2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 1

Němečtí beyerdynamic sice možná mají větší renomé ve světě profesionálního ozvučení a monitoringu, přesto i jejich "domácí" výtvory stojí za pozornost. Nejnovějším nápadem firmy jsou in-ear sluchátka Xelento, o nichž se v propagačních materiálech píše, že jde o "poslouchatelný šperk". Je pravda, že už první pohled je zajímavý.

In-ear sluchátka mají povětšinou dosti identickou podobu - nakonec musí se vejít do omezeného prostoru v uchu a zvukovodu a musí být lehoučké, takže zde není moc co vymýšlet. Xelento jsou také maličká, jejich organicky tvarovaná ozvučnice z důkladně vyleštěného hliníku jen září a výtečně sedí do ucha. Sluchátka jsou pak navržena tak, aby signálový kabel vycházel za uchem a zvyšoval tak komfort i bezpečnost nošení.

Na hruškovité ozvučnici je vsazený kulatý kousek tmavšího kovu s firemním logem, pyšným nápisem "Made in Germany" a sériovým číslem. Signálové kabely jsou snadno oddělitelné a pod průhlednou slupkou je vidět kroucený stříbrný vodič (vlastně jde úplně přesně o postříbřenou měď). V cestě je také dálkové ovládání, kabel logicky končí 3,5 mm koncovkou.

2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 3

V nádherně zpracované krabičce připomínají Xelento skutečně uložený šperk díky své eleganci a čistotě. K dispozici máte dva různé kabely (s ovladačem a bez), stejně jako nepřebernou škálu nástavců z pěny nebo silikonu. V podstatě nemáte šanci nenajít komfortní kombinaci. Xelento navíc u ších sedí snadno i díky své váze 3,5 gramu na kus.

V ozvučnicích pracuje jediný měnič s technologií Tesla, tedy s velmi silným magnetickým polem. Měniče stejně jako celá sluchátka se vyrábí ručně v německé továrně firmy. Výrobce udává frekvenční rozsah 8 - 48 000 Hz, impedance je 16 ohm a citlivost 110 dB, takže pohodlně odpovídají "mobilním" nárokům.

2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 2

Sluchátka beyerdynamic Xelento jsme poslouchali ve společnosti mobilního přehrávače Pioneer XDP-30R, ale i RME ADI-2 Pro nebo třeba ASUS Xonar Essence One MUSES MKII či Apogee Groove. Ale také třeba z výstupu iPhone 6, jen tak pro zajímavost. Srovnávali jsme s důvěrně známými Sennheiser IE 8 a Sennheiser HD 26 Pro.

Přestože Xelento nemají - tedy na poměry in-ear modelů, pochopitelně - úplně malé ozvučnice, nějak extrémně hluboký a mocný bas z nich jaksi podvědomě nečekáte. Nicméně to, co sluchátka předvedla v úvodu "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1), to nám doslova vyrazilo dech. Hlavní je, že mocný, mohutný a hutný kontrabas tam prostě JE, je to kontrabas a vy cítíte jeho váhu. Samozřejmě, má to trochu limit, velká sluchátka umí ten pocit velikosti a hmoty předat přirozeněji, ale Xelento excelují v rychlosti a přesnosti - basový tón je pevný jako skála, má perfektně načrtnuté kontury a také údernost. Máte pocit velkého, důrazného impulsu, provázejícího každé zadrnčení struny. Basy jsou vlastně ve světě in-ear sluchátek excelentní.

Na vokálu Vanessy Fernandez v "Use Me" ("Use Me" | FLAC | 24 - 176,4) je znát, jak s klidem a jistotou umí Xelento hrát - čistota je skvělá a přitom organická, naprosto netechnická, vokál je tak famózně přirozený a nádherně prokreslený a ve výsledku tím prostě živoucí a šťavnatý. Cítíte i adekvátní objem, je to plastické, konkrétní a není tu už žádná nervozita, naopak je tu lehounký přídech medovosti, právě tam, kde valná většina sluchátek spíše zkouší hrát expresivně.

2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 5

Výrazné výšky v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) byly velmi pěkně čitelné, byť objemově o něco skromnější (ale samozřejmě ne nijak zapadlé v pozadí). Šum činelu už sluchátka výtečně rozpracují, aniž by se jeho hladkost a kultivovanost změnila ve tvrdost či hrubost. Tenounké cinknutí do činelu se rozezní svižně a jasně a sluchátka umí předat všechny jeho nuance.

Na tak maličká sluchátka je i dynamika až šokující. "Polovecké tance" z Borodinova "Knížete Igora" ("Focal CD No. 8" | FLAC | 16 - 44,1) sice nezprostředkují ten fyzický tlak velkého orchestru, ale mohutnou skladbu s přehledem "utáhnou" i při vyšší hlasitosti, je tu energie, je tu důraz, je tu velikost a je tu pocit váhy, prostě je to skvělé, nesvázané a výbušné a přitom se neztratí ani taková drobnost jako je delikátní ťuknutí trianglu v pozadí.

2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 7

Díky velké otevřenosti a vysoké transparentnosti se přednes Xelento čte snadno jako kniha - "How it feels" od Sophie Zelmani ("The Dali CD Vol. 3" | FLAC | 16 - 44,1) nám sluchátka nabídla jako dokonale propracovaný, čistý a zorganizovaný bonbónek, je to velmi nenásilný a uvolněný zvuk, v němž je prostě všechno - je to tak detailní přednes, že se už ztrácí pocit reprodukovanosti. Xelento nebudí pocit studiové strohosti a přímosti, jsou to opravdu high-endově a "luxusně" znějící sluchátka.

Dokonce i prostor hudební scény tu je patrný a jistý, což u sluchátek nebývá úplně samozřejmá charakteristika - "Darkest Dark, Brightest Bright" od Amber Rubarth ("HD Tracks sampler 2014" | FLAC | 24 - 96) se začala už otevírat pocitově i mimo hlavu, úvodní smyčce daleko vlevo, kytara zafixovaná uprostřed a obklopená vzduchem a tu a tam dokonce zaslechnete i nějaký ten droboučký ruch, vrznutí a další zvuky, které mikrofon zachytil a vždy víte odkud přichází.

2017 08 22 TST beyerdynamic xelento 9

Ani dravě syrové hudby jako je Whiteova ""Just One Drink" ("Lazaretto" | FLAC | 24 - 96) se beyerdynamic Xelento nijak neleknou. Naopak, na většině sluchátek působí tahle skladba jaksi "zašmodrchaně" a i když je hudebně zajímavá, dokáže lézt na nervy. Xelento ji ale opravdu high-endovým způsobem přetvoří do čitelného, naprosto kultivovaného zážitku, v němž se zahladí drobné ostrosti a nepříjemnosti, zatažený hudební uzel se rozpadne na jednotlivé vrstvy a i když se trošičku ohladí i ona bezprostřední syrovost, ten drajv a ta živost jsou stále podmanivé.

In-ear sluchátka beyerdynamic Xelento jsou snad až marnivě hezká na pohled a podmanivá na poslech, jakkoliv provázaná maličkým polibkem okázalosti. Jejich celková čitelnost a kultivovanost udělá skvělý zážitek z poslechu čehokoliv, stejně tak ale i jejich hluboký, výborně artikulovaný bas nebo transparentní vokální pásmo. Xelento jsou excelentní sluchátka, když chcete "prostě jen poslouchat". Na poměry in-ear sluchátek jim nic neschází, jsou komfortní, jsou skvěle udělaná a ani zvukově nezaostávají, jakkoliv to nejsou přímé (a tím občas až "špičaté") monitory, jsou to vrcholně muzikální nástroje na rozkrytí radosti z poslechu. Výtečná, taková jsou, prostě výtečná.

Kč 27 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jsou to skutečné šperky

+ na tu velikost hluboký bas

+ působivé rozlišení

+ perfektní rychlost a autorita

ZÁPORY

- prostor scény by snad mohl být o kousek hlubší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies