HIFIStyl

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX

Navzdory tomu, že jejich reprosoustavy vypadají tak technicistně, jak vypadají, získala americká značka Wilson Audio status jedno z výrobců opravdového créme de la créme audio světa. Když relativně nedávno zesnul zakladatel pan Wilson, vývojové i obchodní práce převzal jeho syn a směrování firmy (míněno včetně toho zvukového) se lehce změnilo. Výsledkem je krom nekompromisních top modelů inovovaný také jeden z naopak základních produktů firmy, nejmenší sloupeček SabrinaX, kde právě X označuje onu novou generaci.

Daryl Wilson se rozhodl ctít odkaz svého otce zachováním základního konceptu, ale promítl do SabrinaX (tedy alespoň to říká) nové zvuk definující postupy, na které přišel při vývoji ultra modelu Chronosonic XVX.

Přestože jsou méně „wilsonovské“ než běžné Wilsony, stále z tvarů ozvučnic cítíte rodinnou DNA. Lehký záklon, mírné zúžení horní třetiny, až neslušně masivní hroty, od pohledu prostě tak nějak víte, že tohle jsou Wilson Audio – tím víc, když sundáte jejich mřížku, za níž se objeví filcový vklad, obklopující všechny tři osazené reproduktory.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 2

Úplně nahoře dlí v mírném zvukovodu tweeter, orámovaný tlumícím materiálem s pro značku typickým vzorováním po okrajích, o kousek níž jsou středotónový a basový měnič, oba s koši zapuštěnými pod úroveň měkké pohltivé tkaniny a zcela bez servítek rezignující na nějaké načančané parádičky jako jsou estetické krycí kroužky apod. Tady platí účelnost jako u závodních aut…

Zadní strana nepravidelné a přesto esteticky uhlazené ozvučnice odhaluje dva bassreflexové výdechy – nahoře tlumenou štěrbinku, vespod poctivý výdech z kovu, skrze který byste mohli na frontě metat granáty. Zcela vespod z malé destičky vystupuje jeden pár velmi účelně pojatých reproduktorových terminálů.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 3

Specialitou konstrukcí Wilson Audio je použití vlastních materiálů. Ozvučnice SabrinaX je vyrobena z kompozitu X-Material. Říká se, že jde o pod vysokým tlakem vyráběnou směs minerální vrstvy, polymerů, uhlíku a papíru, ovšem konkrétní složení kompozitních vrstev je tajné. Soulad těchto materiálů má každopádně mít vysokou schopnost odbourávat díky různým hustotám a tuhostem nežádoucí pohybovou energii ve stěnách.

Firma si své reproduktory nechává vyrábět přímo na míru. Tweeter je identický s tím v top modelu WAMM Master Chronosonic a jde o pátou generaci modelu Convergent Synergy. Využívá lakovanou tkanou kopulku o běžném průměru 2,5 cm. Středotónový měnič má kónický tvar papírové membrány s ošetřujícím lakem a zpevňujícími žebry. Průměr činí 14,6 cm. Pro tento reproduktor je určen vrchní reflex na zadní straně a také celá vlastní oddělená pracovní komora.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 4

Hlubokým frekvencím je vyhrazen reproduktor s membránou taktéž z papíru, jeho průměr činí 20,3 cm a membrána i s gumovým závěsem jsou z vyššího modelu Sasha DAW.

Wilson říká, že skrze spodní stěnu reprosoustav se lze dostat k sadě odporů, které dokážou regulovat chování výškového a středotónového reproduktoru. Změnou hodnoty těchto odporů (ke každému pásmu jsou dva, takže možnosti ladění jsou veliké) lze utlumit nebo naopak popustit uzdu tomu kterému pásmu dle libosti a akustiky. Abyste ovšem nepřišli o záruku, musíte si koupit originální odpory přímo od výrobce.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 5

V Utahu si dávají také záležet na konstrukci frekvenční výhybky, s novou designérskou generací se změnil přístup i zde – starý pan Wilson se příliš nestaral o zátěž pro zesilovače, sehnat takový, který to ustojí byl váš problém. SabrinaX jsou o hodně přátelštější a berou ohled na „normální svět“. Zajímavostí je, že Wilson kvůli novým modelům dokonce koupil svého dodavatele kondenzátorů a pojmenoval jejich novou řadu AudioCapX. Je celkem jasné, že jsou vyráběné přesně na míru potřebám firmy.

Wilson Audio udává frekvenční odezvu 31 – 23 000 Hz (+/- 3 dB; v reálné místnosti), charakteristickou citlivost 87 dB / W / m a jmenovitou impedanci 4 ohmy s tím, že na 135 Hz se dotýká hodnoty 2,8 ohm.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 6

Stojí za zmínku definovat ještě fyzické proporce ozvučnic – mají výšku 102,3 cm (včetně nožiček), šířku 30,48 cm a hloubku 38,96 cm. Přes své nijak extrémní rozměry váží 50,8 kg.

Reprosoustavy jsme poslouchali v nadměrně velké, ale akusticky vcelku přijatelné místnosti, velmi daleko od všech stěn a na adekvátním systému, sestávajícím z řídícího zdroje dCS Bartók, následoval D’Agostino Momentum Stereo a vše bylo propojeno kabeláží Transparent Audio Ultra. Místnost byla rozhodně příliš rozlehlá, ale vyvažovala to vcelku tím, že k nejbližší stěně bylo v každém směru alespoň 5 metrů. Srovnávali jsme s velkými Kharma dB11-S.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 9

Když Jackson rozproudil svou „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1), dost nás překvapilo, že i tak daleko od stěn a ve velké, spíše tlumené místnosti je bas razantní, ba přímo fyzický. Je fakt, že to je jedna ze signatur zvuku Wilson Audio, ale z relativně menších reprosoustav je to rozhodně efektní. Reprosoustavy mají skvělou pevnost a autoritu, každá basová struna zadrnčí jako dopad kladivem a napumpuje prostor energií jako katapultem. Přitom to není bas úplně zběsilý, spíše americky dominantní, zároveň ale ne tak divoký a nekompromisní, jako u vyšších firemních modelů.

Nejintenzivnější jsou rozhodně středy, mají až koncertní bezprostřednost a fyzickou přítomnost, zní velmi soustředěně – kupodivu ani tady nemáte pocit nějaké vtíravé přehnanosti, která se někdy může objevit u starších a vyšších modelů. Hlas Renée Fleming v přezpívané „River“ od Joni Mitchell („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798) byl ovšem nádherně, přímo parádně prokreslený – spolu s onou razancí, výbušností a tlakem prýští z reprosoustav zároveň i famózní množství detailů. Je to dosti přímočarý zvuk, takže „ts ts ts“ kolem sykavek je řízné, ale není to technicistně strohý přednes, ale tak na hraně (úspěšně) balancující analytičnost, nabízející jako výsledek skvělý pocit čistoty a transparentnosti.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 15

Výšek v „Use Me“ od Vanessy Fernandez („Use Me“ | 2014 | Groove Note | 0660318105028) bylo poctivě poměrně dost, možná i proto, že i ony jsou velmi pevné, rychlé a přeci jen trošku tvrdé. Někdo by možná řekl, že jsou svěží… Každopádně také tady si užijete pronikavý vhled do hloubky nahrávky, můžete se kochat skutečnými nuancemi, které umí SabrinaX vykrojit a naservírovat jako na stříbrném podnosu. Znovu musíme zopakovat, že k našemu překvapení tento rázný a dominantní styl přednesu neznamenal ani po delším čase žádnou zásadní poslechovou únavu – což je třeba oproti starším generacím, laděným „otcem Wilsonem“ docela potěšující změna.

Co se nezměnilo oproti typickému projevu Wilson Audio, to je našlápnutá dynamičnost – i SabrinaX umí být velmi expresivní a dramatické, víc, než by jejich celkové proporce napovídaly. I přes výraznější poslechovou vzdálenost ve velké místnosti dokázaly prodat i mohutnou Zimmerovu „Wheel of Fortune“ („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) s jejím orchestrem a mnoha dalšími nástroji, futrujícími objem a energii hudby až k prasknutí. Je to pravé drama, bublající, basující, zem rozechvívající. Pokud máte rádi tlak a fyzičnost, zvuk je tu velký a vskutku nasycený. Zároveň je ale také velmi pevný a „drží“, uspořádání se nerozpadá a není to jen bohapustě srčící energie. Ve 150 m2 se pořád dokázaly dynamicky prosadit a hrát s nebývalou ochotou, přesto decentněji a jaksi uhlazeněji, než starší modely značky.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 17

Přestože SabrinaX zachovávají velmi analytický „Wilson-přístup“, sama o sobě lehce naleštěná „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) nevyzněla nějak krutě nebo tvrdě, nebyla to přílišná zvuková chirurgie. Vlastně se nám moc líbilo, jak reprosoustavy kombinují jiskru a živou bezprostřednost, spousty energie a dostatečný nadhled, aby to celé nebylo rychle unavující. Rozhodně si užijete skvělé rozpitvání na jednotlivé vrstvy a všechny ty drobounké, dlouhé dozvuky, cinknutí, ale i zpěvaččiny nádechy v jasném a velmi konkrétním podání.

Bachova „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ v podání Nevilla Marrinera a jeho Academy of St. Martin in the Fields („Orchestral Suite Nos. 1-4“ | 1991 | Decca | 430 387-2) neměla takovou šířku jako velké Kharmy, ale zato fokus a pravolevé uspořádání byly excelentní, hloubka pak také velmi slušná. Díky expresivnímu podání máte pocit, že orchestr je jako na dlani a můžete snadno určovat odkud který zvuk přichází.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX 18

Jiskrná „Northern Star“ od Christine McVie („In The Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) byla taktéž velmi průrazná, místy až trochu pichlavá na výškách, hodně burácivá na basech, ale přesto ne jedovatá a únavná, nebyl to přehnaný efekt, jen jakási koncertní intenzita. Všechno je krásně čitelné (aby ne, nahrávka je výtečná a systém velmi drahý), dobré je, že oproti minulosti můžete hrát i na nižší až velmi nízké hlasitosti a přednes si zachovává strukturu a čitelnost. Je to zábavné, živé, trochu teatrální, ale neotravné. Brilance a precizní technika se tu mísí s příjemnou plností a homogenností.

Wilson Audio v tomto modelu, navrženým druhou vývojářskou generací rodiny zachovali základní podstatu svých reprosoustav, ale Daryl Wilson jako kdyby je ve své vizi uhladil a tak nějak zvukově zpřístupnil širšímu publiku. Skvělým příkladem jsou nové SabrinaX, kompaktní, poměrně drahé (ale to k Wilson jaksi patří), velmi živé a intenzivní, ovšem celkově zábavné. Jsou dravé, jsou výbušné, jsou energické až na půdu, ale už nejsou zbytečně divoké, se sklony až k únavnosti. SabrinaX jsou výtečné reprosoustavy z každého úhlu pohledu, byť kdyby stály o nějakou tu desítku až stovku tisíc méně, bylo by to ideální…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 150 metrů čtverečních, akustickým stropem, rozlehlými plochami obvodových závěsů, mnoha koberci na podlahách apod.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odpověď SabrinaX je vlastně výtečně vyrovnaná, propady jsou spíše vyjádřením vlastností prostoru než reprosoustav samých. I daleko od stěn a téměř bez efektů zdůraznění od nich začínají SabrinaX hrát od cca 40 Hz. Rozdíl mezi přímým vyzařováním a tím pod úhlem je minimální, o kousek lepší je dokonce to v nepřímém směru, takže reprosoustavy nemusíte nutně natáčet směrem na sebe (jakkoliv jinak při pozicování vnímáte změny téměř po centimetrech).

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m6

Waterfall

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m9

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

SabrinaX mají poměrně nízkou nejnižší impedanci, bezostyšně se pouští až někam k 2,5 ohmům, ale celkově to vlastně není úplně kritické, protože drtivá většina high-endové elektroniky dnes již zůstane i v takové zátěži stabilní. První sedlo prozrazuje ladění systému na hodnotu kolem 35 Hz, zároveň je tu ale také vidět vcelku výrazná rezonance na úrovni 240 Hz, projevující se jako nespojitost na obou linkách. Když se podíváte na měření jednotlivých komponentů soustavy, této frekvenci odpovídá první rezonance bassreflexu a je tu vidět i zlom v průběhu odezvy wooferu. Na samotné frekvenční odezvě to však vidět není.

2022 07 30 TST Wilson Audio SabrinaX m10

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Specifický firemní materiál, zdá se, pomáhá skutečně účinně plnit to co má – energie se v ozvučnici neukládá a je tu vidět jen malé množství vibrací a tyto velmi, velmi rychle mizí v čase.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

cca Kč 600 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pocit intenzity, zejména ve středním pásmu

+ bas je citelný i v nesmyslně velké místnosti

+ celková fyzičnost

+ pěkné provedení a možnost volby povrchů

ZÁPORY

- vyžadují velmi pečlivé umisťování v prostoru

- cena je hodně vysoká

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: Wilson Audio | www.wilsonaudio.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies