2021 01 31 TST Wharfedale Linton 1

Pro reprosoustavy od značky, která svou cestu započala v malebném údolí říčky Wharfe, není asi potřeba žádných sáhodlouhých úvodů – koneckonců kořeny Wharfedale sahají do minulosti bezmála sto let, což je úctyhodná historie. Právě k ní se upíná také řada Heritage, vyčnívající z obrovského firemního katalogu, čítajícího desítky a desítky modelů, díky své klasické vizuální podobě. Největším modelem v nabídce je Linton Heritage, odkazující i na stejně pojmenovaný model, uvedený poprvé v 60. letech 20. století.

Tam někde má původ celková estetika – Linton Heritage jsou naprosto klasické britské reprosoustavy. Relativně velké, čistě pravoúhlé, jednoduché a svébytné, ale přesto něčím zajímavě promlouvající k oku pozorovatele a to zejména v kombinaci s pěkným, robustním stojanem z kovu a dřeva (tak jako korpus reprosoustav jde o pravou dýhu), který je jim dělaný na míru.

Čelní deska s trojicí měničů je lehce zasunutá, aby mohutná tkaná krycí mřížka (spíše tedy ochranná, protože zřetelně tlumí zvuk a budete ji chtít při poslechu sundávat) byla zarovnaná s okraji ozvučnice. Na zadní stěně krom veliké nálepky s hrdou britskou vlajkou a číslicí 85 (Wharfedale si model nadělil jako oslavu 85. výročí oficiální existence) ještě dvojice poměrně velkých bassreflexových nátrubků a jeden pár reproduktorových terminálů.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 2

Linton Heritage jsou pak poměrně velké – mají „klasické“ proporce s výškou 56,5 cm, šířku 30 cm a hloubku 33 cm (bez terminálů), přičemž váží signifikantních 18,4 kg. Jsou to prostě reprosoustavy, které odpovídají nárokům a zvyklostem desítky let nazpět, kdy byly reprosoustavy chtěnou ozdobou a podle toho se jim také v obývacích prostorách dopřávalo dostatek místa.

Osazení všech tří pásem má na svědomí vývojové oddělení Wharfedale. Vysokým tónům je určena měkká kopulka běžného průměru 2,5 cm v celkem zřetelném zvukovodu, která je překrytá ochrannou mřížkou a zasazená do obdélníkového prvku s logem. Díky tomu je měniče posazený kousek mimo svislou osu ozvučnic, v rámci páru pak dostanete možnost postavit ozvučnice s výškáčem směrem „ven“ nebo „dovnitř“ – výškáče u sebe způsobí sice pocit o něco menší hudební scény, zato mohou předejít tak výrazným odrazům od bočních holých zdí a zvuk může být klidnější. Je dobré to vyzkoušet.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 3

Středotónový reproduktor má průměr membrány 13,5 cm, membrána sama pak využívá u Wharfedale docela oblíbený tkaný kevlar. V prostředku najdete kevlarovou kopulku prachovky, která naznačuje nevelký, obvyklý průměr cívky. Střeďák má svou vlastní uzavřenou pracovní komoru. Basový reproduktor opakuje stejné konstrukční téma včetně výrazného měkkého závěsu – jen prachovka je inverzní a průměr membrány je 20 cm. Využívá pak většinu vnitřního objemu.

Výrobce deklaruje u Linton Heritage pracovní frekvenční rozsah 40 – 20 000 Hz (+/- 3 dB), dělící frekvence třípásmového systému na 630 a 2 400 Hz nebo třeba maximální rozsah v basech na 35 Hz (-6 dB). Jmenovitá impedance 6 ohm přiznává propad na úroveň 3,5 ohm, charakteristická citlivost 90 dB / 2,83 V / m patří mezi vyšší.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 4

Linton Heritage jsme poslouchali jak na „malé“ sestavě s Cambridge CXA81 a Cambridge CXC (na kabelech Dynamique Audio Horizon 2), tak na „velké“ v čele s Métronome DSC1, Norma Revo IPA-140 a napájecím filtrem GMG Power Harmonic Hammer 3000P (na kabelech Nordost Heimdall 2). V prvém případě se porovnávalo s Fischer&Fischer SN-70, v druhém s Xavian Quata.

Wharfedale je znám tím, že ani u svých „velkých“ konstrukcí nijak neakcentuje basové pásmo, neposouvá ho dopředu na efekt, maximálně respektuje všeobecnou preferenci mírně větší energie hlubokých oktáv, která stojí za příjemností poslechu – to platí i u Linton Heritage, kde kontrabas v „Upojenie“ Anny Marie Jopek a Pata Methenyho („Upojenie“ | 2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) zněl s vkusnou hloubkou a lehounce naddimenzovaným objemem, takže působil ještě o kousek větší. Bas je britsky klidný, uvolněný, nesnaží se o dokonale „zařezávající“ frázování, ale mnohem spíše o plynulost a laskavost. Objem basu pak lze snadno „ladit“ přisouváním ke zdi – bassreflexy nemají tendenci nijak „funět“ a můžete ozvučnice dát poměrně blízko.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 5

Zvuk středního pásma pak z toho „klasického britského“ stylu lehce vybočuje, je živější a energičtější – zpěv Caroly v „So far so good“ („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) byl dobře čitelný, nahrávka, která má sama o sobě trochu říznosti a expresivity je jednoduše podaná trochu řízně a expresivně. Objemově je pak trošku tenčí, ale solidně soustředěný.

Také výšky jsou spíše lehčí a svižnější, nemají ale snahu se nějak zásadně prosazovat nebo přehnaně dominovat. Je jich ale co do energie dost, takže činely v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7243 5 38227 2 9) byly dobře uchopitelné, se solidně a čistě podanou strukturou.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 8

Dynamické a plnokrevné „Glem ikkje“ (Kari Bremnes | „Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) se reprosoustavy rozhodně nebojí. Bohatou a tučnou basovou linku vám nabídnou už v docela pěkných proporcích, houpavou, dýchající a nad očekávání ráznou. Zvuk se možná nehrne dopředu, ale má v sobě takovou tu britskou nonšalantní pohodu a uvolněnost. A pokud chcete, snesou Linton Heritage překvapivě vysokou hlasitost, aniž by z nich právě ta klidnost zmizela.

Reprosoustavy nemají tendenci k vypichování jednotlivostí nebo analytickým rozborům nahrávek, mnohem více se snaží o homogenní, organickou reprodukci. To ale neznamená, že by spletitá „Sabbath“ Brada Mehldaua („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2) zněl jako nečitelný chumel – Linton Heritage jsou už poctivé hi-fi, plně odpovídající cenové kategorii a díky živějšímu střednímu a nejvyššímu pásmu je jejich čitelnost prostě dobrá. Nečekejte tedy, že by zvukařsky kompromisní hudební kus reprosoustavy rozpletly a načančaly, to ne – ale umí hrát příjemně a nechat hudbu jen tak znít, bez efektů, hladce a klidně.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 9

Prostor na hudební scéně v „Summertime“ Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2010 | Walt Disney | D000428902) nebyl úplně veliký, ale zato byl dobře uspořádaný, přehledný, s dobrou lokalizací nástrojů na pravolevé ose. Hlas je posazený o krok vepředu, takže se celkově prostě v hudbě neztrácíte a nemáte pocit zahlcenosti.

Do mohutné, úderné basové linky v „The Blackest Lily“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123) se pak reprosoustavy – zejména při mírně vyšší hlasitosti – obuly skutečně s chutí. Přednes je příjemně bohatý, houpavý, klidný, tak akorát plný a prostě se dobře poslouchá, i když neupozorňuje na nejjemnější nuance a detaily – možná i proto, že stejně tak snadno přechází i negativní aspekty nahrávky a ničím vás neodrazuje.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton 12

Wharfedale Linton Heritage jsou poctou klasickému „starosvětskému“ hi-fi – a poctou příjemnou. Za velmi atraktivní cenu dostanete solidní kus reprosoustav, které hrají příjemně, mají ten hezký a muzikální britský styl a i když celkovou kvalitou nevyčínají nad dobrými standardy své cenové kategorie, bohatě to stačí pro příjemné, kultivované a laskavé hudební zážitky napříč žánry. Linton Heritage jsou možná nejen poctou, ale opravdu takovým tím klasickým, poctivý hi-fi jak má být.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odezva ukazuje na lehký akcent basového pásma (sedlo na 180 Hz je umocněno pozicí v místnosti), může se pak chlubit dobře vyrovnaným průběhem od 400 Hz až do 15 kHz, což je v dané kategorii dobrý výsledek. Výšky mají nicméně od cca 4 kHz lehce výraznější energii. Nástup reprodukce kolem 40 Hz je víc než dostačující. Pod úhlem se pak charakteristika ve středním a výškovém pásmu mění, pravděpodobně i s ohledem na odrazy na hranách ozvučnice. Lepší je pak rozhodně Linton Heritage natočit přímo směrem na své uši.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m2

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m3

Waterfall

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m4

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m5

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Sedlo mezi prvními dvěma peaky napovídá o ladění bassreflexů těsně pod 40 Hz, nejnižší bod na křivce se nachází kolem 4 ohm, což je s dnešní elektronikou stále rozumná hodnota. Na zhruba 300 Hz je patrný náznak rezonance – odpovídá peaku ve frekvenční odpovědi i rezonančnímu kmitočtu ozvučnice, patrnému na výstupu z akcelerometru. Celkově je průběh impedanční křivky mimořádně čistý a klidný, prostý prudkých přechodů nebo zatěžujících artefaktů. Také elektrická fáze je mimořádně klidná – se standardním zesilovačem třídy mezi 20 a 30 tisíci Kč, který k nim patří, by neměly vyvolávat Linton Heritage žádné problémy.

2021 01 31 TST Wharfedale Linton m6

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 25 990,- - reprosoustavy

Kč 8 100,- - stojany

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ originální design

+ příznivá cenovka za daný výkon

+ příjemný, decentní zvukový projev

+ hrají snadno s jakýmkoliv zesilovačem

ZÁPORY

- retro estetika možná není pro každého

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies