2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 1

Západočeský výrobce audio techniky RIHA je v dnešní době vlastně až neuvěřitelným úkazem – Filip Říha totiž sám navrhuje, vyvíjí a z části také staví / vyrábí vlastně celý audio řetězec a to ještě nejen v čistě stereofonní podobě, ale z nemalé části také ve formě multikanálových řešení. Charakteristickým rysem nabídky je pak i spletitost, kdy máte možnost vybrat si jednotlivé řady v různých „výkonnostních“ úrovních – série Nano ve středním provedení Plus je úvodem do „toho lepšího“ se značkou RIHA.

Základem této série je jediný regálový model v řadě, nazvaný Nano M Plus. Jde o relativně kompaktní regálovku s bytelnou skříní z MDF profilů bytelné tloušťky 2,2 cm, které utváří klasicky tvarovaný model, jehož hrany jsou zjemněné zakulacením. O tom, že Nano M Plus je bytelně postavená reprosoustava svědčí i hmotnost 7,4 kg, která je poctivá vzhledem k šířce 17,5 cm, výšce 32 cm a hloubce 25 cm.

Náš testovací pár by vyveden v metalickém modrém laku – výhodou zakázkové malosériové produkce je skutečnost, že skoro nic není nemožné, ať už jsou to laky základní, prémiové nebo jsou to různorodé dýhy. Povrchové provedení tohoto konkrétního páru pak bylo skutečně lákavé.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 2

Všechno zásadní se „odehrává“ vpředu – je tu vysokotónový měnič a středobas, Nano M Plus jsou tak klasické dvoupásmové stojanovky. Na zadní stěně je opravdu pěkně zpracovaný bassreflexový nátrubek středního průměru a hlavně velký obdélník typového štítku s vsazeným speakON konektorem, který u značky RIHA povětšinou zastupuje běžné terminály. Jde o bi-wiringové řešení, které si na přání můžete nechat při výrobě vyměnit za běžné reproterminály.

O nejvyšší tóny pečuje dnes už sériově nevyráběný SEAS H1212-06 27TBFC/G, který norský výrobce dodává v zakázkových sériích právě pro plzeňskou značku. Membrána je hliníková s přídavkem hořčíku, usazená na měkkém polymerovém závěsu a doplněná o vlastní uzavřenou pracovní komoru. Vinutí cívek je ponořeno do magnetické tekutiny pro zlepšení zatížitelnosti. Doplňuje ho standardní středobas kónického typu, průměr membrány je 14,6 cm.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 3

Výrobce udává pracovní frekvenční rozsah 57 – 20 000 Hz (+/- 3 dB), přičemž nominální impedance činí 8 ohm a charakteristická citlivost 85 dB / 2,83 V / m.

Nano M Plus jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách, zejména pak ale na OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Kinki Studio EX-P7 / Kinki Studio EX-B7, případně na Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR. Propojeno bylo firemními kabely RIHA kvůli přítomnosti bi-wiringového speakONu. Porovnávalo se tu s Xavian Quarta, v komornější sestavě se hrálo na Cambridge CXA81 / Cambridge CXC / Teac NT-503 proti Fischer&Fischer SN-70. O detailech jednotlivých sestav více v pravém sloupci -->.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 4

Bas Nano M Plus se jevil na Soukupově „Ptáci jsou hloupí“ („Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) jako snadno tvárný, zněl nenuceně a překvapivě snadno. Není to bas, který by třásl podlahou, ale přesto je ho dost ne to, aby udával rytmus i tempo skladby. Reprosoustavy mají také dobrou údernost, ale hlavní je uvolněná, klidná prezentace basu s nadhledem a kultivovaností nad běžnými standardy dané cenové úrovně. Bas je to pěkný a v menší, možná i střední místnosti dostatečně vyplňující.

Střední pásmo se zpěvem Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) bylo pěkně transparentní a otevřené, přesné a tím pádem i tak přirozeně nenásilné, jak si jen v dané relaci můžete přát. Hlas zněl o krůček dominantněji, s dobrým pocitem plnokrevnosti a víc než nadprůměrné srozumitelnosti. Vokál se line bez efektů, bez tlaku nebo uspěchanosti, přitom má ale dobrou energii.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 5

Nejvyšší pásmo pak působí velmi neupejpavě, ale ještě ne nacinkaně – činely v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) byly parádně jasné a skvěle prokreslené právě i díky své lehké subjektivní dominanci. Zvuk je tu spíše soustředěný, než přímo velký nebo „prostorný“. Také tady je hudba prostá efektů, civilní a pevná.

Reprosoustavy RIHA jsou také osvědčené pro svou dynamičnost, Nano M Plus nejsou výjimkou. Ráznost „Sea Nature“ (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) vyzněla velmi dobře, už potichu cítíte rytmické ducání, není to zvuk tvrdý nebo vysloveně průrazný, je důstojně klidný, ale dynamika je citelná a rozhodně uspokojivá, poslech má šťávu a přitom zůstává spořádaný. Je to daleko lepší, než kolik může nabídnout produkce komerčních jmen ve stejném cenovém segmentu na Nano M Plus můžete zatlačit a ony dokážou „dávat“ stále dál. Na velkou místnost to stále ještě nestačí, ale pro menší a střední prostory je energie až až.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 6

Hancockova „Sly“ („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) nebyla nějak technicistně analytická, i tady ovšem Nano M Plus odvádí dobrou práci. Čistotě není co vytknout, zvuk je zřetelný a dostatečně konkrétní, aby splnil cíle dobrého hi-fi (ale ještě ne high-endu). Jednotlivé nástrojové linky působí přirozeně pevným, dobře ohraničeným dojmem, zejména na výškách už je detailů dostatek. Napříč celým frekvenčním pásmem zvuk působí homogenně a hraje s nepřikrášleností.

I s trochu větším odstupem pak udrží Nano M Plus koherentní hudební scénu v Hollandově „Ario“ („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2). Hloubka je stále spíše lehce načrtnutá, pravolevá organizace je výtečná a nástroje už mezi sebou mají dobře definovaný rozestup i zřetelné kontury, takže přehlednost je už solidně samozřejmá.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus 8

Řízná „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) měla pěknou dávku odpichu, žádné agresivní hrany, žádnou únavnost a to ani při vyšších hlasitostech. Nano M Plus jsou velmi kultivované hi-fi, hudba se dá poslouchat dlouho a dle libosti, těší a baví s důstojnou dávkou samozřejmosti.

Konstruktér Filip Říha a jeho značka RIHA zjevně ví, co činí, neb další z firemních reprosoustav dobře zapadá od vysokých standardů, kterými je firma známá. Lákavou zajímavostí je pak malosériovost výroby a s ní spojené široké možnosti přizpůsobení výsledného produktu, ať už po vizuální stránce, nebo z hlediska techniky (míněno hlavně prakticky libovolné provedení reproterminálů, které se bude hodit k vašim kabelům). V každém případě ale dostanete za rozumnou cenovku ze střední třídy nadstandardní výkony – dobrou dynamiku, solidní kontrolu, dobré (na výškách až velmi dobré) rozlišení a celkový neúnavný nadhled a sebejistotu. RIHA Nano M Plus se tak dají označit za univerzální dobré reprosoustavy střední třídy, které vůči své ceně nemají nic, co by bralo radost z hudby.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

První stopy energie jsou u Nano M Plus patrné v oblasti kolem 35 Hz, což je na danou velikost víc než slušné, v plné síle začínají nicméně (nutno podotknout, že ve volném prostoru, tedy v pozici relativně netypické v běžné domácnosti) někde mezi 50 a 60 Hz. Lehké zvlnění frekvenční charakteristiky může mít na svědomí i interakce s prostorem, v praxi je ale vidět snaha o dosažení pokud možno lineární odpovědi. Prakticky využitelný rozsah se vejde do běžné tolerance +/- 3 dB. Celkově patří Nano M Plus mezi pečlivě naladěné reprosoustavy.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m3

Frekvenční odezva – středo-basová část (červená) a výšková část (černá)

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Zblízka je velmi dobře vidět charakter jednotlivých měničů i to, jak pečlivě na sebe navazují. Také běžná rezonance reflexu je dobře zkrocená.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m9

Waterfall

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Nano M Plus se drží velmi poctivě blízko 8 ohmové mety, pokud už křivka impedance klesne pod ní, tak jen nepatrně. Ladící kmitočet leží na úrovni 50 Hz. Jen velmi nepatrné náznaky rezonancí jsou patrné v oblasti 500 - 1 000 Hz, žádný z nich se nezdá být přítomný ve frekvenční odezvě. Elektrická fáze je také velmi „snadná“, nevybočuje z optimálního rozsahu a celkově tak nebudou Nano M Plus žádnou složitou zátěží pro zesilovače, je vidět, že jim byla věnována řádná péče.

2021 06 30 TST RIHA Nano M Plus m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 33 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelné zpracování

+ pěkný bas

+ celková přesnost a nadhled

+ široké možnosti zakázkového provedení

ZÁPORY

- jsou kombinace, v nichž zní sušeji

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies