HIFIStyl

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 1

Čtyřicáté narozeniny jsou v životě poměrně významným milníkem, kdy jste ještě plní elánu, ale už máte požehnaně zkušeností. Právě takový milník v roce 2019 slaví jihofrancouzský Focal - firma, kterou Jacques Mahul založil na základech rodinného businessu a také firma, která se od prvotní výroby měničů rozkročila pěkně zeširoka do světa domácího i studiového audia a dnes sklízí velká uznání nejen za své reprosoustavy (což je stále její primární zaměření) a reproduktory do aut, ale třeba také za skvělá sluchátka nebo nově i elektroniku včetně nekompromisního A/V zesilovače. Co přinese dalších 40 let, to je s takovým záběrem ve hvězdách.

Jisté nicméně je, že své narozeniny firma slaví také exkluzivními edicemi některých svých modelů. Zcela od základu, byť s velice viditelnou inspirací v historii firmy, zejména pak v části z 90. let 20. století, vznikl sloupový model Spectral 40th. Už od pohledu by se dal nazvat "nejfocalovštějším Focalem", protože znaky toho nejtypičtějšího rukopisu z modelů Spectral 913.1, Futura Antea nebo Vega a dalších jsou tu okázale zdůrazněné a přitom zručně sjednocené do esteticky "fungující" podoby.

Přestože ozvučnice z MDF profilů má mírně nepravidelné tvarování, které celkové rozměry milosrdně skrývá, jsou Spectral 40th poměrně dosti robustní reprosoustavy. Samotné tělo je rozdělené do jakýchsi čtyř segmentů - prvním je 5 cm tlustý čelní panel ve vysokém černém laku s perleťovým efektem, do jehož klenutí se zakusují celkem tři segmenty, sloužící částečně i jako zvukovody. Směrem dozadu se zužující ozvučnice je po stranách rámovaná plochami s pěknou dřevěnou dýhou a s vertikální lomenou hranou a samotná hlavní část korpusu má taktéž perleťový dotek v hlubokém laku a navíc navazuje na robustní podstavnou základnu.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 2

Pevnost a dobrou odolnost vůči vnitřnímu stojatému vlnění krom nesouběžných stěn podporuje i "gama struktura", což je konstrukce využívající množství vnitřních rozpěr a žeber pro zpevnění stěn a kontrolu proudění vzduchu v pracovních komorách.

Zajímavostí je vyústění mohutných plastových bassreflexových nátrubků typu Powerflow jak vpředu (zde ve spodním segmentu spolu s dvojicí basových měničů), tak vzadu - tam je otvor výše od země v úrovni spodního basového reproduktoru. Celkové zpracování je bytelné a robustní a ačkoliv design rozhodně nezapře ducha konce minulého milénia, zejména pokud vykrojená místa na předním panelu překryjete průzvučnými mřížkami, jsou Spectral 40th snadno začlenitelné i do aktuálních interiérů.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 3

I konstrukcí měničů odkazuje Focal ve svém Spectral 40th ke klasickým modelům - membrány všech čtyř reproduktorů totiž tvoří kevlar. Vysokotónová kopulka má mimořádně velký průměr a pro Focal poměrně charakteristické opačné uložení, navíc je vložena do hliníkového zvukovodu pro zlepšení disperze nejvyšších kmitočtů.

Nad ní je v ozvučnici namontován - taktéž ve zvukovodu, tentokráte ale tvořeném tvarem samotné čelní stěny - středotónový měnič. Klasicky kónická membrána je ukotvena na velké vlnce poměrně měkkého závěsu a je spletena z aramidových vláken v sendvičové konstrukci, kterou Focal označuje jako K2 Power. Z téhož materiálu, ale ve dvojité vrstvě, jsou vykrouženy i kónusy obou basových reproduktorů - ty mají větší protiprachovou záslepku, naznačující řádný průměr magnetu a cívky, a také mohutnější vlnku závěsu.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 4

Konstrukce z aramidových vláken je i se svou typickou žlutou barvou stálým prvkem v konstrukci reprosoustav už opravdu hodně let, Focal nicméně říká, že právě pro Spectral 40th věnoval velké úsilí a množství času optimalizaci linearity jednotlivých pásem, stejně jako dosažení opravdu vysoké zatížitelnosti, aby si posluchač mohl užít i koncertní hlasitosti bez pocitu zahlcení reprosoustav.

Zcela předělána byla oproti tradičních firemním konstrukčním postupům frekvenční výhybka s jediným párem reproduktorových terminálů - ta používá jednak nové obvodové řešení, jednak i - prý - specificky vybrané a vyrobené komponenty. Model Spectral 40th se pak kompletně zhotovuje ve Francii, přímo v sídle Focal a to s vysokým podílem ruční práce.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 5

Jeden ze dvou do Čech přiznaných párů této limitované edice jsme poslouchali v pražském studiu AVITSmart, kde Focal hrál primárně na sestavě Burmester 089, Burmester 035 a Burmester 911 MK3, napájené přes IsoTek EVO3 Sigmas přes kabely AudioQuest Thunderbird ZERO. Jinak bylo propojeno přes vyšší řady výrobců Cardas, Nordost nebo i Burmester. V daném prostoru jsme mohli poslouchat také Estelon XB, Focal Maestro Utopia EVO i další modely reprosoustav a bezpočet různých sestav elektroniky.

Už od prvních hlubokých a mocných basových tónů ve "Way Down Deep" od Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) cítíte sílu, která se ve Spectral 40th navzdory jejich celkové velikosti i průměru měničů odněkud bere a doslova se dere kupředu. Odvážný a napnutý bas má ale nejenom mimořádnou energii, která vás v téhle cenové kategorii musí nadchnout, ale také má plnost, váhu a důraznou fyzičnost. Navíc ale zvládá být technicky přesný a precizní, takže vnímáte tu rozmanitost hlubokých tónů, jejich průběh a skvěle definované kontury v pevném, až lehce tvrdém zvuku. Je to ale naléhavý, soustředěný a skvěle informativní zvuk, jehož přesnost, čitelnost a čistota překračují běžný rámec této high-endové úrovně.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 6

Přestože i v "Leaves me wondering" Eleanor McEvoy ("System Solution" | 2019 | Nordost) také cítíte až neuvěřitelně pracující bas, vokální pásmo přes vší svou energii nepřehluší a tak zpěvaččin hlas zní s poměrně expresivní jasností, s výtečnou konkrétností a až jakýmsi koncertním drajvem. Spectral 40th možná nejsou takové ty audiofilsky elegantní, ale vynahrazují to pevností a hlavně také tím, jak v jejich mimořádně pevném a konkrétním zvuku vnímáte detaily a nuance - je to zvuk analytický a výtečně informativní a i v tomto přesahuje běžný standard své cenové kategorie. Daní za to jsou samozřejmě třeba bezostyšně rozkryté sykavky a jejich ostré hrany, ale to patří k onomu až koncertnímu stylu reprodukce. Navíc navzdory tvrdosti nemají reprosoustavy tendenci zní agresivně - pokud tedy nebudete mít takovou nahrávku.

Cinkot vibrafonu v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10) byl výrazný ve svém objemu, jasný ve vyznění a příjemně přesný a analytický, tedy plný detailů a skvěle čitelný. Pocitově ale přesto vnímáte - zejména právě díky celkové více než solidní přesnosti reprodukce - zvuk bez pocitu nějaké zvonivosti nebo zabarvení. Možná je opět poněkud tvrdší, ale čistý, konkrétní, nadstandardně rychlý a hlavně skutečně pěkně prokreslený. Spectral 40th vám každý tón už opravdu pěkně vykrouží a dají mu pevný, snadno čitelný tvar.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 7

V čem pak ale tyhle výroční Focal jsou doslova utržené ze řetězu, to je dynamika - respektive to, jak snadno vám napumpují do prostoru množství energie, jímž vás doslova přibijí k sedačce, s níž rozhoupou vás i podlahu a s níž je výbuch energie zvládnutý s patřičnou divokostí, ale i technickou spořádaností. Třeba dynamické přechody syntetické Guettovy "Love is Gone" ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) jsou velmi suverénní a doslova hudební příval (který ale přes svou razanci a živelnost nepostrádá spořádanost a kompaktnost) zvládají s překvapivým přehledem.

Analytičnost a velmi dobrá transparentnost Spectral 40th vám také rozkryje výtečně i zdánlivě nekomplikované nahrávky jako je "A rose for me" od The Soundscapers ("FIM Super Sounds! III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073). Textura nástrojů je přesvědčivá a kovové struny zní v tvrdém a konkrétním podání Focalů výtečně. Není to detailnost vlastní nejvyššímu high-endu, ale množství informací a hlavně jejich suverénní usazení na správné místo rozhodně přesahuje běžné standardy dvousettisícové hladiny.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 8

Na prostoru hudební scény v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD) bylo cítit, že Focal nenabízí takový ten načančaný veliký a všeobjímající zvuk, že to není hologram sahající ode zdi ke zdi v předozadním i pravolevém směru, ale i tak si ve scéně vsazené mezi ozvučnicemi reprosoustavy udělají svou pevnou rukou skvělý pořádek a třeba i vzájemná pozice nástrojů v obou zmíněných osách je lehce vnímatelná a to je opět něco, co není úplná samozřejmost ani v této cenové úrovni.

Ve šlapající "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) bylo zřetelně poukázáno na všechny limity nahrávky - nicméně i když vás zamrzí, tak je hudba stále poslouchatelná, není to úplně nekompromisní přednes. Pevná ruka a přesnost pomáhají akcentovat rytmus nahrávky a vůbec vytvořit zážitek, který je intenzivní a zábavný.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th 10

Focal oslavit své čtyřicetiny rozhodně velmi důstojně - už jen existence modelu Spectral 40th by měla být důvodem ke gratulaci. Ačkoliv nad jeho estetikou můžete chtít přivřít oči a ačkoliv jeho zvuk není ve své přímočarosti, konkrétnosti a analytičnosti pro každého, tak dynamikou, detailností i celkovou intenzitou poslechového zážitku sahají Spectral 40th poměrně vysoko nad běžné standardy své cenové kategorie. Nicméně dobře je nakrmte silným a stabilním zesilovačem, dejte jim důstojný, detailní a přirozeně znějící zdroj signálu a odemknete potenciál, který by mnohdy a mnohde mohl stát o polovinu (i více) víc, než kolik za svůj model chtějí Francouzi. Jediným nedostatkem - pokud je vám blízké zvukové a vizuální pojetí - tak bude mimořádně limitované množství vyrobených párů a skutečnost, že žádný z nich už patrně není k dispozici.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose vysokotónového měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, který prošel drobnými akustickými úpravami, ale vesměs působil jako běžný pokoj.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Kromě propadu na 35 Hz, který by asi podle tvaru šel přisoudit spíše akustice místnosti, ukazuje naměřená frekvenční odezva velmi solidní lineárnost a celá se vejde do tolerance +/- 3 dB od 35 do 17 000 Hz. Navíc od 120 do 8 000 Hz je skutečně výtečně vyrovnaná. Je vidět poměrně razantní přírůstek energie v hladině od oněch 8 kHz, stejně jako nadupanější basové pásmo mezi 50 a 110 Hz, kde se dělá takový ten "hezký" bas. Celkově jsou ale v reálném světě Spectral 40th solidně měřícími reprosoustavami a lehké zdůraznění na obou koncích pásma je průvodním jevem oné typické firemní zvukové charakteristiky.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Kolem mety 100 Hz padá impedance až na úroveň ke 3 ohm, což by mohlo při vyšší hlasitosti způsobovat relativně vyšší nároky na proudovou kapacitu i stabilitu zesilovačů, nicméně není to nic, co by Spectral 40th pasovalo mezi vysloveně náročné. Naladění bassreflexu se pohybuje kolem 40 Hz. Celkový průběh impedanční křivky nenaznačuje nic o nežádoucích vibracích kabinetu nebo vnitřním stojatém vlnění, naopak působí jako relativně kompenzovaný propracovanou výhybkou. Elektrická fáze má určité výkyvy do potenciálně nepříjemných záporných hodnot na úrovni 30 a 65 Hz, nicméně spíše ten druhý jmenovaný by mohl přispět k "rozhození" elektroniky. Už kvůli basovému spektru tak bude dobré vybírat více než stabilní zesilovače s dostatečnou rezervou výkonu.

2019 08 31 TST Focal Spectral 40th m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 199 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ požehnaný basový rozsah

+ pevný zvuk

+ v dané ceně skvělá dynamika

+ exponovaný detail

+ celkově intenzivní hudební zážitek

ZÁPORY

- estetika (cíleně) není moderní

- zvuk se také vrací k tvrdší firemní tradici, což nemusí být příjemné každému

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies