2018 05 08 TST Elfton Vigo 1

V Čechách a na Slovensku se může zdát, že hustota výrobců na hlavu je jedna z největších na světě. Tolik firem a jednotlivců, kteří na nějaké úrovni produkují větší či menší rozsah modelů ve větších či menších počtech, to se rozhodně zejména na západ od našich hranic hned tak nevidí. Kandidátem na nejmladší takovou značku je one-man show z Černošic na jihozápadním okraji Prahy jménem Eflton. I přesto, že toto jméno se objevuje teprve od roku 2016, ve výrobním programu má už čtyři modely, z nichž nejnovější je velký regálový model Vigo.

Při pohledu na Vigo je celkem snadno a to nejen díky velkému logu vpředu přiřadíte právě k černošické manufaktuře (tedy pokud jste se s jejich výrobky už někdy dřív setkali) a navíc je tu ten trochu zvláštní vizuální odkaz ke konstrukcím 70. let.

Elfton Vigo - dle slov Jana Otta, majitele a konstruktéra značky - přicházely na svět poměrně dlouho, celé dva roky. Většina času padla na úplně základní volbu JAK vlastně mají reprosoustavy vypadat, kolik stát a co nabízet a tomu co v reálu dnes vidíte mělo předcházet na dva tisíce měření, desítky vyzkoušených měničů a stovky vyzkoušených variant výhybek.

Pilná vývojová práce stvořila zajímavý výsledek. Korpus velkých regálovek (13 kg hmoty je vtěsnáno do výšky 48,5 cm, šířky 30 cm a hloubky 28 cm) je zhotovený z bambusu v karamelovém odstínu, přední a zadní stěna je vyvedena v černém matu a je to právě tenhle vizuální kontrast, který tvoří výsledný "nesoučasný" dojem.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 2

Vigo jsou koncipovány jako "vše vpředu" - jsou tu jeden vysokotónový a jeden středobasový měnič, doplněné zhruba ve výšce mezi nimi dvojicí bassreflexů ve stříbřitě "kovovém" provedení. Celistvost zadní stěny narušuje jen zhruba v třetině celkové výšky odspodu hluboký kruhový otvor, v němž je jediný pár solidně bytelných reproterminálů.

Kopulka tweeteru je vytvořena z hedvábí a má nadstandardní průměr 3 cm, je pak také zapuštěna v poměrně hlubokém zvukovodu. 20 cm středobas je uchycený čtyřmi "oušky", kónická membrána je vyrobena ze směsi papíru a papyru pro zlepšení poměru váhy a pevnosti.

Bližší detaily vnitřní konstrukce výrobce - prý záměrně - neudává. Nedozvíte se tak přechodovou frekvenci nastavenou na výhybce nebo další detaily o pracovních komorách, dozvíte se na druhou stranu takové detaily, jako že vnitřní signálová kabeláž je z bezkyslíkaté mědi čistoty 99,9999% nebo že kondenzátory použité pro vysokotónový měnič jsou modely Mundorf EVO Oil a Jantzen Superior-Z.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 3

Udávaný frekvenční rozsah 47 - 25 000 Hz (+/- 3 dB) působí na dané rozměry poměrně konzervativně, výrobce říká, že při usazení u zdi (typicky na TV stolek apod.) mají Vigo sáhnout až na 35 Hz. Jmenovitá impedance činí 4 ohmy a charakteristická citlivost velmi nadstandardních 91 dB / 2,83 V / m. I to nicméně odpovídá "retro" konceptu.

Elfton Vigo jsme poslouchali se všemi běžnými redakčními sestavami v čele s Norma Revo IPA-140 / OPPO UDP-205, ale také na Naim Nait XS / FlatCap XS / NAP 250 a Cambridge CXA80 / CXC, poslouchali jsme s Grandinote Shinai a Burmester 113, ale také s Naim Supernait 2 nebo Rotel A14 / CD14. O filtrech a použité kabeláži se dozvíte více v pravém sloupci -->. Je nutno říct, že díky své vysoké citlivosti se zdálo, že na použité sestavě zase až tak úplně moc nezáleží a že Vigo se rozehrávají snadno.

V okamžiku, kdy do "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) vstoupí basová linka, Vigo ukážou, že basu je akorát, že je pěkně pružný a audiofilsky poklidný, což je v dané cenové hladině rozhodně zajímavé. Není ho obří množství, ale basa už má slušnou hmotnost i artikulaci, takže jednotlivé vybrnkávané tóny zní svižně a každé mrouknutí nástroje je zaoblené a snadno čitelné.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 4

Elfton Vigo zní ve středním pásmu, třeba u hlasů Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587), velmi transparentně a otevřeně, hlasy mají energii a šmrnc. Tak trochu zvuk ze staré školy odhaluje i delikátní detaily, na danou cenovou třídu ve velmi, velmi slušném množství. Vokály jsou pak velké, zvuk odpovídá velkým proporcím reprosoustav samotných. Kontrolu a přesnost je třeba u dané cenovky pochválit, snad jen na to, že s onou přesností se váže jistý dojem trochu menší váhy a hutnosti středního pásma, na nějž je třeba si trochu zvyknout.

Velký vysokotónový reproduktor vykreslil opravdu velký, jasný a znělý činel v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) - zvuk je výrazný, znělý a i tady je cítit dost detailů, vlastně je nástroj velmi pěkný, jednotlivé tóny jsou solidně zaříznuté a konkrétní, není tu ani stopa po nějaké zjemnělé hladkosti, naopak je to velmi energický zvuk.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 5

Vysoká citlivost s sebou nese i rozhodně nadprůměrnou dynamiku a živost - smyčcům ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) udělily Vigo šťavnatý, svižný, razantní a sytý styl, zvuk je objemově solidní, rozkvétá snadno a rychle, s lehkostí, jistotou a dramatičností, které je za dané peníze víc než dost. I tady je jasné, že důraz je kladný na spořádanost, rychlost, výbušnost a živost, energičnost, spíše než na mohutnost a hutnost, ale vůbec to nevadí. Vigo se snadno roztancují prakticky s jakýmkoliv zesilovačem.

Ona otevřená vzdušnost k vám pustí i více než slušné množství detailů - v Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 1994 | MFSL | UDCD 725) můžete už sledovat velmi pěkně prokreslené kytary, je to znělé a slušně organizované, celistvé a přitom když chcete, můžete vnímat prakticky každé separované cinknutí struny, ten příjemný Claptonův hlas i spoustu tlesknutí a písknutí z publika, je to prostě takový živý a přitom stále nezdůrazňovaný, lehce plynoucí zvuk.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 6

Líbilo se nám, že Elfton Vigo jsou horizontálně nesměrové, nepříliš náročné na natočení a pozici v prostoru vůbec, nicméně o to citlivější jsou na správnou poslechovou výšku. Své ucho byste prostě měli dostat kamsi kousek pod výškáč a kousek nad středobas, abyste dostali maximum. Pak se "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) rozprostře po místnosti směrem dopředu, s velmi dobrou lokalizací nástrojů a přehledností v pravolevém směru, která vás nechá vpít se do hudby a užít si jí.

To ostatně platí pro hudbu prakticky jakoukoliv a to na elektronice prakticky jakékoliv - i Cashova "Ain´t no grave" z desky "American Recordings VI" (2010 | american | B001395402) vyzněla živě, snadno, nekomplikovaně a přitom zvládnutě, je to v dobrém slova smyslu jednoduchý zvuk s jiskrou a energičností. Vigo nezdůrazňují, ale nechávají pocitově snadno vyplout hudbu do vzduchu, umí jí rozsvítit a i potichu zůstávají čitelné.

2018 05 08 TST Elfton Vigo 7

Elfton Vigo jsou takovým zesoučasněním ideálů klasického věku high fidelity. V možná ne úplně moderní, ale úhledné a v reálu zajímavě vypadající ozvučnici s dobrým zpracováním se skrývá zvuk vyladěný, vyrovnaný, pečlivě zbavený jakékoliv komplikovanosti, takže hudba je energická, dynamická, svižná a vzdušná, je to lehký a jednoduše konzumovatelný zvuk, který zůstává prakticky konstantní na základních i drahých sestavách a který funguje v běžných domácích podmínkách, tj. třeba i v menších místnostech nebo blízko stěn. Snad jen trocha vertikální směrovosti vás může přimět trochu experimentovat s umístěním Vigo v prostoru, ale jinak jsou to po všech stránkách snadné reprosoustavy - snadno se rozehrávají, snadno hrají jakoukoliv hudbu a snadno se poslouchají. To je s ohledem na cenovku vlastně vynikající charakteristika a za své peníze dostanete opravdu hodně muziky, dá-li se to tak říct.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 05 08 TST Elfton Vigo m1

Dle naměřených hodnot splňují Vigo slibované technické parametry, nástup v +/- 3 dB najdete zhruba na 45 Hz. Je tu patrné zesílení basového spektra od 70 do 130 Hz, krom toho a zdůraznění energie nad 13 kHz je ale křivka opravdu velmi příkladně rovná a s ohledem na danou cenu není možné říct křivé slovo.

2018 05 08 TST Elfton Vigo m2

Z křivky impedance (červená) je patrné naladění bassreflexu na 40 Hz, absence velkých rezonancí kabinetu a také to, že udávaná hodnota impedance 4 ohmy je jen tou nejnižší, které se křivka v průběhu dotkne, takže Vigo se zdají být "bezpečné". Ani elektrická fáze není na poměry dané cenové hladiny nějak "divoká" a tím mohou Vigo být spojeny s adekvátní elektronikou běžné až nižší cenové kategorie.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 36 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vysoká citlivost a dynamika

+ decentně vyrovnaný přednes

+ rytmický bas

+ celkově zajímavá "pocta" klasickému hi-fi

+ dobrý detail

ZÁPORY

- (ne velká) vertikální směrovost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Elfton | www.elfton.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies