HIFIStyl

2020 12 31 TST BW 702 Signature 1

Anglická značka Bowers&Wilkins patří mezi nejstabilnější a nejviditelnější výrobce reprosoustav (a audio techniky obecně) na trhu. Možná nerezonuje i mezi „neznalci“ tak moc jako třeba Bang & Olufsen, ale z těch „seriózně“ pojatých značek patří mezi ty nejproslulejší. Již nějakou dobu nicméně nepřišla firma s vysloveně novou produktovou řadou, nicméně nabídla jistý osvěžený pohled na své základní výrobní programy řady 600 S2 a 700 S2. U sedmistovkových modelů dospěla firma k označení Signature.

Vyšším ze dvou takto označených výrobků je sloupek 702 S2 Signature – technologicky, cenově a samozřejmě i fyzicky, protože druhým je regálovka 705 S2 Signature. Poznávacím znamením upraveného provedení je krásná tmavá ebenová dýha s hlubokým, pečlivě provedeným lakem. Výsledný vizuální dojem je luxusní v tom pravém slova smyslu.

Proporčně i koncepčně zůstaly 702 S2 Signature věrné svému výchozímu předobrazu, jde o pravoúhlé korpusy z MDF profilů (že jde o bytelnou konstrukci napovídá hmotnost těsně pod 30 kg), které vyrostly do výšky 99,4 cm, šířky 20 cm a hloubky 33,7 cm. Reprosoustavy můžete namontovat na robustní stabilizační základnu s půdorysem 36,6 x 45,2 cm. Bezmála 10 cm na výšku v reálu pak přidává ještě nezmíněný, ale velmi charakteristický prvek – modul vysokotónového reproduktoru.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 2

Při pohledu zepředu uvidíte pětici reproduktorů – krom zmíněného odsazeného výškáče je tu jeden středotónový a tři basové měniče. Vzadu pak najdete to, co na výchozím modelu – plastový výdech bassreflexu Flowport s typickými proláklinami, usměrňujícími a uklidňujícími proudění vzduchu a pod ním vaničku s dvěma páry standardních reproduktorových terminálů. Odlišujícím prvkem je nenápadná kovová destička, stvrzující příslušnost k výběrovým modelům Signature.

Půjdeme-li odshora, první na řadě je vysokotónový reproduktor. Aerodynamická ozvučnice je vyfrézovaná z jediného kusu hliníku, přes nožičku v pružném uložení je měnič oddělený od vibrací hlavního kabinetu. 2,5 cm kopulka působí na pohled klasicky, za vypouklou kovovou krycí mřížkou se ale skrývá netypická uhlíková membrána.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 3

Středotónový reproduktor má dnes už zaběhlou stříbrnou membrány z materiálu Continuum, kterou si v Bowers&Wilkins vyvinuli sami jako náhradu za léta používaný kevlar. 15 cm membrána má obrácený závěs a malou centrální prachovku. Celý reproduktor je také antivibračně uložený a opět tím částečně oddělený od dění ve zbytku kabinetu. Jde o technologii odvozenou od řešení z vrcholné série 800.

Trojice wooferů má koš krytý rámečkem stejně jako střeďák, má ale o něco větší průměr – 16,5 cm. Membrány jsou taktéž z firemního materiálu Aerofoil, který má po rozříznutí profil křídla od letadla (proto ten název) a jde v podstatě o lehkou, ale pevnou pěnu v pouzdře.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 4

Bowers říká, že proměnou krom vnějšího pláště prošlo i zvukové ladění a komponenty frekvenční výhybky. Výsledkem je udávaný frekvenční rozsah 46 – 28 000 Hz (+/- 3 dB), který je v ještě použitelném toleranci -6 dB rozšířený až na 28 Hz. Udávaná citlivost je mírně nadstandardních 90 dB / 2,83 V / m a jmenovitá impedance 8 ohm přiznává propad na 3,1 ohm.

Poslech inovované série 702 S2 Signature jsme absolvovali v showroomu dovozce, kde byly reprosoustavy napojeny na naddimenzovanou sestavu – zdrojem signálu byl McIntosh MCD600, předzesilovačem byl McIntosh C2700 a koncové stupně byly McIntosh MC901 nebo MC1.25KW. Napájeno bylo přes filtr McIntosh a propojeno kabeláží z nejvyšších pater německých InAkustik s technologií AIR. Porovnávat jsme mohli s modelem 705 S2 Signature, 802 D3 nebo 800 D3 od Bowers&Wilkins, ale třeba také se základní verzí 702 S2 či třeba řadou 600 Anniversary či řadou Lumina od Sonus faber.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 5

Baskytara v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla taková vrnivá, pevná a přitom dosti pružná. Konkrétnost a definice patří mezi velmi slušné, reprosoustavy hrají v klidu, slyšitelně přesněji a čitelněji, než výchozí model. Hloubka byla velice dobrá, reprosoustavy mají bas utažený, ale dostatečně objemný i ve velkém prostoru. Celkově jde o bas ve stotisícové třídě velmi slušný, s dobrou rychlostí a velmi dobrou pevností, takže si užijete jak basu, tak třeba kopák, i když plnohodnotné varhany už spíše nikoliv.

Střední pásmo má pak lehce analytické sklony, v „Ailein Duinn“ s vedoucím vokálem Karen Matheson („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) byla pěkně otevřená, i tady je zvuk pěkně přesný, díky utaženějšímu basu jako kdyby vyzníval sebevědoměji a jasněji, než u základního modelu. Artikulace a srozumitelnost byla výtečná, byť za cenu lehce tvrdšího stylu – pokud ale k 702 S2 Signature nepřipojíte vysloveně tvrdě až ostře hrající elektroniku, nemělo by to přesáhnout meze nějaké únavnosti. Je to prezentní, ale víc než dostatečně kultivovaný styl, středy zní s lehkostí a svižností, vytahují požehnaně detailů, aniž by to ale znamenalo nějaké výrazně efektní „kudrlinky“ a zdůraznění.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 6

Výšky u původní verze 702 S2 byly poměrně dost výrazné, s přídomkem Signature přišlo na činelu v „La Rosita“ Bena Webstera a Colemana Hawkinse („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) také zřetelné zklidnění. Je to jemnější, jakoby také hladší zvuk, i když u kovu výrazná znělost zůstala jasně slyšitelná. Jakkoliv se pak ve srovnání s „originálem“ výšky S2 Signature tolik neprosazují, stále jde o energický a razantní přednes, ohánějící se mnoha detaily.

Na bubnech v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) možná mohlo být o něco málo objemu navrch (což je prakticky shodné s výchozím provedením), nicméně co nemají 702 S2 Signature v tučnosti, to dohání svou utaženou, disciplinovanou pevností a konkrétností. Každý úder do bubnu má velkou sílu, důraz a jakousi „okamžitost“, kvalitu, která podtrhuje velmi dobrou makrodynamiku.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 10

Bowers&Wilkins jsou známé tím, že dobře fungují tam, kde je třeba vynést informace, detaily a nuance na světlo boží. Živák „Fortysomething“ („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) je jako ze škatulky – echo prostoru, drobné ťukance a cinkání nádobí hostů v klubu, všechno je hezky vykreslené, plastické a zřetelné. Není to tak intenzivní, až nutkavé jako u původních 702 S2, ale přesto je to stále zvuk výtečně organizovaný a technicky precizní.

„Dream about you“ z referenčního disku „STS Test Demo CD Vol. 1“ (2014 | STS Digital | STS-6111134) poukázal na lehkou tendenci ke směrovosti, nicméně zvuk má excelentní fokus, takže scéna je pevná, je konkrétní, kytary mají svůj konkrétní, ohraničený prostor po stranách scény, vokál je zafixovaný uprostřed. Je to zvuk vycizelovaný, zřetelný, adekvátně proporčně velký a jednoduše, bezproblémově čitelný.

2020 12 31 TST BW 702 Signature 9

Dobře vynikla také rytmika v „Breaking Silence“ od Janis Ian („Breaking Silence“ | 1993 | Columbia | 519 614-4), zvuk si umí „dupnout“ a díky celkové kompaktnosti a údernosti zvuku se hudba hýbe energicky a má dobrý drajv, vysloveně výtečně také extrahuje detaily a ani nijak příliš neupozorňuje na to, že nahrávka má svoje limity. Není to zvuk, který by vás zaplavil basem (i když nahrávka sama na to potenciál má), nicméně prostě to tak nějak celkově šlape, takové celkově živější, jasné a vskutku o krok dospělejší než u původní verze.

Přestože nejviditelnější přidanou hodnotou nového provedení Signature u 702 S2 je vskutku krásná dýha a krásný lak, ani zmiňované „vyladění“ pod povrchem není nepříjemné na poslech – zvuk je oproti výchozímu provedení klidnější, lépe kontrolovaný a díky tomu obojímu lépe čitelný. Není to tak dravý projev, přesto je ale pocitově stále stejně zřetelný. Nemalý příplatek je samozřejmě primárně právě za hodnotnější materiály, ale vlastně i v kontextu nové cenovky nepůsobí 702 S2 Signature nepřiměřeně – jsou to stále dobré, energické, pěkně detailní sloupky.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, se zakázkovou akustikou a panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 12 31 TST BW 702 Signature m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na frekvenční odpovědi je znát, že vývojáři se rozhodli akcentovat pásmo cca 60 – 150 Hz, stejně jako je vidět výraznější energie od 5 kHz dále, byť kolem 15 kHz zase začíná uvadat. Energie v přímé ose je lehce neuspořádaná, překvapivě lépe se ale reprosoustavy chovají pod úhlem. Stále mají výraznější bas, střední pásmo je ale příjemně vyrovnané, stejně jako výšky, byť ty jsou od oblasti cca 1 500 Hz částečně potlačeny, jako kdyby výrobce chtěl zajistil jemnější projev. V reálu byl nějaký náznak energie u 702 S2 patrný už v pásmu 20 – 40 Hz, byť naplno hrají od cca 55 Hz.

2020 12 31 TST BW 702 Signature m2

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2020 12 31 TST BW 702 Signature m3

Waterfall

2020 12 31 TST BW 702 Signature m4

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Sedlo mezi první dvěma peaky naznačuje ladící frekvenci bassreflexu v oblasti kolem 25 – 30 Hz, tedy velice nízko. Impedance se nebojí propadu ke 3 ohmům, byť celkově nenese známky nežádoucích rezonancí nebo jiných problémů. Elektrická fáze je poměrně náročná, propad do negativních hodnot v oblasti kolem 70 Hz nezvládne úplně každý zesilovače, poměrně výrazný posun na 1 500 Hz a 5 000 Hz také není úplně jednoduchý, byť už jde o oblasti s poměrně nízkým obsahem energie. Celkově jsou 702 S2 Signature náročnými partnery pro zesilovač a je důležité jeho výběr nepodcenit.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 129 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ luxusní povrchové provedení

+ ráznější a přesnější bas než u základní verze

+ méně expresivní výšky a celkově klidnější projev, než u základní verze

+ celkově o něco pevnější, sebevědomější přednes

ZÁPORY

- příplatek za luxus a lepší zvuk není úplně malý

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies