2022 11 30 TST NuPrime Evolution 1

Firma NuPrime se profiluje jakožto výrobce „cenově orientovaného“ audia – jinými slovy jde o značku, která chce nabízet dobrý zvuk, ale zároveň udržet co nejracionálnější možné cenovky, což je v dnešní ekonomicky turbulentní době určitě počin chvályhodný. V nabídce nicméně nemá jen a pouze levnější elektroniku – na vrcholu katalogu stojí trochu jiné komponenty série Evolution.

Od zbytku výrobního programu se odlišují tím, že obvyklý „poloviční“ design zvětšují do běžné komponentové šířky, čímž dosahují zajímavě „žiletkového“ vzhledu.

NuPrime Evolution DAC

Série Evolution není nijak obsáhlá, je v ní v praxi jen zdrojový komponent (fungující zároveň jako předzesilovač), zesilovač dvoukanálový a jednokanálový. Evolution DAC je k dispozici ve snadno rozpoznatelném šasi skutečně minimální výšky a s typickým lomeným čelním panelem. Kolem centrálně vsazeného malého displeje jsou symetricky rozložené jen dva multifunkční otočné prvky – ten vlevo přehazuje vstupy a slouží i k zapnutí, ten vpravo upravuje hlasitost a má též funkci mute.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 2

Zbytek šasi o šířce 43 cm, hloubce 31,5 cm a výšce 5,5 cm je kovový, pěkně zpracovaný, ale vlastně velmi jednoduchý. Váha přístroje dosahuje na 5,2 kg.

Vzadu je pak vše, co můžete přát. Analogový regulovaný výstup je k dispozici v XLR i RCA formě, vstupů je dostatek a jsou také velmi prakticky seskládané. Dva kusy běžných optických a dva kusy koaxiálních vstupů doplňuje AES/EBU a USB (tam je nativní podpora MQA) pro spojení s počítačem. Jako bonus je tu I2S rozhraní v HDMI podobě, teoreticky ideální spojení pro špičkové CD / SACD transporty (protože podporuje i DSD stream).

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 4

Uvnitř komponentu najdete poměrně bytelně postavený napájecí zdroj včetně integrovaného napájecího filtru (má účinnost 20 dB a více od 100 kHz do 5 MHz) a dvojici zapouzdřených transfromátorů na C jádrech. Proud ještě dále stabilizuje banka kondenzátorů o celkové kapacitě 70 000 uF. Extra porci filtrace pomocí konstrukce z diskrétních součástek má ještě analogová výstupní část.

Signálové obvody se točí kolem 32 bitového čipu ESS ES9038PRO a vlastního firemního mikročipu PSRC IC. Ten jednak signály dekóduje, jednak umožňuje jejich upsampling (v případě potřeby i downsampling) v rozsahu 44 – 768 kHz u PCM a DSD64 až DSD512.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 5

Evolution DAC dále umožňuje volbu mezi sedmi digitálními filtry, umí změnit fázi analogového výstupu nebo třeba upravit vstupní úroveň pro každý vstup zvlášť, takže cokoliv k přístroji připojíte, bude mít stejnou úroveň hlasitosti.

NuPrime uvádí frekvenční odpověď od 20 do 20 000 Hz v toleranci +/- 0,3 dB, odstup signálu a šumu přes 110 dB a hodnotu THD+N 0,0003%.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 6

NuPrime Evolution STA

Logickým doplňkem je k Evolution DAC koncový stupeň Evolution STA. Sdílí stejný žiletkový styl šasi (10,5 kg vážící přístroj má šířku 43 cm, hloubku 37,2 cm a výšku 6,7 cm) s lomeným čelním panelem a jednoduchým zbytkem. Vpředu je pouze téměř neviditelné spínací tlačítko a stavová dioda.

Ani vzadu toho ale není úplně moc, jak se ostatně dá u stereo koncového zesilovače čekat – napájecí zásuvka je vsazena přímo doprostřed, na obě strany se pak zrcadlově kopírují vstupy a výstupy. Jsou tu reproduktorové terminály a vždy jeden kus RCA a XLR vstupu, mezi kterými lze volit maličkou páčkou. Dva 3,5 mm jacky poslouží pro spouštění – je tu vstup a výstup, sestavu tak lze poskládat jakkoliv.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 7

Vnitřní prostor je bezezbytku vyplněný – v centru je opět zapouzdřený 550 W toroidní transformátor, výkonové moduly jsou umístěny u krajů, konfigurace je tak poctivé dual mono. Filtrační část je osazena kondenzátory s celkovou kapacitou 52 000 uF.

Evolution STA sází na zesílení ve třídě D, ke které v NuPrime přidali svou technologii ODC (Only Distortion Cancellation) pro snížení všech typů šumu a zkreslení. Pointou je odchycení nežádoucích složek signálu na MOSFET tranzistorech a na výstupním filtru – zpětná vazba je tak výrazně slabší, než je běžné a to má mít za následek zlepšení hodnot THD+N (mezi 2 a 100 Watty jde na 1 kHz o 0,005%). Spínací frekvence systému je nastavena na poměrně vysokých 650 000 Hz. Na výstupu nabízí Evolution STA trvalý výkon 230 Wattů do 8 ohm, do poloviční zátěže pak 310 W.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 8

Sestavu NuPrime Evolution jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček - hrálo se s Bowers & Wilkins 704 S2, ale primárně pak s Paradigm Founder 100F, s nimiž si sestava mimořádně dobře sedla. Jako digitální transport posloužil Bluesound NODE, jako zdroj i Roon ARC, přičemž propojeno bylo kabeláží RiCable Invictus na všech místech. Ke srovnání byla sestava NuPrime ze série AMG nebo z klasičtějších komponentů třeba Musical Fidelity M2si apod.

Dělený zesilovač odvedl parádní práci při kontrole tónů Hadenova kontrabasu v „The Song Is You“, kde Charlie hraje s Lee Konitzem a Bradem Mehldauem („Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200). Je to sebevědomý bas nejen v objemu (i když není vysloveně přehnaný, je mírně akcentovaný), ale zejména v energii a průraznosti. Každé drnknutí je brilantně napjaté, autoritativní co do ohraničení a velice přesvědčivě jsou podané také rozdíly mezi jednotlivými polohami tónů. Je to bas lehoulince „do hezka“, ovšem atraktivní, zábavný a vzbuzující „opravdu basující“ pocit.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 19

Ani DAC, ani sám zesilovač nejsou nijak přímočaře analytické, není to takový ten evropsky audiofilský zvuk se soustředěním na prokreslení a nuance. Je to mírně „americká“ hladší pompéznost, nicméně i tak nabízí zařízení dobrý fokus na vokál Mahalie Jackson v „Silent Night, Noly Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) – je znát, že se pohybujeme ve vyšší třídě hi-fi techniky, kde nechybí kontrola, přesnost a pevnost. Zejména poslední jmenovaná vlastnost, tedy pevnost, se tu projevuje jako vokál jasný, konkrétní, jakkoliv možná stále trochu akcentující plnost, tedy tu hrudní polohu monumentálního ženského rozsahu.

Čím vyšší frekvence, tím se zdá, že komponenty řady Evolution jsou ve svém projevu klidnější – třeba i říznější činely a kovové perkuse v „Malagan Stew“ Michela Legranda („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) zněly neagresivně, i když byly vlastně výtečně definované, protože ani zde nechybí pevnost a tím i pocit čistoty a jasnosti. Čím déle posloucháte, tím víc oceníte rychlou odezvu, vedoucí k velmi dobrému podání textur. S dalším a dalším vysokým tónem se nicméně zdá, že i na tomto konci pásma je o špetku více energie, aby reprodukce působila chytlavě na první dobrou.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 18

Zejména když aspoň trochu otočíte hlasitostí doprava, zvládá NuPrime pěkně škrtnout pod kotlem – dynamika velkého symfonického orchestru ve Dvořákově „Novosvětské“ v podání Rafaela Kubelíka a Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2) je místy až marnivá, energie pumpuje do místnosti po odvážných dávkách a zesilovač ani vzdáleně nepůsobí, že by dosáhl svých limitů. Hudba ve svých vzedmutích nabízí krásný drajv a velkou dávku dramatu – je to trochu na efekt, ale rozhodně zábavné, jakkoliv nejvíce energie je skutečně na obou koncích a třeba housle by místy mohly znít malilinko důrazněji. Ale celkově je to poctivě živá a výbušná reprodukce.

Na mezzosopránu Magdaleny Kožené v Myslivečkově „Abramo ed Isacco“ („Le Belle Immagini“ | 2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2) bylo jasně znát, že komponenty řady Evolution na jednu stranu umí být výtečně konkrétní, tedy dobře srozumitelné a všeobecně organizované, hlas má své místo i tvar. Na straně druhé stejně bezprostředně cítíte i to, že elektronika nepase po nuancích za každou cenu, je to rozhodně spíše organický, nežli analytický přednes – jisté je, že ona drobná hladkost třeba nad sykavkami rozhodně zajistí nekonfliktní reprodukci i při vysokých úrovních.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 17

Zmíněná organičnost je patrná i na podání prostoru peruánské zarzuely „El Condor Pasa“ Simona a Garfunkela („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | HDTracks). Nejsou tu takové ty drobné kudrlinky a ultra zaostřené drobnosti, které podtrhují holografický pocit z vykreslení, ale obraz se poskládá přesvědčivě přirozeně, není v něm chaos a všechno má „štábní kulturu“, takže lokalizace jednotlivých zvuků v pravolevé i předozadní ose je naprosto adekvátní úrovni prémiového sterea.

Nejlépe však NuPrime řady Evolution fungují tehdy, když je spojíte s příjemně hrajícími reprosoustavami, opřete se do gauče a jen tak se necháte omývat hudbou (možná na střední a mírně vyšší úrovni v optimálním případě). Pak třeba klavírní duet „Frozen Lake“ Boba Jamese a Keiko Matsui („Altair & Vega“ | 2001 | Tappan Zee | EOM-CD-2125) proplouvá nebývale krásně, bezkonfliktně v každém okamžiku, přičemž cítíte bezmála fyzicky každý stisk klávesy a důraz strun, které ovšem netrhají uši nějakou nepřiměřenou tvrdostí. Možná za hezkostí stojí patrný lehký basový akcent, zdůrazňující těla nástrojů, možná celková zvučnost a americká plnokrevnost, která je nicméně pod kontrolou a nesnaží se nijak významně přehánět. Je to jednoduše košatá a energická zábava a jakkoliv to naopak není studiový monitoring, všeho je právě tak akorát.

2022 11 30 TST NuPrime Evolution 15

Značka NuPrime vytváří v malých proporcích (zde už v trošku větších, ale stále kompaktnější, než obvykle) zajímavé elektronické kreace, které fungují možná ne přímočaře a suše autenticky, ale rozhodně s poctivou dávkou zábavnosti. Pokud máte rádi hudbu reprodukovanou hezkým, neagresivním, až lehce efektně dramatickým způsobem, který se rychle a příjemně dostane pod kůži, pak jste na správné adrese. Evolution DAC / Evolution STA se osvědčily v každé zkoušené sestavě, prosadí hodně svého charakteru a své energie a nadiktují hudbě zábavný drajv a jakýsi nenucený sexappeal. Navzdory nenápadnému a až lehce technicistnímu zevnějšku prýští z komponentů NuPrime lákavě muzikální zvuk, který stojí za to, co si za něj výrobce říká.

Kč 93 990,- - Evolution DAC

Kč 139 990,- - Evolution STA

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ údernost a to zejména v basech

+ hrají se zábavnou dramatičností

+ dobře zvolený mix konektivity

+ dobrá kvalita D/A převodníku

+ rytmika a drajv

ZÁPORY

- v dané třídě může být limitem lehce účelný vzhled

- ladění mírně „na efekt“ je zábavné, ale není úplně frekvenčně „na rovinu“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies