HIFIStyl

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 1

Značka PSB pochází z Kanady a je sesterskou společností stále ještě o něco známějšího producenta elektroniky NAD - zakladatel Paul Barton si hrál s reprosoustavami v Ottawě už od roku 1972, takže historii jeho projektu upřít nelze. Podobně jako NAD, i PSB nabízí spíše jednodušší vnější slupku a v dané ceně se pak snaží nabízet co nejvíce "uvnitř". Sloupek X1Tje právě takový - "hodně beden za nemnoho peněz".

Po vzhledové stránce by šlo Imagine X1T popsat hlavně jako "jednoduché" - ostatně prakticky všechny modely napříč sériemi i cenovými hladinami mají u PSB hodně blízké až jednotné vizuální pojetí. Mírně klenutý čelní panel je vizuálně rozpůlený svislou linkou, je provedený v lesku, zatímco zbytek skříně je řešený naprosto klasicky - tedy pravoúhle a s povrchem pokrytým strukturovaným černým vinylem.

Vizuální oživení přináší dvě žluté membrány pod kovově se třpytícím tweeterem, všechny tři měniče jsou usazeny v poměrně výrazných zvukovodech. Dole pod nimi se pak otevírá i relativně výrazný průduch bassreflexového otvoru.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 2

Ačkoliv výrobce tvrdí, že X1T mají "slim" design, zase tak malé nejsou - čtyři stabilitu zajišťující nevelké nožky totiž nesou skříň z MDF profilů, která má výšku 89,9 cm, šířku 20,8 cm a hloubku 39,5 cm. Stabilizace nožkami je u relativně úzkého kabinetu důležitá, protože reprosoustavy váží už znatelných 17,3 kg.

Zadní pohled odhalí vaničku s dvěma páry reproterminálů v naprosto klasické podobě, jinak není na zadní straně co vidět - X1T mají koncepci "vše vpředu" i kvůli tomu, aby bylo možné je snadno provozovat i blíže zadní zdi.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 3

O nejvyšší tóny se stará titanová kopulka o průměru 2,5 cm - v motoru jsou neodymové magnety a vš je chlazeno ferrofluidem. Kvůli křehkosti je membrána překrytá ochranným můstkem.

Středům a basům jsou vyhrazeny dva 13,3 cm široké žluté kónusy s výrazným fázovým nástavcem, závěsy z gumy jsou velké a velmi poddajné. Základem membrány je běžný polypropylen, do něhož je přidána trocha keramiky pro zpevnění. Oba středobasové měniče využívají celý vnitřní pracovní objem 40 litrů.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 4

Dvou a půl pásmové X1T dělí svou práci na úrovních 800 a 1 800 Hz. PSB udává frekvenční odezvu 35 - 23 000 Hz ve standardním tolerančním pásmu +/- 3 dB, s poklesem -10 dB by měly reprosoustavy sáhnout až na 30 Hz a naopak ve velmi úzké toleranci +/- 1,5 dB pracují od 48 do 20 000 Hz. Citlivost 90 dB / 2,83 V / m patří k poměrně vysokým a jmenovitá impedance 8 ohm přiznává propad na poloviční hodnotu, což je stále ještě bezproblémové.

PSB Imagine X1T jsme poslouchali na běžných redakčních sestavách, to jest hlavně v kombinaci s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, kde alternovaly Harbeth Monitor 30, také ale hrály ys Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2 místo KEF LS50 nebo s Cambridge CXA80 a Cambridge CXC, kde nahrazovaly Fischer&Fischer SN-70. Připojili jsme k nim ale také analogový řetězec VPI Scout / Grandinote Celio / Grandinote Shinai.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 5

Spodní frekvence jsou s ohledem na velikost ozvučnic zprvu až překvapivě velké a robustní - není to hutný, mocný bas, spíše objemný, nadýchaný a vlastně příjemně "do klidu" posunutý spodek, který ale v "Riders on the Storm" ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) odklepával rytmus s uvolněnou houpavostí a ačkoliv nemáte pocit velkého fyzického tlaku, hloubka i drajv jsou solidní.

Imagine X1T se snaží být při velmi solidní čistotě také hlavně poslechově příjemné. Na vokálech Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) bylo cítit mírný dotek vřelosti a onu obtížně definovatelnou "lidskost", tedy kombinaci jisté hebkosti, plnosti a přitom lehkosti. Hlasy nejsou úplně velké, jak byste možná mohli čekat, ale jsou v dané ceně kompaktní a dobře čitelné, byť nijak nedominující.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 6

Činel v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl trochu cinkavý, tenčeji a lehčeji posunutý, zato však se solidně oddělenými cinknutími a jemňoučký, klidný - máte jistotu, že objemu bude vždy dost, že se výšky neztratí a dojem lehce "naleštěného" zvuku kompenzuje právě ona celková lehkost, díky níž zvuk netahá za uši.

Očekáváte-li díky sloupové podobě Imagine X1T nějaký příval zvuku, můžete být vlastně relativně zaskočeni tím, jak spíše kompaktně a decentně reprosoustavy hrají. Ani dynamikou se nesnaží o nějakou divokou působivost a okázalost, i zde zůstává spíše důraz na klid. Ne snad, že by smyčcovým nástrojům Turtle Island Quartet v intenzivních momentech "Voodoo Child" ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) v kontextu dané třídy chyběl drajv nebo důraz, ale nečekejte prudkou údernost, spíše rozvážná nadechnutí a hladivější charakter, který svádí k uvolnění se zavřenýma očima, než k rozdivočení srdečního rytmu.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 7

V Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) bylo znát, že Imagine X1T na první dobrou prezentují spíše hudbu jako celek, velmi homogenním způsobem. Zprvu to může i díky celkově klidnému charakteru působit jako nedostatečná detailnost, ale uvolněte se a nalaďte se na notu hudby samotné a čistota i informativnost jsou tu za tím lehoučkým jemně sametovým dotekem v naprosto korektní míře. Nečekejte, že by snad PSB zkoušely zaostřit na ty nejjemnější nuance, tady mnohem spíše oceníte to, jak nenuceně všechno funguje a jak je zvuk solidně čitelný i při běžné hlasitosti - opět bez efektů a podbízivosti.

Ona "cudná spořádanost" (o kolik nudněji to zní takto napsané, o tolik příjemněji se to poslouchá) se projevovala i v podání hudební scény. Prostor v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) se zdál být dobře zorganizovaný, s dobře ukotvenými nástroji i zpěvem, hudba nepůsobí zaostřeným hyperdetailním dojmem, nicméně má co má mít - vnímáte šířku a také hloubku, přiměřené, realistické proporce (tedy zvuk ani malý, ani velký) a všechno tak nějak v klidu podané a dostatečně zřetelné.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T 8

"Ain´t No Grave" Johnnyho Cashe ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) má často tendenci znít poněkud ostře a teprve opravdu high-endová aparatura umí hrany ve vyšším pásmu zkrotit a zvládnout. Imagine X1T je nicméně svou měkčí, jemnější charakteristikou umí také "filtrovat" a nechat valnou většinu ostrosti zmizet, takže zbývá klidný hudební zážitek, kde se můžete neúnavně a dlouho soustředit na ten charakteristický hlas i na obsah hudby samotné.

Sloupky PSB Imagine X1T jsou decentními a hlavně finančně atraktivně posazenými reprosoustavami, které si na nic nehrají. Krom materiálové a estetické stránky, které možná už nejsou ani úplně aktuální, ani tak úplně korespondující s vysokými evropskými nároky, nejde vůči těmto sloupkům říct křivé slovo. Jejich zvuk je nepodlézavý, klidný, příjemně kulatý, umí sáhnout do basu, ale nepřehání to s objemem, díky výraznějším, ale přesto neukřičeným výškám pak působí vcelku živě a libě - důležité ovšem je, že zvuk PSB vás možná nedonutí extaticky hýkat po prvních tónech, ale po čtvrtém pátém poslechnutém albu oceníte, že není nic, co by vás nutilo snižovat hlasitost nebo vnímat cokoliv jiného, než příjemně plynoucí hudební reprodukci. To za danou cenu rozhodně není málo.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T m1

Přes jisté zdůraznění pásma 45 - 130 Hz působí X1T vlastně vzorně lineárním dojmem, zejména v kontextu cenové hladiny. Zvláštní, ale pro PSB ne úplně netypické, je chování tweeteru - nad 15 kHz energie prudce přibývá, byť trošku roste již od nějakých 4 kHz. Vzato kolem a kolem je ale chování sloupků dané cenové kategorie výtečné, nástup kolem 40 Hz pak působí také velmi důstojně.

2018 08 30 TST PSB Imagine X1 T m2

U impedance (červená křivka) je patrné, že ač se kolem 200 Hz dotýká úrovně 4 ohm, celkově se drží výrazně výš. Nejsou tu patrné žádné záchvěvy kabinetů či jakékoliv prudké změny. U elektrické fáze (černá) je patrný poměrně velký výkyv kolem 90 Hz, nicméně ve spojení s velkým impedančním peakem by to nemělo znamenat příliš vysokou potřebu proudu na straně zesilovače. Celkově tak lze X1T označit za snazší partnery pro elektroniku. Z pozice sedla v basové části impedanční křivky lze odhadnout naladění bassreflexu na cca 47 Hz.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 20 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní cena

+ příjemně vstřícné zvukové podání

+ solidní po všech (zvukových) stránkách

+ solidní hloubka basu

ZÁPORY

- chybí pocit estetické a materiálové hodnotnosti

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Ketos | www.ketos.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies