslechovému posouzení. U svého hifi zařízení se holedbám tím, že je stabilní a nemá žádné problémy. To znamená, že tento stav musím alespoň částečně zrušit. Nejprve jsem vyřadil síťovou pračku a použil ji pouze jako kontrolní měřič zkreslení. Odstranil jsem krátké, na míru vyrobené síťové kabely, nahradil je kabely Frey2 a ty zapojil do rozvodnice. Z rozvodnice jsem zapojil předzesilovač a koncový zesilovač. Mezi stěnovou síťovou zásuvku a rozvodnici jsem zapojil filtr Qx2 opět kabelem Frey2. Všechno to vypadá dost impozantně, působí solidně, a je to i na pohled pěkné, i když je toho dost! Pochopitelně napájení funguje tak jako dřív. Zkreslení a rušení síťového napětí „ze zdi“ je bez pračky v rozmezí okolo obvyklých 2–3 %. Zapnutím a vypnutím filtru se nic pozorovatelně nezmění, stejně tak použitím modulů ve všech kombinacích. Efekt jednotlivých zařízení se dost obtížně odečítá, „síťové“ zkreslení hodně kolísá i v závislosti na aktivitách sousedů a v neděli večer je to nejhorší.

Na řadě byla kontrola poslechem. Nejdříve ovlivnění základního hluku pozadí. Na to je potřeba zařízení bez signálu nastavit na hodně velké zesílení. Tady už jsou filtr i zásuvné moduly znát, charakter šumu se pozorovatelně mění k lepšímu. Šum se stává hladším, jemnějším. Tak jsem na vstup předzesilovače připojil generátor šumu, nejprve růžového, posléze bílého (pouze při nízké hlasitosti – jde o život vysokotónovým reproduktorům!!). A kupodivu, vypínání filtru Qx2 a zasunutí modulů Harmonizéru a Enhanceru je slyšet! I když změny jsou skutečně detailní. Šum je hladší, méně drsný a přitom neomezený!

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 12

Pokud jste se dopracovali k drahému zařízení, tak náklady na základní řadu prvků Nordost nejsou tak velké a stojí za pokus! Síťové kabely a základní rozvodnice QB8 nepotřebují zdůvodňování. Filtr Qx2 si určitě vyzkoušejte. Pravděpodobně si ho necháte a budete mít dobrý pocit. Potom už vás čeká hra s moduly QV2 aQK1, ve srovnání s dražšími kabely Nordost je to pakatel. Pochopitelně efekt bude odlišný pro každou sestavu a musíte si ho prakticky ověřit. U mého předzesilovače a výkonového zesilovače jsem využil oba páry, bylo to klidnější než u pouhých dvou modulů... a zatím jsem je neplatil!

Síťové rozvody byly předřazeny reprodukčnímu zařízení sestaveného z:
diskového pole WD Share Space, streamer Teac NT-503, CD přehrávač OPPO BDP-95, předzesilovač Accuphase C-265, výkonový zesilovač P-450, síťový zdroj PS-500, reproduktorové soustavy KEF R700, vše propojeno kabely DIY/Klotz. Přes Nordost byly napájeny bez pračky pouze předzesilovač a výkonový zesilovač Accuphase. Poslechová místnost 24 m2, zatlumená.

2016 12 07 TST Nodrost napajeni 21

Záznamy, co NAS a internet dal, Wav a FLAC 44,1-192 kHz/16-24 bit, jazz, rock, klasika, pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs), Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, Šostakovič 15. Symfonie, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Riding with the King (Reprise Records 2000), Reference Classics, First Sampling (Reference Recordings 1990) a další.

Jak je to slyšet v reprodukci? Základní charakter nahrávky se ani změnit nemůže, ale! Zvuk je klidnější, příjemnější, nenápadnější! To oceníte u akustických nahrávek, nebo naopak u symfonických provedení a operního zpěvu. Subjektivně máte pocit perfektnějších basů a neagresivních výšek se zaostřenější lokalizací. Přínos jednotlivých prvků je především v detailech a pro kontrolu to chce dost klidného času. V každém případě doporučuji rozhodování o jednotlivých částech síťového rozvodu na vlastním reprodukčním zařízení, pocity výsledky mohou být i odlišné.

Kč 49 865,- - Nordost Frey2 

Kč 44 990,- - Nordost QRT Qx2

Kč 19 990,- - Nordost QRT QB8 MKII

Kč 6 750,- - Nordost QK1

Kč 9 375,- - Nordost QV2

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ logické a technologicky rozumně zdůvodněné řešení

+ použití výborných materiálů a jejich dokonalé zpracování

+ pozorovatelný přínos na stabilitu reprodukčního zařízení a tím i zvukové vylepšení

ZÁPORY

- jako u většiny příslušenství je překvapením pořizovací cena

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies