ROTEL Michi zesilovače

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 1

Když se řekne PrimaLuna, myslí se tím elektronky, není o čem diskutovat. Za bezmála 20 let existence firma přesvědčila mnoho a mnoho milovníků barevnosti a bohatosti o tom, že mohou právě u jejích přístrojů najít hřejivou Nirvánu za poměrně rozumné peníze. A je to právě při blížícím se milníku druhé dekády existence, kdy do portfolia přichází něco překvapivě nového – hybridní zesilovač.

EVO 300 Hybrid je integrovaný zesilovač, který byste na první pohled jen sotva odlišili od zbytku firemní produkce. Je tu typický nízký čelní panel s dvojicí otočných ovladačů (vlevo hlasitost, vpravo přepínání vstupů), je tu zřetelná dioda pro indikaci provozního stavu a je tu milý bonus v podobě sluchátkového výstupu.

Také je tu charakteristická klenutá mřížka, chránící vpředu umístěnou řádku elektronek. Elektronek je tu ovšem méně než obvykle, stejně tak ona mřížka je jaksi menší, o to více místa zabírá „kapota“ s průduchy a bočními chladiči. Na boku je také spínací tlačítko, taková ta klasická velká kolébka s příjemným odporem a cvaknutím, které dává jakýsi intuitivní pocit, že zapínáte „mašinu“.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 2

Na zadní ploše se v nízkém profilu základny stěsnalo překvapující množství konektorů – na jedné straně je napájecí zásuvka, pak následují po okrajích reproterminály a mezi nimi spousta cinchových konektorů. Pětici klasických vstupů doplňuje „podvěšené“ příplatkové phono se zemnícím kolíkem, je tu přímý vstup do koncového stupně pro aplikace s domácím kinem, je tu ještě dvojice výstupů – jednak linkový výstup, jednak regulovaný výstup pro subwoofer, který můžete šoupátkem přepnout mezi mono a stereo režimem.

Vnitřní konstrukce je poctivá – po sejmutí krytu na vás shora kouká velký zapouzdřený transformátor pro koncovou část, moduly výkonových stupňů na velikých chladících profilech a poctivá sada dvanácti poměrně velkých kondenzátorů. Relativní kompaktnosti šasi EVO 300 Hybrid (a ostatně i jiných firemních zesilovačů) je dosaženo dvoupatrovou konstrukcí, po odstrojení přístroje zespodu uvidíte další dvě pouzdra pro transformátory předzesilovače a do posledního místa využit prostor s natěsno osazenými deskami plošných spojů – ty mají tloušťku 2,4 mm a signálové cesty z pozlacené tlusté měděné vrstvy.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 3

Vraťme se ale k tomu zásadnímu – EVO 300 Hybrid je kombinací know-how PrimaLuna a vývojového střediska Floyd Design. Jde o tým lidí, kteří se věnují konstrukci polovodičových obvodů pro Durob Audio (mateřskou společnost PrimaLuna) už dlouhá léta. Konstruktéři PrimaLuna tak navrhli předzesilovač na bázi elektronek 12AU7, konstruktéři z Floyd Design zase přišli s dual mono koncovými stupni na bázi JFETů od Linear Systems a zakázkově vyráběných MOSFET. Do obvodů je zakomponován okruh „AC Offset Killer“, neboli forma DC filtru pro eliminaci mechanických pazvuků transformátorů.

Velké (40,5 x 38,5 x 20,5 cm) a těžké (29 kg) šasi zesilovače je nabito nejen součástkami, ale také zajímavými technickými parametry. Výkon „přes 100 Wattů“ do 8 ohm a 150 Wattů do 4 ohm ve třídě A/B je dostačující, pracovní frekvenční rozsah se rozpíná od 10 do 80 000 Hz (-3 dB), při plném výkonu dosahuje zesilovač celkového harmonického zkreslení pod 0,2%. Odstup signálu a šumu, vážený křivkou A, je přes 105 dB. Za zmínku stoji i tlumící faktor 160.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 5

PrimaLuna EVO 300 Hybrid jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě, kde zesilovač krmil Métronome DSC1 a kde se srovnávalo s Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, ale přinesli jsme také Grandinote Shinai. Propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2, napájeno přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P a poslouchalo se samozřejmě přes Xavian Quarta Evoluzione.

Intenzivní basová složka v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) nezněla s takovou tou „primalunovskou“ bohatostí a teplou šťavnatostí, zato byl cítit poctivý kus výkonu a jistoty. Utažené a sebejisté spodní oktávy mají nicméně i tak slušné proporční zastoupení, překvapující změna stylu vám nabídne nedominantní, dobře integrovaný a klidný bas, i když možná podvědomě od elektronkového přístroje očekáváte o kousek výraznější pocit váhy. Podání struktury a rozmanitosti poloh je velmi dobré, bas je celkově prostě realistický, nenačančaný, velmi dobře čitelný, přesný.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 16

Velmi dobré, vlastně výtečné a o přesnosti vypovídající je také oddělení vokálů sboristů z Chapelle du Roi v Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612). Jejich vokály jsou usazené, velmi čisté a velmi snadno srozumitelné. Ani tady není žádný veliký pocit elektronkové bohatosti nebo barevnosti, naopak je to velmi realistické podání bez umělé líbeznosti. Protože jde ale o hezkou nahrávku, je i výsledný zvuk hezký, příjemně se poslouchá, přestože v něm (minimálně v porovnání s ostatními produkty PrimaLuna) jasně a zřetelně probleskují i případné ostřejší sykavky a další „jadrnosti“.

Prosté nacinkanosti, prosté jízlivosti, prosté nějaké přibarvenosti, tak zněly klidné a elegantní nejvyšší tóny v „The Red One“ od Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9). Zesilovač nepřidává na energii ani nic nevypichuje, cinknutí zazní jasně a čistě, velmi ukázněné a pocitově přesné. Je tu cítit lehounký dotek hladkosti ze vzdáleného polibku elektronek, jinak jde ale o velmi vyrovnaný, konkrétní a přirozeně zřetelný zvuk.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 19

Cheskyho gradující „Ben’s Farm in Vermont“ („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) gradovala s pružností, která je vlastní elektronkám PrimaLuna, ale zároveň měla hudba pevnost a klidný nadhled, který dával tušit jistotu dostatečně dimenzovaného výkonu i pevné napájení. Přímo cítíte, že EVO 300 Hybrid má velmi dobrou kontrolu a je v reálných poslechových situacích bezmála nemožné ho dostat do nějaké nekomfortní situace – dynamika není „napumpovaná“, i tady nechává zesilovač hodně probleskovat řetězec před sebou.

Přednes v sobě nese jakousi celkovou uklidněnost, neznamená to ale takovou tu elektronkovou „ohlazenost“, byť její jistý dotek tu najdete také. EVO 300 Hybrid detaily z „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) nijak zásadně neprosazuje, naopak se musíte chvíli zaposlouchat a vnořit do nahrávky, ale pak se nenásilně vyplaví a linou se, organizované, čisté, ze subjektivně spojitého celku nic nečouhá, není to ohňostroj nuancí a přesto je všeho dost, je to již velmi dobře propracovaná reprodukce.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 20

Výtečná ukázněnost a samozřejmá kultivovanost jsou patrné také v Elgarově „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn a Sira Colina Davise, řídícího LSO (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326). Tady se dobře promítá ona nenásilnost celkového stylu – prostor není jako vytesaný ze žuly, není to hologram s dokonalou artikulací, spíše tak nějak nenuceně se rozlévající plocha. A navzdory tomu nemáte pocit nekonkrétnosti, navíc zejména hloubka stojí za pozornost. I v tomto ohledu je hodně cítit rozdíly mezi nahrávkami, EVO 300 Hybird je ve své neutralitě poměrně upřímný přístroj.

Když přijde obsahově efektnější skladba, ovšem v technicky kompromisní podobě, jako je „Hymn“ od Ultravox („Dancing with Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220), slyšíte stejnou měrou kontrolovaný, jakkoliv možná ke své vlastní škodě nijak rozmáchlý popový rytmus a zároveň kousavé výšky a omezený pocit hloubky nahrávky. Zvuk je spíše upřímnější, nicméně parádně kontrolovaný, pevný, všechno do sebe zapadá a má řád. Jak zábavný bude výsledek, to záleží ale více než na zesilovači na nahrávce a na tom, na čem ji přehráváte.

2021 11 30 TST PrimaLuna EVO 300 6

PrimaLuna EVO 300 Hybrid je poměrně překvapivý úkrok stranou z dosavadního směřování elektronkami proslulého výrobce. Navenek se liší od svých čistě lampových souputníků jen nepatrně, pod kapotou pak podstatně více a zvukově až diametrálně – je to prakticky čistě „tranzistorový“ zvuk, jen okrajovým dotekem zjemněný vřelostí lamp. Pokud si ale ceníte neutrality, transparentnosti a absence líbivých gest, je EVO 300 Hybrid velmi atraktivním přístrojem, který si váží původního charakteru a jen nemnoho do něj zasahuje. Čekáte-li od svého zesilovače díky elektronkám automaticky barevnost, sytost a šťavnatost, sáhněte spíše po klasické firemní sérii, pokud ale chcete poctivý a přirozeně hrající zesilovač, smočte ucho v tom, jak hraje EVO 300 Hybrid – na první výlet firmy do světa polovodičů je to totiž výtečný výsledek.

EUR 6 975,-

cca Kč 175 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zajímavý koncept

+ kontrola a autorita

+ jednoduše působící, ale pěkně zpracovaná konstrukce

+ čistý zvuk s lehkým dotekem elegance elektronek

ZÁPORY

- zvuk není tak bohatý a šťavnatý, jak od elektronek PrimaLuna čekáte

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Kohut Audio | www.kohutaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies