HIFIStyl

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 1

Skotští Fyne Audio mohou být reálně poměrně mladou značkou (založeno 2017), ovšem protože vývojový i obchodní tým navazuje přímo na desítky let tradice firmy Tannoy, rozhodně nejde o výrobce nezkušeného, právě naopak. Po prvních krůčcích se nabídka ustálila F300i, F500, F700 a F1, k nim tedy nedávno ještě přibyla série Vintage, oživující vysloveně retro styl. Vrcholem nabídky jsou sice extravagantní F1, ale „běžné produkci“ kralují sedmistovky a jim zase sloup F704.

Spíše než o sloupových reprosoustavách by se ale možná slušelo hovořit o almarových, zejména právě u modelu F704. Ozvučnice s půdorysem zakulaceného neúplného trojúhelníku mají nepřehlédnutelný skotský rukopis.

Dominantou v rozsáhlé čelní stěně je dvojice velkých kotoučů reproduktorů, obroubených tlustými, výraznými rámečky. Ten horní je pro firmu typicky koncentrický středo-výškový, ten spodní je basový. Doputujete-li okem k masivní kovové základně, uvidíte dva robustní kovové pláty oddělené od sebe mezerou. Skrze ní vyfukuje energii bassreflexový systém, směřující dolů zprostředka skříně. Do boků pak expandují v každém rohu bytelné hroty.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 2

Uzounká zadní stěna je právě tak široká, aby se na ni vtěsnala destička se dvěma páry reproterminálů v běžném rozchodu. Dole pod nimi je firemní specialita, zemnící rozhraní, které pomůže o kousek vyčistit zejména vyšší frekvence.

Technologicky jsou prý F704 dost odvozené z vrcholné řady F1, ovšem zavřené v konzervativnějším kabinetu. Oba použité měniče sdílí hlavní pracovní komoru, bassreflexový systém má pak vlastní prostor, tento dvojitý systém pomáhá uklidnit celkové proudění.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 3

Vysoké tóny zpracovává vlastně obrovská 7,5 cm kopulka z titanu, jakožto kompresní tweeter má samozřejmě dlouhý zvukovod. Kolem rozkvétá neméně obrovský střeďák – kónus má průměr 30 cm a je vyrobený ze směsi různorodých vláken. Membrána drží na závěsu Fyne Flute; jde o „prořezávanou“ půlvlnku, zmenšující zkreslení způsobované právě závěsem. Celému koaxiálu nadělili Fyne Audio název IsoFlare.

Basový měnič staví na velmi podobných principech, jde tedy o 30 cm vláknitou membránu na závěsu Fyne Flute a magnetický systém taktéž staví na feritových prvcích. Energie ze zadní stěny membrány proudí ven z kabinetů systémem BassTrax, jehož výtlak usměrňuje ze základny směrem do reflexu čnící veliký trn.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 4

Ozvučnice samotná je vyrobená z březové překližky a okrášlena přírodními dýhami v pěkném laku. Uvnitř je za každým měničem přítomná horizontální výztuha, pomáhající udržet ho ideálně pevně přitlačený k ozvučnici. Výroba mimochodem probíhá ručně ve Skotsku.

Samostatné slovo si zaslouží frekvenční výhybka, montovaná ručně bez použití plošných spojů, tedy přímým pájením součástek. Každý zhotovený modul následně prochází kryogenickým ošetřením. Kondenzátory pochází z prémiové řady od anglických ClarityCap, použitá signálová kabeláž pochází od Van den Hul a jde o stříbřenou měď. Výhybka je dvou a půl pásmová a přechodové frekvence má na 200 a 900 Hz.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 4

Celková udávaná frekvenční odezva je 24 – 36 000 Hz (-6 dB), jmenovitá impedance činí 8 ohm, přičemž citlivost dosahuje na vysokých 96 dB / 2,83 V / m.

F704 jsou pěkní macci – mají na výšku 133,9 cm, na šířku 54 cm a do hloubky 56 cm, to všechno dohromady váží 67,7 kg.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 5

Reprosoustavy jsme poslouchali v trochu menší než optimální, ale zato poctivě zatlumené místnosti na adekvátní sestavě, složené z komponentů Burmester 088, 089 a 911 MK3, vše bylo propojeno kabeláží Nordost od modelů Valhalla 2 výše. Systém byl doplněn patrně úplně všemi doplňky od Nordost / QRT – nožičkami pod reprosoustavy i komponenty, zemnícími jednotkami, jednotkami QPoint apod. Hrálo se krom CD také z gramofonu AVID Acutus Classic a phono Burmester 100 a přenoskami AVID.

F704 jsou velké a tak máte podvědomé očekávání velkého basu, spodní linka ve „Fine and Mellow“ původně od Billie Holiday a zde od Evy Svobodové a skupiny Luboše Andršta („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) ovšem i tato očekávání předčila. Je to bas hojný, skutečně výrazný a má schopnost zprostředkovat i to bezprostřední fyzické ducnutí. Oddělení tónů je výtečné, jakkoliv nemá analytickou tvrdost a skálopevné kontury, je to bas zaměřený spíše na mocnost v koncertním slova smyslu. „Hrudní“ tepající charakter, pufání, ducání a bouchání, to vše skvěle zprostředkovává pocit fyzičnosti jednotlivých rytmických nástrojů. Hluboké frekvence mají trochu měkčí styl a možná i mírně sametovější nádech, utvářející specifickou charakteristiku Fyne Audio, nezasahují ovšem do čitelnosti nebo pocitu kontroly. Objem a důraz působí téměř neomezeně, ačkoliv bylo znát, že menší místnost naplnil skutečně až po okraj – laděním pozice je možné dosáhnout mírné změny objemu, nejlépe F704 ovšem bude ve velkých místnostech.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 6

Školený hlas Štefana Margity v „Dalla Sua Pace“ z „Dona Giovanniho“ (Prague National Theater Chamber Orchestra | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) byl vystavený do popředí, jasný až zářivý a v pronikavých momentech velmi intenzivní a bezprostředně živý. Hlas zní také v obřích proporcích, v jednom z největších měřítek, které jsme kdy měli možnost zažít, má velmi dobrou informativnost, jak už se tak dá v této ceně očekávat, ovšem není to analytický způsob přednesu s každý jedním perfektně vycíděným detailem, ale spíše s pocitem intenzivní jasnosti a blízkosti. I tady je to koncertně rychlé a bezprostřední, pevné, konkrétní, řízné a průbojné v momentech, kdy Margita přitlačí.

Naproti tomu velký výškáč zní i na lehce zvonivé nahrávce Laca Decziho „Morgan“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) neagresivně, lhostejno na jaké hlasitosti zrovna hrajete. Kov je přesto až vyzývavě jasný, tvrdý, křupavě jadrný, prostě skvěle znělý a živoucí. Každé cinknutí cítíte tak zřetelně, jako byste měli ucho u bicí soupravy, detailů je tu dost a živá nahrávka zní fantasticky. Také Decziho trubka má správný kovový říz.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 7

Fyne Audio F704 jsou poctivě dimenzované a díky své citlivosti, objemu a rychlosti reakcí nabízí fascinující dynamičnost. Navíc jí dosahují snadno, lehce a zůstávají živé a strukturované i při velmi nízké poslechové úrovni (díky své reálné citlivosti). Přitom ale obsáhnou také celou Pražskou filharmonii a Kühnův sbor i se sólisty, když hrají „Agnus Dei“ z Tomáškova „Requiem in C minor“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). A obsáhnou je s přehledem, je tu drama i síla, je to zvuk velikánský a intenzivní, aniž by ale v průběhu ztratil dobré vychování a kontrolu. Je to velmi fyzický přednes, obklopující, roztřásající stěny i podlahu a vyplňující každý kousek prostoru kolem vás.

Jakmile přijde na touhu po filigránském rozlišení, poslouží F704 dobře, ale rozhodně nejde o nástroje pro studiovou pitvu těch nejkřehčích odstínů nahrávek. Kytara v „Ellias“ Ivana Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) je sejmutá velmi pěkně, reprosoustavy nemají žádný závoj, žádnou překážku nebo cokoliv podobného, stejně tak je jejich reprodukce intenzivní a dávají vám vědět skutečně o mnoha a mnoha detailech, přesto takové ty nejdrobnější a nejjemnější nuance zůstávají nevytažené. Fyne Audio to ale víc než vynahrazují právě svou bezprostřední živostí – asi jako na koncertě, kde také vnímáte celek a nepátráte po tom, zda by náhodou někde nemohlo ještě něco maličkého zaznít. Celkovou srozumitelnost a přehlednost skvěle podtrhují již zmíněné megalomanské proporce zvuku, je to jako vejít do hudební katedrály.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 8

Vynikající je také podání prostoru a to jsme si jisti, že menší než optimální místnost přes všechnu snahu o precizní umístění limitovala možnosti reprosoustav. I tak byl ovšem záznam Virtuosi di Praga a Oldřicha Vlčka, hrajících Vivaldiho „Concerto No. 2 in G minor“ z „Čtvera ročních období“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) vysloveně parádně velký, vskutku prostorný. Je tu znamenitý dojem hloubky a celkové plastičnosti, scéna je spojitá, mohutná a plná vzduchu, navíc i samozřejmě přehledná, ozvučnice zcela zmizí z poslechového dojmu a obraz je tak velmi, velmi přesvědčivý.

Klidné piano Jana Hřivnáče a jemné bubny Karla Turnovského v improvizaci na osvědčená témata „Romantic piano – Foxtrot“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) tak trochu ukázalo na to, že F704 mají lehce „natlakovaný“ zvuk. Jsou velmi živé, snad až trochu dravé a velice poklidná, měkká hudba není úplně nutně „to jejich“, protože spíše touží sršet energií a zářit. Přesto je nutné ocenit velké fyzické proporce klavíru i rychlou důraznost bubnů, nástroje jsou bezmála s vámi v místnosti a všechno to má šmrnc a hraje to s lehkostí, dokonce i když stočíte hlasitost hodně, hodně dolů, zůstává skladba strukturovaná a srozumitelná.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 11

Fyne Audio F704 jsou osobité, přesto však skvostné reprosoustavy. Osobité v tom, že jejich obří, dynamický, dravý a koncertně živý zvuk bude vyžadovat určité „párování“ – s vkusem posluchače, s místností, ale i s elektronikou. Nabízí za to krásné zpracování, úctyhodné proporce fyzické i zvukové, lehkost rozehrávání (tedy skutečnou vysokou citlivost) a velmi zábavný drajv, pronikavost a výbušnost, které jsme za žádných okolností neslyšeli přejít v agresi nebo únavnost. Jsou to excelentní, jakkoliv „trochu jiné“ reprosoustavy. Pokud máte rádi fyzičnost, velké rozměry a vůbec to všechno, co nacházíme v koncertních sálech, pak určitě F704 nevynechte ze svých poslechových objevování – jsou svého druhu fascinující.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, výrazným zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlé regály s CD, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy, akustické dveře...), byť bez cílených stavebních akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na daném grafu je vidět, že v malé místnosti v relativní blízkosti stěn měly F704 nadbytek basu, to je ale skutečně otázka prostoru a nikoliv ladění reprosoustav. V plné síle pak bas začíná někde mezi 30 a 35 Hz. Pomiňme mód místnosti, způsobující propad na 110 Hz. Je trochu vidět, že z metrové vzdálenosti je tu zřetelná malá špička středotónového reproduktoru kolem 1 kHz a také zdůraznění tlakového výškáče kolem 15 kHz. Všeobecné vyladění je „spíš rovné“, jakkoliv dané poměry pásem vytváří specifické zvukové ladění.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Trochu překvapivě je vidět, že stačí nebýt ušima přímo v ose středo-výškového koaxiálu, aby špička tweeteru zapadla „do roviny“, podobně jako při poslechu mimo přímou osu. Ideálem tak bude příliš nenatáčet reprosoustavy přímo na sebe a zároveň sedět trochu pod osou tweeteru, což vzhledem k jejich rozměrům nebude problém.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Jednotlivé měniče nejsou naladěné na měření zblízka, (korektně) jsou vyladěné na poslech z dálky a tak je vypovídací hodnota podobného grafu relativně nízká.

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m6

Waterfall

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 08 31 TST Fyne Audio F704 m9

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční průběh je trochu netypický, byť je vidět, že mu musela být věnována péče. Ladící kmitočet ozvučnice je kdesi kolem 20 Hz, minimum leží kolem 80 Hz na zhruba 3 ohmech, což už by v této kategorii mělo být ve schopnostech připojené elektroniky. Zvláštní je hodně velké tlumení účinnosti hornového tweeteru. Je tu vidět pár rezonancí v oblasti mezi 100 a 200 Hz, malá nespojitost je i na zhruba 1 100 Hz a pak v oblasti tweeteru. Jen ty kolem 100 – 200 Hz jsou trochu vidět na frekvenční odezvě – má tam peak bassreflexový systém, který pak vytváří i interakci s módem místnosti. Elektrická fáze je vcelku klidná, i když vystupuje celkem výrazně do pozitivních hodnot. Zesilovač hodný „statisícových“ reprosoustav by to ale rozhodit nemělo.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 409 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celkové provedení

+ výtečná basová autorita

+ velikánský, naprosto obří zvuk

+ živost, rychlost

+ výjimečně dobře čitelné i při nizounkých hlasitostech

+ povrchové zpracování má znaky pěkného luxusu

ZÁPORY

- mají svůj styl, který ne nutně musí sednout každému prostoru i vkusu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies