2017 12 19 TST Accuphase DP 560 1

Velebení důležitosti akustické fáze věnuje se jedna japonská značka již od roku devatenáctistého sedmdesátého druhého - která to je, to poznáte snadno, neb si to vetkla přímo do svého názvu ACCUstic PHASE. V současnosti je pak známá a sbírá nejvyšší ocenění svými áčkovými zesilovači, "pračkami" elektrického proudu a nebo také Super Audio CD přehrávači (a její portfolio zahrnuje mnohem víc, než byste si mohli myslet a to s průměrným tempem šesti nových / inovovaných produktů ročně už od dob založení).

Maximálně fascinujícím produktem porftolia této zlatavě zbarvené ikony je zajisté třeba jejich dělený SACD přehrávač (tedy mechanika a D/A procesor) DP-950 / DC-950, který dříve krom zvuku ohromoval i astronomickou cenou, která se však událostmi posledních let v cenotvorbě highendu stala jaksi sice stále super vysokou, ale už ne šokující. Nicméně pokud zrovna nesedíte na nějakém tom ropném políčku, zajímat vás asi bude spíše opačný konec katalogu. Pomineme-li základní přehrávač DP-430, který umí roztočit jen klasické kompaktní disky, všechny modely mají plnou podporu DSD signálu a SACD disků, v čemž Accuphase patří mezi svědomité propagátory.

Základním vstupním modelem do světa SACD přehrávání v kabátku Accuphase je model DP-560. Tak jako všechny současné přístroje značky je i tento naprosto perfektně vyrobený a zpracovaný, máte pocit, že za své peníze dostáváte řádný kus hmoty, aby se tak řeklo. Čelní panel je estetikou svého pojetí věrný prapůvodnímu rukopisu značky a jen snad o něco učesanější linky vám napoví, že se jedná o současnou produkci.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 2

Středem všeho je veliký černý pás s tyrkysovým logem firmy, je zde řada informativních diod a čtveřice displejů s informacemi o průběhu přehrávání - čas, skladba, celkový počet skladeb a úroveň hlasitosti (přehrávač lze použít i jako digitální předzesilovač s regulací po 1 dB a není to špatné, ač puristické předzesilovače Accuphase s jejich výjimečnou regulací hlasitosti byste neměli obcházet). Pod tím vším se nachází šuplík mechaniky, kovový, pevný, nesmírně důvěryhodný a mechanicky úžasný od olejovité plynulosti posuvu až po to kovové doklapnutí. I malé ovládací prvky vpravo nebo spínací tlačítko a volič vrstvy disku jsou zpracovány jedinečně dobře.

Totéž platí i pro masivní bočnice nebo zadní stěnu, celé šasi je bytelné, kovové stěny jsou pěkně tlusté a cítíte na každém centimetru pečlivost. Vzadu pak uvidíte širokou nabídku konektorů - digitální výstupy mají podobu optickou i koaxiální, stejné typy doplněné o USB (s podporou PCM 32 bit / 384 kHz a DSD 11,2896 MHz) najdete i u digitálních vstupů (pročež DP-560 poslouží jako převodník). Je tu ještě atypický konektor HS-LINK, jímž můžou proudit digitální data nejen pro PCM, ale i DSD signál (což vzhledem k problematice ochrany autorských práv umí jen málokterá značka a vždy, tak jako tady, výhradně v uzavřeném ekosystému svých přístrojů). Analogové výstupy mají jak podobu symetrických XLR, tak nesymetrických RCA konektorů. U XLR můžete dokonce měnit i polaritu pinů pomocí přepínačů, aby byla zajištěna kompatibilita s jakýmkoliv dalším přístrojem.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 3

Data nabírá mechanika vyvinutá přímo v Accuphase, jde o zjednodušený transport a laser ze zmíněného TOP modelu DP-950 (umí krom CD a SACD i DVD disky s vypálenými soubory WAV, FLAC, AIFF do 24 / 192 nebo .dsf do DSD 5,6 MHz). Mechanika je zapouzdřená v kovovém sarkofágu, podobně jako napájecí transformátor, všechny sekce (analogová + digitální, ovládání, napájení i mechanika) jsou odděleny bytelnými kovovými příčkami. Ostatně i to vede k hmotnosti 18,8 kg při rozměrech 46,5 x 15,1 x 39,3 cm (š x v x h).

Část převodníku stojí na firemní technologii MDS+, což je v principu vícero paralelně zapojených čipů, jejichž výstup se sčítá a vzniká tím nejvěrnější, nejčistší výstupní signál. Použity jsou 32 bitové čipy ESS ES9018S. Struktura převodníku je plně symetrická.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 4

Accuphase udává pracovní frekvenční odezvu od 0,5 do 50 000 Hz (0, -3 dB), celkové harmonické zkreslení nepřesahující 0,0006%, odstup signálu a šumu 119 dB, potažmo dynamika 116 dB jsou dobré hodnoty.

První SACD přehrávač v hierarchii Accuphase jsme poslouchali během několika dní a několika poslechových seancí v poslechové místnosti dovozce, kde mu dělala společnost zejména další firemní elektronika, ale nejen ta - hrálo se s CD Accuphase DP-430, s integrovanými zesilovači Accuphase E-470 a E-270 a dělenou "áčkovou" sestavou Accuphase C-2450 / A-47. Z ostatních komponentů jsme ve stejných sestavách poslouchali třeba ještě Burmester 082 nebo set Creek Evolution 100A / Evolution 100CD. Poslech probíhal na reprosoustavách Tannoy Legacy, KEF Reference 5 a také KEF Q150 a KEF Q350. Propojeno bylo kabely Nordost - Tyr 2, Heimdall 2, Frey 2 nebo Valhalla 2.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 5

Oproti jiným přehrávačům má DP-560 schopnost nabídnout až uhrančivě hluboký, saténově hladký a poddajný, nesmírně klidný bas, kterému by slušel i přídomek luxusní. Kontrabas v "Prism" Charlie Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) přitom nebyl nijak rozmáchlý nebo dominantní - naopak to bylo velmi audiofilsky pojaté, konkrétní a přitom plné a měkce pružné. Možná, že díky celkovému pojetí zvuku vyznívá reprodukce DP-560 maličko temněji a i přes přiměřenou, nepřehnanou váhu tónů, přes jejich příjemně jistou konturaci a uvolněnost, s níž plynou, je to právě bas, který poutá posluchačovu pozornost o kousíček víc, než ostatní pásma. Basová linka je ale hodně podmanivá a jakmile se do ní vpijete, je to prostě skvělý zážitek.

Vokálům skupiny Fragile v "Ain´t No Sunshine" ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2) udělil DP-560 už velmi sebejistou kontrolu. Mocné, velmi energické hlasy měly tělo a fascinující prokreslení (ale k ideálu této velmi nadstandardní čitelnosti to chce kompletní "ekosystém" Accuphase). Některé další zdroje signálu v "x-set tisícové" kategorii možná ještě trochu precizněji artikulují nuance a možná, že tak působí na první poslech detailněji, ale když se vymaníte z nutkavé potřeby hledat (jinými slovy uvolníte se), DP-560 je již velmi dospělým a komplexním strojem. Při tom všem Accuphase zůstává decentně autentický - hlasy jsou netechnické, jemňoučké a bohaté, také lehounce hutnější, ale krásně barevné a mají v sobě živou jiskru, naléhavost a bezprostřednost živého vystoupení.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 6

Obdobnou kombinaci realističnosti, detailnosti a muzikální barevnosti nabízí přehrávač i v nejvyšších frekvenčních patrech - činely a tamburína v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) byly opět výtečně prokreslené, ale hlavně neefektní, cinknutí činelu má parádně rychlý náběh a tón už přirozeně vibruje a přetrvává ve vzduchu dlouhou dobu při pozvolném utichání, které zůstává snadno čitelné. Je to jasný kov, ale nepřibarvený, textura nástroje je skvělá. Stejně tak sebejistota, s níž zachřestí tamburína mnoha a mnoha kovovými chřestítky, je fascinující. Můžete detailně zkoumat zvuk nástroje, který nemá žádnou vulgární hranu, výšky mají přirozený objem a jsou prostě realistické.

Výtečnou autoritu a důraz nabízí Accuphase DP-560 také v oblasti dynamiky - zvuk je velký, energický a necítíte, že by někde váhal. Třeba úvodní mohutné údery nebo naopak závěrečný nářez na bicí v Gabrielově "Signal to noise" ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) byly prostě parádní. Není to dynamika utržená ze řetězu, taková ta efektní a našponovaná energií - Accuphase prostě jen jako kdyby šel z cesty signálu a neomezoval, energie se rozlévá s neuspěchanou kultivovaností, ale důraz každého úderu, který rozklepe podlahu, vám jasně naznačí, že je to jak to má být. Pomáhá tomu zajisté i celková plnost a také schopnost skvěle ustát drobné rozdíly v dynamice, kdy třeba najdeme v již zmíněném závěrečném gradování této skladby.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 7

Accuphase DP-560 není typicky analytickým strojem, ale rozpracoval "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) výtečným způsobem. Jak zpěvačka sama, tak její klavír mají spoustu prostoru, zpěv nikdy nepřekrývá nástrojovou linku a obráceně, každý stisk klávesy je konkrétní a je tu tolik informací, aby složené zpracovaly realisticky působící obraz, v němž dominuje vokál, u nějž cítíte snad i to, jak se maličko blíží a vzdaluje od mikrofonu a můžete si užít charakteristikou signaturu zpěvaččina projevu. Navíc je to velice přirozené, možná maličko sladší, ale velmi, velmi "nereprodukované".

Přehrávač má schopnost vykreslit hudební scénu velikou, opravdu nesmírně širokou a jdoucí až za osy reprosoustav, z nichž se vymaňuje i v kombinaci se základním firemním integráčem (ale s takovým E-470 je to úplně ideální), je to dění pečlivě trojdimenzionálně ukotvené a v Rózsově "Theatrum Universi" ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) je pořádek a jistota hodná high-endové kategorie. Prostor je celistvý, zřetelně "posazené na zadek", takže jednak lokalizace nástrojů působí přirozeně a jednak to jen podtrhuje celkově strhující dojem.

2017 12 19 TST Accuphase DP 560 8

Nejcennější devizou zvuku DP-560 je ale jeho schopnost bavit - jeho dospělý, komplexní a zralý přednes sice vyžaduje od posluchače trochu trpělivosti, než se do něj ponoří, ale pak, pak je to nebývale zábavné svou plynulostí, svou živostí, objemem a muzikálností. Velký zvuk slušel i "Please Read the Letter" od Alison Krauss a Roberta Planta ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382), která se prostě jen tak samozřejmě klenula v prostoru, měkká, barevná a dojímavá, tak emotivní, že prostě zapomenete na techniku.

SACD přehrávač Accuphase DP-560 dobře naplňuje to, co od opravdu high-endového stroje čekáte, zejména máte-li na základě historie této japonské značky nějaká ta očekávání stran výkonu. Je to hebký, krásně barevný zvuk, je to kultivovaná muzikálnost a je to dospělá komplexnost, nestavící na obdiv preciznost techniky reprodukce, ale hudbu samou. Je to emotivní zážitek, který pro plné vstřebání vyžaduje posluchače stejně zralého, jako je zvuk sám. Pokud vám tak není cizí svébytná estetika firemního rukopisu, najdete v prvoligově zpracovaném SACD přehrávači pozitivního a muzikálního partnera, který nejen, že roztočí téměř kterýkoliv kotouček z vaší sbírky, ale který zároveň poslouží i jako výtečný D/A převodník. A co víc, v kontextu dnešních cenových bakchanálií působí i jeho cenovka nepřehnaným dojmem.

Kč 270 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně solid stavba

+ mnoho detailů

+ usazený, velmi dospělý zvuk

+ muzikální

+ možnost využití v roli výtečného převodníku

+ podpora DSD, WAV a FLAC na DVR-R discích

ZÁPORY

- možná přeci jen působí maličko temněji = sytěji na basech

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies