2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 1

Jihofrancouzská značka Kalista (potažmo její dostupnější odnož Métronome) patří už dlouhá, předlouhá léta k etalonu muzikálnosti ve světové nabídce high-endové smetánky. Rukodělná výroba se soustřeďuje na mimořádně luxusní komponenty, které musí své bohaté majitele oslovit nejen zvukově, ale i esteticky. V nejnovější kolekci přístrojů DreamPlay se o to snaží také univerzální zdroj signálu DreamPlay X / XC, kde případné druhé písmeno v názvu signalizuje přítomnost vestavěného D/A převodníku, potažmo analogového výstupu.

DreamPlay XC je bezmála uměleckým objektem (z téhož důvodu, tak jako umění obecně, se vám také vůbec nemusí líbit, důležité je, že má nezaměnitelnou tvář), je vyroben z adekvátně kvalitních materiálů a s kýženou úrovní řemeslného zpracování.

Základním tvarem je v zásadě trojúhelníkový půdorys, definovaný dvěma nožkami / sloupky vpředu a jedním vzadu. Na kovové základně odlehčuje vizuálně masu komponentu průhledné akrylové tělo, které mu dodává onen charakteristický vzhled. Originální je i v kovovém předsunutém „zobáčku“ uložený kulatý displej s dotykovým ovládáním.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 22

Skoro celou horní plochy zakrývá těžký kovový panel, který se s luxusním sklouznutím v namazaných kolejničkách odsouvá vzad. Pod ním se otevře pohled na prohlubeň s uložením mechaniky. Jde o výrazně upravené SACD řešení od japonských D&M.

Zadní třetinu přístroje tvoří kovové šasi, v němž jsou ukryté a odstíněné všechny signálové obvody. V případě verze X pouze digitální zpracování, u XC i proslulý firemní D/A převodník. Po levé straně se nachází dva napájecí konektory (zvláště pro DAC a zvláště pro transport), nad nimi je ethernetové rozhraní v (nutno říci, že nepraktické) kombinaci s USB vstupem pro datové paměti. Vedle najdete malou anténku pro bezdrátovou konektivitu, pod ním další USB, ovšem tentokrát určené jen pro aktualizaci firmware. Digitální výstup z přístroje zajišťuje doporučené I2S v HDMI podobě, ale i klasický koax nebo AES/EBU. Konektivitu analogovou pak jeden pár symetrických XLR a jeden pár cinchů.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 2

Co není na většině fotografií vidět, to je externí napájecí zdroj, který umožňuje zachovat kompaktnější a elegantnější rozměry samotného přehrávače. Ten sice stejně váží poctivých 17 kg a stojí na půdorysu 44,5 cm x 42 cm (a na výšku má 12,5 cm), ale je to nic v porovnání s věží napájecího modulu. Připomíná počítačové věže z 90. let, avšak i ty rozměrově překonává. Má na výšku 44 cm, na hloubku 43 cm a do šířky 16 cm – spolu s váhou 22 kg trumfne ledasjaké běžné regálovky. Skříň není neelegantní, jejím primárním účelem stále spíše zůstává být zastrčená v pozadí za rackem. Dovnitř vede mimochodem napájecí kabel, uvnitř jsou dvě nezávislé jednotky – jak už bylo zmíněno, jedna pro transportní mechanismus, druhá pro citlivé obvody převodníku.

Zásadní novinkou v koncepci digitálních zařízení Kalista je u DreamPlay XC kombinování funkcí pro vyhovění všem aktuálním digitálním potřebám náročného posluchače. V prvé řadě je tu SACD / CD mechanika pro všechny, kteří rádi roztáčí své široké sbírky stříbrných kotoučků. V řadě druhé je tu streamer, dnes samozřejmá nezbytnost, nabízející přístup ke sbírkám ve vaší domácí síti nebo na rozličných audiofilských službách. Do třetice má DreamPlay XC funkci D/A převodníku. Tam je možné ovlivnit velmi citelně provozní parametry a tím i výstupní charakter. Můžete si zvolit i přepočítání signálu do mnoha úrovní PCM nebo DSD, přístroj zpracuje MQA v plném rozsahu. Pochopitelně není třeba se bát ani s libovolnou podobou PCM nebo DSD (až do DSD256). Výstup je tak bohatě „tvarovatelný“. Citelný vliv mají také různé dostupné digitální filtry, přizpůsobení je možné také u výstupního napětí tak, aby přehrávač co nejlépe spolupracoval s vaším předzesilovačem.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 4

Samostatný odstavec si zaslouží systém Leedh Processing. Technologie této francouzské firmy pomalu proniká do mnoha špičkových digitálních zařízení. V plné kvalitě nenahradí špičkové analogové předzesilovače, oproti nim je zvuk trochu plošší a sušší. Chcete-li však naprosto minimalistický systém, chcete-li se kochat krásou komponentu a řídit jím třeba nějaké aktivní reprosoustavy, máte možnost použít jednu z nejlepších digitálních regulací úrovně hlasitosti a to je důležité. Pointa algoritmů Leedh je v tom, že k signálu přidávají jen minimum bitů, což nevede jako u některých digitálních implementací k ořezu užitečného audio signálu.

DreamPlay XC jsme poslouchali v kopřivnickém showroomu dovozce, kde mu společnost dělala neobvykle vypiplaná sestava. Zesiloval Vitus SIA-030, poslouchalo se přes Rockport Technologies Atria II (chvíli i na AudioSolutions Virtuoso M) a srovnávalo třeba s Métronome DSC v roli D/A převodníku a streameru. Jako příslušenství byly kompletní kabely z řad Valhalla 2 a ODIN 2 od Nordostu, od téže značky pocházelo také příslušenství, ať už šlo o nožičky, podstavce, harmonizátory a vůbec v praxi o vše, co firma nabízí. Místnost má také zakázkovou akustiku.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 9

Od přehrávače v ceně nemovitosti čekáte prostě to nejlepší…a u Kalisty to také dostanete. Hloubka, hutnost a zároveň údernost a průbojnost basů v Jacksonově „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) byla skvostná. Na jedné straně je to typicky francouzský zvuk s barevností, bohatostí a jistou načančanou, poddajnou tučností, na druhé straně ale pod touto elegancí nabízí perfektní ohraničení a kontrolu, je to sebevědomá, velmi expanzivní zvuková charakteristika. Bas je veliký, je silný a zároveň neztrácí šarmantní galskou eleganci a až máslovou klouzavost. Zcela pochopitelně tu není ani stopy po nějakém napětí, nucenosti nebo stresu – hudba se převaluje, skáče a pulsuje tak, jak je třeba a jak to nahrávka zachycuje. Je zvláštní, že tak snadno poznáte podle basu noblesu a kultivovanost francouzského zvuku. Přitom je brnknutí basové struny skvěle napjaté a silné, takže brouknutí cítíte přímo uprostřed hrudníku.

V „River“ od Renée Fleming („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798) přehrávač velmi jasně a konkrétně ukázal trochu excitované sykavky, nečinil tak ale nijak hrubě, jsou přítomné, nicméně neodrazující. Hlas sám má fascinující živost, ať už z pohledu plastičnosti nebo z pohledu prokreslení. Okouzlující plnost s francouzským kouzlem vás měkce provedou každým slovem s dokonalou srozumitelností, je to velmi živý, barevný a „lidský“ hlas, trojrozměrný a limitovaný jen a pouze kvalitou nahrávky, kterou navíc dokáže vytěžit úžasným způsobem, dodat jí šťavnatost a sytost.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 15

Zajímavé bylo srovnání na výškách, kde jsme použili „Use Me“ ze stejnojmenné desky Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028). Nejdřív přišel na řadu běžně udělaný rip z kompaktního disku, který měl hezké výšky a dokud jsme neslyšeli další verze, tak byl bezproblémový, i když maličko plošší. Táž skladba puštěná přes Qobuz získala na objemu a činel měl výraznější tělo, jakkoliv kov umí být bohatší. Zakoupený DSD soubor reprodukci úplně proměnil (částečně asi i díky jinému masteringu), činel získal nejen výrazné množství detailů navíc, ale také jaksi klidnější styl a výraznější texturování. Ovšem až s SACD diskem přišel zážitek zážitků – nejen, že se celý zvuk zpřítomnil, ale byl to doposud výrazně nejdetailnější přednes dané nahrávky, který jsme kde potkali. Je to famózní, každé cinknutí a břinknutí rozkvétá a dlouho doznívá, je to excelentní a vlastně až fascinující tím množstvím dostupných informací, těmi všemi novými vrstvami.

„Wheel of Fortune“ Hanse Zimmera („The Dali CD Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) je obrovská a mohutná skladba a Kalista ji nechá rozbujet v plné parádě. Je to plovoucí zvuk, ohromující ve své dramatičnost, je to přímo zaplavující objem, který hudbu roztáhne v praxi od stěny ke stěně a navíc je tu opět taková ta až trochu pompézní francouzská dynamičnost. Je to strhující, plnokrevné, spousta energie vybuchuje a je cítit, že přehrávač má obrovský nadhled, obrovskou sílu a dokáže protlačit dynamické gradienty za jakýchkoliv podmínek. Suverénnost, s níž Kalista do místnosti napumpuje nezkrocenou energii nahrávky, je skutečně pohlcující a přitom to není nijak nucený přednes, hudba prostě plyne a teče, je atraktivně fluidní.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 23

Mohlo by se zdát, že vstřícný, vřelý a bohatý zvuk si může vybírat svou daň na rozlišení, ale tady jsme už v úrovni, kdy není třeba se čehokoliv takového bát. Naleštěnou nahrávku „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) zprostředkovala Kalista s až neskutečným rozlišením, je to skutečně úžasně informativní, je tu každý mikrodetail, každé cinknutí vystupuje do popředí, každý jeden nádech je tu cítit téměř fyzicky, ale přitom pořád zůstává dominantní vjem celistvé, netechnické a tekoucí hudby. Métronome / Kalista umí vyrobit produkt s obrovskou dávkou inspirativní muzikálnosti a posléze v něm probudit také brilantní úroveň prokreslení, která vám v nahrávce ukáže první poslední. Díky velikým proporcím, patrně největším v celém audio světě, je také všechno jako na dlani, skutečně blízko.

S tím souvisí též pocit, že hudební scéna nahrávek je bezprecedentně expanzivní. Bachova „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ v interpretaci Marrinerova orchestru Academy of St. Martin in the Fields („Orchestral Suite Nos. 1-4“ | 1991 | Decca | 430 387-2) byla ohromná, ba přímo rozlehlá, je tu hlavně obrovské množství vzduchu, který přímo cítíte kolem sebe. Před vámi není jen celistvé hudební plátno, je to doslova hologram, nahrávka vytěžená na maximum a působivě „normální“. Všechny nástrojové sekce jsou zřetelně lokalizované, výtečná nahrávka se vám odmění jedinečně intenzivním a pohlcujícím zážitkem v praxi až holografických kvalit.

2022 10 31 TST Kalista DreamPlay XC 21

„Northern Star“ od Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) je dospělá a poklidná, Kalista ji předává v celé její komplexnosti a tak vznosně, tak bohatě, tak nonšalantně, že samo o sobě fantastické DSC od Métronome vedle toho vypadá „jen normálně“. Dávka muzikálnosti a šarmu je skutečně štědrá a přestože dostanete naservírovánu autentickou porci zvukových informací, jsou podtržené takovou vášní a takovou chutí být uprostřed muziky, že se tomu jednoduše neubráníte a prostě se v hudbě rozpustíte a přestanete vnímat úplně všechno, kromě hedvábného a ultimativně sytého pohlazení každé jednotlivé noty.

DreamPlay XC je krásný přístroj – možná se vám jeho excentrický a odvážný design nemusí líbit, ale má rozhodně příznaky promyšleného stylu a kvalita výroby je nesporně špičková. Je přímo radost přístroje se dotýkat, ovládat ho a používat ho, tak jak to u vrcholné mechanické kvality má být. Moc se nám líbí univerzální koncept přístroje, který poslouží jako digitální centrum a musíme ocenit, že každý z jeho funkcí šlape bez problémů, bez čekání – ale to musí být u takhle ultra drahého zařízení samozřejmost. Odhlédněme však od vnější podoby nebo od možností (i když třeba schopnost celkem výrazně přizpůsobit výstup různými volbami je lákavá) a zůstaňme u samotného zvuku – protože už ten sám o sobě už je hodný ultra vysoké cenové třídy. Kalista tu dokazuje, že se řadí mezi vrcholné výrobce digitálních zdrojů signálu a potvrzuje, že její firemní signaturou je obrovský zvuk, nenapodobitelná šťavnatost a dávka muzikálnosti, která vás strhne snad u jakékoliv možné hudby. Tady není co zvažovat nebo říkat – přestože je DreamPlay XC ultra drahý stroj, tak je také ultra zábavný a stojící na samé špičce z pohledu zábavnosti. Máte-li možnost, ochutnejte Kalistu, ale pozor! Cesta z tohoto hudebního Olympu zpátky už pak bude velmi, velmi těžká…

Kč 1 799 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solitérní design

+ přizpůsobitelnost výsledného zvuku

+ mimořádná muzikálnost

+ praktická kombinace funkcí

+ mimořádné proporce hudební scény

+ přirozená vřelost reprodukce

ZÁPORY

- za unikátní věc je unikátní cena

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies