Solid Tech - referenční high-end audio racky

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 1

Značka Solid Tech z Malmö patří mezi mírně nenápadné a nijak hlasitě adorované výrobce hi-fi nábytku. Marcus Friman společnost založil v roce 1995 jakožto vystudovaný fyzik, který sama sebe popisuje jako audiofila. Od té doby si klade za cíl nabídnout řešení pro co nejúčinnější potlačení vibrací a zároveň zachování co nejpřátelštějších cen – možná právě cenová politika s nohama na zemi je jedním z důvodů, proč jméno Solid Tech nezáří mezi všemi těmi složitými a propracovanými racky za mimořádné částky.

Firma má v nabídce velmi širokou škálu nábytku a příslušenství, včetně různorodých nožiček a puků. Zásadní je pak konstrukční přístup, postavený na praktické aplikaci dostupných technologií – nenajdete tu žádné exotické materiály, super komplikovaná řešení nebo věci, které se mohou časem pokazit, jako jsou různá vzduchová odpružení a podobně.

Nejdražším a nejpropracovanějším modelem v katalogu je Rack of Silence, respektive rodina produktů Rack of Silence, protože nejen, že tento stojan lze mít v provedení Standard nebo Reference, ale každý si můžete přizpůsobit nejen standardními kroky jako je volba počtu pater, ale také máte možnost dokoupit různé doplňky – další vrstvu pružné izolace, všechny možné desky (jinak dostanete jen dřevěný kříž), rozmanité typy nožiček pod komponenty nebo třeba různé podložky pod hroty stojanu jako takového.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 2

Základní konstrukci tvoří čtyři nohy (o výšce 30, 60 nebo 90 cm). Jsou to kulaté sloupky s vertikálním žebrováním, které slouží jako drážka pro výškové nastavení pater. Každá nožka je zakončena masivním hrotem a lze snadno odklopit její vrchní krytku, aby bylo možné rack vysypat třeba křemičitým pískem nebo broky nebo jednoduše čímkoliv, co si usmyslíte. Čtyři pilíře spojuje dřevěný kříž, jehož jádro (tedy místo prostředního spoje čtyř ramen) tvoří opět kovový kroužek.

Vrcholné provedení Reference má v ceně rovnou dvojité zavěšení těchto křížových pater – jeden kroužek obemyká nohu a přes pružinky je na něj zavěšený kroužek druhý, ten se však ničeho nedotýká. Tím je každé patro v praxi plovoucí, nicméně tuhé a relativně krátké pružinky jej zároveň drží poměrně pevně na místě.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 3

Na každé horizontální dřevěné noze jsou pak nasazené gumové silentbloky Silence Apparatus. Jde v praxi o hliníkové tělíčko tvaru Y, v místě doteku s dřevem dole najdete gumovou plošku a tatáž je i nahoře, kde se Silence Apparatus stýká buď přímo s komponentem nebo s nějakou z dostupných desek či s některým z firemních izolátorů (Feet of Silence, IsoBlack, Discs of Silence,…), které jsou koncipovány pro snadné nacvaknutí na příplatkový obdobný prvek Isolator Supports.

Z popsaného je jistě patrné, že ačkoliv Rack of Silence není vlastně nijak komplikovaný ve svém řešení, nabízí přeci jen dostatek variant, abyste se na chvilku zapotili při jejich volbě a vhodném kombinování právě pro svůj systém.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 4

My jsme k racku přišli už jako ke složenému, nicméně bylo nám řečeno, že skládání je v jednom člověku přijatelné, nicméně ve dvou ideální, zejména v prvních krocích. Rack každopádně dostanete v krabici už částečně složený, není to žádná Ikea. Jakmile je ale jednou vše pohromadě, zdá se na poklep i na dotek, že rack drží pevně a bez problémů. Zajímavé je, že každý rack je ručně vyroben v dílně ve Švédsku z výhradně evropských materiálů, nejde o žádné velkoprůmyslové řešení z Dálného Východu.

Jak už bylo řečeno, konstrukce nepoužívá žádné vesmírné materiály nebo ultra složité finesy – jde o kombinaci dostatečně pevných hliníkových profilů, slušně zpracovaného dřeva a hlavně pružinek průmyslové kvality, které se ani pod zátěží nevytahávají. Zajímavé je i to, že u různých firemních nožiček si počtem per regulujte to, jakou váhu mají nést.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 5

Solid Tech Rack of Silence jsme zkoušeli přímo u dovozce v showroomu a to jednoduchým způsobem – zdrojový komponent Kalista DreamPlay XC jsme poslouchali na racku, na zemi na standardní dřevěné poličce a pak ještě na Solid Tech komponentových nožkách. Zbytek sestavy tvořil Vitus SIA-030, Rockport Avior II a patrně všechno myslitelné napájecí a antivibrační příslušenství od Nordost / QRT, které si můžete představit – Sort Kones, napájecí lišty, Q Point, lineární zdroje,… Streaming zajišťovaly switche a kabely od SOtM.

Tento text bude popisovat dva extrémy – tedy zvuk sestavy se zdrojovým komponentem na podlaze a na Rack of Silence. Tak 2/3 kvality se totiž podařilo „dohnat“ ve chvíli, kdy jsme v pozici na zemi podložili DreamPlay XC nožkami Discs of Silence, které sdílí základní technologii s rackem, konkrétně pružinkové uchycení nosné plochy.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 12

Vliv stojanu byl velmi jednoduše rozpoznatelný na prvních deseti vteřinách první puštěné skladby. Třeba basa Esperanzy Spalding v „Little Fly“ („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-20) byla s rackem velmi autoritativní, pevná a skutečně suverénně frázovaná – vnímáte jen hudbu a skvostně definovaný nástroj, neomezený hloubkou, čitelností, prostě ničím. Tohle je ta pravá audiofilská nirvána. Jakmile jsme však přehrávač sundali, hudba jako kdyby splaskla a to snad výrazněji, než když vyměníte obyčejný napájecí kabel za špičkový. Rozdíl byl výraznější, než předřazení dobrého napájecího filtru a najednou jako kdyby rozdíly mezi jednotlivými brnknutími byly sotva poloviční, mnohem hůře čitelné. Míra degradace byla skutečně překvapivá.

Vokál Barbry Streisand v „All The Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) zněl v plné sestavě nádherně autenticky, plný života a energie, místy ve své živosti až řízný a nahraný s referenční konkrétností, nebývalou pro čistě popovou nahrávku. Jakmile se Kalista ocitla na podlaze, ono fascinující zaostření zmizelo a hlas jako kdyby se roztřepil. Ne že by to pořád nebyl drahý high-endový zvuk, ale rozdíl mezi oběma polohami byl až nepříjemně výrazný, v takhle bezprostředním srovnání prostě ten „neodpružený“ zvuk poslouchat nechcete, protože ztratil dost zřetelnou část jiskry i čistoty.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 7

Na výškách v „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367) je cítit, že systém má krásně precizní zvuk, činely byly excelentně rozstrukturované a způsob, jakým se každé cinknutí neslo precizně ohraničené prostorem, bylo něco fascinujícího. Je to ten typ naprosto špičkového zvuku, u kterého si i na naprosto běžné střední hlasitosti užíváte myriády dozvuků a nuancí. Po přemístění přehrávače na podlahu se část informací jakoby rozpustila v méně konkrétní reprodukci, ale hlavně jsme měli pocit, že celý zvuk je pocitově vulgárnější, tvrdší a rozhodně nebylo tak snadné se do hudby ponořit.

Vivaldiho „Concerto No. 2 in C, RV 188-1“ v podání I Solisti Italiani („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498) byla svižná, živoucí a bohatá, prezentovaná s nadřazenou kontrolou velkého high-endového řetězce, sladěného během let k perfektním výsledkům. Dynamika má veliké rezervy a můžete se rochnit v dynamických nuancích jednotlivých nástrojů i celého orchestru dle libosti, protože je to prostě boží. Jakmile jsme přemístili Kalistu do méně důstojné přízemní pozice, dynamika byla pořád velmi dobrá, ale jako kdyby se zvuk poněkud vyfoukl a ztratil velkou část svého šmrncu. Je to jako kdyby se orchestr méně soustředil a v přímém srovnání téměř jako by bylo něco špatně – tak výrazné dynamické rozdíly tu jsou.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 11

Vrstevnatá a nápaditá „Medley“ Davida Sanborna („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) prověří velmi dobře rozlišení každého systému a jeho schopnost udržet „pozornost“ zároveň na všech nástrojových linkách i na drobných nuancích. Tato sestava to umí báječně, není pochyb – je to opravdu drahý zvuk, špičkově čistý, konkrétní a ve své přirozenosti limitovaný (ale nijak moc) kvalitou nahrávky. Každý nástroj, každý tón, každý záchvěv tu jsou skvostně ohraničené a naprosto netechnicky fluidní, všechno se to skládá tak „lidsky“, že se v hudbě doslova rozpouštíte a ztrácíte pojem o čase. Stačí ale sundat přehrávač na podlahu a najednou se obraz lehce rozpraská, detaily nejsou tak přirozeně čitelné, jako kdyby hudba byla více poházená na velké hromadě, místo precizního rozprostření. Samozřejmě, že to není špatný zvuk, ba naopak – ale je jakoby „špinavější“.

Velmi zajímavý byl také rozdíl v prezentaci prostoru nahrávek. Třeba Dolphyho „Gazzelloni“ z „Out to Lunch!“ 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4) má fantastický vzduch, je široká až za ozvučnice a hluboká, takže mezi nástroji je spousta a spousta místa, jsou tím pádem naprosto zřetelné a mají velmi věrohodné proporce. Sundání zdroje signálu z Rack of Silence znamenalo zřetelné zúžení scény v obou hlavních osách, ale hlavně se objevil pocit jakoby těžiště v prostředku stereofonního obrazu, jakási kotva, kdy najednou – přestože je hudba stále víc než dobře čitelná – nemáte ten pocit volnosti a lehkosti.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence 15

I taková lehce říznější nahrávka, jako je „Man of Our Times“ od Genesis („Duke“ | 2007 | Atlantic | 0603497996438), zní na daném systému v pohodě, krásně rozkvétá a i když dává najevo jistou hrubost některých momentů, tak se to poslouchá snadno a můžete si užít hudbu bez starostí – ostatně to v multimilionové sestavě tak nějak čekáte. Odstranění Kalisty z pružného racku změnila reprodukci směrem k jednoznačně hrubší (tj. více vylézaly ony nepříjemné momenty), méně zábavné či možná únavnější a hůře čitelné, slitější verzi. Ačkoliv i „podlahová“ verze stále nese znaky špičkového zvuku a bez přímého porovnání s vlivem racku by popis sršel superlativy, tak stačí pár pružinek a situace je diametrálně jiná.

Rack of Silence od Solid Tech možná nevypadá kdovíjak luxusně, ale je to účelné řešení, které dělá přesně to, co chcete – a v porovnání s jinými high-endovými racky za zlomek jejich ceny. Možná můžete získat pocit, že vcelku jednoduchá hliníková konstrukce a nijak sofistikované pružinkové zavěšení jsou trochu příliš obyčejným řešením pro špičkovou sestavu, ale byla by škoda takovým případným předsudkem zahodit přínos racku, který je dost možná největší, s jakým jsme se kdy měli možnost potkat. Za racionální peníze si můžete postavit podporu, která vašim komponentům umožní prakticky plavat a tím se blýsknout v jejich maximálním potenciálu. Možná se tomu těžko věří, ale Solid Tech Rack of Silence je bombastické řešení, které byste si rozhodně, ale rozhodně měli zajít někam poslechnout, máte-li doma komponenty z high-endového světa a chcete pro ně maximum.

MĚŘENÍ

Měření probíhalo s akcelerometrem přilepeným na mechanice Kalista DreamPlay XC a měřící signál byl pouštěn přes výše zmíněný poslechový řetězec na vysokou hlasitost +/- 100 dB (měřeno z poslechového místa).

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence m1

Přístroj položený jednoduše na podlaze (respektive na dřevěné polici z běžného racku).

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence m2

Přístroj položený na antivibračních nožkách Solid Tech Discs of Silence.

2022 12 31 TST Solid Tech Rack of Silence m3

Přístroj položený na horní polici Rack of Silence a podepřený nožkami Solid Tech Discs of Silence. Zbyl v podstatě jen hlavní rezonanční kmitočet, zbytek je prakticky odfiltrován.

Kč 58 530,- - 4 patrový model v provedení Reference včetně podložek Appratus

Kč 6 124,- - 4 ks Isolator Supports (náhrada za Apparatus – větší styčná plocha pro firemní izolátory)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rozhodně cena

+ slyšitelná i měřitelná účinnost

+ možnosti postupného upgradu

+ bohatá nabídka příslušenství pro každý typ komponentu

+ jeden z nejúčinnějších (a z nich nejlevnější!) rack, s kterým jsme se zatím měli možnost setkat

ZÁPORY

- vzhled je veskrze praktický

--- --- --- --- ---

DOVOZCE PRO ČR: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

PRODEJCE PRO SR: TOPHUDBA | www.tophudba.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies