HIFIStyl

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 1

Značka Paradigm je šperk kanadského hi-fi, pokud jde o reprosoustavy. Nejnověji se firma prezentuje řadou reprosoustav s odvážným názvem Founder. Technicky vychází ze zkušeností nakumulovaných od vzniku roku 1982 a také z dlouholeté spolupráce s kanadským National Research Council, který disponuje naprosto špičkovým měřícím pracovištěm. Dnes má Paradigm 25 tisíc metrů čtverečních výrobní a vývojové plochy, kde vznikají všechny jejich modely.

Vrchol nové řady Founder je mohutný sloupek s aktivním basovým pásmem, koncept, který firma aplikuje poměrně ráda u svých nejvyšších modelů. O jeden kousek pod vrcholem se nachází model Founder 100F, podstatně kompaktnější a klasičtěji pojatý sloupek, jinak ovšem reprezentující hodně do moderna posunutý styl řady Founder.

Předsazená čelní deska hostí celkem pět měničů, tři basové jsou posunuté blíže k podlaze, středotónový a vysokotónový jsou u horní hrany ozvučnice. Střeďák je za krycí mřížkou, podporující zároveň korektní disperzi, u výškáče se o totéž stará velmi hluboký a výrazný zvukovod. Všechny reproduktory krom výškového drží ve skříni systém přichycení Shock-Mount (šrouby, které ji drží u základních MDF profilů jsou odpružené).

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 2

Kabinet štíhlých tvarů s krásnou povrchovou úpravou stojí na čtveřici z rohů trčících nožek s až překvapivě komplexním systémem antivibračních hrotů Advanced Shock-Mount (kombinace kovu a pružných materiálů) relativně vysoko nad zemí, což má svůj důvod – bassreflex směřující do podlahy. Od základny směrem vzhůru se ozvučnice zužuje, zvláštní diagonální zkosení je patrné na bočních stěnách, všechno má za účel minimalizovat počet paralelních vnitřních stěn.

Vnitřní konstrukce je poměrně komplexní – je tu jedna šikmá vertikální vzpěra a skrze ní prochází čtyři rozpěry horizontální. Blok tweeteru a středotónového reproduktoru má polouzavřenou vlastní pracovní komoru, zbytek patří wooferům a vertikálně orientované frekvenční výhybce, téměř do výše prostředního wooferu sahá tubus bassreflexu.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 3

Výškám je dedikována kopulka AL-MAC – jde o 2,5 cm membránu z kombinace hliníku, hořčíku a keramiky. Přímo nad membránou je perforovaná mřížka, sloužící jako fázový nástavec, zvukovod má proměnlivou geometrii. Magnet je klasický ferritový.

Stejný konstrukční princip ctí i středotónový kónus. Na běžné gumové vlnce závěsu je připevněna membrána AL-MAC o průměru 15,2 cm, přes celý reproduktor je vedena klenutá perforovaná mřížka – opět jde o systém PPA čočky (Perforated Phase-Aligning). Cívka má průměr dvou palců, je vícevrstvá a navinutá na formeru z materiálu Apical.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 4

Trojice basových měničů je identická, mají vroubkovaný závěs a poměrně výrazně trychtýřovitý tvar membrán Carbon-X bez středové prachovky. Průměr membrány je 17,7 cm, cívka je dlouhá a má průměru 1,7 palce. Opět je vícevrstvě navinutá na identickém formeru a z identických materiálů jako u středotónového reproduktoru.

Paradigm u Founder 100F udává frekvenční rozsah 42 – 23 000 Hz (+/- 2 dB) s „dosahem na 26 Hz“, citlivost je pak solidních 90 dB. Třípásmový systém má filtry výhybky naladěné na úrovni 500 a 2 100 Hz, oba jsou druhého řádu. Impedanci udává výrobce jako „kompatibilní s 8 ohm“.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 5

Founder 100F jsou pak relativně hmotné s váhou 32,7 kg, vypadají také rozhodně útleji, než je udávaných 106,5 cm na výšku, 32,8 cm na šířku a 40,9 cm do hloubky.

Paradigm Founder 100F jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde s nimi hrál systém vyladěný nakonec z přehrávače T+A MP3100 HV, doprovázený převodníkem / předzesilovačem Chord DAVE a sycený přes rychlý zesilovač Chord SPM 1050 MkII. Kompletně propojeno bylo kabeláží Cardas Clear Reflection, síťové rozhraní zajišťovaly komponenty a kabely SOtM, k porovnání byly třeba Spendor Classic 100 nebo řádka sloupků Canton Refrence K.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 6

Byli jsme příjemně překvapení tím, jak autoritativně, pevně a utaženě Founder 100F vytesávají jednotlivé basové tóny z Jacksonovy „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) – je to zvuk už poměrně podstatný v objemu, ale prim tu hraje údernost a důraz, sušší, rychlý, ale ne sterilní přednes. Bas je navíc velmi, ale velmi pěkně integrovaný do celku.

Soustředěná konkrétnost neopouští reprodukci ani v „River“ od Renée Fleming („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798), i tady je to takový přímočařejší způsob reprodukce, ale tak krásně čistý a zároveň netechnický, že neotravuje ani při dlouhém poslechu. Founder 100F jednoznačně míří analytičtějším směrem, jejich dospělost a lehkost přednesu jsou natolik dospělé, že ani u horších nahrávek se necítíte odrazeni. Výtečná je také transparentnost, zvuk je už jako na dlani.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 8

Činely a kovové perkuse v titulní skladbě desky „Use Me“ od Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) jsou až trochu „tikavé“, zvuk je na tomto konci pásma nejen svěží a rychlý, ale také lehce výraznější v objemu i energii; naštěstí i tady panuje vysoká kvalita, přesnost a navzdory analytičnosti se snahou rozkrýt opravdu co nejvíc detailů není zvuk sterilní či technický, zůstává víceméně přirozeně neutrální. Můžete ale hrát jak chcete potichu či nahlas, výšek je vždy dost. Snad i díky zvukovodu se pak prakticky nemění s poslechovými úhly.

Founder 100F se rozehrávaly lehce a ochotně, stačily pak i na komplexní a mohutně gradující „Wheel of Fortune“ Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) – už relativně potichu dávají na srozuměnou o objemu nástrojů a energii nahrávky, umí pak ale zároveň přenést koncertní energie v měříku ne tak dalekém od reality, což je na nijak drasticky velký sloupek pěkný výkon. Může za to asi také to, že v každém okamžiku zůstávají pevné, konkrétní a že ohraničení a utaženost jednoznačně staví nad efektní objemnost. Zvuk tak cítíte fyzicky jako sevřenou pěst, aniž by ale bublal i v nejvzdálenějším rohu místnosti.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 11

Díky výtečnému rozlišení, konkrétnosti a celkovému téměř bezešvému sladění pásem (nepočítaje v to extenzi výšek na konci rozsahu, která přeci jen ční) je působivě dobrá také celková čitelnost Founder 100F – nepřekvapí, že nejvíc informací nastřádáte na výškách (ostatně je jich skutečně nejvíc), ale napříč celou „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) bylo cítit, že detaily přímo jiskří, je to pevně uchopená a krásně vykrystalizovaná audiofilská cesta, prezentující nuance na stříbrném podnose. Velmi zajímavé je, že Founder 100F jsou už tak přesné a čisté, že vnímáte i výškovou lokalizaci jednotlivých zvuků. Je to možná lehce „do moderna“ znělejší zvuk, ale soustředěnost a živost jsou skutečně podmanivé.

Navzdory skvělému podání pravolevého (a často i vertikálního!) prostoru v nahrávkách se nicméně nezdálo, že by orchestr v Bachově „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ (Marriner + Academy of St. Martin in the Fields | 1991 | Decca | 430 387-2) byl protažený tak do hloubky, jak bychom čekali s ohledem na ostatní kvality. Prostor není špatný, projekce je skutečně pěkně rozprostřená v pravolevém směru, je přesná a čistá, čímž samozřejmě i hezky čitelná, ovšem pocit vysloveného hologramu tu prostě chyběl. Lokalizace jednotlivých zvuků je velmi dobrá, pomáhá i praktická nesměrovost, vrtět na gauči se můžete téměř jakkoliv a scéna neztrácí spojitost.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 19

Působivá je soustřednost, propojenost a možná lehce líbivě, ale pořád velmi věrně a čistě laděné vyznění prakticky čehokoliv – vezměte si výtečně vyprodukovanou „Northern Star“ od Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) a ucítíte mocně nahranou basu velkou, údernou, mručivou a skvěle zaostřenou, kopák opravdu fyzicky kopající (jakkoliv pocitově lehce dutější) a hlas znělý, jasný a přítomný, jak si jen lze v dané třídě přát. Snad jen činely jsou tu už v základu výraznější a Founder 100F jim ještě něco přidá, to je ale vlastně obecná charakteristika Paradigm.

Jaké jsou tedy celkově nové reprosoustavy Paradigm? Řekněme že tak dobré, aby mohly skutečně nést hrdý odkaz na zakladatele firmy, který by se za ně určitě nestyděl – jsou to moderní reprosoustavy se vším všudy. Mají moderní zaostřené křivky i moderní zaostřený zvuk, ani jedno ale není zbytečně dominantní a tak ačkoliv vás na sebe upozorní vizuální i zvukově, zůstávají stále prostředníkem a ne objektem samy o sobě. Jsou to reprosoustavy pěkné, živé, hrající jasně a prakticky bez připomínek (nevadí-li vám jadrnější a objemnější výšky) – za férové peníze se tak dostáváte do opravdového high-endu jak má být a znít.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 100 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, ale jinak víceméně velké volné plochy) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na frekvenční odezvě je naprosto jasně vidět efektní vyladění reprosoustav – je tu jasný přírůstek „hezkého“ basu mezi 50 a 110 Hz, který je téměř vždy a téměř všude a je vlastně v pořádku. Je tu nicméně i výrazný akcent výšek, začínající na 5 kHz a vrcholící na cca 12 kHz – a ten je slyšet právě jako cinkavější charakter. Rozsah mezi 200 a 4 000 Hz je nicméně velmi slušně vyrovnaný.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Udržíte-li své uši pod úrovní tweeteru neměly by Founder 100F reálně být příliš směrové.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

Na měření z poslechového místa je nicméně celkem patrné, že energie vysokotónového měniče s dálkou bezproblémově zkrotne a naopak se vše celkově srovná.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m6

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Zkreslení je v celém reálně využitelném rozsahu hluboko pod hranicí jakýchkoliv možných problémů

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m8

Waterfall

Energie vysokotónového reproduktoru mezi 5 a 12 kHz nejen, že má větší objem, ale zůstává i déle v čase, zvonivější zvuk je tedy jasně vysvětlený.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m10

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m11

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Ladící kmitočet systému je vidět zhruba v oblasti 30 – 40 Hz, minimální impedance klesá lehce nad 3 ohmy, ale dá se očekávat, že v reálných podmínkách si s tím zesilovač kvalit odpovídajících třídě poradí. Nejsou tu žádná nečekaná překvapení, jen snad viditelné rezonance na 48 Hz (větší) a 160 Hz (menší – podle nearfield měření zjevně bassreflex), které se ale nepromítají do výsledné frekvenční odezvy. Také elektrickou fázi lze prohlásit za nezákeřnou a bezproblémovou, nemusíte se tedy nijak bát o svou elektroniku.

2022 04 30 TST Paradigm Founder F100 m12

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Kabinety jsou viditelně pevně konstruované a nepřenášejí žádnou dramatickou míru rezonancí mimo hlavní rezonanční kmitočet. Respektive energie z pevných stěn rychle mizí.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 167 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bedny, s jejichž zvukem se velmi dobře dá žít

+ pěkné zpracování a velmi současný design

+ živý, zvučný a přitom ukázněný zvuk

+ pevnost a konkrétnost reprodukce

+ dynamika

ZÁPORY

- možná lehoučce prezentnější výšky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies