2022 12 31 TST NuPrime AMG 1

Značka NuPrime je vybudována na základech high-endové odnože NuForce, kterou v roce 2014 odkoupil Jason Lim, který desítky let sbíral zkušenosti jako vývojář pro značky typu Motorola, Sun, Oracle nebo Netscape, ale který je také jedním ze zakladatelů původní firmy NuForce. Jeho značka se soustředí primárně na prémiové komponenty v neobvykle kompaktní podobě, schůdné i pro běžné obývací prostory, kam se velké sestavy těžko vtěsnají.

Vrcholem nabídky je plnoformátová řada Evolution, nejvyšší pozici v katalogu „polovičních“ výrobků zastává série AMG, cílící na o něco luxusnější feeling, než je u relativně účelně pojatých výrobků NuPrime běžným zvykem.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 2

NuPrime AMG PRA

Řídícím komponentem je AMG PRA – jde o typicky malou krabičku s šířkou 23,5 cm, hloubkou 30 cm a výškou jen 5,5 cm, do níž jsou započítány i široké a nízké antivibrační nožky. Celý přístroj je zasazený v šasi z pěkně zpracovaného leteckého hliníku a váží 2,5 kg.

Čelo je vyfrézované z 1,5 cm silného bloku a má mírně zakulacené rohy, skrze panel prochází dva otočné ovladače (hlasitost a „charakteristika“) po stranách komponentu, dvě maličké páčky v pravé části a ve středu jsou drobounké tečky, tvořící estetický, byť občas ne úplně jednoduše interpretovatelný displej.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 7

Šasi je velmi čisté, vzadu přesahuje kryt až přes konektory a vytváří jistou stříšku. Pod ní se vešla klasická napájecí zásuvka s vypínačem, regulovaný výstup v XLR i RCA podobě a řada čtyř vstupů. Jeden je symetrický, tři nesymetrické.

Elektronika uvnitř se vešla na dvě desky plošných spojů, vtěsnaných přes izolační vrstvu nad sebou, zhruba třetinu prostoru zabírá napájecí zdroj s transformátorem na EI jádru, který je od okolí odstíněný pružnou přepážkou. Výrobce se chlubí zejména tím, že vstupy mají enormně vysokou impedanci 1 milion ohm. Druhým zajímavým řešením je třípolohový systém řízení charakteristiky „Active Low Frequency and Harmonic Gain“. Jde vlastně o komplexnější variaci na téma zvýraznění basu a loudness, každá poloha skutečně hraje slyšitelně jinak. NuPrime říká, že poloha 1 zesiluje na 125 Hz o 2,2 dB, poloha 2 o 4,5 dB na 100 Hz a poloha 3 o 5,3 dB na 75 Hz.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 8

Elektronická základna se skládá z JFET a operačních zesilovačů MUSES8920 na vstupech a nesymetrické topologie bez použití zpětné vazby, kdy celý předzesilovač pracuje v čisté třídě A. Zisk má dva volitelné stupně.

Výrobce udává skvělý frekvenční rozsah 10 – 200 000 Hz (0, -0,1 dB), celkové harmonické zkreslení dosahuje 0,008% a odstup signálu a šumu činí 95 dB.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 12

NuPrime AMG DAC

U primárně digitálních sestav lze AMG PRA vyřadit a používat pouze AMG DAC (nebo třeba s DACem začít a teprve později přikoupit předzesilovač), D/A převodník s jedním analogovým vstupem a regulací hlasitosti. Kdyby nebylo maličko jinak zpracovaného „displeje“ ve střední části, bylo by šasi naprosto identické s AMG PRA a to včetně regulátorů a páček. Ty zde řídí zisk, případně přepínají převodník do režimu s fixním výstupem.

Vzadu pod „kapotou“ najdete také zásuvku s vypínačem a dvě sady analogových výstupních konektorů – jednu XLR a jednu RCA. Vstupní část na malém prostoru nabízí dost konektivity – koax, optiku, USB pro počítače a druhé pro zasunutí Wi-Fi nebo Bluetooth USB modulu. Pro náročnější aplikace je tu i I2S rozhraní v HDMI podobě pro přenos nejvyšších dostupných rozlišení včetně digitálního streamu DSD, což přes jiné vstupy nejde. A samozřejmě je tu onen jeden analogový cinchový vstup, dnes typicky asi pro phono předzesilovač.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 3

Velmi zajímavá je skutečnost, že AMG DAC obsahuje plnohodnotný modul předzesilovače a nejde tedy o digitální regulaci hlasitosti v čipu. Konstrukce staví na diskrétním napěťovém i proudovém výstupním zesílení a proudové části bez použití zpětné vazby. Samotnou regulaci hlasitosti má na starosti MUSES72320.

Digitální část pak stojí na dvojici čipů ES9038Q2M, každý slouží pro jeden kanál, kde pracuje za podpory operačních zesilovačů MUSES8820 a odporů Vishay MELF. Vstupní signál nejprve putuje do čipu NuPrime SRC, který si firma vyvinula a nechává vyrábět na zakázku a který každý příchozí digitální signál převzorkuje na velmi vysoký kmitočet 1 MHz a následně teprve přizpůsobí uživatelem navolenému výstupnímu rozlišení. Toto řešení v kooperaci s mikroprocesorem umožňuje i třeba nastavení individuální hlasitosti pro každý vstup pro bezešvé přepínání.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 4

Modul převodníku si poradí s PCM signálem o rozlišení až 24 bit / 384 kHz a DSD256. Protože (což je možná trošku škoda) AMG DAC nemá streamovací rozhraní, neřeší se tu ani MQA, jehož dekódování obstará připojený streamer.

AMG DAC má frekvenční odezvu 20 – 20 000 Hz v tolerančním pásmu +/- 0,3 dB, odstup signálu a šumu solidních 110 dB a THD+N na úrovni pod 0,05%.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 5

NuPrime AMG STA

Závěrečným komponentem v řetězci byl koncový stupeň AMG STA. Nepřekvapivě se i tady výrobce drží stejných designových postupů, stejných materiálů i stejného rozměru, sestava k sobě tak perfektně sedí. Samozřejmě tady je na předním panelu pouze jediná malá páčka pro sepnutí.

Vzadu pod stříškou jsou stereofonní vstupy v XLR i RCA podobě, reproduktorové terminály tu najdete také čtyři pro stereo zapojení. Konektory působí natěsnané (jak omezený prostor dovoluje), takže velké koncovky kabelů mohou být trochu problematické. Přepínání mezi XLR a RCA obstarává jedna páčka, druhá zase volí mezi dvoukanálovým a jednokanálovým režimem. Správné zapojení pro každý režim zajistí jednoduché a přehledné barevné značení.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 14

Oproti zdrojovému a řídícímu komponentu váží AMG STA skoro 2x tolik, neboli 4 kg. Velká část připadá na 380 W toroidní transformátor ve filtrovaném napájecím zdroji. Tak jako u ostatních komponentů této řady, i tady je vstupní část řešena přes JFET s šířku pracovního pásma 300 MHz, impedance také činí velmi vysokých milion ohm.

Základním principem konstrukce je dvojice zesilovacích modulů. Ten první pracuje v čisté třídě A bez zpětné vazby, ten druhý má naopak technologii dvojité zpětné vazby a funguje ve třídě D s vysoko posazenou spínací frekvencí 700 000 Hz. Toto řešení má „obohacovat přirozenou druhou harmonickou“ a udávat tak zvukovou charakteristiku komponentu.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 18

Pro spojení do jednokanálového režimu používá AMG STA lehce odlišný postup s technologií pod názvem Single-Ended Direct-Inject Bridge Technology. Ve stereo zapojení dává zesilovač pěkných 130 Wattů do 8 ohm (a 200 W do 4 ohm), v mono režimu je to už úctyhodných 300 Watt do 8 ohm a 320 W do čtyř ohm. Přitom umí zesilovač trvale dodat 10 A, krátkodobě i 15 A, což by mělo zvládnout nakrmit i velmi náročné reprosoustavy.

Zesilovač má odstup signálu a šumu 100 dB při výkonu 10 W, hodnota THD+N je 0,006% a pracovní frekvenční rozsah činí 10 – 50 000 Hz v toleranci +/- 0,2 dB.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 17

Sestavu NuPrime AMG jsme zkoušeli v ostravském Studiu Špalíček, kde jsme poslouchali přes excelentní Paradigm Founder 100F nebo Bowers & Wilkins 704 S2 a zdrojem tu byl Bluesound NODE v roli digitálního transportu. Postupně jsme prozkoušeli AMG DAC + AMG STA, AMG DAC + AMG PRA + AMG STA a nakonec přidali druhý AMG STA a přepnuli do režimu monobloků. Přestože sestava víceméně vykazuje konstantní základní charakter, jakmile se dopracujete k zapojení všech čtyř komponentů, je tam jasný skok, po kterém už nebudete chtít zpátky. Propojeno bylo kabely Ricable Invictus, jako alternativa byly komponenty NuPrime Evolution DAC / Evolution STA nebo třeba Musical Fidelity M2si.

Základní poznatky jsou pak takové, že jakkoliv AMG DAC funguje dobře i jako předzesilovač, obejdete-li jeho regulaci hlasitosti a zapojíte samostatné plně analogové řešení, hudba získá na vzdušnosti, čitelnosti i plnosti. A zapojení druhého výkonového zesilovače jakožto monobloku ještě výrazně vyčistí celý rozsah, vše je konkrétnější a detailnější, navíc se samozřejmě výrazně zlepší autorita a dynamika. Skoky mezi sestavami rozhodně bez problémů odpovídají výši příplatku za další komponent.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 16

Následující řádky pak popisují zvuk „plné“ sestavy, tedy NODE > AMG DAC > AMG PRA > 2x AMG STA.

Rytmická basová složka v „Imagination“ na albu Arta Peppera („Meets the Rhythm Section“ | 2010 | nahráno 1957 | Concord | 0888072319929) měla dobrou kontrolu (i když ne s takovým nadhledem jako komponenty Evolution), třeba struny basy měly vysloveně pěkně napětí a rychlé, úderné brnknutí. Zesilovače nemají problém vytlačit z reprosoustav fyzický rozměr basu, takovou tu sytou autoritu – částečně je to americký, velký a výrazný bas, ale nemá takovou tu efektní rozmáchlost. Naopak je hezky poddajný a dobře čitelný, basy má série AMG jednoduše pod dobrou kontrolou, jsou razantní, ale dostatečně měkké, aby nezněly suše.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 15

Jasný zpěv Carole King v „It’s Too Late“ z legendární desky „Tapestry“ (1999 | nahráno 1971 | epic | 493180 2) jako kdyby měl nevelkou „vaničku“, tedy oba konce pásma jako kdyby byly trošičku výraznější, nežli právě střední vokální rozsah. Zrovna u takhle zaznamenaného vokálu s jistou přímostí to je ale příjemné ladění, potlačující jakoukoliv potenciální říznost nebo agresivitu. Zůstává tak slušná plnost a čitelnost, jen s lehounce obroušenou hranou. Detail je pak dobrý, ale opět třeba Evolution série nabízí podstatně audiofilštější přístup, tady jsme spíše v příjemném vysoce kvalitním lifestyle světě.

Výšky, jak už bylo řečeno, jsou mírně prominentnější, ale rozhodně nejsou nějak ukřičené nebo vysloveně exponované. Ani celkem svítivé činely v Pontyho „The Trans-Love Express“ („Enigmatic Ocean“ | 1989 | nahráno 1977 | Atlantic | 19110-2) nepřekročily míru lehkého zdůraznění, které ale zlepšuje čitelnost a přehlednost na nejvyšším konci pásma. Cinkot zní s líbivou, ale přitom ne lacinou vzdušností a jasností, i to odkazuje na ladění pro všeobecný vkus a nenáročnou radost z poslechu.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 11

Víc než dobře dimenzovaný výkon zesilovačů dokázal uřídit jakékoliv reprosoustavy tak, že se v Gillespieho „Cubana Be“ („A Night in Tunisia“ | 2006 | remaster 2002 | nahráno 1947 | RCA | 0828768486627) pod údery bubínků chvěla zem, sedačka a dost možná i okna ve vedlejší místnosti. Sílu a dynamiku by maličkým komponentům patrně dost možná mohla závidět i spousta větších a dražších komponentů. Je to takový ten živý, velký a nebojácný americký zvuk (zejména pak v kombinaci s Paradigm). Můžete hrát na jakoukoliv hlasitost, řada NuPrime AMG si drží nadstandardní kontrolu a zábavný drajv.

Že to ale není jen o pozlátku hlasitosti a výbušnosti, to ukázala jemnější „Déja Vu“ ze stejnojmenného alba superskupiny Crosby, Stills, Nash & Young (1994 | nahráno 1970 | Atlantic | 7567-82649-2). I potichu udržuje NuPrime slušnou strukturu skladby, odlišující jednotlivé nástrojové linky a nechávající vyznít i tiché pobrukování v dobře srozumitelné formě. Není to nicméně při žádné poslechové úrovni takový ten audiofilský zvuk se snahou načrtnout a rozebrat celou skladbu až do „posledního šroubku“ (na což mimochodem zase lépe fungují komponenty z řady Evolution). Je to vřelý, příjemný, naprosto bezkonfliktní poslech, kdy dobře oddělené nástroje a hlasy utváří solidní obraz, byť i tady vnímáte mírnou loudness „vaničku“. Celkově jsme ale rozhodně ve sféře opravdu dobrého hi-fi.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 10

Konfigurace s monobloky vykreslila v poslechové místnosti také velmi pěkný prostor, v kombinaci s Founder 100F nebojácně velký, široký i hluboký. Nástroje v Reichově a Methenyho „Fast“ („Electric Counterpoint“ | 1989 | Elektra | 559-79176-2) měly dobře definovanou pozici a třeba i rychle po scéně plovoucí tóny bylo možné snadno sledovat, reprodukce je možná trochu měkčí, ale přesto kontrolovaná tak, aby stereofonní obraz už byl pevný.

Na „Give Your Best“ od Bee Gees („Odessa“ | 2009 | nahráno 1969 | Reprise | 8122-79886-6) bylo cítit, že přístroje série AMG mají naladění „pro masy“, což prosím neberte jako měřítko kvalitativní. Je to spíše o tom, že zvuk dává jasně přednost zábavnost, odolnosti před nějakými zvukařskými chybkami a že důležitý je drajv, pohoda a řekneme i rytmika, aby hudba posluchače vtáhla nekomplikovaně a příjemně. Slovo příjemnost pak dobře vystihuje pocit z poslechu – prostě si jen tak sedíte, hudba hraje, je poutavá a nemáte pocit, že byste u ní chtěli dělat ještě něco jiného a přitom můžete hrát potichu, nahlas nebo jak se vám zrovna chce a vše je pořád v pohodě.

2022 12 31 TST NuPrime AMG 13

Komponenty série AMG jsou v katalogu NuPrime takovým prémiovým až luxusním produktem – jednak si výrobce dovolil utratit za jejich zevnějšek víc, než u racionálních nižších modelů (a vypadají tak skutečně hezky), jednak mají zvukové ladění, které je osobité a zjevně si klade za cíl hudbou pobavit a neklást na posluchače žádné přehnané nároky na soustředění či cokoliv jiného. Hudba tu plyne, valí se, bublá a přestože je prezentovaná s lehounkým loudness efektem, je to daleko od světa přebujele hrající spotřební elektroniky, stále jsme u opravdového hi-fi. Líbí se nám, že komponenty lze „vrstvit“ postupně a dopřávat si tak lepší a lepší zvuk – jakmile se dostanete na plné osazení s DACem, předzesilovačem a monobloky, nabízí NuPrime AMG skutečně poutavé, barevné a dynamicky poctivé zážitky ve snadno dostupné podobě. Pokud tak nehledáte puristickou audiofilii, ale čiročirou zábavu z hudby, tak toto je rozhodně bezpečná volba…

Kč 50 890,- - NuPrime AMG PRA

Kč 61 090,- - NuPrime AMG DAC

Kč 47 190,- - NuPrime AMG STA

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní a elegantní šasi

+ zábavně muzikální výkon

+ možnost postupného škálování

+ variabilita vstupů u DAC

+ možnost nastavení výstupní frekvence D/A převodníku

+ zajímavá možnost nastavení zvuku přes „loudness“

+ mimořádně vysoký a „rychlý“ výkon koncových stupňů

ZÁPORY

- za obdobnou cenu se dá seskládat o kousek lepší set ze série NuPrime Evolution

- regulace hlasitosti u D/A převodníku je sušší a méně záživná, než u AMG PRA

- mírně komplikované ovládání (loudness, výstupní frekvence,…)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies