HIFIStyl

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 1

Frankfurtská manufaktura German Physiks si pyšně zakládá na tom, že dělá věci jinak. A to už od roku 1992, kdy se toto jméno objevilo poprvé, ač Peter Dicks, původní autor konceptu měničů a dnes významný konzultant (a původním povoláním sociolog a matematik), koketoval s nespokojeností s kvalitou reprodukce zvuku už v roce 1978, kdy ho z pohledu čistých matematických simulací začalo fascinovat chování měničů. A tak začátkem 80. let navrhl kompletně "jiný" reproduktor, který ale odmítli vyrábět všechny slavné severské reproduktorové značky.

A tak začátkem let 90. Dicks narazil se štěstím na Holgera Mullera, který v té době řídil firmu Mainhattan Acustik, vyrábějící klasické reprosoustavy solidní kvality - ten byl fascinován Dicksovou odlišností a odlišností jeho produktu a když slovo dalo slovo, vznikla značka German Physiks, kde je Muller ředitelem dodnes, stejně jako je Dicks stále hlavním mozkem v pozadí unikátní firemní technologie (ač konkrténí reprosoustavy navrhuje dnes již jiný tým).

Hlavním kouzlem produktů German Physiks je širokpásmový měnič kuželovitého tvaru s názvem DDD - Dicks Dipole Driver. O mnoho let později, konkrétně v roce 2011, po létech úspěšného rozvíjení modelové nabídky s akcentem velkých modelů zejména pro Dálný Východ (kam German Physiks prodává témě výhradně i dnes), se objevuje historicky nejmenší a nejjednodušší firemní model s názvem Limited (kvůli produkci omezené na 100 párů). Okamžité vyprodání tohoto modelu vedlo k mírným úpravám a vytvoření slovní hříčky s následníkem - modelem Unlimited, který je dnes prodáván v druhé verzi.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 2

German Physiks Unlimited MK II je velmi kompaktní sloupek puristicky hranatých tvarů, kvádr ozvučnice má čtvercovou základnu 24 x 24 cm, stojící na mohutných gumových nožkách nebo vysokých hrotech (pod ozvučnicí musí být dost místa, protože téměř celý její průměr zespoda zabírá basový měnič), na výšku pak Unlimited MK II vyrostly na 105 cm. Bytelná skříň váží 28,9 kg a podle firemní tradice jsou stěny jednak z několika vrstev, jednak je uvnitř několik horizontálních výztuh pro maximální rigiditu kabinetu. Tu podporuje ještě tlumení materiálem Hawaphon, který mění vibrace na teplo a podle specifikací utlumuje až o 50 dB.

Povrch byl v námi testované verzi pokryt akustickým vinylem v matném provedení, za příplatek jsou k dispozici živé barvy v polyesterovém lesku a za ještě větší příplatek pak povrch z uhlíkových vláken. Jediný pár WBT reproduktorových terminálů na zadní straně zůstává vždy stejný.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 3

Co je ale nejzajímavější, to je DDD kužel na horní straně - jde vlastně o stočený plát uhlíkových vláken, uzavřený tak trošičku jako ježek v kleci v zajímavě vypadající konstrukci. Horní "čepička" ukrývá magnetický systém, pavouk i všechny další nezbytnosti, energii tam přivádí dva měděné pásy. U široké části kuželu je pak obrácená vlnka závěsu. Technickou zajímavostí rozhodně je i to, že hluboké tóny vychází z té nejužší části kuželu a nejvyšší pak zespoda.

Unlimited MK II jsou koncipovány jako dvoupásmové, DDD měnič hraje celé pásmo od 200 do 24 000 Hz (výrobce říká, že bez úhony zvládne i pod 100 Hz, ale pro jistotu jej dělí výše), hloubky od 200 až do působivých 32 Hz pak doplňuje osmipalcový woofer s mohutným závěsem. Výhybka se strmostí 6 a 18 dB / oktáva (pro výšky a pro basy) je nastavena na 200 Hz.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 4

Krom zmíněného frekvenčního rozsahu 32 - 24 000 Hz mají Unlimited MK II citlivost 88 dB / W / m a impedanci 4 ohmy. Výrobce důrazně vyžaduje použití zesilovače s výkonem alespoň 90 Wattů a zdůrazňuje, že schopnost dodat rychle velký proud je velice vhodná.

German Physiks Unlimited MK II jsme poslouchali zejména se zesilovači Norma a to jak s modelem Revo IPA-70B, tak s Revo IPA-140. Oba krmilo primárně OPPO UDP-205 nebo gramofon VPI Scout s předzesilovačem Grandinote Celio. Kombinace s autoritativní Normou byla prostě skvělá, zejména s kabelem Nordost Heimdall 2. Je fakt, že Unlimited MKII rozehrál i set Cambridge CXA80 / CXC, ale bylo díky fantastické transparentnosti slyšet, že to nebude ono. Podobně jako s Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP250 - zvuk to byl příjemný, bohatý, trošičku temný a velký, velice příjemný, ale bylo cítit, že German Physiks jedou "na půl plynu" - potřebují prostě dost Wattů, spoustu, spoustu proudu, rychlost a autoritu. Měli jsme možnost spojit je i s YBA Passion IA350.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 5

Ačkoliv by to možná u této cenové kategorie nemělo překvapit, velmi kompaktní rozměry jsou zdatně matoucí. Přesto German Physiks Unlimited MK II nabídnou v Hadenově "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) v podstatě plný kontrabas s celou jeho váhou, energií a hutností. Ano, kousek ho stále schází, ale až šokující objem, váha, důraz a přesnost vás nenechají na to ani pomyslet. Kontury nástroje jsou vynikajícně pevné, bas je pod fantastickou kontrolou, tóny jsou čisté, zaříznuté a příjemně bohaté a důrazné. Tedy - platí to, pokud reprosoustavy řádně nakrmíte... Je to bas maximálně neutrální, sušší a přesný, utažený a s nadhledem a dospělostí podaný.

Unlimited MK II (ale German Physiks obecně) se honosí vynikající transparentností - slyšíte dokonale jak charakter elektroniky, tak charakter nahrávky, tak každý jeden detail (což nutně nemusí být příjemné, ale je to v teorii rozhodně správné). Vokál Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl fantasticky konkrétní, naprosto vyčištěný a zaostřený, holograficky plastický a neuvěřitelně detailní - maličko zvuk měl malinko technicistní dotek, ale tolik vzduchu, taková soustředěnost, přesnost a taková živost, tak famózní blízkost, to se jen tak neslyší. Hlas byl s naprostou samozřejmostí zavěšený v prostoru, právě jako kdyby tam stála zpěvačka.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 6

Nejvyšší tóny by mohly při takové transparentnosti a přímosti mít tendenci vás kousnout do ucha, ale pokud takový problém nevnese do zvuku váš řetězec (od nahrávky přes elektroniku až po kabely - přes German Physiks totiž vynikne sebemenší změna), Unlimited MK II to nebudou. Jsou hodně přímé a jsou hodně upřímné a objemově je výšek o dýchnutí víc, než by příslušelo dokonale vyrovnané reprodukci, není to však nepříjemné. Razance vibrafonu v "Ralph´s New Blue" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byla až lehce šokující, tak vytažený a tak samozřejmě prokreslený nástroj se hned tak neslyší, fascinující je rychlost a přesnost, s níž DDD kužel pracuje, s jakou přesností a s jakou výbušností servíruje dokonale vyřezané tóny. Je to opravdu výrazně analytický, ale ne hrubý zvuk - rozhodně nepřijdete o žádný detail, tím si buďte jistí.

Dynamika sice opět - více než u jiných koncepcí - záleží na připojené elektronice, ale pokud najdete odpovídající kombinaci (Watty + proud + rychlost jsou to zásadní, co byste měli u zesilovače hledat), dočkáte se působivých výsledků. Dvojnásob s ohledem na kompaktní stavbu reprosoustav. Gradace McLaughlinovy "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) byla opravdu působivá, erupce energie v dynamických špičkách je téměř nekrocená a rychlý, výjimečně pevný zvuk vám nabídne živost a důraznost, která má v dané ceně málo konkurentů. Ve správné sestavě cítíte působivou dynamiku již od opravdu nízkých poslechových hladin a můžete hrát v podstatě neomezeně nahlas, aniž by se cokoliv změnilo. Ta jistota, ta brutální přímost a pevnost, ta až nadživotní energie a působivé makro- i mikrodynamické schopnosti, to je něco, co probudí libovolnou nahrávku.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 7

"Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) ukázala, že analytické schopnosti Unlimited MK II jsou stejně působivé, jako vlastně cokoliv dalšího na jejich funkci - reprosoustavy, pravda, hrají hodně "napřímo", hodně důrazně, ale opět už od nejnižších hlasitostí panuje v hudbě skvělá organizace a díky praktické "skoro-jednopásmovosti" přitéká hudba bez překážek. Pokud bychom měli vypíchnout nějakou jednotlivost, pak to zajisté bude transparentnost - reprosoustavy nechají vyniknout i malilinkaté detaily, každé jemné zachřestění má své místo, je konkrétní a do jisté míry přináší až lehce "elektrostatický" dojem zaostření detailů.

Prostor je pak zcela samostatnou kapitolou - German Physiks jsou, zjednodušeně řečeno, úplně jiné, než drtivá většina světové produkce. Zvuk je v porovnání s klasickými boxy zbavený všeho dojmu uzavření v jakékoliv ozvučnici. Jako kdyby hudba přicházela ze vzduchu jako takového - je to trošku jako pocit z přímého světla a světla nepřímého. Dosažení optimálního prostoru vyžaduje poněkud více péče co se týká pozice v prostoru, protože kruhové vyzařování reaguje s akustickými vlastnostmi místnosti výrazně více, než jste zvyklí od běžných, "při nejlepším" dvoupólově vyzařujících boxů. Pokud ale naleznete vhodné místo (tak akorát daleko od zdí [1 - 1,5 metru] a klidně 3 - 4 metry od sebe), rozkvete před vámi jen těžko opakovatelná, holografická scéna s výjimečně přesvědčivým rozložením nástrojů. Tolik vzduchu, tak volný, tak báječně trojdimenzionální vjem, to je naprostá fantazie - reprosoustavy vás přenesou přímo do srdce hudebního dění a pěkné nahrávky jako je Stingova "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) vás doslova obklopí. Hudba je všude, zcela oproštěná od jakékoliv rušivé hmoty ozvučnic a prostě prvoligově rozložená v pravolevém i předozadním směru. Je to jako stát na skutečném koncertě.

2017 11 14 tst german physiks unlimited mkii 8

German Physiks Unlimited MK II pak se stejnou suverénností a technickou brilancí zvládají i sebekomplexnější hudbu - pusťte si třeba Lisztova "Mefistofela" ("Faustovská symfonie" | Eliahu Inbal + RSO Berlin | 1995 | Denon | CO-78826), dejte hlasitost na realistickou úroveň a.... a buďte tam. Tolik detailů, tak pevné, tak super čisté, tak přímé a nezkreslené podání, to je jednoduše hudba všude kolem vás.

Unlimited MK II od frankfurtské značky jsou skutečně působivé reprosoustavy - možná jsou na pohled jen trochu divné a možná byste od jejich velmi skladných proporcí nic moc neočekávali a klepali si na čelo, proč jsou (alespoň na naše poměry) tak drahé, ale jakmile spustí hudba, váš dech se zatají, srdce rozbuší a budete zkoušet další a další a další a další a další a další nahrávky, abyste si potvrdili to kouzlo fantastické transparentnosti, perfektní kontroly, vzhledem k rozměrům působivé hloubky basů a hlavně - abyste se zase a znovu ponořili do dokonale trojrozměrného prostoru, který v místnosti umí German Physiks vykreslit. Unlimited MK II vás dokážou skutečně přikovat v poslechovém křesle svou energií, důrazem, detailem, svou výbušností a prostě vším - jsou na hony vzdálené tomu, nač jsou naše uši přivyklé a je to - řečeno s mírnou dávkou patosu - výlet za hranice všedních dnů. A to výlet natolik podmanivý, že se z něj jen sotva budete chtít vrátit. S German Physiks Unlimited MK II uslyšíte svou hudební sbírku přesně tak, jak je nahraná.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m zhruba v polovině výšky kuželu a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 11 14 TST German Physiks Unlimited MKII m1

Naměřit odezvu Unlimited MK II rozhodně nebylo jednoduché - v reálném prostoru se totiž do křivky za standardních podmínek promítá mnohem výrazněji vliv prostoru a odrazů; i proto je naměřená křivka tak výrazně zvlněná. Na druhou stranu v toleranci +/- 5 dB se mohou takhle skladné reprosoustavy pyšnit hodně neobvyklým rozsahem 30 - 20 000 Hz. Je tu vidět, že bas je nepřehnaný a svou energií odpovídá zbytku pásma zhruba od 40 Hz, což je výjimečně dobré. Celkově má basový měnič (pásmo pod 200 Hz) o dýchnutí méně energie, než středo-výškový kužel. Dokonale rovnou čáru vám tedy Unlimited MK II nenabídnou, v praxi je to nicméně dostatečně vyrovnané.

2017 11 14 TST German Physiks Unlimited MKII m2

Průběh impedanční křivky (červená) je poměrně atypický, pásmo do 200 Hz se nevyznačuje nijak dramatickou náročností, oblast přechodové frekvence si ale zaslouží dobře kontrolující a dostatečný proud dodávající zesilovač. Nikde ale není ani stopa po nežádoucí rezonanci kabinetů.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

cca Kč 300 000,- - základní vinylový povrch

cca Kč 330 000,- - barevná provedení Ultimate

cca Kč 380 000,- - karbonový povrch

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastický, fantastický a neopakovatelně "jiný" prostor

+ dynamika

+ autorita

+ čistota

+ detail, kontrola a přehlednost

+ množství a hloubka basu z malé ozvučnice

ZÁPORY

- design ani cena nejsou pro každého

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: German Physiks | www.german-physiks.com 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies