2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 1

Pokud dnes hledáte sluchátka na cesty, patrně sáhnete z důvodů skladnosti (a možná i ceny) po nějakých in-ear modelech. Na výběr jsou v dnešní době skutečně kvanta, kvanta a kvanta modelů, v ceně od dvou do dejme tomu pěti tisíc jsou to zajisté minimálně vyšší desítky kandidátů, protože sluchátka dnes prostě vyrábí téměř každá firma včetně těch, které dříve o audio obor sotva zavadily.

Svůj kousek koláče (zejména toho mainstreamového) si chce ukousnout i Samsung - aby svou snahu o proniknutí do světa alespoň trochu vážněji míněné reprodukce zvuku podtrhl, koupil v největší transakci historie světa elektroniky skupinu Harman (i když zejména kvůli ozvučení automobilů). Toto partnerství (dá-li se to tak nazvat) nyní začíná nést první plody.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 2

Dostala se k nám dvoje in-ear sluchátka Samsung ze současného katalogu, v němž již můžeme najít vliv Harman Group. Šlo o dostupnější model s všeříkajícím názvem "Tuned by AKG" a vyšší model s modulem aktivního potlačení okolního ruchu "Advanced ANC".

Samsung Tuned by AKG

Model od AKG jsou klasické "špunty" - stavba je kompaktní, zvukovod z malé ozvučnice vychází trochu pod úhlem, stejně jako signálový kabel. Organické tvary a kompaktní velikost pomáhají zapadnout sluchátku do ucha, nízká váha i přes kovovou konstrukci vám zase dá pocit, že toho v uchu moc nenesete.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 3

Žel bohu, Samsung je trochu skoupý na specifikace, takže se dozvíte hlavně to, že jde o dvoupásmová sluchátka s měničem o průměru 8 mm pro středy a výšky a druhým 11 mm pro basy. Díky tomu mají 32 ohmová sluchátka udávaný frekvenční rozsah 20 - 20 000 Hz. Citlivost 93,2 dB / W bnepatří k nejvyšším.

Na 1,2 m dlouhém kabelu najdete modul s dálkovým ovládáním a mikrofonem.

Samsung Advanced ANC

To sluchátka s aktivním potlačením hluku jsou podstatně robustnější - také mají kovové tělo, ale můžete na ně navléknout ještě zajišťovací gumové prvky za ucho. Zajímavý je i plochý signálový kabel, opět na něm najdete modul s mikrofonem i dálkovým ovládáním. Najdete tu ještě jednu jednotku, velkou tak zhruba jako zapalovač. V ní se skrývá systém potlačení hluku a baterie (vydrží cca 16 hodin provozu), který sbírá signál z dvou mikrofonů.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 11

Uvnitř poměrně velkých ozvučnic a zvukovodů (však sluchátka váží 42,1 gramu) z kovu najdete dokonce třípásmovou koncepci. Sluchátka mají hrát od 20 do 20 000 Hz, mají impedanci 42 ohm a citlivost 94 dB / W.

Oboje sluchátka od Samsungu jsme poslouchali přes Chord Mojo / Chord Poly, Apogee Groove a také přes ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Porovnávali jsme se Sennheiser HD 26 Pro, Sennheiser IE 8 a Koss Porta Pro CZ.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 6

Když nastoupila basová linka v "Knowledge of good and evil" Esperanzy Spalding ("Chamber Music Society" | FLAC | 24 - 96), říkali jsme si, že by asi bylo dobré úvodní skepsi hodit za hlavu. Model ANC je totiž za dané peníze výtečný - kolik hutných spodních tónů tak malé měniče pošlou do vašich zvukovodů, to je parádní. Není tu úplně dotažená kontrola, ale díky odrušení externích vlivů máte více klidu na poslech a snad i proto je artikulace solidní.

Model odladěný u AKG nabízí podstatně menší váhu, basy působí limitovaným dojmem a hloubka nástroje prostě chybí. Zase na druhou stranu je to bas vláčný a měkký, nepřehnaný. Kontury pak působí pevněji než u dražšího souputníka.

Zdá se, že slušná elektronika (tedy ne telefon) rozhýbe model ANC velmi slušně a ani k čistotě středního pásma není za dané peníze moc co říct - není to audiofilsky jemné, ale hlasy Sabiny Sciubba v "Night Train" ("Meet me in London" | FLAC | 24 - 192) byl férově podaný a neefektně civilní. Samsung nanabízí analytickou pitvu nahrávky, ale nemáte ani pocit nedostatečnosti. Ze špuntů? V pohodě...

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 12

To model AKG má audiofilštější pojetí, o něco jemnější a hladší, přirozeněji vyznívající, ale snad až příliš uvolněné a schází mu trošku energie a entuziasmu.

U obou verzí in-ear sluchátek pak najdete jasnější, trochu nacinkaté výšky, patrně vyladěné za účelem oživení jinak lehce strohého dojmu z poslechu. Výrazné nejvyšší pásmo v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) vyšlo ale i tak podstatně klidněji a čistěji z dražšího z modelů. Snad i tady je to díky "tichému okolí", že výšky sice nacinkané jsou, ale netlačí se dopředu neproporčně intenzivně.

Zato u AKG je cítit, že výšky jsou hodně jasné a je jich opravdu až až. Jsou také podstatně důraznější a na činelech objevíte trochu písku. Nejsou ani zde ostré, ale větší důraz s sebou nese i zdůraznění limitů. V rámci ceny je to nicméně asi stále přijatelné.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 13

Model s potlačením hluku pak funguje dobře i dynamicky (opět musíme brát v potaz pořizovací cenu). V "Klarinetovém koncertu v B moll, op. 115" Davida Aarona Carpentera a Berlínských filharmoniků ("HDTracks Sampler 2014" | FLAC | 24 - 44,1) sice nebylo velké orchestrální drama, ale přes měkčí a uvolněnější prezentaci bylo cítit jak objem, tak příjemnou energii.

Verze vyladěná u AKG byla také vcelku agilní, nicméně jaksi jí právě ona živost a energie poněkud schází. Snad je to snaha o onu audiofilštější uhlazenost, byť k plné spokojenosti tu prostě trochu (víc?) plnosti a výbušnosti schází.

Rozlišení obou modelů je pak poplatné dané cenové hladině - kdo jednou okusil sluchátka cenové hladiny alespoň kolem 10 000,-, asi bude ve "Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon ("Chesky Ultimate Demonstration Disc" | FLAC | 16 - 44,1) postrádat hlubší vrstvy prokreslení, ale za dané peníze odvádí model ANC slušnou práci a pěkný "stisk" odspodu se hezky poslouchá.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 14

V podání verze AKG je skladba jaksi celistvá a musíte se snažit detaily lovit, sluchátka ničím v dané cenovce nepřekvapí a trochu větší transparentnost by jistě neuškodila.

Prostor hudební scény v "My Ship" od Dee Dee Bridgewater ("Midnight Sun" | FLAC | 16 - 44,1)
byl při poslechu přes ANC spojitý a dalo se mluvit o dobře fungujícím obrazu s čitelnou lokalizací nástrojů.

AKG verze nabídnou proporčně větší scénu, máte pocit, že je více "okolo", nicméně zase je méně konkrétně zafixovaná a spíše sází na to, že se ve zvuku nebudete příliš pitvat.

Asi pak nepřekvapí, že moderní poprock je to, v čem oba modely fungují nejlépe - dejte jim něco jako "Evil Eye" od Franz Ferdinand ("Right Thoughts, Right Words, Right Actions" | FLAC | 16 - 44,1) a zejména Samsung Advanced ANC vás zabaví. Je tu citelný bas, je tu klid na poslech, je to hladké a nekousavé a je to čitelné.

2017 12 19 TST Samsung Advanced ANC Tuned by AKG 5

Samsung Tuned by AKG pak také zvládají přenést atmosféru skladby obstojně, nicméně jsou přeci jen dost uvolněná, rytmika není tak naléhavá (chybí tu prostě dostatečné "koule" u basu, který by tempo popoháněl) a vlastně to není nijak strhující.

Sluchátka od Samsungu nás překvapila. Po akvizici skupiny Harman, zdá se, začala značka využívat nějaké to know-how pro zlepšení na dnešní poměry již poměrně levných sluchátek. Zpracování obou modelů je s ohledem na cenu fajn, solidní materiály a zdá se i odolné provedení je bez připomínek. Od modelu vyladěného u AKG jsme nicméně očekávali poněkud víc - zvuk je jemný, měkký a lehký, chybí mu ale basy a tah na branku, takže pokud není vaším žánrem zásadně nějaká poklidná kytarová brnkačka nebo intimní ženský vokální jazz, asi to není ničím vysloveně zajímavý produkt. Naopak noise-cancellingová sluchátka Advanced ANC jsou super a zdaleka jsme nečekali takovou rytmiku, takový bas a takový klid na poslech, který z nich vytváří vlastně slušný nástroj, jak za nemnoho peněz v klidu poslouchat na rozumné úrovni.

Kč 2 390,- - Tuned by AKG

Kč 3 499,- - Advanced ANC

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ model ANC je za danou cenu velmi univerzálně použitelný

+ oboje sluchátka jsou solidně zpracovaná

+ dobře fungující noise cancelling

+ pěkné zpracování

ZÁPORY

- model od AKG by snesl poněkud transparentnější reprodukci

- tentýž model by také mohl jít hlouběji

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Samsung | www.samsung.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies