2022 01 31 TST Gryphon Essence 1

Za úspěšnou dráhou velmi originálního dánského výrobce high-endových zesilovačů a zdrojů signálu Gryphon stojí Flemming E. Rasmussen (neplést s jiným Dánem jménem Flemming Rasmussen, který ve svém studiu nahrál a smíchal nejednu špičkovou metalovou nahrávku i pro taková jména jako je Metallica) – muž mnohých talentů, silný ve vizuální prezentaci svých výrobků, ale také v jejich směřování k originálnímu zvukovému podání.

Rasmussenovou labutí písní pro značku Gryphon se stala řada Essence – na ní víc než jen symbolicky designové žezlo přebírá nová generace. Přesto je tu cítit Rasmussenem vybudovaná DNA firmy Gryphon.

Gryphon Essence Preamplifier

Na první pohled je Essence Preamplifier součástí rodiny Gryphon, nicméně jeho design je podstatně modernější, mírnější a oproti košatým skulpturám z Rasmussenova pera vlastně bezmála minimalistický.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 3

Dominantní je široký trojúhelník, zasazený do čelního panelu – za sklem je vsazený displej s dotykovými tlačítky, vše ve snadno rozpoznatelném provedení Gryphon. Horní panel nese pečlivě vyvedené firemní logo, boční panely zase mají drobné průřezy kvůli chlazení, což není na předzesilovačích prvek úplně běžný.

Šasi je samozřejmě od podložky zvednuté na vysokých nožkách (i to je charakteristický znak Gryphon), vpředu jsou ploché, vzadu zase ostré hroty.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 4

Také zadní panel jasně vychází z tradičních firemních postupů – veškerá analogová konektivita je rozložena v jediné vodorovné lince u spodního okraje zařízení, rozdělené symetricky na pravou a levou část. Jsou tu tři vstupy cinchové, dva symetrické a tři výstupy. Jeden výstup má XLR podobu, dva jsou cinchové (ten označený jako subwooferový je samozřejmě klasický pre-out i pro koncový zesilovač), jeden z nich má pevnou výstupní úroveň.

Doprostřed v horní části je možnost v továrně vložit příplatkový modul D/A převodníku, který přidá pětici digitálních vstupů. Je tu optika, dva BNC (které třeba přechodkou změníte na koax), jeden AES/EBU a jedno USB. Jde o modul ZENA, který najdete i v jiných firemních přístrojích, podporuje PCM rozlišení 32 bit / 384 kHz a DSD512.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 5

Nakonec tu jsou ještě dvě 3,5 mm jacky s 12 V napětím (jeden vstup a jeden výstup) pro spouštění jiných komponentů nebo jiným komponentem. Nakonec jsou tu ještě dvě netypická rozhraní – jedno slouží jako zemnící bod (třeba když dodatečným modulem necháte proměnit vstup číslo 5 na MM / MC vstup pro gramofony), druhé má název Green Bias. Pokud zde kabelem propojíte předzesilovač ke koncovému stupni Gryphon, zesilovač automaticky upravuje klidový proud ve třech různých stupních tak, aby ušetřil na spotřebě elektřiny a přitom nedegradoval zvuk.

Vnitřní konstrukce je poctivě dual mono, postavená na řešeních odvozených z top modelu Pandora. Výrobce ve jménu dosažení co nejkratších signálových drah a co nejčistší reprodukce zcela rezignoval věci jako tónové korekce, sluchátkový výstup nebo změny polarity. Zůstalo nicméně to praktické – můžete si nastavit vyrovnání úrovně vstupů, můžete nastavit startovací i maximální hlasitost. Vše zůstává uložené v mikroprocesoru.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 7

Essence Preamplifier pracuje v čisté třídě A, nepoužívá vazební kondenzátory a vyhýbá se použití zpětné vazby. Gryphon udává hodnotu THD+N pod 0,005%, frekvenční rozsah 0 – 1 000 000 Hz (-3 dB) nebo třeba velikost filtrační kapacity 2x 26 000 uF.

Předzesilovač samotný má „klasické komponentové rozměry“ – 47 cm na šířku, 38,5 cm do hloubky a (včetně nožiček) 16,5 cm na výšku, přičemž komponent váží poctivých 13,4 kg.

Gryphon Essence Mono

Perfektním souputníkem pro popisovaný předzesilovač jsou logicky koncové stupně řady Essence. Tak jak je u Gryphon zvykem, jsou k dispozici v monofonní i stereofonní konfiguraci, tedy jedno nebo dvě šasi s jen malými technickými obměnami – monofonní verze logicky může využít plnou kapacitu napájecího zdroje jen pro jeden kanál a má tak výrazně větší rezervu.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 13

Tělo zesilovače připomíná zvětšeninu předzesilovače, je logicky vyšší a samozřejmě chladící profily na bocích jsou podstatně lépe dimenzované. Čelní panel je také z dvou kovových segmentů a „vloženého“ trojúhelníku, tady v něm ale logicky nejsou žádné ovládací prvky až na dotykové spínací tlačítko. Provozní stav indikuje široký modrý svítící pásek, dodávající zesilovači dotek futurističnosti.

Masivnost koncového zesilovače vynikne mnohem lépe při pohledu zezadu – jsou tu více vidět odhalené chladící profily, ale i mimořádně pěkně dimenzovaná konektivita. Jsou to hlavně dominantní dva reproduktorové terminály, jsou zlaté, robustní a perfektně udrží libovolnou koncovku kabelů. Signál je do zesilovače přenášen pomocí jednoho symetrického vstupu.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 16

Pak už je tu jen zásuvka standardu C19, aby nebyl omezen přísun napájecího proudu a několik „praktických“ konektorů. Je tu zemnící konektor, dva 3,5 mm konektory s 12 V spouštěcím napětím a pak dva proprietární konektory „Green Bias“ jako u předzesilovače – jeden je vstupní, jeden průchozí, takže můžete komponenty řetězit.

Vnitřní rozložení součástek je poctivé dual mono, společný je jen mohutný toroidní transformátor v přední části zesilovače. Je zapouzdřený a skutečně velmi poctivě dimenzovaný s maximálním výkonem 1,3 kW. Přidejte k tomu filtrační kapacitu 2x 440 000 uF a máte velmi solidní zásobárnu energie.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 14

Essence Stereo má dual mono konfiguraci, Essence Mono spojuje tyto identické moduly do jediného kanálu - dvě desítky výkonových tranzistorů nabízí výstup 50 Wattů do 8 ohm a 100 Wattů do 4 ohm, přičemž stabilní zůstává až do 220 Wattů dodávaných do nízké zátěže 2 ohm. Impresivní je fakt, že veškerý výkon je dodávaný v čisté třídě A.

Zesilovač nabízí dynamický rozsah 110 dB, při plném výkonu udržuje úroveň celkového harmonického zkreslení včetně šumu pod úrovní 1%, při polovičním výkonu klesá pod 0,05%. Gryphon říká, že separace kanálů je „nekonečná“, zatímco frekvenční rozsah činí 0 – 350 000 Hz. Výstupní impedance činí pouhých 0,0075 ohm.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 2

Essence Mono je řádně masivní přístroj – jedno šasi má šířku 47 cm a hloubku 46 cm, výška dosahuje 24 cm, adekvátní je pak hmotnost stroje, neboli plných 45 kg.

Dělený zesilovač řady Essence jsme poslouchali v prostorách dovozce v Ostravě, kdy se hrálo z CD přehrávače Gryphon Mikado Signature nebo Grimm Audio MU1 a Mola Mola Tambaqui. Propojeno bylo kompletně kabeláží Gryphon a poslouchalo se přes referenční Vivid Audio G1 Spirit.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 6

Zvuk Gryphon je známý pro svou signaturu s jistým akcentem tučného, barevného a vřelého basu. Nová generace produktů na této charakteristice staví a jednoznačně „zní jako Gryphon“. Basová linka v „The Mooche“ Dukea Ellingtona (John Harle Band | „The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) měla geniálně houpavou, poddajnou podobu, je tu cítit ten náznak mocné temnoty starších Gryphonů, ale snad o něco pečlivěji formulovaný. Naprosto fantastická je ale nejen mocnost a objemnost zvuku, ale také jeho autorita a pocit nesmírně elegantního nadhledu, s nímž si každý tón „odbroukne“. Artikulace je luxusní – ani špetka techničnosti, celý průběh tónu je krásně uvolněně barevný a podaný v naprostém klidu. Dělený Essence umí zachovat zdání naprosté pohodovosti a přitom každý tón roztřásá okna i podlahu.

Přestože Gryphon umí zahrát s mohutností, energií a tučnou úderností, umí zároveň ale nechat vyniknout i přirozenou lidskost – pětice zpěváků sboru King’s Singers v „Now is the month of maying“ Thomase Morleyho („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) zněla s fantastickou organičností. Možná je to maličko hladší prezentace, ne hyper analytická (ačkoliv dobře a bez problémů zaslechnete třeba i jemné nádechy, snadno identifikovatelné podle jednotlivých zpěváků), ale má krásnou sytost a veliké proporce, velmi autentické, přitom ale zní tak nějak pohodově. Hlasy zní svěžeji a lehčeji, než je u Gryphon zvykem, aniž by to ovšem omezovalo plnokrevnost prezentace.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 8

Už i křehký, tichý a nenápadný ševel činelů kdesi za kytarou v začátku „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) byl snadno čitelný, Gryphon ukazuje, že rozlišení, ačkoliv pocitově nijak okázalé, je adekvátně špičkové. I tady panuje skvělá, naprosto neagresivní samozřejmost; Gryphon se projevuje jen jistým pocitem velikosti a sytosti, jinak je nesmírně čistý, konkrétní a přirozený, takže činel má svou svěží znělost a jasnost.

Pocit dynamičnosti byl vždycky také jedním ze zvukových podpisů značky Gryphon – soudě podle robustnosti a mohutnosti, s kterou zahrála fantasticky nahraná rytmická sekce Jacques Loussier Trio v Händelově „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ (2001 | Telarc | 0089408351624), ani v modelech Essence se Gryphon této kvality nevzdal. Dynamika je hodně rozkročená, je to masivní, dramatický, ve velkém pumpující zvuk, který můžete vytočit na libovolnou hlasitosti, stejně jako si ale můžete užívat výtečný pocit dýchající mohutnosti i při nízkých úrovních. Ona jistá uvolněnost a rozmáchlost reprodukce je na druhou stranu fantasticky kontrolovaná, je tu samozřejmost a neměnná pohodovost, svědčící o autoritě a rezervě. I z pohledu dynamiky by se asi dalo říct, že reprodukce je svěžejší a soustředěnější, než u dřívějších generací komponentů Gryphon.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 10

Rozlišení je samozřejmě výtečné – nakonec jsme hluboko ve vodách high-endu a sestava Essence hraje adekvátně tomu. Rossiniho „Finaletto: Di si felice innesto“ z „Il barbiere di Siviglia“ v podání Nevilla Marrinera a Academy of St. Martin in the Fields (1995 | Philips | 446 448 2) ukázal opět hlavně nenásilnou samozřejmost, s kterou hudba teče a plyne a line se, nikde žádná špetka zdůraznění nebo vytažení jakékoliv části pásma. Dokonce ani trochu prominentnější basový základ nezpůsobuje problémy s čitelností i těch nejjemnějších detailů – Gryphon artikuloval snadno i potichoučku, při realistické poslechové úrovni pak famózně kombinoval organičnost s krotkou disciplinovaností. Srozumitelnost a čitelnost přednesu je špičková a přitom zcela uvolněná.

Prostor Mussorgského „Noci na Lysé hoře“ (Moscow Radio & TV Symphony Orchestra | „Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) byl krásně hluboký, vznášel se oproštěný mimo ozvučnice a naprosto bezproblémově přehledný, s lokalizací jednotlivých nástrojových sekcí na skvělé úrovni. Fascinující byl i pocit i výškové lokalizace nástrojů jaký máte ve skutečnosti. Zvuk je netechnický, přirozeně plastický, všechno je na svém místě a dokazuje to precizní kontrolu komponentů Essence nad signálem i reprosoustavami.

2022 01 31 TST Gryphon Essence 12

Gibbova „Christmas Day“ z „Titanic Requiem“ (2012 | Rhino | 2564661065) zazněla v té geniálně šťavnaté muzikálnosti vlastní Gryphonu již dlouhá, dlouhá léta, ale jako kdyby byl přednes jaksi vyrýsovanější, konkrétnější a pevnější než dřív. Essence hraje v zásadě poměrně věcně, nepřekrývá jisté technické limity v nahrávce, ale zároveň se vůbec nemusíte bát, že by vás ta jistá dávka upřímnosti obrala o zážitek, muzikálnost je stále famózní.

Dánský Gryphon je svébytný úkaz v pantheonu high-endové smetánky – zesilovače vždy měly unikátní kombinaci realističnosti a barevné poetičnosti, nejinak tomu je i u nové řady Essence. Ta je nicméně oživená a modernizovaná po zvukové stránce, dost podobně jako je učesaný, uhlazený a vyčištěný vnější design těchto nových komponentů. Kombinace Essence Preamplifier & Essence Mono se Gryphon povedla – líbilo se nám, jak krásně kombinuje tu nekonečnou barevnost, muzikálnost, dynamičnost a poklidnou sytost Gryphon s nově nabytou o něco výraznější konkrétností a pronikavostí, posouvající zvuk živějším a jasnějším směrem. Pokud tak hledáte organickou zábavu překypující muzikálností, jména Gryphon a Essence by se rozhodně měla objevit na vašem „poslechovém seznamu“.

Kč 349 000,- - předzesilovač

Kč 498 000,- - koncový zesilovač Stereo

Kč 996 000,- - koncový zesilovač Mono

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastický pocit síly a autority

+ relativně přijatelná velikost komponentů vzhledem ke konceptu třídy A

+ moderní a čistý design

+ možnost rozšíření o velmi dobrý D/A převodník

+ elegantní, vznosný a mocný zvuk

ZÁPORY

- čistá třída A do jisté míry limituje výkonový výstup a ve velmi výjimečném případě to může být omezující

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies