2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 1

Americký Klipsch poslední dobou poměrně výrazně sází na retro vlnu - konkrétně se svými produkty Heritage (které ale mají s již delší dobu existující slavnou řadou reproduktorů Heritage mnoho společného), odkazujícími tvary, materiály a celkovou estetikou na šestou, sedmou a osmou dekádu 20. století. V této nové linii najdete ve staromilském kabátku nové technologie - třeba bezdrátové reprosoustavy a reproduktory, sluchátka (mimochodem výjimečně dobrá) a také sluchátkový zesilovač.

Právě ten - pojmenovaný sugestivně prostě "Headphone Amplifier" - jsme měli možnost mít nějakou dobu na stole. To "na stole" je důležité, protože Heritage Headphone Amplifier je velmi kompaktní a skladný. Velikostí a tvarem připomíná menší cihlu, jeho hmotnost tří čtvrtin kilogramu se skrývá v šířce 20 cm, hloubce 14,5 cm a výšce 5,8 cm.

Hliníkové tělo zesilovače v černé barvě je uloženo mezi dvěma kusy MDF desek, ozdobenými pravou ořechovou dýhou a vše je to v rozích spojeno šrouby v typicky "retro" měděné barvě. Přičtěte přední panel s ovládacími prvky téže měděné barvy z opravdu pěkně zpracovaného hliníku a máte krásný retro dojem, který zároveň nevzbuzuje dojem jakékoliv lacinosti.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 2

V levé části najdete výstupy na sluchátka, je tu čtyřpinový velký symetrický výstup, doplněný o klasický velký jack. Hned vedle je přepínač vstupů, sousedící s vertikální sadou diod, informujících o rozlišení zpracovávaného signálu. Následují dvě páčky, z nichž jednou přepínáte mezi režim předzesilovače a sluchátkového zesilovače, druhým pak mezi nízkým a vysokým ziskem (vysoký zisk přidává 10 dB k výstupní úrovni). Úplně vpravo je ovládání hlasitosti, jehož knob se dobře drží, ale má možná až trochu příliš lehký chod - to poznáte hlavně při nízké hlasitosti, protože prvním otočením se zesilovač zapíná a teprve pak se zvyšuje hlasitost. Stalo se nám, že jsme si při nastavení velmi nízké hlasitosti přístroj vypnuli.

Zadní strana je na prvky téměř stejně bohatá jako ta přední - digitální svět zastupuje USB port pro spojení s počítačem a optický i koaxiální digitální vstup, analogový svět pak jeden pár vstupních cinchů. Ty mají vedle sebe obdobný pár, sloužící jako analogový výstup - dvoupolohovým šoupátkem si zvolíte, zda je výstup fixní nebo variabilní. Úplně vpravo pak najdete vstup pro spínaný napájecí zdroj.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 3

Vnitřní obvody stojí primárně na převodníku ES9018K2M s rozlišením 24 bit / 192 kHz, řešení využívá i 32 bitovou architekturu HyperStream a sofistikovanou redukci jitteru právě od ESS. XMOS USB rozhraní pracuje v asynchronním režimu a s dodávanými ASIO ovladači zvládá i zpracování jednobitového DSD signálu až do 11,2 MHz.

Finální zesílení mají na starosti dva ve třídě A/B pracující zesilovače TI TPA6120A2, pro symetrická sluchátka je tak k dispozici skutečně symetrické řešení. Do 32 ohm umí zesilovač dát 940 mW (do symetrického výstupu dokonce 1 440 mW), do 600 ohm má stále solidní výkon 68 mW (respektive do XLR 270 mW).

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 4

Výrobce udává frekvenční odezvu 20 - 40 000 Hz (-0,1 dB), odstup signálu a šumu vyšší než 118 dB (což je výtečná hodnota) a celkové THD+N menší než 0,009% v pásmu 20 Hz - 20 kHz. To všechno spolu s výkonem jsou excelentní hodnoty, zejména s přihlédnutím k finanční (ne)náročnosti zesilovače.

Sluchátkový zesilovač jsme zkoušeli jednak jako doplněk pro firemní sluchátka HP-3, ale také s dalšími - krom redakčních beyerdynamic Amiron Home a Sennheiser HD 26 Pro či Sennheiser IE 8 třeba s Pioneer SE-MASTER1 nebo Pioneer SE-MONITOR5. Srovnávali jsme s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, Chord Mojo, Apogee Groove či OPPO UDP-205, ale převodníkovou část také třeba s Burmester 113 nebo Moon 780D.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 6

Zdá se, že na tak malý komponent za férovou cenu umí Heritage Headphone Amplifier nabídnout celkem energické podání hlubokých tónů, které dobře funguje zejména s firemními sluchátky - obecně ale tučná basová linka v "The Hunter Gets Captured by the Game" od Massive Attack ("Batman Forever" | 1995 | Atlantic | 7567-82759-2) vyzněla pěkně, hlavně co do energie a svižnosti, zesilovač možná nepůsobí úplně hutně, je to spíše utažený než rozmáchlý bas, na okrajích je maličko měkčí, dobře však zvládá vystihnout tu houpavou linku a to s velmi solidní přesností a čitelností, minimálně s ohledem na danou třídu. Navíc se zdá, že ani větší sluchátka mu nečiní problém "nakrmit".

Podobně pak ve středním pásmu, třeba u zpěvu Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 \ Verve | 0602517981256), působí zvuk Heritage Headphone Amp decentně, nenabízí vysloveně analytický zvuk, ale už umí hlasu dát velmi pěknou čitelnost a opět - zejména v kombinaci Klipsch + Klipsch to tak nějak zapadá do sebe. Zesilovač umí dobře vystihnout tu jemnost skladby a hraje v klidu, s nadhledem, který byste možná ani v dané třídě nečekali. Takový Chord Mojo vám zvuk nabídne blíž, intenzivněji, vytáhne víc detailů, Klipsch zase umí být celistvý a kultivovaný, je to zvuk bez honu za efektem, ale dobře čitelný.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 8

Činely, kovové perkuse a vysoké tóny obecně v "Indigo Dreamscapes" DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities Live..." | 1993 | Jazz Door | JD1251/52) byly mírně nablýskané, energičtější a jasnější, ale rozhodně ne ukřičené nebo ostré, objemově také nepůsobily zdůrazněné, jen jaksi vyznívaly celkově výrazně. Právě na nejvyšším pásmu je pak celkem výrazně znát vliv toho, zda máte nastavený nízký či vysoký zisk - ten nízký se zdá být výrazně "rovnější" a jemnější, byť celkem logicky i o něco méně energický.

Zvuk Heritage Headphone Amp není divoký a vášnivý, mnohem více se dá popsat jako kultivovaný a kontrolovaný, cítíte minimálně na danou třídu velmi dobrou kázeň, byť je to zvuk utaženější a méně pompézní. Na velmi dynamické nahrávce Straussova "Radeckého pochodu" ("Dynamic Experience Classics Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS6111139) bylo vše živé naprosto přiměřeně dané cenové kategorii, jak už bylo řečeno, energie je dost prakticky pro jakákoliv sluchátka, byť zvuk je spíše prezentovaný decentněji a klidněji. Rána do kotlů vám dá ochutnat svou razanci a velikost, ale ještě ne tak úplně tu opravdu masivní váhu a hutnost.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp 7

Stejně spořádaně pak funguje Klipsch Heritage Headphone Amp i co do rozlišení, třeba u čistě vokální "Puer natus est nobis" v podání mnichů z kláštera Santo Domingo de Silos ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) bylo cítit, že zesilovač pěkně artikuluje hlasy zpěváků, mají velmi solidní srozumitelnost, ale nemáte ještě úplně pocit dokonalého oddělení na skutečně jednotlivé hlasy, nebo třeba vnímáte, že na záznamu je echo velkého klášterního prostoru, nicméně je v pozadí. Přehlednost a rozlišení jsou nicméně decentní a opět s ohledem na danou cenovou hladinu nelze říct křivého slova, rozlišení je prostě dobré.

Mingusova "Flamingo" z "Tijuana Moods" (2000 | BMG France | 74321749992) byla pěkně vzdušná, lehká a vlastně až výtečně poskládaná v pravolevém i předozadním směru, vnímáte prostor nahrávky s přehledem a klidem, je to organizovaný, bez efektu přehledný zvuk, v němž mají nástroje místo a dobré oddělení, takže všechno do sebe velmi příjemně zapadá, celková prezentace je nechaotická a čistě srozumitelná.

2018 05 31 TST Klipsch Heritage Headphone Amp in 1

Heritage Headphone Amp pak přistupuje k nahrávkám tak nějak trochu střídmě, realisticky, dalo by se říci. Třeba "The Queen and the soldier" od Suzanne Vega ("Tried and True - The Best of" | 1998 | A&M | 540 945-2) měla energii, konkrétnost i srozumitelnost, jak si jen v dané třídě lze přát, ale zároveň reprodukcí probleskovaly technické limity nahrávky, tu příliš výrazná sykavka, tam zase příliš jadrná kytara a podobně. Klipsch se nesnaží to maskovat (byť ani zdůrazňovat), nechává vyznít charakter nahrávky jako takový a snaží se zůstat na neutrálním území s důrazem na kontrolovaný přednes.

Sluchátkový zesilovač Klipsch Heritage Headphone Amp je dobře vybalancovaným strojem s (velmi) férovým výkonem za férové peníze a ačkoliv funguje dobře s jakýmikoli sluchátky, tak nejlépe si rozumí se svými firemními souputníky, což samozřejmě dává smysl. Díky konektorové i funkční výbavě, díky široké podpoře formátů a rozlišení a díky velmi příjemně jemné hlasitosti se s ním také dobře žije a třeba v roli stolního společníka je to skvělý stroj. Možná není úplně nejvášnivější, spíše sází tak trochu na věcný, nestranný a decentní zvuk, ale to nevadí, vyberete-li k němu sluchátka, která jeho neutrální výstup doplní tak, jak si vaše uši žádají. Malý sluchátkový zesilovač je každopádně šikovným univerzálním strojem střední třídy, který vám velmi civilizovaným způsobem otevře svět vážně míněného sluchátkového poslechu.

Kč 15 490,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ příjemně jemný chod hlasitosti

+ ideální doplněk charakteru Klipsch (zejména HP-3)

+ nabízí energii i pro komplikovanější sluchátka

+ zvládá širokou škálu formátů a rozlišení

+ férová cena za daný výkon

ZÁPORY

- s některými sluchátky působí trochu sušeji, techničtěji

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies