2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 1

Americký Klipsch má pověst výrobce reprosoustav (či lépe „ozvučení“), které o sobě umí dát vědět – myšleno klidně i sousedům o patro výš. Nedílnou součástí takové pověsti je samozřejmě styl reprodukování nejnižších frekvencí a s tím jde ruku v ruce také přítomnost subwooferů v produktovém portfoliu. Ty jednak podtrhují efekty v domácím kině, ale mohou zdůraznit i projev stereofonní sestavy. Právě do klasického hi-fi mají nejblíž subwoofery řady SPL.

V této řadě najdete tři modely, lišící se v praxi jen velikostí použitého měniče a výkonem zesilovače. A samozřejmě velikostí ozvučnice. Prostřední, zhruba „velký, ale ještě ne nesmyslný“ model nese název SPL-120, což odkazuje na použitý dvanáctipalcový reproduktor. V základu je SPL-120 klasická „kostka“, ozvučnice z MDF panelů má konzervativní tvary, stojí na dostatečně robustních nožkách a má koncept „všeho vpředu“ – k aktivnímu reproduktoru se tak přidružuje výstup štěrbinového bassreflexu, který je úplně u podlahy.

Ozvučnice je poměrně velká, s šířkou 37,4 cm, výškou 45,1 cm a hloubkou 50,6 cm (nemluvě o váze 20,4 kg) ho tak neumístíte úplně snadno a bude třeba si vyhradit trochu času pro nalezení správné pozice. Na povrchu mají klasický „americký“ dekor – vinylovou fólii s imitací kresby tmavého ebenu.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 2

Vizuální dominantou je bronzově zbarvené kolo velkého kónusu s průměrem 12 palců. Membrána je připevněna na mocném gumovém závěsu. Membrána je vyrobená z firemního tradičního materiálu Cerametallic – jde o eloxovaný hliník, který během procesu na vnitřní i vnější straně získá vrstvičku keramiky. Cívka je dvojitá, vinutá měděným drátem. Magnetický systém spoléhá tradičně na veliký ferritový magnet.

O pohon membrány se stará vestavěný zesilovač třídy D – ten nabízí trvalých 300 Wattů výkonu a krátkodobou špičku s až 600 Watty, což už naznačuje velmi solidní potenciál. Vstupní část pak pracuje v analogové doméně. U frekvenční odezvy najdete hodnoty 24 – 125 Hz, byť bez specifikované tolerance.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 3

Kovová deska na zadní straně je jednak montážní plochou, na které najdete uvnitř vestavěnou elektroniku, jednak je tu napájecí zásuvka, vstupy a kontrolní prvky. Zajímavostí je možnost využití dvou vstupů – jsou tu analogové cinche a je tu speciální port pro připojení modulu bezdrátového přenosu.

Ovládací prvky jsou celkem čtyři – dvě páčky a dva potenciometry. Jedna páčka funguje jako zapínání (zapnuto / vypnuto / automaticky), druhá jako kontrola fáze (0 nebo 180 stupňů). Jeden potenciometr plynule nastavuje přechodovou frekvenci, druhý pak „zisk“, neboli základní hlasitost.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 4

Subwoofer jsme zkoušeli jak v malé místnosti (kam ale prakticky nepatřil a byl vždy až příliš dominantní) i velkém prostoru. V první místnosti hrál s Fischer&Fischer SN-70, Cambridge CXC a Cambridge CXA81 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2. Ve velké místnosti hrál s OPPO UDP-205, Métronome DSC1, Norma Revo IPA-140 a Xavian Quarta, přičemž ho napájel GMG Power Harmonic Hammer 3000P, vše s kabely Nordost Heimdall 2. K porovnání jsme měli GoldenEar Super Sub X.

Pokud máte zájem o masivní zemětřesení, umí SPL-120 posloužit – v malé místnosti se doslova klepalo patrně úplně všechno, ani ve velké se nicméně energie neztratila a bas byl velmi dominantní a bylo třeba hodně krotit a správně nastavovat. Pak nicméně byly i ty opravdu hluboké tóny varhan v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) skutečně robustní. Subwoofer nabízí obrovskou váhu a i při menších hlasitostech je bas přítomný a důrazný, skutečně až trochu efektní a pokud nemá být dominantou poslechu, je třeba se snažit. Ty nejspodnější polohy varhan ale už skutečně dokážou být fyzicky srovnatelné s tím, když stojíte v kostele poblíž varhan, bas vibruje celým vaším tělem – navíc s ohledem na cenu nejde trochu překvapivě jen o jednotlivý příval, ale už i o vcelku odlišené různorodé polohy s ne špatnou definicí.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 6

Subwoofer nicméně vkusně doplnil i vokální „May you have happiness“ Izumi Masuda („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) a celá skladba je plnější, působí díky tomu méně technicky a ostřejší momenty s jadrnějšími sykavkami nejsou tak výrazně vnímané – i proto jsou dobré basy ve správném objemu důležitým prvkem pro poslechovou pohodu. Na druhou stranu SPL-120 jako kdyby toužil být slyšet a neumí se tak úplně „schovat“ a splynout. Jako kdyby prostě šlapal chtivě na plyn hlubokých tónů.

Podobný vjem jsme měli i v Davisově „So What“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207), kde přítomnost subwooferu zřetelně popotáhla dopředu zvuk kontrabasu, ale třeba i vyplnila bicí soustavu tak, že rytmická sekce byla v poslechu dominantní záležitostí. Není to nepříjemné, je to nicméně lehce efektní přístup k věci – famózně vhodný třeba pro hraní her nebo sledování akčních filmů, kde právě ta energie rozvibrující dům i sousedům stojí za to.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 13

Když začala perkusní palba v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records), subwoofer spustil absolutní hromobití, byla to hotová basová sauna a bylo to skoro jako mít hlavu přímo u bicí soustavy. SPL-120 prostě pumpuje až koncertní množství energie a pumpuje dynamiku do až šokujících úrovní – pro jemné jazzové momenty je toho možná až moc, ale důraz, který umí dodat bicím, je vlastně dosti autentický. Přitom opět nešlo jen o pustou jednotlivou plochu temné energie, ale v dané kategorii umí Klipsch nabídnout nadprůměrnou čitelnost a artikulaci jednotlivých tónů.

Subwoofer pak fungoval – byť jen jako lehounké dokreslení – třeba i u akustické kytary Alison Krauss v její „Jacob’s Dream“ („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a), která tím získala trochu plnější, trochu vřelejší podobu, opět díky tomu o kousek méně upozorňující na tvrdé sykavky a tvrdý, studenější zvuk strun.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 16

V Cohenově „In My Secret Life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) se díky subwooferu zřetelně zdůraznila frekvence kopáku, ten získal až nadživotní proporce a schopnost tepat vám v hrudníku jako druhé srdce. Tato skutečně basová nahrávka je krásně napjatá, výrazná, ale ne „přisprostle“ důrazná a efektní, SPL-120 už začíná mít nejen objem a energii, ale i solidní kvalitu basu ve smyslu různorodosti a barevnosti.

Už poměrně velký, nepříliš drahý a mimořádně výkonný subwoofer Klipsch SPL-120 se hodí primárně na efekty – hry, elektronickou hudbu, filmy a podobně. Nicméně s trochou snahy může být i dobrým nástrojem pro podpoření hudby tam, kde oceníte výraznější a jen nelehce zkrotnou basovu základnu – ve velkých místnostech, u rockové hudby nebo prostě všude tam, kde chcete na infrasonické energii stavět poslechovou zábavu. Nevýhodou je to, že se SPL-120 snaží opravdu výrazně prosazovat a najít tak vhodné umístění a vhodné nastavení (kde nemáte moc s čím laborovat) není úplně na pět minut, ale jako zdroj subbasové nelimitované energie s férovou cenou a solidní kvalitou je SPL-120 něco, co stojí za to vyzkoušet.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose reproduktoru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 m1

Frekvenční odezva - v ose

K frekvenční odezvě subwooferů toho patrně nelze zase tolik říci. Jak vidno, využitelné frekvence jsou spíše od 30 Hz výše, energie má svůj vrchol u standardního nastavení kolem 40 Hz a následný útlum je poměrně rychlý. V podstatě je to ale celkově frekvenční odpověď přiměřená ceně a zaměření.

2020 12 31 TST Klipsch SPL 120 m2

Frekvenční odezva – nastavení přechodové frekvence na 80 Hz (červená) a maximum (černá) a minimum (zelená)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 18 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ obrovská porce basu a síly

+ skvělý doplněk pro filmy, kde chcete „třesoucí se podlahu“

+ férová cenovka

+ možnost provozu bezdrátovou formou

ZÁPORY

- trochu jednoduché materiálové provedení

- přeci jen se tlačí poměrně zvukově dopředu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies