2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 1

Anglická firma Wharfedale má za sebou dlouhou cestu historií a dnes patří pod křídla jednoho z největší koncernů, které se zabývají produkcí audio techniky. A zdá se, že právě to značce svědčí. Je to vidět třeba i na nejnovější inkarnaci řady EVO4, která nabízí v akceptovatelných cenových relacích až nečekané technologie. Ty najdete i ve větším regálovém modelu EVO4.2, jedné z nemnoha třípásmovek v tomto segmentu.

Od pohledu jsou EVO4.2 typickým zástupcem portfolia svého výrobce - ozvučnice z MDF s kultivovanou povrchovou úpravou je tenkou škvírou oddělena od dřevené základny s logem, klasický čelní panel je zjemněný výrazným zakulacením bočních hran a boky ozvučnic se klenutou křivkou sbíhají k úzké zadní stěně, pročež nevytváří neoptimální paralelní plochy.

Dopředu se vměstnaly celkem tři měniče, zadní úzká stěna si vystačí s typovým štítkem u horní stěny a čtyřmi reproduktorovými terminály ve spodní části - ty jsou odkloněny pod mírným úhlem směrem od sebe, což by mělo usnadňovat práci s reprokabely.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 2

EVO4.2 jsou koncipovány jako bassreflexové, systém bassreflexu nese název SLPP a pochází z vyšší řady Elysian - nátrubek ústí spodní stěnou skříně do mezery mezi ní a základnou, díky čemuž se jeho energie rovnoměrně rozprostírá kolem dokola.

Zajímavé jsou pak hlavně použité měniče, velmi neobvyklé v této cenové relaci. Zcela nahoře pracuje vysokotónový skládaný pásek s plochou 3 x 6 cm. Málo vídaná obecně a v této ceně patrně vůbec je kopulka, která řeší střední pásmo - má průměr 5 cm a je z měkké tkaniny. Bas tvrdí 16,5 cm membrána z kevlarovaných, křížem tkaných vláken pro dosažení maximální pevnosti. Uprostřed reproduktoru je výrazný kovový fázový nástavec.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 3

Výrobce udává u této čistě třípásmové koncepce přechodové frekvence 1 400 a 3 900 Hz, deklarovaný frekvenční rozsah pak činí 54 - 22 000 Hz (+/- 3 dB). Jmenovitá impedance 8 ohm přiznává pokles k poloviční hodnotě, charakteristická citlivost 87 dB / 2,83 V / m patří k běžným hodnotám.

Dobré je zmínit také fyzické parametry EVO4.2, protože na regálové poměry jsou to velké a těžké kousky - s výškou 45,5 cm, šířkou 25 cm a hloubkou 35 cm váží 13,4 kg.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 4

Wharfedale EVO4.2 jsme poslouchali v rámci běžných redakčních sestav, tedy s OPPO UDP-250 a Norma Revo IPA-140 namísto Harbeth Monitor 30, s Grandinote Shinai a Cambridge CXA80 či Cambridge CXA81 a Cambridge CXA61 s Cambridge CXC i CXC v2 a CXN v2 oproti Fischer&Fischer SN-70 nebo také s Teac NT-503, Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 místo KEF LS50 s podporou GoldenEar SuperSub X. O použitých kabelech, filtrech a všelijakém dalším příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

Přestože od reprosoustav této velikosti (a upřímně i váhy) byste mohli očekávat takový ten hutný, velký bas, drží se EVO4.2 spíše v audiofilsky decentních mezích, bas je objemově snad trochu krotší, ale na kontrabasu v "I Can´t Stop Loving You" od Madeleine Peyroux ("The Blue Room" | 2012 | Universal | 0602537242689) bylo cítit o to spořádanější a důraznější impuls, tu napjatost a pružnost. V rámci své kategorie nabízí Wharfedale také pěknou čitelnost basu, solidní diferencování jednotlivých tónů a pocit dobře vyvážené plnosti a přesnosti. A celkově rozhodně není basu nijak málo, naopak i ve větší místnosti zůstává citelný.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 5

Samostatný středotónový měnič zajistil výrazné a zřetelné podání hlasů, jak ukázal zpěv Renée Fleming v Debussyho "Mandoline" ("Night Songs" | 2001 | Decca | 467 697-2). Ten byl jasný a překvapivě dominantní, podaný s potěšující transparentností a v dané ceně i výbornou čistotou - zejména tam, kde hraje prim akustická hudba a lidské hlasy, tam třípásmový koncept oceníte. A ačkoliv EVO4.2 trošku "tlačí na pilu", vokály nejsou ostré nebo tvrdé na sykavkách, reprodukce naopak zůstává taková klidně kultivovaná.

Páskový vysokotónový měnič se ukázal být také spíše klidnějším, nemá při žádné hlasitosti tendence k ukřičenosti, naopak tu a tam byste možná i chtěli trochu jadrnější prosazení se. Ale činely v "Midnight Voyage" Michaela Breckera ("Tales from the Hudson" | 1996 | Impulse | 051 191-2) byly rozhodně moc pěkně rozlišené, reproduktor reaguje svižně a přesně, rozhodně nadstandardně v této cenové třídě. Nemusíte se bát spojení ani s na výškách výraznější elektronikou, EVO4.2 žádnou agresivitu na výškách nepřipustí.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 6

Velmi civilizované jsou EVO4.2 i v podání dynamicky náročných instrumentů jako je klavír v "Piano Quintet in E-Flat major op. 44" Roberta Schumanna ("The Complete Piano Trios" | 1997 | Philips | 456 323-2) - reprosoustavy jako kdyby dokázaly hudební signál zpacifikovat, vytvarovat a uklidnit, nicméně přesto u něj zachovat zdání dynamické ráznosti, která vám dá civilizovaným způsobem najevo sílu nástrojů a dynamické špičky, aniž by přitom ale musely reprosoustavy poskakovat na stojanech. Není to zvuk pro vyznavače makrodynamických orgií a tlaku, ale mnohem spíše audiofilské podání, utažené a disciplinované, byť neokázalé.

Třípásmové Wharfedale mají schopnost hrát kultivovaně a jaksi nenápadně seskládat hudbu tak, aby i v této dostupné cenově třídě byla pěkně čitelná, zejména vokální zřetelnost a konkrétnost pomáhá pocitu celkové srozumitelnosti. Na středech a výškách byl v kontextu cenové relace detail vysloveně výborný, jak ukázala "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644), ale ani bas není vůbec špatný, drží se v decentních objemech, podtrhuje vyšší polovinu pásma a spíše než hutnost a efektnost upřednostňuje přesnost - třeba linka kontrabasu ale určitě nepůsobila nijak chudě, solidní plnost je zcela adekvátní třídě.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 12

Na hudební scéně v "Over the Rainbow" od The Modern Jazz Quartet ("Fontessa" | 1956 | Atlantic Masters | 81227 3687-2) bylo cítit, že EVO4.2 si zaslouží pořádně umístit a také stojí za to věnovat čas jejich natočení, protože u nejvyšších frekvencí vykazují směrovost, zejména v ose horizontální. Vzhledem k jejich nezanedbatelné výšce ale stojí za to pověnovat se také stojanům, respektive nalezení jejich optimální výšky, aby stereo báze byla tak dobrá, jak má být. Pokud se vám správné místo podaří nalézt (a ne že byste museli řešit centimetry sem nebo tam, v praxi jde o to udržet pokud možnost osu tweeterů namířenou na uši), užijete si spojitou scénu s rozměry neefektními, ale ani nikterak stísněnými - hudba má prostor, který jí náleží.

Lehce "komerčně" zprodukovanou "Champs Elysées" od Zaz ("Paris" | 2014 | Warner Music | 0825646149216) zahrály EVO4.2 bez slyšitelných nectností, se zdůrazněním pohodového rozměru hudby a s uklidněnou jemností sobě vlastní. Wharfedale můžete poslouchat, poslouchat a poslouchat a je jim v podstatě jedno, kterou cestou se vydáte, kultivovanost jim zůstává.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 18

Větší třípásmové regálové reprosoustavy, to je je segment, v němž není zrovna přeplněno - zejména tam, kde cenovka nepřekračuje 20 000,- Kč za pár. Pokud tak hledáte právě takhle koncipovaný reprosoustavy v právě takovém rozpočtu, dá se říct, že nutně musíte skončit u EVO4.2. Ale není to jen nutnost, co by vás k těmhle reprosoustavám mělo přitáhnout - je to i pěkné zpracování, výraznost středů a detail výšek nebo celková nenásilnost zvuku. Wharfedale EVO4.2 představují kultivovaný ideál větší všestranné reprosoustavy za rozumné peníze.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva nemusí působit na první pohled ideálně, ale v ose se mezi 40 a 20 000 Hz vejde do běžné tolerance +/- 3 dB, vyjma propadu na 62 Hz, který je ale vzhledem ke své příkrosti zjevně zdůrazněný poslechovou místností. Celkově je tu znát nepatrně bohatší zastoupení basů a středů (konkrétně vokálního pásma), stejně jako znělejší pásmo kolem 15 kHz, reprosoustavy mají tedy celkově živější ladění. Propad energie tweeteru mimo osu není u páskového měniče nic netypického. Když se podíváte na měření z poslechového místa, vidíte, že při poslechu z více než onoho referenčního jednoho metru se frekvenční odezva zřetelně vyrovnává.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční křivka ukazuje naladění bassreflexu na cca 48 Hz, v oblasti těsně pod 200 Hz se impedance dostává i pod 4 ohmy, což by mohlo být pro základní zesilovače poměrně výrazné sousto. Na druhou stranu tu není ani stopy po rezonancích nebo jiném nežádoucím chování kabinetů. Elektrická fáze poměrně výrazně vybočuje do náročných záporných hodnot v pásmu 80 - 100 Hz. Vzhledem k přítomnosti velmi výrazného impedančního peaku v téže oblasti to ale nebude znamenat přehnané nároky na proudovou kapacitu zesilovače.

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 m3

Waterfall

2020 03 25 TST Wharfedale EVO 4 2 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 19 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jasné a zřetelné vokální pásmo

+ celkově úpravný, klidný zvuk

+ pěkně čisté a prokreslené výšky

+ férová cena

+ celkově dobré zpracování

ZÁPORY

- u tweeteru je cítit mírná směrovost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies