ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 1

Japonská značka Denon patří mezi nejstarší a nejúspěšnější výrobce audio techniky, kdy s více než 110 lety historie představuje vlastně jeden z definujících prvků tohoto oboru. Během rozmachu domácích kin v době před nějakými zhruba 20 lety se také prosadila jako zásadní výrobce A/V receiverů a zesilovačů. Na tradici referenčních přístrojů pro „velké“ kino, táhnoucí se s modely „A1“ (podle japonského „Ichi-ban“ neboli „číslo jedna“) od roku 1996 nyní firma navazuje vrcholným A/V zesilovačem AVC-A1H.

Vyjma poněkud výraznějších rozměrů představuje AVC-A1H typického zástupce stáje Denon, kdy je čelní panel pojatý čistě a jednoduše, přičemž jeho vzhled definují široký a relativně nízký centrální displej a dva ovladače pro volbu vstupů a úpravu hlasitosti, kde ten druhý je o kousek větší a tím výraznější. Je to „fasáda“, kterou jsme u A/V zařízení Denon zvyklí znát a ničím nepřekvapí ani zde. Pod displejem najdete výrazná odklopná dvířka a za nimi krom konektivity pro kalibrační mikrofon třeba také sluchátkový výstup, tlačítka rychlé volby vstupů nebo přístup do nastavení či k ovládání druhé a třetí zóny.

Mimořádně dobře vybavený je komponent zejména zezadu, kde přes notnou plochu nezbylo téměř žádné volné místo. Jak se na vlajkovou loď sluší a patří, je tu konektor, který téměř jistě dovolí připojit zrovna vaše ostatní zařízení, ať už jsou jakákoliv. Nosné jsou samozřejmě HDMI s podporou 8K a HDCP2.3, vstupů je celkem 7, výstupy 3, ale ten s primárním přiřazením k druhé zóně je omezený „pouze“ na 4K.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 2

Velkolepě široká je též audio konektivita. Signál do zesilovače přivedete jedním z šesti párů RCA linkových vstupů nebo jedním párem XLR, případně přes cinchové rozhraní zvládne AVC-A1H též signál z gramofonů. Digitální rozhraní představují dva koaxy a dvě optiky, případně také ethernetový konektor nebo dvě anténky pro Wi-Fi a Bluetooth.

Příkladné jsou také 17 kanálové analogové pre-out výstupy v podobě cinchů, doplněné o čtveřici RCA subwooferových výstupů a přiřaditelnou sadu čtyř XLR výstupů. Zesilovač lze přepnout do režimu čistého předzesilovače, kdy se odpojí výkonové stupně a řídící část bude mít díky tomu čistší napájení. Svůj pre-out v podobě stereofonních cinchů má také druhá a třetí zóna, takže AVC-A1H poslouží pro skutečně kompletní ozvučení domácností.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 3

Sedmnáct párů reproduktorových terminálů, z nichž plný tucet lze libovolně přiřadit dle potřeby právě vašeho multikanálového systému, nabízí plné pokrytí všech běžně dostupných prostorových formátů zvuku.

Zesilovač lze také řídit přes RS-232 rozhraní v nějakém z kompatibilních systémů domácí automatizace, případně jej lze schovat z dosahu a řídit přes externí čidlo dálkového ovládání (je tu vstupní i výstupní jack), Denon může spínat také externí přístroje za pomoci dvou napěťových malých jacků – třeba zesilovače v druhé a třetí zóně.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 4

AVC-A1H zvládne zprocesovat signál v konfiguraci až 15.4, respektive 9.4.6. Všechny moduly jsou v souladu s firemním principem Monolithic Amp shodné a i k surroundovým kanálům tak putuje až 210 Wattů výkonu. Denon zajišťuje stabilitu dodávky energie prý doposud největším transformátorem (ten má 11,5 kg), který kdy ve svých přístrojích umístili a odpovídající bankou velkých zásobních kondenzátorů o celkové kapacitě 2x 33 000 uF. Přenos tepla na chladiče z modulů musí zajišťovat 4 mm měděná deska.

Denon nijak blíže nespecifikuje, jaké používá D/A převodníky, nicméně podle specifikace má každý z 19 kanálů svůj stereofonní čip, kde se oba kanály spojí, aby poskytovaly nižší úroveň šumu a vyšší přesnost. Čistotu signálu dále podtrhují firemní technologie AL32 Processing, fungující jako interpolace a vyhlazování „digitálních mezer“ v signálu a D.D.S.C. H32 (32 bitové řešení Dynamic Discrete Surround Circuit). Zpracování signálu probíhá v rozlišení až 32 bit / 192 kHz, přičemž výpočetní sílu všem operacím dodává dvoujádrový 1 GHz digitální signálový procesor Griffin Lite XP.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 13

U A/V zařízení je nedílnou součástí kvality výstupu také korekce místnosti, zde pracuje v základu Audyssey MultEQ XT32 s podporou Dynamic EQ a Dynamic Volume. Náročnější hračičkové si mohou připlatit za multikanálovou sadu Dirac Live.

Samozřejmě, že AVC-A1H podporuje všechny současné standardy z pohledu obrazu i zvuku. Dočkáte se tak Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced i Auro 3D zpracování, k dispozici je i zajímavý formát 360 Reality Audio od SONY. U obrazu pak zvládá přístroj zmíněné 8K, HDR 10+, Dolby Vision nebo VRR / QFT / ALLM pro rychlé obnovovací frekvence u her.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 20

Streamování hudby z všemožných služeb, internetových rádií i lokálních zdrojů následně umožňuje multiroomový systém HEOS a zesilovač zvládne zpracovat PCM s rozlišením 24 bit / 192 kHz a DSD až 5,6 MHz.

Jak už bylo řečeno, AVC-A1H je pěkný kousek – při šířce 43,4 cm, hloubce 49,8 cm a výšce 19,5 cm (bez antének) váží tučných 32 kg. Na jeho zpracování je mimochodem vidět péče vlajkového výrobního závodu v Japonsku.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 22

Denon AVC-A1H jsme poslouchali v roli multikanálového i stereofonního zesilovače v showroomu dovozce, kde byl ke srovnání set Marantz AV 10 / AMP 10 nebo Denon AVC-X4800H, případně i velká sestava McIntosh. Poslouchalo se na Bowers & Wilkins 801 D4 nebo třeba 804 D4 a to na kabelech z vrcholu katalogu InAkustik.

Basová základna Pepperovy „Imagination“ („Meets The Rhythm Section“ | 2010 | nahráno 1957 | Concord | 0888072319929) měla už bezesporu pěknou sílu, navíc odlišení jednotlivých poloh je rozhodně přesvědčivé. Zvuk má tu typickou signaturu Denon s vřelostí a lehkým dotekem sametu, cítíte přitom ovšem autoritu jako z top modelů firemních integrovaných zesilovačů, ne-li lepší. Důraz a drajv by se určitě dal přirovnat ke strojům plus mínus stotisícové třídy, což je famózní výsledek. AVC-A1H kombinuje plnost, noblesu, napjatost i váhu v atraktivním mixu. Největší překvapení bylo, že (byť jako takový úplný základ) Denon dokázal rozhýbat a pod kontrolou udržet i velké a „žravé“ osm set jedničky.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 21

Hlas Carole King v „It’s Too Late“ z legendární „Tapestry“ (1999 | nahráno 1971 | epic | 493180 2) byl podaný ve velmi vzdušném, otevřeném stylu, s přirozenou čitelností a nenuceností, která opět „zavání“ drahými stereo modely. Je to zejména zřetelnost bez technické tvrdosti, taková ta celková uvolněnost a nebombastická organičnost, které přesahují svět A/V techniky – tady už není cítit žádný kompromis, neb AVC-A1H představuje etalon multikanálového světa, takže skutečně nebude problém užít si naplno i muziku.

V Pontyho „The Trans-Love Express“ („Enigmatic Ocean“ | 1989 | nahráno 1977 | Atlantic | 19110-2) byly výtečné činely – rychlé, živé, parádně rozlišené a přes citelný říz i soustředěnost neúnavné a neagresivní. Každý dopad paličky má odpich a jasný cink, zvuk „zařezává“ a je znát, že zesilovač má rezervu i dobré součástky, spadající svými výkony už na dohled opravdového high-endového světa. Nutno říci, že z pohledu zařízení v jediné krabici, navíc s tolika různými schopnostmi, je to působivě dobré.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 8

A/V zesilovače by měly s ohledem na velmi dynamické filmové záznamy být právě v tomto ohledu dobře dimenzované a Denon zde rozhodně neselhává. Rázné bubínky v „Cubana Be“ Dizzy Gillespieho („A Night in Tunisia“ | 2006 | nahráno 1947 a remasterováno 2002 | RCA | 0828768486627) často zní asi i díky stáří záznamu trochu suše a dutě, kdežto AVC-A1H jim dokázal dodat plnokrevnost, spoustu síly, váhy a bezmála skutečnou fyzičnost, takže zní vysloveně parádně. Přestože zvuk zachovává takovou tu měkkou „značkovou“ pohodu, ráznost každého úderu se projeví až v krajině hrudní. Navíc při prakticky libovolné hlasitosti „drží“ a to i s reprosoustavami typu 801 D4, kterým dokázal zesilovač vnuknout dostatek života a ani při stodecibelové úrovni se neobjevila nervozita nebo pocit blížícího se limitu. Možná, že největší transformátor v historii Denon skutečně dodává kýženou rezervu…

V čem pak Denon přesvědčil opět až nad očekávání (protože je to přece pořád „jen multikanál“), to bylo rozlišení. Jak důstojně a s jakou lehkostí načrtl „Déja Vu“ ze stejnojmenného alba superskupiny Crosby, Stills, Nash & Young (1994 | nahráno 1970 | Atlantic | 7567-82649-2), to bylo víc než zábavné. Celkovým stylem je to stále Denon, jemnější, trochu sametový, ale dospělý, nedisponující jen autoritou, ale i jemností – takové ty droboučké zvuky, šeptání, cvrlikání strun, to všechno je odprezentováno s hbitostí a volností. Pořádek je netechnicky přirozený, nástroje mají tělo a reprodukce zase suverénní nadhled, ne nepodobnou stotisícovým a snad i dražším dvoukanálovým strojům.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 5

Zdánlivě jednoduchá, ale přesto výrazně členitá „Fast“ z alba „Electric Counterpoint“ průkopníka minimalismu Steve Reicha a Pata Methenyho (1989 | Elektra | 559-79176-2) zněla ve velkém, až expanzivním formátu, zabírala prostor mezi reprosoustavami, od podlahy ke stropu a také měla citelný prostor do hloubky, vše spojité a poctivě, nekomplikovaně homogenní. Je to plnohodnotné, výtečné stereo s high-endovým dotekem. Ačkoliv je zvuk poklidně důstojný, vše má své místo a výtečnou konkrétnost.

Největší silou charakteristického ladění Denon je (a to zejména u top komponentů) harmonická hudebnost s maličko vřelejším dotekem – a AVC-A1H tento styl rozdává plnými hrstmi. V countryové „Give Your Best“ od Bee Gees („Odessa“ | 2009 | nahráno 1969 | Reprise | 8122-79886-6) měla hudba soustředěnost a přítomnost hodnou prakticky high-endových stereofonních měřítek, kupředu ji posouvala výtečná rytmika a drajv, přesto dominuje noblesnost zvuku Denon „naplno“. Můžete poslouchat i s vysokými nároky naprosto v pohodě, bez jakéhokoliv problému a maličko měkčí, bohatší ladění udělá prakticky z jakékoliv nahrávky zábavný zážitek, z těch dobrých pak dvojnásob.

2023 01 30 DK Denon AVC A1H 19

Denon AVC-A1H je ambiciózní, drahý a pro moderní filmový svět funkcemi a technologiemi maximálně nabitý přístroj. Je to také jeden z etalonů toho, co lze co do kvality zvuku v jediném šasi u multikanálového stroje nabídnout – nejen, že si pustíte jakýkoliv film s pěkně šťavnatým stylem, můžete si užít i svou oblíbenou hudbu v kvalitě srovnatelné s puristickými stotisícovými mašinami a to už je něco. Tohle je přístroj se skutečně výborným dimenzováním, vybavený téměř ke všemu, co je dnes možné a poskytující špičkový zvuk i z pohledu náročných měřítek zmlsaných audiofilů. AVC-A1H je jedním z horkých adeptů na krále A/V zesilovačů a přestože jeho cena je prémiová, jsou jeho výkony v kontextu kategorie obdivuhodné.

Kč 177 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ autorita a kontrola

+ konektivita

+ rychlá funkčnost

+ možnost upgradu na Dirac Live

+ nastavitelnost a přiřaditelnost výstupů (třeba pro bi-amping apod.)

+ v Pure Direct režimu zvuk, který potěší i náročnější milovníky sterea

+ schopnost v rozumné úrovni „uřídit“ i reprosoustavy typu 801 D4 od B&W

ZÁPORY

- cena už je velmi prémiová

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies