HIFIStyl

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 1

Severoněmecký ELAC vždy měl poměrně dosti široké portfolio a od doby, co se na návrzích reprosoustav podílí také Andrew Jones a jeho kalifornská odnož značky, to platí dvojnásob – v současnosti to znamená plných 16 řad. Přesto se „ten klasický“ ELAC navrhuje a vyrábí stále v Kielu na dohled od dánských hranic. Mezi jinými tam vzniká i série Vela, jejíž název i tvary inspirovala plachta.

Uvnitř jde nicméně o evoluci populární série 400, která tu a tam designem lehce prosvítá. Nicméně ve všech modelech včetně prostředního sloupku Vela FS 408 je hlavně cítit milá dávka elegance. Pomáhá tomu i tvarování ozvučnice, štíhlé, vysoké a se stěnami jemně klenutými a hlavně nastavenými tak, aby uvnitř bylo minimum paralelních povrchů.

Vela FS 408 jako kdyby také „stály na špičkách“, může za to pod výrazným úhlem nadzvednutá spodní deska i horní panel trapezoidního půdorysu. Cílem toho spodního náklonu je vytvořit prostor, kterým do poměrně robustní základové desky vydechuje směrem dolů vedoucí otvor bassreflexu. I díky tomu je na zadní straně jen destička s dvěma páry reproterminálů a nic dalšího neruší čistotu linií.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 2

Na čelní stěně jsou k vidění tři reproduktory, dva identické kónusy doplňuje ve zvukovodu zapuštěný typický firemní páskový výškáč JET. Jde o pátou generaci tohoto vysokotónového reproduktoru a planžeta usměrňující energii je zcela nově navržená.

Oba běžně působící dynamické reproduktory pracují paralelně a používají firemní membrány AS XR s průměrem 18 cm. AS znamená Aluminium Sandwich, tedy kombinaci papírového základu se zpevňující hliníkovou vrstvou, díky níž vzniká ten typický efekt „diamantového“ lomu.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 3

Frekvenční výhybka je nastavená pro 2,5 pásmový koncept s přechodovými frekvencemi na 450 Hz (pro spodní woofer) a 2 550 Hz (pro ten horní). Dle normy IEC 268-5 mají Vela FS 408 frekvenční rozsah 28 – 50 000 Hz. Jmenovitá impedance činí 4 ohmy, ač ELAC přiznává propad na už poměrně nízkých 3,6 ohm. Charakteristická citlivost dosahuje na 88,5 dB / 2,83 V.

Ještě jsme nezmínili relativně neskromnou výšku 114,2 cm, útlou šířku 27,6 cm a průměrnou hloubku 33,2 cm. Možná to na první pohled nevypadá, ale Vela FS 408 se pronesou s poctivými 27,1 kg na kus.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 4

Vela FS 408 jsme poslouchali v běžném redakčním prostředí – krátce i ve společnosti setu Cambridge CXA81 / Cambridge CXC / Teac NT-503 proti Fischer&Fischer SN-70 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2, ale hlavně s Métronome DSC1 / OPPO UDP-205 / Kinki Studio EX-P7 / Kinki Studio EX-B7 / GMG Power Harmonic Hammer 3000P na kabelech Nordost Heimdall 2 proti Xavian Quarta Evoluzione. Nutno také říct, že velká místnost jim slušela o dost víc, než menší pokoj, neb navzdory svým proporcím potřebují místo k rozletu.

Když takové místo dostanou, je baskytary v „Ptáci jsou hloupí“ (Ondřej Soukup | „Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) požehnané množství. Hlavně ale zůstává taková ta napjatá, pevná a drnknutí pěkně zabrní až u kotníků. Frázování je dobré, přesnost velmi slušná a také různorodost poloh dobře vystižená. Nemáte pocit, že by reprosoustavy šly do nejhlubších temnot basového rozsahu, ale na druhou stranu je to zcela přiměřené jejich proporcím, byť v úplně nejnižší poloze, které fyzicky dosáhnout, jejich pevnost začíná maličko doplňovat efekt – snad je to fouknutí reflexu, v běžném provozu to ale není nijak patrná záležitost.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 5

Střední pásmo má tendenci znít lehce „líbeznějším“ způsobem, trochu sladčeji, není tak tuhé a intenzivní jak bas, ale zpěv Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) měl moc pěkně jasné podání a výtečnou konkrétnost, detailů bylo také dost. ELAC drobné nuance a informace prezentuje s příjemnou mírou přirozenosti, bez tlaku, bez nějaké snahy o vypichování, ale také bez nějakého nadbytečného „zpříjemňování“, které by zahalilo případné ostrosti nebo nedokonalosti. Je to pěkně otevřený zvuk s dobrou porcí high-endové sebejistoty.

Páskový měnič pak kombinuje obě výše zmíněné základní charakteristiky – činely v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) zněly s lehkostí a špetičkou líbeznosti jako pásmo střední, ale zároveň byly perfektně artikulované a energické jako bas. Dobře trefený je celkový objem nejvyšších frekvenční a skvělá je jejich pevnost a prokreslenost, v tom páskový měnič funguje ne výbornou. Slyšíte tak i doševelení každého úderu a i když to není plný rozměr těla nástroje, je to kultivovaný mix výraznosti a zralé přirozenosti.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 14

Díky neočekávané porci energie zejména ve spodní třetině frekvenčního rozsahu působila rázná „Sea Nature (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) pěkně dynamickým dojmem, byla sytá a výbušná, přitom dobře kontrolovaná a utažená. Zejména pokud máte pevně hrající zesilovač a můžete si dovolit mírně (nijak hrozivě) vyšší hlasitost, umí Vela FS 408 naplnit místnost velmi dobře kontrolovanou šťavnatostí. Je to zvuk živý a zároveň „sbíječkově“ důrazný, takže takový ten rytmus, který pulsuje podlahou až do vašich vnitřností se tu určitě najde. S Cambridge nicméně třeba taková charakteristika nebyla cítit, Vela FS 408 si říkají o náležitou úroveň zesílení.

Rozlišení je díky pěkné otevřenosti a skvěle rozlišujícímu pásku velmi dobré, Hancockova „Sly“ („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) byla prostě dobře přehledná. Za správných podmínek jsou Vela FS 408 pevně, konkrétně hrající reprosoustavy – středů a výšek tu možná bylo maličko méně, respektive byly maličko méně dominantní než basová složka, ale oboje bylo fakticky v rámci třídy výtečně propracované. Do optima ve vyšší polovině spektra možná chyběla jen špetka tučnosti a robustnosti, aby ideálně doplnila bas.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 12

Hudební scéna v „Ario“ od Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) byla dobře rozložená, pocit svobody a nezávislosti na ozvučnicích je už pěkný, nicméně Vela FS 408 vykazují lehkou směrovost, takže záleží na tom, jak je natočíte a jak sedíte. Není ovšem nijak dramaticky náročné najít tu správnou pozici – zaslouží si být i relativně dál od sebe i od posluchače (víc, než by napovídaly rozměry), pak zmizí mírný pocit těžiště uprostřed (další důvod, proč by neměly být Vela FS 408 v malé místnosti).

Řízná „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) zněla s trošičku hladším stylem (kousavá kytara a trochu hrubiánský vokál nebyly tak přímočaře nepříjemné, jako jsou v nahrávce samotné), ale s pěkným odpichem a objemem v okolí rytmické sekce, takže hudba šlapala a pumpovala pěkným způsobem, byť v celkově jemně elegantnějším a příjemnějším balení. Je to nicméně zajímavá a ne úplně obvyklá kombinace kultivovanosti a expresivity v různých částech frekvenčního rozsahu.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 9

Sloupky ELAC Vela FS 408 navazují na tradiční přístup firmy v designu, materiálové základně i zvukovém ladění, ale přeci jen jsou něčím maličko odlišné. Jsou „odlehčenější“, možná modernější, kdo ví, co přesně stojí za tím vágním dojmem. Důležité ale je, že pokud jim dáte co nezbytně potřebují (tj. větší až velkou místnost a super korektní a pevný zesilovač pro začátek), pak dostanete velmi kompetentně fungující reprosoustavy, které nabízí mnohem víc basu, než by se zdálo, které nabízí líbezné středy a analytické výšky, to vše v jednom poměrně solidně kompaktním balení. Pokud máte rádi ELAC v jeho tradiční poloze a hledáte „plnoformátové“ reprosoustavy vyšší třídy, Vela FS 408 mohou snadno být tou vaší správnou plachtou pro splouvání rozbouřeného oceánu hudby…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odezva vykazuje pokles energie v pásmu kolem 3 kHz, jehož velikost se nicméně poměrně výrazně mění spolu se vzrůstající vzdáleností a na nějakých 2,5 metrech už prakticky není. Zajímavá je také prakticky ideální (ne)směrovost. Propad na 180 Hz je produktem akustických vlastností, propad mezi 60 a 90 Hz nicméně ne. Působivá je prvotní odpověď někde u hranice 30 Hz, to je skutečně poměrně impozantní. Od středních tónů k výškám je i s odmyšlením onoho propadu, který se čtvercem vzdálenosti téměř mizí, patrný klesající trend, kdy nižší tóny mají lehce navrch.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m2

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (černá)

Frekvenční přechod mezi woofery a tweeterem je spíše na 2 200 – 2 300 Hz, než na definovaných 2 550 Hz.

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m6

Celkové harmonické zkreslení (žlutá linka)

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (zelená) harmonickou

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m8

Waterfall

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance skutečně dle seriózní firemní specifikace klesá těsně pod 4 ohmy, celkově je ale průběh velmi klidný, naprosto bezproblémový. Ladění bassreflexu je vidět na cca 35 Hz. Jen na 400 Hz je vidět lehounký náznak rezonance. Také elektrická fáze je blízká optimu, je prostá prudkých změn, drží se „na dohled“ nuly a pokud ne, tak v pozitivních hodnotách. Vela FS 408 nebudou mít žádné speciální nároky na zesilovač (snad s výjimkou nutnosti stability v nižší zátěži).

2021 06 30 TST ELAC Vela FS 408 m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 142 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ štíhlá elegance

+ úderný basový základ

+ pěkný detail zejména na výškách

+ dobrý pocit dynamiky

ZÁPORY

- tendence k lehké směrovosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies