ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 1

Japonská korporace Marantz je téměř stejně známá svými líbivě znějícími stereofonními komponenty jako podobně naladěnými multikanálovými zesilovači. Poměrně velkou, zejména designovou inovaci předvedla v loňském roce s elegantní řadou CINEMA, ještě nad ní ale pak postavila dvě nejzajímavější novinky – A/V procesor AV 10 a vícekanálový výkonový zesilovač AMP 10, sdílející stejnou estetiku s nádechem retra, jako komponenty zmíněné nové série.

Marantz AV 10

„Hlavou“ celého systému je A/V procesor se schopností zpracovat signál ve složení až 15.4 kanálu. Zvnějšku se drží šasi nově nastaveného „retro“ standardu značky Marantz, charakteristického strukturovanými postranními bloky a čistým, minimalistickým pojetím. Jedinými výraznými prvky tu jsou volič hlasitosti a vstupů, mezi nimiž je uprostřed typický kulatý průzor s maličkým displejem.

Klasický displej větších rozměrů, kam se vejdou už všechny důležité informace, se pak nachází pod výklopným panelem, tvořícím spodní polovinu přední části přístroje. V této skryté oblasti jsou pak i různá tlačítka pro přímý přístup k mnoha funkcím, jak je u A/V zařízení běžné.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 2

Zadní panel nabízí přístup k přehršli konektorů, tak jak se na špičkový procesor sluší a patří. Je tu 7 HDMI vstupů s podporou HDCP2.3 a 8K rozlišení a pak tři výstupy, z nichž jeden poslouží i pro druhou zónu. Je tu i řada vstupů v analogové i digitální formě, dokonce tu najdete i XLR vstupy nebo cinche phono předzesilovače. Je zde též pre-out pro druhou a třetí zónu nebo výstup na čtyři nezávislé subwoofery (XLR i RCA verze). Nejdůležitější je řada výstupů ve spodní části, opět všechny dostupné jak v XLR tak RCA podobě – celkem zvládá AV 10 fungovat jako 17.4 kanálový předzesilovač. Konektivita je pojatá moderně, chybí tak obstarožní konektory typu komponentních a kompozitních obrazových vstupů, ale to naprosto odpovídá nárokům moderní doby.

Obvodové řešení pro zpracování signálu uvnitř poměděného šasi uvnitř přístroje je symetrické a využívá technologii proudové zpětné vazby, stejně jako firemní diskrétní moduly HDAM. Jádrem napájecího zdroje je toroidní transformátor.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 3

Systém pro korekci prostorové akustiky spoléhá na Audyssey MultEQ XT32 s funkcemi Dynamic EQ a Dynamic Volume. Samostatný modul Audyssey LFC se postará o kalibraci subwooferů a sladění s hlavními kanály, pokud budete chtít pečlivější kontrolu nad výsledky, tak můžete dokoupit licenci na multikanálový Dirac Live.

Streaming audio signálu zajišťuje firemní platforma HEOS s podporou hlasových asistentů i všech důležitých online služeb od Spotify po TIDAL, umí i přehrávání bez mezer nebo soubory s vysokým rozlišením až po DSD 2,8 MHz. Pro sofistikovanější ovládání má přístroj i certifikaci Roon.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 6

Video část podporuje všechny současné formáty a rozlišení, procesor rozdělí bez problémů všechny formáty od DTS i Dolby, stejně jako IMAX Enhances nebo Auro 3D. Novinkou je podpora kodeku 360 Reality Audio, tudíž prakticky cokoliv, co je dneska dostupné virtuálně nebo na fyzických nosičích, tak Marantz zpracuje.

AV 10 má na šířku 44,2 cm, do hloubky 50,3 cm a výška činí 18,8 cm. Bytelné šasi nabralo váhu 16,8 kg.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 13

Marantz AMP 10

Rozhodně jednodušší z obou částí děleného zesilovače je koncová část AMP 10. Také tento model má novou generaci firemní estetiky s centrálním panelem a postranními tvarovanými a „vzorovanými“ boky, přičemž v levé části je zasazeno spínací tlačítko. Uprostřed toho pochopitelně mnoho není – dominantní je kulaté okénko pod logem, kde se ukrývá výkonová stupnice s elegantní rafičkou. Dvě tlačítka u spodní hrany ovládají právě funkci tohoto displeje – intenzitu podsvícení, případně úplné odstavení z provozu, aby vás kmitání ukazatele nerušilo.

Zadní panel robustního přístroje je posázený konektory neméně masivního provedení. Je tu osm vizuálně oddělených identických bloků pro zesílení šestnácti kanálů. V každém bloku jsou dva cinchové a dva XLR vstupy a adekvátní dva páry reproduktorových terminálů, jak je známe z prémiových výrobků Marantz. Dvěma maličkými šoupátky u vstupů můžete volit, zda signál přichází přes RCA nebo XLR, případně zda modul pracuje v běžném režimu (dva nezávislé kanály), můstkovém BTL režimu (používá se jeden vstup a jeden výstup s vyšším výkonem) nebo bi-ampingovém režimu (jeden vstup a dva paralelní výstupy).

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 37

Pod tuto hromadu konektorů se vešla ještě řádka konektorů – napájecí zásuvka, malý jack pro spojení s procesorem, vstup a výstup napěťového spouštění, vstup pro externí čidlo dálkového ovládání a dva oranžové cinche systému předávání signálů dálkového ovládání (opět vstup a výstup). Zesilovač se dá řídit také přes RS232. Malé šoupátko pak vypíná automatické vypínání při nepřítomnosti signálu.

Uvnitř poměděného šasi AMP 10 je masivní zapouzdřený transformátor a nově vyvinuté moduly koncových stupňů. Kombinují firemní diskrétní konstrukci modulů HDAM-SA2 a pracovní třídu D, aby bylo možné dosáhnout vysokého výkonu 200 Wattů na kanál do 8 ohm (a plných 400 Wattů do 4 ohm) a přitom přijatelných teplot pro provoz v jediném šasi. V BTL režimu pak můžete dotáhnout výkon na 400 Wattů i do 8 ohm.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 38

Koncový stupeň AMP 10 má šířku 44,2 cm, hloubku 48,8 cm a výšku 18,8 cm, je to tedy kus komponentu. Navzdory proporcím nicméně díky efektivním koncovým stupňům váží „jen“ 18,8 kg.

Dělený AV 10 / AMP 10 jsme poslouchali v showroomu dovozce a to primárně ve stereofonním zapojení s koncovými stupni v můstku, kdy výkon pohodlně uřídil i Bowers & Wilkins 801 D4, pro menší 804 D4 šlo dozajista už o naddimenzovaný systém. Porovnávali jsme třeba s Denon AVC-A1H nebo Denon AVC-X4800H, ale i velkou sestavou McIntosh.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 40

Na basech v Sanbornově „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) bylo okamžitě znát, že tohle je plnokrevný Marantz – líbezný, vřelý, hodně nadýchaný a broukavý, taková ta typická měkkost je ale pod absolutní kontrolou, kde je cítit působivý výkon a autorita. Ve světě A/V zařízení jen sotva najdete takhle mohutný a skvěle suverénní bas. Je ho vlastně i trochu víc, takže reprodukce působí trochu temněji. Nadbytek výkonu a autorita jsou cítit tehdy, kdy vás zvuk má kopnout – a on vás kopne, fyzicky, důkladně a šťavnatě. Přes jemný přídech sametu je to vážně skvostný bas s nenucenou kontrolou, trochu až krémový a poddajný high-endovým způsobem, který by neudělal ostudu ani zesilovačům kategorie sto padesát, dvě stě tisíc.

Zpěv Susan Graham v Berliozově „Méditation“ z „La Mort de Cléopâtre“ (Sir Simon Rattle / Berliner Philharmoniker | 2008 | EMI | 50999 2 16224 0 3) zvládl Marantz s excelentní otevřeností a překrásnou vzdušností, typickou spíše pro high-endové stereo. Má svůj styl, je to nezaměnitelně vřelé a barevné marantzovské pojetí, je tu nadhled i uvolněnost a přitom je vše parádně přehledné, naprosto samozřejmé. V hlasech i nástrojích je ovšem samet a něha, spíš než puristicky technická přesnost – ničemu to ale nevadí, je to velmi příjemný, muzikální zvuk.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 32

Výšky v „Spirits (Having Flown)“ od Bee Gees („Spirits Having Flown“ | 1994 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2) byly pěkné, leč poklidnější a hladší, jejich zvonivost tak nějak jemnější. Pořád je tu ale výtečná čitelnost, jsme ve vysoké kategorii se vším všudy – informací je dost, jsou reprodukované s klasickým marantzovským, záměrně netechnickým a jemnějším laděním.

Dynamické drama Beethovenovy „Eroicy“ (George Szell / Cleveland Orchestra | „Symphonies No. 3 & No.8“ | 1991 | nahráno 1957 | SONY | SBK 46 328) zvládl Marantz s velkým nadhledem, zejména díky mimořádnému výkonu, který dodává rychle a s důrazem tam, kde je potřeba. Požehnanou sílu můžete proměnit v libovolný akustický tlak, aniž by koncové stupně nějak znervózněly, třeba i velké koláče basáků u 801 D4 rozehrál Marantz s důstojnou kontrolou už od nízkých poslechových úrovní. I tady a v tomto ohledu cítíte libozvučnou barevnost, soustředící se spíše na hudební podstatu než pečlivé držení se technické formy nahrávky, sílu a mocnost si každopádně užijete.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 5

Přestože má AV 10 / AMP 10 organicky spojitý, hladký, sladký a tepleji vyladěný přednes, neošidí vás na úkor toho o rozlišení – to je srovnatelné s dobrými dvoukanálovými přístroji kategorie přes sto tisíc. Ve von Weberově „Koncertu pro klarinet v F moll, op. 73“ v podání Sharon Kam („Clarinet Concertos“ | 1996 | Telarc | 2564 69718-6) nebylo cítit žádnou výraznou expresivitu, ale přestože máte pocit, že hudba prostě jen tak plyne, je v ní pořádek a řádná komplexnost s high-endovým dotekem. Je ovšem otázka, zda Marantz nabízí lepší rozlišení než třeba AVC-A1H od Denonu – možná spíše trochu víc umí zvuk nasytit a lehce víc do něj zatlačit díky svému výkonu.

Stereofonní obraz a zvuková scéna jsou pak excelentní – dle měřítek A/V řešení a vlastně i podle čisté dvoukanálové audiofilie. Moderní klasická skladba pro soprán a okteto z 20. století „Hommage á T.S. Eliot“ Sofie Gubaiduliny („Offertorium“ | 1989 | Deutsche Grammophon | 00289 479 1518) zaznívala v široké, hluboké a místnost bezmála vyplňující podobě. Je to samozřejmě i zásluhou 801 D4, ale Marantz je držel pod důstojnou kontrolou. I zde je celkové podání jakoby měkčí, takové sametovější, přesto jsou jednotlivé zvuky a nástroje konkrétní, byť tam není ona technická soustředěnost. Spíše než holografický fokus tu je hotový příval, který vás obklopí.

2023 01 30 DK Marantz AV 10 AMP 10 28

Z „James“ od Pat Metheny Group („Offramp“ | 1984 | nahráno 1982 | ECM | 817 138-2) čišel v každém tónu marantzovský muzikální, pohodový, uvolněný a barevný zvukový styl. Je to vlastně velmi krásná reprodukce, zvoní, basuje, rytmicky šlape a přitom nevybočuje ze škatulky pohodovosti. Všechno má své místo, je to organizované a přirozené, jen na závěr dotčené sametovou laskavostí Marantz. Možná to není puristicky věrné, ale muzikální tedy rozhodně, navíc je jedno, jestli si jen tak ševelíte při půlnočním poslouchání nebo máte zrovna chuť udělat si doma koncert – dvojice Marantzů zůstává stále stejně uvolněná.

Dělený multikanálový zesilovač Marantz AV 10 a Marantz AMP 10 představují luxusní výrobky pro ty, kteří chtějí svoje domácí kino elegantní, šťavnaté, laskavé, syté a krásně okouzlující. Zvuk má high-endové rysy a i pro čistě dvoukanálový poslech uspokojí i velmi mlsné uši – za předpokladu, že máte rádi onu sametovou vřelost, tvořící základ stylu Marantz. Že procesor zvládá všechno potřebné a má všechny nutné konektory i možnosti nastavení, to se tak nějak v této ceně rozumí samo sebou. Že k němu dostanete koncový stupeň, který je mimořádně dobře dimenzovaný, to vlastně také – v můstkovém zapojení dokázal jako malá elektrárna nakrmit i 801 D4 a udržet si rezervu v jakékoliv poloze, ať už potichu nebo velmi nahlas. Faktem ale je, že cena za toto elegantní kombo je šťavnatá stejně jako jeho zvuk – je to prostě prémiový, možná až luxusně orientovaný set. Ovšem tak i tak patří ve světě multikanálové reprodukce k tomu nejlepšímu, co si dnes můžete koupit.

Kč 177 990,- – AV 10
Kč 177 990,- – AMP 10

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi vysoký výkon koncového stupně s možností můstkování

+ výtečná intenzita reprodukce

+ vysloveně skvělé basy

+ líbezná muzikálnost Marantz, dost možná i lepší než u stereofonních top modelů

+ šik design

+ dostatečná konektivita a výbava pro moderní standardy

ZÁPORY

- třeba Denon AVC-A1H za polovinu ceny nabízí zdaleka ne o polovinu horší výkony (jakkoliv tady máte volbu 16 kanálového zesilovače, větší flexibilitu, design,…)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies