2023 10 31 TST Metronome Le DAC 1

Jižní Francie je na tomto světě zvláštním místem – aniž byste překročili nějakou fyzickou hranici, dojedete-li do tohoto regionu, ocitnete se v jakési podivuhodné, pohádkově uvolněné, vřelé atmosféře krajiny, která má všeho dost. Zejména pak vína, jídla, tepla, slunce a přírodních krás. Možná proto tam v okolí vzniká množství krásných věcí, mezi nimi i kouzelné hi-fi značky Métronome, specializující se už 36 let na digitální svět. Prvním schodem na cestě do jejich specifického zvukového světa je Le DAC 2.

Dvojka na konci označuje aktualizovanou generaci. Ta je sice dražší o více než 20%, ale zároveň posouvá výbavu a konstrukci blíž vyšším firemním řadám. Le DAC 2 se nicméně drží osvědčeného designového rukopisu – širokého tlustého čelního panelu s výrazně vyfrézovaným logem a názvem přístroje, mezi něž je zasazen obdélník displeje. Na rozdíl od první generace ovládání probíhá nikoliv malými páčkami, ale dotykovými prvky ve stejném modrém odstínu, jaký má text na displeji.

Mohutné šasi stojí na třech nožkách, k nimž lze přichytit špičaté odhmotňovací trny, má prémiové zpracování a vlastně celkově střídmou eleganci. O tom, že je to již kus přístroje hovoří šířka 42,5 cm, výška 13 cm a hloubka 41,5 cm při váze 12 kg.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 2

Zadní strana nese trochu jednodušší styl, konektory jsou tu však vyrovnány s dostatečnými rozestupy, aby pojaly i robustnější kabely. Je tu pochopitelně napájecí zásuvka, oproti minulé generaci ale místo sedmi vstupů dostanete „jen“ pět. Je tu jedna optika, jeden koax, jeden AES/EBU a jedno USB pro počítače, novinkou je HDMI I2S, zejména pro firemní CD transporty (protože tato forma nemá standardizované pořadí pinů, nemusí být univerzálně kompatibilní). Analogový výstup je k dispozici jak v XLR, tak RCA formě, vždy s fixní úrovní, ovšem v mírně nestandardní úrovni tří voltů.

Interně zůstává Le DAC 2 věrný základní filozofii značky – tedy naddimenzovanému, robustnímu napájení. Je tu dvojice toroidních transformátorů, krmících šest nezávislých regulovaných napájecích zdrojů. Tím se zajišťuje pečlivé oddělení kritických součástí.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 3

Signálové obvody jsou vedené plně dual mono cestou, od vstupu až po analogový výstup v čisté třídě A. Digitální data zpracovává a převádí čip ES9026PRO, který zařizuje podporu PCM signálů s úrovní až 32 bit / 768 kHz a DSD512. Výrobce se chlubí, že interní zpracování probíhá ve 32 bitové úrovni, kdy obvody mají dynamický rozsah 175 dB a zkreslení na reálně měřitelném prahu -140 dB.

Analogové výstupy mají pochopitelně o špetku horší parametry, ale s frekvenčním rozsahem 10 – 20 000 Hz (+/- 0,1 dB) a dynamickým rozsahem 123 dB stále patří ke špičkovým. Další parametry firma nezmiňuje.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 9

K poslechu Le DAC 2 jsme se sešli v kopřivnickém showroomu dovozce, kde se poslouchalo ve společnosti zesilovačů Alluxity Int One mkII, Naim Supernait 3 a Vitus Audio RI-101 MKII. Poslouchalo se na Rockport Technologies Atria 2 a to přes kompletní kabeláž Nordost Tyr 2. Komponenty byly uloženy na stolku a antivibračních podložkách od Solid Tech, streamovalo se přes switche a kabely SOtM. K porovnání jsme měli první generaci Le DAC nebo SACD přehrávač AQWO.

V New Yorku s tamními muzikanty nahraná „Ty“ Richarda Müllera („44“ | 2005 | Columbia | 82876 71539 2) je rytmicky postavená na energickém bublání basy, Le DAC 2 oproti původní generaci působí podstatně utaženěji, informativněji a rychleji, přitom ale zůstává ona typická firemní šťavnatost, bohatost a hutnost. Bas se však přibližuje mnohem spíše SACD přehrávači AQWO – není tak daleko, ale rozhodně udělal podstatný krok. Velmi se nám líbila kombinace sytosti a pevnosti, které Le DAC 2 dokáže smísit v homogenní a zábavně pulsující, plující celek. Je to už rozhodně high-endový bas s velmi muzikálním šmrncem.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 11

Jeden z nejznámějších romantických duetů „Je t`aime … moi non plus“ tehdy 41letého Serge Gainsbourgha a v tu dobu 23leté Jane Birkin (2016 | nahráno 1969 | Light in the Attic | LITA 048) měl moc hezky čisté podání obou nosných hlasů, které byly pečlivě vyloupnuté z hudebního pozadí a měly velké proporce a tučnou váhu, která ke značce Métronome tak nějak patří. Čitelnost je snadná, tady už nemusíte mít starosti o zřetelnost nebo konkrétnost – Le DAC 2 ovšem udělal proti svému předchůdci skok v pevnosti. Je to vlastně pořád krásně poddajné, barevné a vřelé, ale jako kdybyste provedli povedený remaster. Francouzská vášeň a emotivnost zůstávají, vše je však blíž – emočně, prostorově i co do vzdálenosti od reality.

„Per vivere insieme“ čili „Žít pospolu“ od Jimmyho Fontany („Collection“ | 1998 | nahráno 1965 | RCA | 74321584292) má takové civilní až řízné výšky v duchu nepřikrášlovaných nahrávek 60. let a Le DAC 2 je umí udržet jak znělé, tak pevné, je jich objemově poměrně dost (ale ne tak, aby vznikl bum-cink charakter), určitě jsou prezentnější a jasnější, než v první generaci. Tam byly jemné, ševelivé, tady jsou kultivovaně znělé. Jakkoliv je informací také o krok více, než dřív, působí díky snad lepší integraci u Le DAC 2 cinkot v nejvyšším pásmu méně dominantní, než u generace první. Výšky jsou zcela v proporci ke zbytku frekvenčního rozsahu, dobře integrované a hudba díky nim působí svěže a prostě zábavně.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 7

Komponenty značky Métronome nesou v základu své DNA expanzivní velikost, tučnou bohatost a barevnou sytost. Nejinak tomu má i Le DAC 2, oproti předchozím vývojovým generacím portfolia se tu ale podařilo přimíchat i výtečnou kontrolu, přesnost a pevnost. „Premier livre de pièces de Clavecin“, nahrávka materiálu barokního skladatele Jean-Philippe Rameaua v podání Alana Cuckstona („Pièces de Clavecin“ | 1995 | nahráno 1990 | Naxos | 550463), měla citelně výraznější dynamiku (a že ta původní nebyla špatná), clavicembalo více dýchá a po stisku klávesy a následném trsnutí vše zřetelněji vibruje. Le DAC 2 tady působí citelně blíže vyšším firemním modelům v celkové jistotě, váze zvuku a důrazu. Nová generace rozhodně poskočila v sebejistotě o víc, než kolik si výrobce přidal na ceně.

„Camera’s Rolling“ Dánky Agnes Obel („Myopia“ | 2020 | Blue Note | 4837173) je pomalá, zrnitá a temná co do stylu záznamu, ale přitom ve své jisté jednoduchosti nabízí spoustu hezkých a křehkých detailů, těžících z kvalit moderních záznamových řetězců. Drobné nízkoúrovňované informace umí Le DAC 2 načrtnout s nenucenou kvalitou, s víc než dobrou konkrétností a umí jít až k jemným nuancím, ačkoliv primárním vjemem je komplexní organičnost a propojenost, bez čehokoliv zdůrazněného nebo nedostatečného. Třeba autorčin hlas je jaksi méně snový, vytaženější a zřetelnější, přitom stále krásný a barevně bohatý. Le DAC 2 celkově více navazuje na netechnický, plnokrevný charakter vyšších modelů.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 10

Notoricky známou kvalitou komponentů Métronome je jejich velkolepá prezentace prostoru nahrávek – Di Meolova jednokytarová interpretace Bachovy „Sarabandy z houslové sonáty v h moll“ („Greatest Hits“ | 1990 | nahráno 1975 | CBS | 4666995-2) je sice záznamem jediného nástroje, ale protože byl mikrofon blízko něj, můžeme téměř vidět ruku pohybující se po hmatníku po pravé straně od centra scény, stejně jako prsty na strunách zase v levé části scény. Dokonce skoro vidíte, jak je kytara natočená k mikrofonu pod úhlem, takže hmatník je blíž než tělo. Oproti minulé generaci nástroj působí tělesnějším, hmotnějším dojmem, stejně jako každé brnknutí působí lépe zafixovaným dojmem v tom jednom konkrétním bodě v prostoru, kde vzniklo.

„Zephyr & I“ od Suzanne Vega („Beauty & Crime“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 68270 2 5) má pěkně důrazný a razantní bas, Le DAC 2 mu stačí a prezentuje ho v hezky koncentrované, pevné, konkrétní formě, aniž by však stáhl jeho objem a notnou váhu. Je to spousta, spousta zvuku, který bublá místností, je fajnově čitelný, ale přesto obklopující, až zaplavující, přitom zároveň i tak přesný, že i když hrajete nahlas, netlačí vás na ucho a dává vám svobodu užívat si hudbu zcela ponořeni do jejího všeobjímajícího celku. Líbil se nám i houpavý rytmus a typická firemní šťavnatost.

2023 10 31 TST Metronome Le DAC 5

Métronome Le DAC 2 je klasickým produktem značky s vyladěním na mohutný, šťavnatý, lehce vřelejší a bohatě muzikální přednes, mezigeneračně nabízí podstatné zlepšení konkrétnosti, detailnosti a jasnosti, aniž by se ovšem změnil ten základní pocit z naladění. Přestože oproti první iteraci ubylo vstupů, pořád jich bude pro většinu uživatelů naprostý dostatek, navíc přibyl I2S konektor zejména pro firemní CD transporty. A jakkoliv cena stoupla, není to změna tak velká, jakou vidíme často u mnoha jiných značek při mezigeneračním posunu a řekli bychom, že přírůstek kvality přesahuje nominální přírůstek na ceně, což je skvělá zpráva. Hledáte-li tak D/A převodník, který umí nabídnout velikánský, tučný, plnokrevný zvuk se skvělým detailem, luxusním prostorem a zábavnou muzikálností, tak Le DAC 2 může být váš kůň díky své francouzsky šarmantní vášnivosti a bohatosti.

Kč 189 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktická konektivita včetně I2S

+ užitečné dálkové ovládání

+ velmi dobré fyzické zpracování

+ zvuk o dost lepší než u Le DAC a přitom snesitelné zdražení

+ široká podpora vysokých rozlišení

+ muzikální zvuk, podstatně konkrétnější než dřív a přitom s vřelou signaturou Métronome

+ veliká hudební scéna a proporce nástrojů

ZÁPORY

- možná to, že nejde o úplně neutrální zvuk

- a snad i to, že oproti první verzi ubylo vstupů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies