2023 02 28 TST Lamax Duals1 1

Jméno Lamax rozhodně nepatří do audiofilského světa, mnohem častěji ho asi spojíte s různými kamerami, koloběžkami nebo Bluetooth repráčky, které vídáte při návštěvě elekter a různých řetězců s elektronikou. Přesto se značka věnuje i audiu, nejambicióznějším produktem (a přesto extrémně levným optikou běžného hifisty) jsou in-ear sluchátka Duals1.

Jejich název vypovídá o tom, co je na nich nejzajímavější – dvoupásmová konstrukce. Ale od začátku… Duals1 dostanete v podlouhlém dobíjecím pouzdře, jehož půdorys do velké míry kopírují i samotná sluchátka. Ta jsou mírně větší, takže i když díky různým dostupným silikonovým koncovkám a zahnutému zvukovodu zapadnou do ucha bez problémů, vzhledem k rozměrům mírně koukají. Jsou ale lehká (jen 6 g), takže nemají tendenci vypáčit se a vypadnout.

Na každém sluchátku najdete jedno tlačítko pro ovládání hovorů a přehrávání hudby, je tu otvor mikrofonu a jinak vlastně nic. Duals1 nemají (logicky vzhledem k ceně) potlačení hluku či nějaké sofistikovanější funkce.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 2
Ilustrační obrázek výrobce - zařazujeme pro zajímavost

Pouzdro samotné nabízí celkem slušnou kapacitu baterie pro až 28 hodin přehrávání, kdy sluchátka musíte celkem třikrát nabít. Hliníkový obal je nicméně solidní, USB-C dobíjení praktické a netrvá nijak extrémně dlouho, byť funkce rychlonabíjení není implementována.

Zajímavé je osazení sluchátek dvěma vizuálně identickými dynamickými měniči, z nichž jeden slouží jako basový a druhý jako výškový s přesahem do středů. Neobvyklé je i jejich umístění pod průhlednou hmotu těla, aby konstrukce o to výrazněji vynikla.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 3

Ačkoliv jsou si oba reproduktory podobné jako vejce vejci, tak se prý liší svými membránami. Pro hluboké tóny se používá lehký titan, zatímco pro středy a výšky to má být grafen.

Funkci frekvenční výhybky tu má systém DualBeat, přenos v nekomprimované kvalitě zase zajišťuje aptX kodek a rozhraní Bluetooth 5.0 s velkým dosahem i přenosovou kapacitou. Do frekvenční odpovědi zasahuje ještě BeatBass systém, akcentující energii hlubokých tónů.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 5

Lamax neuvádí u Duals1 žádné zásadní technické údaje, respektive frekvenční rozsah je generických 20 – 20 000 Hz a víc se nedozvíte.

Očekávání vůči sluchátkům této cenové třídy jsou samozřejmě limitovaná, takže hluboké tóny v Mingusově verzi skladby „A Foggy Day“ (napsali bratři Gershwinové | „Pithecanthropus Erectus“ | 2002 | nahráno 1956 | Atlantic | 0081227361624) zněly vlastně rozumně, dokonce bylo cítit už i lehké diferencování jednotlivých poloh. Snad za to může oddělení do samostatného měniče, ale rozhodně je to ok. Je pravda, že komplexnější pasáže už jsou trochu nad možnosti sluchátek a vzniká spíše hutnější hukot, nežli artikulované tóny a také je znát lehká clona, ale opět – na to, že jde o úplně základní sféru sluchátek to je odpovídající výkon, v němž lze najít i pozitiva.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 6

Vstřebávat přes zařízení této cenové úrovně komplexní materiál, jako je Verdiho opera „Rigoletto“ (zpěv Renata Scotto, Dietrich Fischer-Dieskau a sbor Coro Del Teatro Alla Scala | hraje Orchestra Del Teatro Alla Scala | diriguje Rafael Kubelík | nahráno 1964 | Deutsche Grammophon | 437 704-2), to je jistě odvážné, ale přesto nebyl přednes nepříjemný. Střední pásmo působí lehce upozaděným dojmem, také s jistou mírnou clonou, ale jestliže by tohle měl být standard dané cenové kategorie, je to úplně v pořádku – už to určitě není jen „hromada“, ale hlasy nejsou nesrozumitelné a navíc v žádné poloze ani hlasitosti nejsou Duals1 agresivní nebo únavná.

Trochu agrese navíc nicméně najdete na výškách v „Buried Treasure“ Kennyho Rogerse („Eyes That See In The Dark“ | 1983 | Sanctuary Records | CMRCD608) – nutno dodat, že kovové nástroje v nejvyšší části spektra jsou nahrané hodně přímočaře a sklon k jejich říznějšímu a ostřejšímu podání mají i podstatně dražší zařízení. Ani tady nicméně nebylo cítit, že by šlo o nějakou ukřičenost a opět nelze než říct, že kvalita dokonce mírně předčí audiofilovo očekávání možností dané cenové třídy. Poměrově je pak výšek možná o špetku méně.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 8

Už jsme řekli, že pouštět si přes cokoliv s podobou tržní pozicí vrstevnatý materiál je odvážné, nicméně zase a znovu se ukázalo, že Duals1 jsou schopná jít i za čáru očekávání – Stravinského hudbu k baletu „L’Oiseu de feu“ v nahrávce Sira Simona Rattla, dirigujícího City of Birmingham Symphony Orchestra (2009 | nahráno 1987 | EMI | 50999 2 42754 2 2), byl provázen snahou o energičnost, Duals1 mají ambice v dynamických špičkách zatlačit a objemem zvuku se jim relativně slušně daří. Jinými slovy, reprodukce není plochá, byť samozřejmě kontrola je poněkud uvolněná, posuzováno běžnými hi-fi měřítky.

Má-li ovšem záznam výrazně méně vrstev, jako třeba Jarretova interpretace Bachovy „Aria, BWV 988“ z cyklu „Goldbergovských variací“ (1989 | ECM | 839 622-2), Duals1 dýchají výrazně snáze a také jejich čistota už působí rozumně, sólové cembalo je poměrně zřetelné a i když tóny neprovází žádný příliš velký dozvuk, orientace v nahrávce je dobrá. Za dané peníze těžko chtít víc…

2023 02 28 TST Lamax Duals1 7

Piano Héléne Grimaud v Debussyho „Sonátě pro violoncello a klavír v D moll“ („Duo“ | 2012 | Deutsche Grammophon | 479 0090) jako kdyby se vedle violoncella Sol Gabetty tak úplně do prostoru hudební scény „nevešlo“, respektive nepůsobí jako úplně správně velký nástroj. Scéna sama je ale rozumně seskládaná a kontrola tak akorát, aby v pravolevé ose byl jakýs takýs pořádek. Hloubku Duals1 nepředestřou, ale opět – za cenu, za níž lecjaká sluchátka nenabízí ani kablík, je to v podstatě úplně ok výsledek.

V „I See Red“ od Clannad („Greatest Hits“ | 2000 | nahráno 1983 | BMG | 07863 67878 2) bylo cítit, že skladba je masterována právě pro taková mainstreamová zařízení – přebujelý bas probudí separátní basový měnič a protože je sám o sobě měkký, docela si sedne, klidnější podání výšek zase vyváží jistá nacinkanost samotné nahrávky. Vnímáte samozřejmě stále onu jistou sametovou záclonu, která se mezi vámi a hudbou vznáší, ale není tu vlastně nic nepříjemného, naopak pro popovou rádiovou hudbu s jejím stylem mixu jsou Duals1 fajn.

2023 02 28 TST Lamax Duals1 4

Fakt, že se dnes dají koupit za 1 590,- Kč sluchátka, která fungují bezdrátově, mají v sobě baterie, jež vydrží víc než poslech jednoho alba a která využívají dokonce dva měniče v každém kanálu, to je jasný důkaz o tom, kterak technologie zlevnily. Duals1 od Lamax určitě nejsou audiofilská sluchátka, určitě by mohla hrát konkrétněji a dvoupásmová konstrukce by mohla být vyladěna vyváženěji, na druhou stranu je tohle ale čistě spotřební, masový produkt a jako takový funguje vlastně férově s masově distribuovanou hudbou, namixovanou na šmrncovní zvuk v autech, maličkých rádiích…a právě v takových sluchátkách. Samozřejmě, že Duals1 nejsou etalon skvělého zvuku, ale za svou cenu odvádí relevantní práci a představují férovou hodnotu.

Kč 1 590,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rozhodně cena

+ poměrně komfortně drží v uchu

+ docela dobře fungující fyzická izolace od okolí

+ v poměru k investici rozumně čitelný zvuk

ZÁPORY

- zvuk oproti hi-fi standardům postrádá transparentnost

- materiálové zpracování spíše jen odpovídá třídě

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Lamax | www.lamax.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies