2018 04 10 TST KEF Q350 1

Série Q od britských KEF je na světě už hodně dlouho, aktuální podoba je již osmou generací. Sází na velmi moderní podobu s čistými pravoúhlými liniemi a dokonce i sladěním barvy membrán s barvou povrchu. Jsou to jednoduše moderní reprosoustavy pro moderní interiéry, přitom ale stále staví na charakteristickém firemním koaxiálním řešení Uni-Q. To je také koneckonců jediný měnič, který najdete ve větším ze dvou regálových modelů v řadě - Q350.

KEF Q350 bychom asi mohli označit jako ani drahé, ani úplně levné (byť tomuto konci cenového spektra jsou rozhodně blíž), nejsou ani maličké, ale ani nijak velké, jsou prostě tak akorát. Jak už bylo řečeno, drží jejich ozvučnice z MDF profilů dokonale pravoúhlý styl, je to absolutně čistý kvádr s matným, lehce strukturovaným povrchem.

Na přední straně je uprostřed osazený Uni-Q měnič, na horní straně je malý kovový profil tvaru L s logem výrobce. Prostě maximální jednoduchost. Pohled zezadu pak odhalí klasická "záda" reprosoustav - je tu vidět spoje jednotlivých desek, velkou část horní poloviny zabírá plastový, ale bytelný bassreflex (je počítačově modelovaný a uprostřed se kvůli optimalizaci proudění vzduchu zužuje), spodní třetině vládne vanička s klasickými vzhůru nakloněnými reproterminály. Je tu jediný pár, ale zase vhodný pro libovolný typ zakončení kabelu.

2018 04 10 TST KEF Q350 2

Reprosoustavy jsou poměrně bytelné, při výšce 35,8 cm, šířce 21 cm a hloubce 30,6 cm váží 7,6 kg. Srdcem je aktuální verze koncentrického měniče Uni-Q, kde je tweeter tradičně usazen přímo uprostřed, v ideálním akustickém centru. Oproti starším generacím je za vysokotónovou kopulkou přidaná malá tlumená komora pro pohlcení nežádoucí tamtudy vyzařované energie.

Hliníková membrána středobasu má 9 zpevňujících prolisů a sedí na poměrně atypickém závěsu s mnoha vlnkami, které jednak snižují zkreslení, jednak závěs zpevňují. Průměr membrány je 16,5 cm. Jak už bylo řečeno, přímo uprostřed této membrány je vsazen tweeter, jde o hliníkovou kopulku s tradičním průměrem 2,5 cm, její optimální vyzařování zajišťuje devítka kovových plátků, které na pohled připomínají mandarinku a tudíž jim i výrobce říká "tangerine waveguide".

Psaný frekvenční rozsah 63 - 28 000 Hz v toleranci +/- 3 dB vcelku odpovídá velikosti, s poklesem -6 dB už se reprosoustavy dostanou na 42 Hz. Přechodová frekvence na výhybce je nastavena na 2 500 Hz. Charakteristická citlivost 87 dB / 2,83 V / m je mírně nadprůměrná, jmenovitou impedanci 8 ohm výrobce doplňuje údajem o poklesu až na 3,7 ohm.

2018 04 10 TST KEF Q350 3

KEF Q350 jsme poslouchali v akusticky poctivě upravené místnosti dovozce, kde jim společnost dělalo několik systémů. Výtečně si Q350 sedly se setem Creek Evolution 100 - tedy integrovaným zesilovačem Evolution 100A a CD přehrávačem Evolution 100CD. Neméně příjemné, ale dosti disproporční bylo spojení s Accuphase E-270 a Accuphase DP-560, trochu nad možnostmi Q350 pak byl set s Burmester 089 a Burmester 911 MK3. Srovnávali jsme s KEF Q150, KEF Reference 5 nebo třeba Burmester B18. Propojeno bylo vždy reproduktorovými kabely Nordost Tyr 2 a zbytkem kabelů Nordost Heimdall 2.

Objem ozvučnice Q350 a plocha membrán nenapovídají, že by měly jít nějak hodně hluboko, přesto umí dát vzhledem k ceně i velikosti férový pocit nějaké síly už od zhruba 50 - 60 Hz. Samozřejmě, že na mohutný kontrabas v "How deep is your love" ve verzi od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) to nestačí, chybí mu tělo i váha, ale kontury tónů jsou čitelné a vnímáte, že dole skutečně velký nástroj je, byť je jen naznačený. V menší místnosti a pokud možnost ještě ne tak daleko od zdi bude basů tak akorát. Pochvalu si určitě zaslouží to, že Q350 se drží té audiofilské nepřehnanosti celé nové generace Q reprosoustav a basy jsou klidné, spíše utaženější a vlastně decentní a neefektní. S ohledem na cenu nicméně dobré.

2018 04 10 TST KEF Q350 4

Nejlepší výkon podávají KEF Q350 ve středním pásmu, třeba hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl celkem pěkně živý a artikulovaný, pocitově důrazný a vytažený vpřed, dominantní a přesto vlastně příjemně jemný a klidný. Transparentnost je taktéž solidní, nicméně zvuk funguje hlavně jako celek, je dobře poskládaný a srozumitelný, máte pocit hezky integrovaného a slušně přehledného přednesu.

I nejvyšší pásmo působí decentně a tvoří se středy a basy celistvý a solidně vyrovnaný celek, Q350 neaspirují na roli studiových monitorů, jsou jemné, klidné a opět se hodí popisné slovo "audiofilské". Šum, cinkot, břinkot a vůbec množství zvuků v Methenyho "Spirit of the Air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) měl v dané třídě pěkně zřetelnou strukturu, nebyla to nečitelná změť zvuků, ale ani zdůrazňované jednotlivosti. Q350 servírují hudbu překvapivě kultivovaným a přirozeným způsobem.

2018 04 10 TST KEF Q350 5

Na signál pak reagují velmi snadno, není vůbec problém je rozehrát a ač vás logicky nezavalí energií a pompézní makrodynamikou, jejich schopnost hrát s vkusnou spořádaností činí i poslech náročných dynamických kusů jako je "O Fortuna" Carla Orffa ("Carmina Burana" | Riccardo Chailly + RSO Berlin | 1984 | Decca | 411 702-2) pěkným zážitkem. Možná je zvuk trochu tenčí, takový klidnější a potichu nemá úplně tu správnou razanci, ale když hrajete alespoň trochu nahlas (nijak vulgárně netřeba), pak se pěkně rozezpívají a umí vykouzlit slušnou dynamiku, kterou byste možná ani s ohledem na cenu a velikost nečekali.

Jak už bylo řečeno, celková přehlednost zvuku je rozhodně dobrá, ono klidné audiofilské usazení a spořádanost vás nechají už nahlédnout i do vrstevnatých skladeb jako je "Pharaoh´s Dance" Milese Davise ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774), byť dominuje stále pocit celistvosti a velkého, jednotného zvuku bez akcentu jednotlivých drobností. K těm je třeba maličko se proposlouchat, zaostřit na ně svou pozornost a "vytáhnout si je". Není to jednoduše monitor, ale opět s ohledem na cenovou hladinu nelze mít připomínek.

2018 04 10 TST KEF Q350 8

V čem jsou Uni-Q měniče s koncentrickou koncepcí opravdu skvostné prakticky bez ohledu na cenovou hladinu, to je schopnost zrekonstruovat trojdimenzionální pocit z hudební scény - tu ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the music vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) přenesly i takhle malé reprosoustavy do místnosti velmi důstojně, s nečekaně solidními proporcemi nástorojů, s náznakem vzduchu a i když nešlo o vyslovený hologram jako v případě high-endových modelů KEF, tak to byl výtečný výsledek. Pravolevý i předozadní směr byl snadno čitelný, máte pocit, že hudba se rozteče kupředu i dozadu kolem reprosoustav a je pěkně přehledně rozprostřená po místnosti.

Nemalá část kouzla KEF Q350 tkví v jejich schopnosti zahrát prakticky cokoliv s plynulostí, s jistou dávkou elegance a audiofilskou uměřeností, nepřehnaností a citem pro nekonfliktní a nekomplikovaný přednes, což je s ohledem na jejich cenovku rozhodně dobrá zpráva. Třeba i syrovější Cashovu "Like a soldier" ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145) vyzněla s pohodovou muzikálností, zvuk se linul, máte pocit, že hudba má pěkný timing a šlape kupředu bez zádrhelů, úhledně a decentně.

2018 04 10 TST KEF Q350 12

Pokud hledáte moderně vypadající, finančně nenáročné řešení pro zakončení svého hi-fi řetězce, snadno hrající, čistě a aktuálně vypadající a férově hrající KEF Q350 mohou být zajímavým řešením. Hrají snadno, téměř s čímkoliv (byť se zvukem Creek si potykaly opravdu výtečně), hrají pěkně do prostoru díky své Uni-Q koncepci a i když hluboké basy vám tak úplně nedají (snad s výjimkou pozice u zdi v malé místnosti), odmění se čistým, čitelným, kultivovaně klidným zvukem bez ostrostí a hran, který je vzhledem k ceně velmi pěkným zosobněním ideálu audiofilské přirozenosti.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením velkým množstvím absorpčních i difuzních prvků Sonitus Acoustic. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn.

2018 04 10 TST KEF Q350 m1

Na křivce frekvenční odpovědi je vidět zdůraznění v pásmu 100 - 1 000 Hz, z něhož plyne i pocit plnějšího zvuku a výraznějších vokálů. V rozsahu 1 - 20 kHz je pak odpověď nejen v kontextu kategorie vzorně lineární. Přes jistý peak na 50 Hz reálně Q350 nastupují spíše něco pod 70 Hz, což však jistě půjde "doladit" jejich vzdáleností od zadní zdi a prakticky to odpovídá slibovaným hodnotám.

2018 04 10 TST KEF Q350 m2

Průběh impedance (červená křivka) ukazuje, že zmíněný peak ve frekvenčním rozsahu na 50 Hz odpovídá naladění bassreflexu, reprosoustavy svým propadem ke 4 ohmům i celkovým průběhem křivky nijak nevybočují z běžných standardů třídy. Křivky jsou prosté známek rezonance skříně, v rámci své cenové kategorie a očekávané připojené elektroniky nejsou Q350 úplně nejjednoduššími partnery - čím pevnější a výkonnější zesilovač jim dopřejete, tím lepším výsledků dosáhnete.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 13 980,-

Kč 998,- - volitelné mřížky

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ opravdu dobré podání prostoru

+ výtečně spořádané (v dané ceně)

+ lehkost rozehrávání

+ vzorně vyrovnaný a čistý zvuk

+ parádní cena

ZÁPORY

- basové spektrum spíše jen naznačují

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies