2019 10 30 TST Metronome LeDAC 1

V jihozápadní Francii leží město Toulouse a pár kilometrů po dálnici severovýchodním směrem od něj sídlí v nenápadné moderní budově dvojjediný high-endový výrobce Métronome / Kalista. První jmenovaný brand se soustředí na řekněme atraktivnější cenu (jakkoliv je to velmi relativní) při zachování maximalistického konceptu, ruční výroby a používání lokálních zdrojů - všechno co najdete v komponentech Métronome pochází výhradně z Evropy, drtivá většina dokonce skutečně z blízkého okolí Toulouse.

Nejnovějším počinem značky je pak model Le DAC (což ve francouzštině znamená jednoduše "ten DAC"), komponent, který si klade na poměry značky mimořádně ambiciózní cíl - díky menším výrobním maržím a větším výrobním objemům stlačit cenovku na úroveň přijatelnou i mimo bohaté trhy. A faktem je, že Le DAC nevybočuje na rozdíl třeba od výrobků Kalista z realistických high-endových mezí.

Le DAC je vlastně designově velmi jednoduchou záležitostí - čelo tvoří 10 mm tlustý hliníkový panel rozdělený opticky na tři segmenty, vlastně jediným prvkem krom vygravírovaného modelového označení je tu veliký obdélník s displejem a dvěma tlačítky, kterými volíte aktivní vstup. Koneckonců, nic dalšího na ovládání na převodníku stejně není.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 2

Přístroj je poměrně dost velký a navíc na D/A převodník i pěkně těžký - při šířce 42,5 cm, výšce 13 cm a hloubce 41,5 cm váží 12 kg. Váha se rozkládá na třech nožkách s magneticky přichyceným hrotem (takže když nechcete přístroj na hrotech, stačí je snadno "odloupnout") - vpředu jsou dvě, vzadu jedna.

Samotné tělo přístroje je vlastně z jednoduše působícího 2 mm kovového panelu, pěkně opracovaného a rozhodně dostatečně rigidního. Na rozdíl od vyšších firemních modelů, sázejících i na vnější luxus, je Le DAC řekněme ekonomicky a pragmaticky zkonstruovaný.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 3

Zadní panel nabízí pohled na veškerou konektivitu, kterou byste si mohli od převodníku přát - je tu napájecí zásuvka s velkým vypínačem (nějaké stand-by v Métronome neřeší), je tu analogový výstup v podobě jednoho páru nesymetrických RCA a jednoho páru symetrických XLR a je tu samozřejmě velká škála digitálních vstupů. Jsou tu dva koaxiální, dva optické a dva AES/EBU vstupy, to vše doplněné o USB port pro připojení počítačů.

Relativní účelnost vnějšího provedení jde ruku v ruce s účelným návrhem prostoru vnějšího - ten musí být účelný už proto, že obsahuje mimořádné množství součástek. Základem je napájecí zdroj s čtveřicí zapouzdřených toroidních transformátorů a rovnou osmdesátkou (!) filtračních kondenzátorů, přičemž do jednotlivých částí komponentu vede rovnou desítka nezávislých regulovaných napájecích zdrojů.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 4

Nicméně na celém návrhu plošného spoje je vidět, že návrhu byla věnována péče a čas - signálové cesty jsou krátké, na osazených součástkách se nešetřilo - navíc všechny součástky jsou ručně pájeny na spoj přímo v Métronome během devítihodinové pracovní směny (a celý převodník trvá složit plné čtyři dny). Celá konstrukce nakonec stojí na čipu AK4493, který pracuje ve stereofonním režimu - možná si říkáte, že v takhle vysoko posazeném přístroji většina firem používá minimálně jeden čip na kanál, občas i dva, nicméně v Métronome dělají převodníky již přes tři dekády a sází spíše na již zmíněný mimořádně naddimenzovaný napájecí zdroj.

Díky osazenému čipu podporuje Le DAC u PCM signálu rozlišení až 24 bit / 192 kHz (u USB 32 / 384) a u DSD signálu vzorkovací frekvenci až 22,5 MHz. Vnitřní zpracování signálu ale probíhá v 32 bitové hloubce se vzorkovací frekvencí 384 kHz. Analogová výstupní část je osazena čtveřicí operačních zesilovačů, které pracují v čisté třídě A a obvodové řešení je kompletně dual mono. Na výstupu je netypicky vysoké napětí 3 V a to na symetrických i nesymetrických výstupech.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 9

Výrobce u převodníku udává mimořádné technické parametry - jde hlavně o vnitřní dynamický rozsah 175 dB a hodnotu THD+N na úrovni -140 dB. Na analogovém výstupu udává Métronome frekvenční rozsah 10 - 20 000 Hz s tolerancí pouhých +/- 0,1 dB a dynamický rozsah 123 dB - i to jsou ale naprosto excelentní hodnoty.

Métronome Le DAC jsme mohli poslouchat jak v redakčních sestavách, tak v poslechové místnosti dovozce (tam dělal společnost třeba Naim ND555 nebo různým dalším zařízením, hrálo se převážně přes Rockport Atria II a další stabilní součásti sestavy, které najdete třeba v recenzi zmíněných Rockport). V redakčních prostorách hrál s OPPO UDP-205, Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, případně s Grandinote Shinai, Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70, stejně jako s Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 a KEF LS50 podpořenými GoldenEar SuperSub X. Srovnávali jsme ale třeba také s D/A převodníkem v Diablo 120 od Gryphon. O konkrétních použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 12

Zvuk komponentů Métronome (a Kalista pak ještě dvakrát tolik) lze popsat jako odvážný - ve velikosti, v barevnosti i v emotivnosti. Nu a Le DAC přes poměrně diametrálně odlišnou cenovku vlastně není jiný. Dokázal vládnout mocnému basu ve "Way down deep" Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2), nechal vyniknout ve velkém měřítku jeho měkkou charakteristiku a zároveň i váhu a objem. I skrze kompaktní reprosoustavy se prodere nezvykle hluboké a tělesně hmatatelné zamručení, vnímáte tu temnou váhu, která se do vás s každým tónem opírá a přitom má hluboká basová linka výtečnou, samozřejmou definici a mnohoznačnost poloh, obé vyniká bez pocitu tlačení na pilu. Bohatá, uvolněná a samozřejmá měkkost patří v kombinaci se šťavnatou barevností do sféry opravdového high-endu, až si říkáte, jak to konstruktér s jediným čipem dokázal.

V podobně dospělém duchu pak zněl též vokál Eleanor McEvoy v její "Leaves me wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) - Le DAC do systémů vnesl nadhled a hlavně svou charakteristickou velikost, najednou je hudby všude plno, obtéká vás v nadživotním měřítku, vedle nějž ostatní působí jakoby až zbytečně opatrně. Zpěv přirozeně dominoval celému dění a neskrýval ani expresivní hrany, které bezprostřední a transparentní nahrávka má zejména na nejvyšších kmitočtech. Není to ale nic nepříjemného nebo vulgárního, prostě je to autenticky živá a syrová sykavka, tak jak je zaznamenaná na nahrávce. Čistota a detailnost jsou pak ze sféry, v níž už přestáváte hodnotit elektroniku a věnujete se jen a pouze hudbě.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 15

Také výrazný cinkot v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10) se rozhodně nedržel stranou, zvuk se nebojí vyniknout, je znělý, bohatý, veliký a jasný. Přitom ale Métronome neztrácí jakési pohodové, uvolněné a nenásilné kouzlo a přitom umí naservírovat rozlišení, které je poměrně citelně nad běžnou normou i v této vysoké cenové hladině. Detaily totiž nepůsobí nijak nuceně, vynikají samozřejmě a bezprostředně (snad je to celkově velmi "černým" signálovým pozadím) a cinkot se tak šíří s lehkostí a vzdušností.

Vysloveně úctyhodná je pak dynamika, respektive verva a neupejpavost, s jakou nechává Le DAC vyniknout maximum, které nahrávky nabízí - přitom tak ale činí s tím jihofrancouzsky uvolněným šarmem a nonšalancí, než s technicistním tahem na branku. Ale i tak Guettova elektronická "Love is gone" ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) pulsuje jako o život, každý puls má sílu a za pocitem až fyzické přítomnosti stojí výtečná rytmika a také to, že sebevýraznější dynamický rozdíl Le DAC tak nějak "utáhne" bez toho, aby ztratil na plnosti nebo objemnosti. Je nicméně třeba říct, že nejde o takovou tu nabuzenou, našlapanou moderní dynamiku, je to spíše nelimitování signálu, než jeho povzbuzování.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 14

Znamenitá je také celková čitelnost a přehlednost reprodukce; Le DAC podal textury a dozvuky nástrojů v "A rose for me" od The Soundscapers ("FIM Super Sounds! III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073) s přirozenou bohatostí, s jakousi až okázalou jasností, kdy i jemné nuance prostě vyniknou do popředí, jsou zřetelné a ta spousta informací má hlavu a patu, vytváří hudební celek a neexhibuje. Vnímáte precizně oddělené jednotlivé struny, jejich brnknutí a plasticitu jednotlivých nástrojů a to v celkově hladkém, příjemně barevném a vlastně vstřícném, plném a jemném zvuku.

Co je pak obrovská deviza komponentů Métronome a Kalista, to je prostor, respektive šířka, hloubka a velikost hudební scéna, její roztažení až za hranice reprosoustav. Le DAC s lehkostí a obrovskou porcí vzduchu načrtl scénu v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD). Nástroje mají nejen až nadrealistické proporce, ale hlavně kolem sebe mají skutečně spoustu místa, takže vnímáte kde korpus nástroje začíná a kde končí, vnímáte, který hráč stál či seděl před nebo za kterým, vnímáte prostě skutečnou lokalizaci, kde Le DAC skvělou nahrávku plně zužitkuje.

2019 10 30 TST Métronome LeDAC 5

Svůj high-endový rodokmen Le DAC nezapírá ani u horších nahrávek, jako je muzikálně skvělá, ale technicky průměrná "That man" od Caro Emerald ("Deleted scenes from the cutting room floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142). Přes svůj rozhodně "hezky" laděný zvukový projev neustupuje převodník z autenticity hodné high-endové třídy a tedy vám naprosto jasně ukáže, kde leží hranice dynamiky i detailnosti a vnímáte v každé chvíli plochost nahrávky. Přesto ale dokáže Métronome zachovat muzikální jiskru a to příjemné, pohodové nadšení, které v hudbě sídlí, stejně jako dokáže reprodukci dát šmrnc a pohodovost, díky nimž si rytmicky odsýpající zážitek prostě užijete, bez ohledu na hlasitosti nebo jiné atributy. Hudba plyne, dýchá a žije, je prostá strohosti nebo únavnosti, zbytečného zdůrazňování limitů a získává si vás tím k oné žádoucí interakci, kdy zůstáváte jen vy a poslechový zážitek.

Navzdory tomu, že je Le DAC takovým "ekonomickým" řešením francouzských Métronome, tak se v jeho těle skrývá velký podíl nezaměnitelně muzikální a zábavné DNA tohoto výrobce. Je vidět, že přes tři dekády zkušeností s výrobou špičkových převodníků zanechaly nějakou tu stopu a je vlastně až k neuvěření, kolik dokáže Métronome vytěžit z jednoho jediného čipu D/A převodníku. Pokud tak hledáte skutečný high-endový D/A převodník, Le DAC už vás nechá nahlédnout do světa "velkých kluků", do toho opravdového high-endu, kde mizí hranice techniky a autentického zážitku. Je to přístroj nenápadný, který ale - přestože má svou jistou zvukovou signaturu, charakteristickou trochou vřelosti a mírně měkčím stylem reprodukce - o to více nechá vyznít hudbu samotnou, její obsah a to na velké, prosvětlené a mimořádně snadno vtahující scéně. Le DAC je prostředníkem k hudbě, je styčnou plochou, skrze níž se už naprosto bezprostředně můžete ponořit do hlubin svých oblíbených nahrávek a objevovat stále další, další a další, aniž by vás cokoliv brzdilo.

Kč 149 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ podpora široké škály rozlišení

+ dobrá konektivita

+ dynamika

+ obrovské proporce hudební scény

+ prostor

+ celkově příjemný a přesto autentický zvuk

ZÁPORY

- bez možnosti volby digitálních filtrů a dalších vychytávek

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies