ROTEL Michi zesilovače

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 1

Když přijde na německé hi-fi a jeho špičkové reprezentanty, buďte si jisti, že mezi jmény jako je MBL nebo Burmester zazní bezesporu vždy ještě jedno - Audionet. Berlínská značka má za sebou mnohé úspěchy a historii tak dlouhou, že ji již není třeba dalekosáhle představovat. Zejména poté, co v době relativně nedávné rozvířila vody svými ultra drahými über komponenty Stern a Heisenberg. Trochu méně pompézní oslavou dvacátého výročí firmy je uvedení integrovaného zesilovače SAM v limitované edici 20 SE.

Stereo zesilovač SAM je na trhu aktuálně ve druhé generaci G2 a jen nápis pod displejem na čelním panelu odlišuje tuto limitovanou verzi od té standardní - alespoň tedy na první pohled.

SAM 20 SE je co do stylu klasický minimalistický Audionet - čelní hliníkový panel krom obdélníku již zmíněného třířádkového displeje zdobí jen čtveřice tlačítek, kterou vizuálně sjednocuje vertikální linka. Levými tlačítky se přístroj zapíná a vstupuje se do menu, pravými se pohybujete nahoru a dolů. Zbytek je na dálkovém ovládání, byť na kompletní nastavení a ovládání stroje stačí právě i tato čtyři tlačítka a to přesto, že třeba nabídka nastavení a přizpůsobení je poměrně košatá.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 2

Stroj samotný vlastně není nijak dramaticky velký - se svou šířkou 43 cm, hloubkou 36 cm a výškou 11 cm nijak nevybočuje ze standardů. A to vlastně ani svou vahou 15 kg, byť při pohledu na věru perfekcionistické zpracování a i při jeho poponášení máte pocit, že zesilovač takhle lehký být nemůže.

Horní panel je bohatě perforovaný a je to dobře - zesilovač po čase relativně hřeje a aspoň pár centimetrů k "dýchání" skutečně potřebuje.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 3

Zadní panel je pak výstavně organizovaný a každý jeden kousek opět dýchá hodnotou. V levé části se nachází vstupy a výstupy - jeden pár XLR konektorů doplňuje pětice klasických cinchů (což je u Audionet díky nesymetrickému obvodovému návrhu vždy lepší řešení). Poslední z pěti je určen vstupu do přenoskového předzesilovače s možnostmi poměrně širokého přizpůsobení, byť je třeba sejmout kryt a volit správné piny. Jeden další pár RCA konektorů pak patří regulovanému pre-out výstupu, ještě jeden další pak linkovému výstupu, zesilovač má tak z analogového pohledu dostatečnou výbavu.

Uprostřed zadní stěny trůní čtveřice reproterminálů Furutech, spolehlivých, dostatečně bytelných, ale přitom stále relativně malých. Snad jen jejich relativní blízkost by mohla trochu zkomplikovat soužití s nějakými masivními "audiofilskými kabely".

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 4

Pod terminály se nachází 6,3 mm výstup na sluchátka (který je samozřejmě díky své poloze poněkud nepraktický, ale zato nenarušuje čistotu estetiky předního panelu), o kousek vedle je ještě zemnící kolík. Nad ním decentní mosazný štítek naznačuje, který kus z 200 v limitované sérii máte v ruce.

Poblíž napájecí zásuvky s kolébkovým vypínačem je ještě optický konektor systému Audionet Link, skrze který můžete propojit a synchronizovat komponenty této značky.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 5

Nadšení musí přijít po sejmutí horního krytu - pod masivním stínícím krytem tu sídlí masivní 700 VA toroid, kousek od něj najdete baterii filtračních kondenzátorů s celkovou kapacitou 120 000 uF, která je o 25% vyšší, než u "obyčejného" modelu SAM. Výrobce se chlubí, že právě kondenzátorům a to zejména těm maličkým věnoval nebývalou pozornost - všude jsou nové a mají prý extrémně pozitivní vliv na zvuk.

Nové jsou ale třeba i vnitřní kabely s pevným jádrem, které jsou nyní z čistého stříbra s kapičkou zlata. Co je však nejdůležitější, to budou nové výkonové tranzistory - nové MOSFETy mají nízký odpor a to prý pomáhá znatelně v oblasti signálových špiček a rychlých přechodů.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 6

SAM 20 SE jinak zůstává pravověrným Audionetem - je to dvoukanálový, mikroprocesorem řízený stroj s technologií ultra lineárního zesilovače. Ač jsou kondenzátory nové a "poladěné", nenajdete žádné v signálových cestách, navíc je zesilovač zabezpečen proti vniknutí stejnosměrné složky ze sítě. Hlasitost reguluje japonský potenciometr Alps s "motorovým" pohonem.

Zesilovač dává na výstupu pěkných 110 Wattů do 8 ohm, respektive 200 Wattů do 4 ohm, pracuje s tlumícím faktorem přes 1 000 (na 100 Hz) a hodnota THD+N při 25 Wattech do 4 ohm je pod -100 dB, což je prostě velmi solidní.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 7

Integrovaný zesilovač Audionet SAM 20 SE jsme poslouchali v rámci všech běžných redakčních sestav - hrál tak místo Norma Revo IPA-140 s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30, hrál s Teac NT-503 místo koncového stupně Emotiva XPA-DR2 nebo také spolu s Cambridge CXC (přes převodník NT-503) spolu s Fischer&Fischer SN-70 na místě Cambridge CXA80. O použité kabeláži, filtrech a dalších doplňcích se více dozvíte v pravém sloupci -->.

Přestože SAM 20 SE rozhodně není levný přístroj, jeho decentní rozměry tak trochu svádí k podcenění očekávání - pak vás, třeba jako nás, až zaskočí, s jakou autoritou donutí houpavou basovou linku v "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) vykročit i z malých beden - ta hloubka, napnutá pevnost a pružnost tětivy ukrajují basy v perfektně soustředěných pulsech, máte pocit, že bas je jak velmi technicky precizní, tak v dostatečném objemu, navíc je už snadné vychutnat si všechny polohy kontrabasu, není to suchý "studiový" zvuk s odstupem.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 8

Brilance je vlastní zvukovému projevu v jeho celistvosti, celý přednes je výtečně transparentní a zpěv Julie Stone v "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) je takříkajíc na dosah. Zesilovač jako kdyby vnášel do zvuku jakési usazení, všechno se rozprostře a je tu rázem požehnané množství malých nuancí, je to nikoliv suché, ale přesto velmi analytické, poskládané čitelně a jasně až po ty nejjemnější nádechy zpěvačky, všechno je tu precizně artikulované a z každého taktu září kázeň a kontrola - aniž by to ale činilo zvuk chladným či technicky odtažitým.

S danou precizností a konkrétností pak jistě nepřekvapí, že seberychlejší chřestění a cinkání v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) zůstává jasně a přesně "zaříznuté", jednotlivé tóny mají nesmírně svižný nástup, výraznou znělost a dlouhý dozvuk. Navíc je Audionet natolik přesný, že si užijete celou tu myriádu odstínů, objevíte rozdílnost jednotlivých chřestítek i texturu činelů. Je tu spousta energie a i tady zvuk jako kdyby vám všechno servíroval na stříbrném podnose, se správnou dávkou lesklosti i energičnosti.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 9

Na poměry integrovaných zesilovačů si pak SAM 20 SE díky své kontrole a spořádanosti bez zaváhání poradí i s dynamičtějšími pasážemi - rázy v "Gun Battle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) dokázala elektronika v klidu "podržet", svým napjatým a autoritativním způsobem je doslova protlačit jakýmikoliv reprosoustavami, protože zesilovač zjevně nemá problém kmitnout jakoukoliv membránou tak rychle a tak přesně, jak je potřeba. Je tu důraz a jistota, je tu zřetelná velká energie, je tu ale i rychlost a nejen muskulatura. Proto si dynamicky dýchající hudbu užijete i při tichých hlasitostech.

Již zmíněnou analytičnost a schopnost zaostřit pozornost až na úroveň skutečných mikrodetailíků projevil Audionet v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143). Jakkoliv precizně ale dokázal udržet v popředí i lehoulinké cinkání činelu, jakkoliv zvládl pevně a jasně vést tvrdé basové pulsy a vůbec udržet precizní organizaci, nikdy neuklouzl směrem k techničnosti, ale bylo cítit, že je to živá hudba, která v sobě skrývá šťavnatost.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 10

Celková přesnost měla zajisté pozitivní vliv i na prostorovost hudební scény v "Thus saith my Cloris brite" Johna Wibyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164). Máte jednoduše pocit, že všechno je zařazené na své místo, je tu vzduch, lokalizace je zcela bezproblémová, protože jsou tu patrné skálopevné kontury nástrojů a vůbec celková organizace je excelentní.

SAM 20 SE má takový ten trochu "WOW efekt", kdy z kompaktního těla zvládne napnout svaly a ze vší té spořádanosti nechat probublat dynamiku a energii v množství, které se vám prostě nebude chtít zdát reálné. Třeba v temné "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) jsou všechny ty mohutné zvuky skvěl řízené, mocné a zadutí do dechových nástrojů provází i jasně slyšitelný tok vzduchu. Navíc se nám rozhodně líbila i rytmika a ochota zesilovač tlačit zvuk kupředu na jakékoliv hlasitosti s jistotou a konkrétností.

2018 11 07 TST Audionet SAM 20SE 11

Integrovaný zesilovač Audionet SAM 20 SE je dobře provedenou oslavou dvacátého výročí - je to typický Audionet tak, jak si ho všichni zvykli za ta léta znát, je ale dotažený a schopný kontrolovat prakticky jakýkoliv systém při prakticky jakékoliv hlasitosti s prakticky jakoukoliv hudbou. Technická brilance tu ale nepřináší stopy techničnosti ve zvuku. Někomu snad může scházet čím dál více vyžadovaná digitální konektivita, ale to je tak všechno. Jinak je SAM 20 SE příkladně spořádaným strojem, vybalancovaným po všech stránkách, s velkou dávkou energie a autority, která jednoduše funguje a vy máte pocit, že zesilovač dělá přesně to co má - nekomplikovaně zesílí zvuk právě tak, jak ho dostane. A to všechno navíc za cenu, která v high-endu dnešních dnů působí až podivně "normálně".

Kč 181 740,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ parádní kontrola v dané třídě

+ výtečné zpracování

+ hudba je energická a úderná

+ dynamičnost

ZÁPORY

- někomu může scházet stále častěji chtěná digitální konektivita

- taktéž pro někoho může být méně intuitivní ovládání přes menu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies