2022 10 31 TST B.audio DAC AMP 1

Název francouzské rodinné firmičky B.audio můžete interpretovat třeba jako „Be Audio“ (to pokud zvolíme angličtinu), „Bé Audio“ (to zase katalánsky znamená „Dobrý zvuk“) nebo „Bratrské Audio“ (chcete-li zůstat u češtiny). Oboje se hodí, české verzi dodává validitu skutečnost, že značku založili v roce 2016 v Alsasku co by kamenem dohodil od německých hranic skuteční bratři Cédric a Sébastian a to z popudu jejich otce Gérarda. Cédric se stará o obvody a elektroniku, Sébastian do všeho vnáší systematičnost vývojových procesů, které se prý naučil za léta práce pro Mercedes-Benz. B.audio má být výsledkem 10 let „hraní si“ při výzkumu a vývoji.

Komponenty se značkou B.audio se vyznačují veskrze jednoduchým, čistým designovým provedením s lehce „francouzskou“, ne úplně klasicky intuitivní logikou ovládání. V nabídce najdete dvě řady (a vlastně jen variace na preamp / dac a zesilovač), mezi nimiž se vizuálně jen těžko rozlišuje, my jsme měli k dispozici nejvyšší specifikaci, spadající do řady „reference“.

B.dpr EX

Nejkomplexněji vybaveným přístrojem od B.audio je B.dpr EX, soustřeďující do průměrně velkého šasi funkce D/A převodníku, streameru (s možností číst i lokálně připojený USB disk) a předzesilovače, který je pojat ryze analogově.

2022 10 31 TST B.audio DAC 14

Samotné šasi je relativně štíhlé, ale přesto pocitově robustní navzdory velmi čistým liniím. Bezmála 7,5 kg vážící komponent se rozkládá na půdorysu 45 x 37,5 cm a narostl do výšky 9,1 cm. Čistou plochu u levého kraje rozbíjí nevelký černý čtverec s logem a malým, ale jemně vykreslujícím displejem, na němž je všechno slušně zřetelné. Veškeré ovládání krom mírně matoucího dálkového ovládání (popisky jsou totiž na opačné straně než tlačítka a není úplně těžké ho na první pocit používat obráceně – černá ploška má totiž být dole a nemá žádnou funkci krom estetické, není to displejíček nebo vysílač apod.) obstarává dvojice zapuštěných otáčecích koleček – jedním se přepínají vstupy, druhým ladí hlasitost a vše ostatní. Absence popisků však orientaci nijak neusnadňuje a k některým deklarovaným možnostem jsme se dostali až po přečtení manuálu. Inu, zvyknout se na to nakonec samozřejmě dá.

Na zadní straně je běžný sortiment konektorů, výrobce namíchal v zásadě dostatečné portfolio analogových a digitálních vstupů (dva cinchové a jeden XLR analogový vstup pro případné další komponenty, dva koaxiální, dva optické a jeden AES/EBU pro případ, že chcete využít vestavěný převodník a ethernet a dvě USB (pro připojení počítače a flashky) pro ty, kteří chtějí nejvyšší rozlišení z moderních dat), doplněné jedním párem analogových výstupů každého typu (XLR + RCA).

2022 10 31 TST B.audio DAC 13

Regulace hlasitosti o 64 krocích je řešena plně analogovým způsobem (relátky přepínaný systém odporů), takže všechny příchozí signály se co do síly upravují právě až v analogové doméně. Výjimkou je případně situace, kdy použijte vestavěné DSP – funguje jako osmipásmový parametrický ekvalizér s automatickým nastavením zisku, aby nedošlo k nežádoucímu ořezávání signálu. Funkci jsme zkoušeli jen krátce, protože nastavení probíhá relativně komplikovaně přes onen malý displej – pro ty, kteří chtějí ale nějaké základní korekce, které nebudou nutně chtít častěji měnit, to však může být zajímavý bonus. Výrobce říká, že jde o systém vyvinutý přímo jimi a pracující v 64 bitové datové hloubce.

Další zajímavostí je firemní technologie SJR (Source Jitter Removal), dosahující prý úplného odstranění jitteru na digitálních vstupech, což má umožňovat co nejpreciznější digitálně-analogový převod. Streamovací část zvládá samozřejmě běžné služby jako je TIDAL, Spotify nebo Qobuz, umí UPnP, AirPlay a další protokoly pro lokální streaming a je kompatibilní i s Roon rozhraním. Blíže nespecifikovaný DAC (dozvíte se, že jde o „multibitový sigma-delta“ čip) pak rozkóduje PCM signály až do rozlišení 24 bit / 384 kHz a DSD256.

2022 10 31 TST B.audio DAC 2

Z dalších dostupných dat vyčnívá poctivé dimenzování napájecího zdroje s filtrační kapacitou 80 000 uF. O jakýchkoliv dalších detailech nebo použitých součástkách a technologiích výrobce nemluví.

B.amp

Logickým spojením pro „širokospektrální“ komponent je naopak velmi přímočarý stereofonní koncový zesilovač B.amp.

Jeho šasi v designu věrně kopíruje styl nastavený B.dpr EX, krom vygravírovaného loga má na čelní stěně už jen jednoduché spínací tlačítko s dvěma stavovými světélky. Zato zadní strana je o něco komplikovanější, než bývá u koncových stupňů zvykem.

2022 10 31 TST B.audio AMP 2

Protože jde o stereo model s možností můstkového přepojení (existuje i plnohodnotně rozdělená monofonní verze), jsou tu vstupy a výstupy pro levý i pravý kanál. Signál dovnitř můžete dovézt přes XLR i RCA rozhraní, ven pak přes jeden pár svorek WBT na každém kanálu. Potud nic nestandardního.

Mírně netypické jsou tři horizontální šoupátka. Jedním volíte aktivní sadu vstupů, druhým funkci automatického („ekologického“) vypínání při nepřítomnosti signálu a třetím stereofonní nebo můstkový monofonní režim – to je dobrá zpráva, protože případně můžete svou sestavu relativně snadno upgradovat přikoupením jednoho dalšího komponentu.

2022 10 31 TST B.audio AMP 3

Ani tady nemluví B.audio nijak moc do hloubky o vnitřním pojetí. Zmiňují však dual-mono koncept s plným oddělením již od napájecího zdroje se dvěma toroidními transformátory a použití lokální zpětné vazby. V první části zesilovače je použito zapojení push-pull v čisté třídě A, zatímco na výstupu čtyři páry bipolárních tranzistorů dodávají svůj výkon ve třídě A/B. Výrobce říká, že zesilovač má pracovní pásmo až do oblasti přes 200 000 Hz a udrží celkové harmonické zkreslení pod 0,0005% (1 – 100 W / 8 ohm).

Výstupní výkon je 120 Wattů do 8 ohm, potažmo 200 W do zátěže poloviční, pokud přepnete na mono, tak se v plně symetrickém zapojení dostanete na 300, respektive 500 Wattů výkonu.

2022 10 31 TST B.audio AMP 4

B.amp je slušně těžký kousek – v šířce 45 cm, hloubce 38,5 cm a výšce 11,2 cm kumuluje 20 kg hmoty.

B.audio B.dpr EX a B.audio B.amp jsme poslouchali v klasické redakční sestavě s Métronome DSC1 a Xavian Quarta Evoluzione a to v porovnání s Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR. Propojeno bylo mixem kabelů Nordost Heimdall 2 / Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. O dalších komponentech a doplňcích (pračka GMG Power, síťové rozhraní SOtM apod.) se dozvíte v pravém sloupci -->.

2022 10 31 TST B.audio AMP 5

Ve velmi francouzském stylu, s nebývalou plnokrevností a dávkou nonšalantní vášně zazněla basa z „Fine and Mellow“, původem od Billie Holiday, tentokrát ale od Evy Svobodové, doprovázené Luboš Andršt Acoustic Set („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Basy působí až mírně rozmáchlé, rozhodně je jich dost a mají požehnanou váhu, přímo fyzicky cítíte tělo nástroje na svém hrudníku. Možná, že jde o rozmáchlost z pohledu objemu a jisté mírné dominance, nejde naštěstí o rozmazanost, která se v takových laděních někdy objevuje – naopak je bas skutečně dobře napjatý, pružný právě jako tlustá struna. Velmi dobře (což prostě vůči ceně nelze jinak) se také dozvíte o jednotlivých polohách – dvojice od B.audio má solidně suverénní podání, i když třeba připojení Métronome v roli zdroje signálu přineslo zřetelnější definici po všech stránkách.

Možná je to i tím, že – opět tak trochu „po francouzsku“ – přednáší komponenty B.audio s maličkou vrstvičkou sametové pohody na povrchu. Cítit to bylo na Margitově pronikavém tenoru v árii „Dalla sua pace“ z Mozartovy opery „Don Giovanni“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022), kde sice zpět už zněl opravdu hezky nenuceně a se solidní konkrétností, ovšem tam, kde mělo být cítit jadrnou sykavku, tak místností prošla spíše jemnější, řekněme „vstřícnější“ varianta. Nutno říci, že je to zvuk krásně příjemný. Stejně tak musíme zdůraznit, že srozumitelnost zpěvu je velice snadná a je znát, že zkreslení je velmi nízké, líbezné a sladkostí načichlé podání zároveň umožňuje nejprve tu celkovou samozřejmost nedocenit. Až po chvíli si uvědomíte, že rozlišení je skutečně dobré – jestli i v kontextu tří čtvrtí milionu, to je pak jiná otázka.

2022 10 31 TST B.audio AMP 6

Francouzská škola se určitě nebojí akcentovat krásu nad technickou dokonalostí a proto často sahá i k lehce důraznějšímu podání okrajových pásem. Také B.audio má – soudě podle cinkání různorodých činelů v Decziho „Morgan“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) – rozhodně neošizené výšky, mluvíme-li o jejich energii i objemu. Činel tak je velmi znělý, někdy až s lehounkým pocitem cinkavosti a pronikavosti. Hudbu to umí nepochybně hezky probudit, působí vzdušně, lehce a svěže, vlastně i pěkně informativně. Naštěstí už spadají výrobky B.audio do kategorie takzvaného „drahého zvuku“, v němž není místo pro vyslovenou agresi, ovšem při kombinování s ostřeji hrajícími reprosoustavami a třeba i podobně nafintěnými nahrávkami možná trochu opatrněji – na druhou stranu jsme neměli ani po celém odpoledni poslechů všeho možného žádný problém.

Že má zesilovač štědře dimenzované napájení a stabilitu, nutnou k precizní kontrole, to bylo cítit z „Requiem in C minor“ V.J. Tomáška („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Hudba se nezdá plynout nějak zvláštně, jakkoliv cítíte, že je to pěkná a kontrolovaná reprodukce, je vlastně trochu nenápadná a „prostě normální“. Pak ovšem při vyšší hlasitosti přijde dynamická špička, orchestr se nadechne a vy slyšíte a cítíte, že se zesilovač ani nepřiblížil ke svým možnostem, že má bedny měkce a pohodlně pod kontrolou a hudba se line. Není to takový ten dramatický a intenzivní styl, přesto je velmi příjemný na poslech, možná i tím víc, čím déle se do něj noříte.

2022 10 31 TST B.audio AMP 7

Ona příjemnost je asi způsobena hlavně tím celkově hladkým projevem, kdy se elektronika nesnaží upoutat pozornost na jednotlivost a něco vypichovat, kdy v „Ellias“ Ivana Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) zaznívá kytara i struny s uvolněnou nonšalancí. Cítíte, že zvuk je pod dobrou kontrolou a hezky vykreslený, není tu žádný problém s čistotou, leč mírně vřelá a mírně sametová vrstvička ohlazuje jakékoliv stopy případné pichlavosti. Je to ale naprostý klid a pohoda, které vznikají záměrně, není to nedostatkem rozlišení nebo pevnosti v přednesu, ale zvolená kultivovaná pohodovost.

Dalším z neklamných francouzských rysů ladění je velikost hudební scény, konkrétně její nadstandardní proporce. Vivaldiho „Concerto No. 2 in G minor“ z cyklu „Čtvera ročních období“ v podání Virtuosi di Praga, řízeného zakladatelem Oldřichem Vlčkem („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) se rozprostírala v pravolevé i předozadní rovině a jako kdyby se aktivně snažila roztahovat v obou směrech. Lokalizace je velmi solidní, není to však holografické ohraničení jednoho každého hráče a tónu. Nicméně jde o zralou reprodukci se snadnou přehledností, kterou žádají vyšší patra high-endového světa.

2022 10 31 TST B.audio DAC 4

Variace na známá témata v „Romantic piano – Foxtrot“ od Jana Hřivnáče a Karla Turnovského („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) sedí zvukové naladění komponentů B.audio přímo parádně. Je to zvuk hladký a přitom dobře šlapající, zejména díky vskutku hezkým basovým tónům s ducajícím kopákem, ale také svěžími činely a celkově velkým objemem. Zvuk nikam nespěchá, teče si svým tempem a ani nijak netlačí na nuance nebo nezkouší upoutat nějakým jednotlivým aspektem. Vše je moc příjemně sourodé, je to takové muzikální pohlazení pro uši.

Mladá značka B.audio má všechny typické rysy francouzské produkce audio komponentů vyšší třídy – od mírně netypického ovládání, na které je třeba si zvyknout až po zvuk, který je velký, sytý a všestranně bohatý, přitom ale zároveň vřelý, klidný a hladký, takže si jej můžete užívat v poklidu po celý večer a je trochu lhostejno s čím. Bohatě vybavený B.dpr EX nabízí v jediném těle pokrytí prakticky všech zásadních potřeb moderní doby (snad jen phono chybí), koncový stupeň B.amp zase naopak sahá spíše do vod klasické školy s dobře dimenzovaným napájením a výkonem, aby hudba neměla úzké hrdlo. Je pravda, že zvuk komponentů je líbezný, zábavný a elegantně muzikální, zároveň ale výrobce zvolil poměrně šťavnaté cenovky, jakkoliv se vývoj a výroba v jednom z nejdražších regionů na světě někde odrazit musí. V každém případě je B.audio tipem pro každého, kdo si nejvíc ze všeho cení muzikální krásy s možností užívat si ji dlouho a beze strachu z jakékoliv únavnosti, protože hodiny při poslechu B.dpr EX / B.amp plynou ani nevíte jak…

Kč 443 062,- - B.dpr EX

Kč 390 628,- - B.amp

FOTOGALERIE - B.dpr EX

FOTOGALERIE - B.dpr EX - VNITŘNOSTI

FOTOGALERIE - B.amp

FOTOGALERIE - B.amp - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ francouzsky plnotučné a příjemné zvukové pojetí

+ čistý design

+ štědře dimenzovaný výkon a kontrola

+ funkční streamovací platforma s bezproblémovou kompatibilitou

+ DSP / sofistikovanější tónové korekce

ZÁPORY

- cena je ještě šťavnatější než zvuk

- mírně matoucí ovládací logika a komplikovanější nastavení

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies