Solid Tech - referenční high-end audio racky

2022 02 28 TST Hifistay 1

Kariéra korejské značky Hifistay začala už před bezmála 20 lety, kdy si firma, věnující se do té doby výrobě automatizačních řešení pro továrny a optických prvků pro všemožné nasazení, patentovala konstrukci přítlačného závaží pro gramofony a následně i konstrukci nožiček pod reprosoustavy. Rychlý posun do současnosti a Hifistay stále věnuje energii výrobě všemožného antivibračního příslušenství v čele s netypicky pojatým komponentovým stojanem – netypické jsou ale vlastně všechny jejich modely.

Hifistay staví své produkty na šestici základních technologických pilířů. Prvním je tlumená oscilací – velká část modelů má jakousi „volnost pohybu“ a tím má potlačovat vibrace. Druhým principem je použití keramických kuliček, sloužících jako svého druhu ložiska – kyvadlový pohyb těchto kuliček by měl (prý dle prinicpu akce a reakce) odbourávat nežádoucí energii. Třetí princip využívá radiálně uspořádané silikonové gumičky jakožto tlumící prvky, pohlcující energii ve všech směrech, kdy navíc lze regulací napětí této gumičky přizpůsobovat funkci dle váhy komponentu.

Čtvrtým konstrukčním principem je vysypání dutých částí „částicemi, které absorbují vibrace“. Jde o křemíkový písem či nerezové kuličky. Pátým důležitým principem je co nejpřesnější výroba a opracování materiálů, aby všechno dokonale sedělo kde má. Posledním šestým principem je pak tlumení pomocí laděné hmotnosti – pro redukci amplitudy mechanických vibrací je uvnitř konstrukcí namontováno závaží.

2022 02 28 TST Hifistay 2

Samozřejmě ne všechny modely kombinují vše řečené, nejvíce technologií se nachází ve vlajkové lodi katalogu – komponentovém stojanu Mythology. Z know how, získaného při jeho konstrukci, vychází pak široká plejáda nožiček, podložek a doplňků.

POD KOMPONENTY

Balerino 60 Single Swing

Tyto podložky sestávají ze základny a destičky, sloužící jako kontaktní plocha se šasi. Mají nastavitelnou výšku 3,5 až 4,4 cm a snesou až 40 kg zátěž (na jeden kus), takže bez problémů udrží i velké zesilovače. V těle z duraluminia jsou keramické kuličky i silikonové gumičky, dohromady vytvářející mírný „plovoucí“ pocit.

2022 02 28 TST Hifistay 17

Balerino 80 Double Swing

Z téže řady pochází větší podložky – unesou 80 kg a patří tak třeba i pod audio rack. Keramické kuličky jsou jak v základně, tak kolem pouzdra na hroty.

Hardpoint Trinia

Vrcholem nabídky jsou masivní nožky Hardpoint Trinia – i ty lze mírně výškově nastavovat. Využívá se v nich čtyř různých izolačních vrstev. V první je dvojice disků, reagujících na mikrovibrace. V druhé úrovni se odbourává energie tlumením oscilací. Třetí vrstvu představují keramické kuličky nahoře i dole, pracující s kyvadlovým pohybem, v němž se ztrácí další nežádoucí energie. Poslední vrstvu „funkčností“ představuje možnost dosažení dokonale vodorovné pozice po krůčcích 0,05 mm.

2022 02 28 TST Hifistay 23

Stella 60 Double Swing

Pod reprosoustavy i komponenty lze díky adaptéru použít model Stella 60 Double Swing – mohou posloužit vlastně jako „patka“ pro hroty, stejně jako podstava pod komponenty díky dodávané destičce.

Soft Jelly

Dost netypické podložky pod komponenty jsou ty s názvem Soft Jelly – skutečně připomínají želé tím, jak se neustále vlní a pohybují. Téměř máte pocit, že komponent na nich plave, aniž byste se ho dotýkali. Základna a tři kovové disky jsou spojené keramickými kuličkami, v ose je šroub M8, který má na vrcholku další keramickou kuličku.

POD REPROSOUSTAVY

Lutz Spike & Flip Spike

Sofistikovanější z hrotů pod reprosoustavy (ale v praxi samozřejmě i pod komponenty), co jsme měli možnost vyzkoušet, byl model Lutz Spike, sestávající z vícero částí, než Flip Spike, díky čemuž je výškově nastavitelný – obě provedení ale sází na keramickou kuličku místo ostrého hrotu. Jinak oba modely sdílí tělo z nerezové oceli a duraluminia.

2022 02 28 TST Hifistay 10

KE GRAMOFONŮM

Dharma Record Clamp

Středové závaží Dharma váží poctivých 427 gramů a tam, kde to gramofon umožňuje, jej lze díky závitům přišroubovat. Jinde jej ale samozřejmě můžete jen nasadit, díky váze už by to mělo mít efekt – přitažení šroubováním je ovšem žádoucí. Dharma má ale mít více rolí – má jít zároveň o rezonátor, takže položení na komponent by mělo podle Hifistay mít také blahodárné účinky. Eliminaci energie zajišťuje vysypání 5 200 nerezovými kuličkami v kombinaci s několika keramickými kuličkami.

2022 02 28 TST Hifistay 15

Gyrotension Swing

Primárně pod gramofony, ale pochopitelně i pod různé jiné „pohyblivé“ zdroje signálu, jsou určeny položky / nožičky Gyrotension Swing. Jde o konstrukčně asi nejsložitější řešení v celém katalogu Hifistay.

Velké tělo má tři vrstvy – horní disk má otvor pro našroubování, ale může zároveň posloužit i jen jako čistá kontaktní plocha, prostřední kus obsahuje desítky napjatých gumiček a základna je na tento blok napojena keramickými kuličkami. Uprostřed je veliká pružina, zajišťující houpavé odpružení.

KOMPONENTOVÝ RACK

Mythology Rack

Každé patro racku, vlajkového produktu firmy, stojí na konstrukci tvaru X, kdy lze nohy pomocí tuhého mechanismu nastavit do žádoucího „rozkročení“. Na každém super bytelném kovovém rameni jsou nastavitelné pojezdy s kontaktními plochami, kam můžete přímo položit komponent, případně použít příplatkovou masivní desku a až na ní komponent dát.

Základem jsou na míru navržené „podložky“ pro ultra ostré hroty, každé další patro pak cvakne na to předchozí – jediným oříškem je u všech pater správně roztáhnout základní tvar X. Každá nožka je plná keramických kuliček, tubus nohou pak zase křemičitého písku. Rack kombinuje všechny firemní technologie do principu VHC – Vertical Horizon Vibration Control – má jít o řešení, potlačující energii přicházejí z jakékoholiv směru. Konkrétně – podle Hifistay – jde o vibrace z podlahy, přenášené vzduchem a generované samotným komponentem.

2022 02 28 TST Hifistay 61

Celý rack stojí na základnách „Antigravity“ – v praxi jde o kombinaci modelů Balerino a Dharma, tedy o částečně plovoucí konstrukci a 5 600 nerezových kuliček.

Všechno příslušenství jsme zkoušeli v hlavní redakční sestavě pod zdrojem signálu, předzesilovačem a kde to dávalo smysl, tam také pod gramofonem – srovnávali jsme s příslušenstvím IsoAcoustics a Sort Kones od Nordost. Hrálo se přes Métronome DSC1, Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a Xavian Quarta Evoluzione, napájení zajišťoval GMG Power Harmonic Hammer 3000P a propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2 a Nordost Valhalla 2. Analogový řetězec stál na VPI Scout s raménkem Jelco a přenoskou HANA – více se dozvíte v pravém sloupci -->.

2022 02 28 TST Hifistay 49

Tak jako u téměř všech podobných zařízení i tady bylo docela dost zřejmé, že přestože řešení jsou zdánlivě dost podobná, tak některá s konkrétními komponenty nedělají nic, jiná zase vliv mají a tak trošku nezbývá než to jednoduše vyzkoušet. Nenašli jsme totiž žádný logický spojovací prvek toho, proč jedny podložky třeba pod gramofonem zvuk neovlivňují (a pokud, tak spíš ne k lepšímu), zato předzesilovač subjektivně ano apod.

Zajímavé bylo sledovat, kterak jednotlivé modely „pracují“ odlišně – kupříkladu Soft Jelly jako kdyby v korespondenci se svým pojmenováním zvuk změkčily, plave nejenom komponent jako takový, ale i jeho zvuková charakteristika. Utažená, tvrdá a průbojná basová linka v „Rock with You“ Michaela Jacksona („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) byla o něco plnější a slyšitelně houpavější.

2022 02 28 TST Hifistay 60

Případně vezměme Balerino 60 Single Swing – „Use Me“ Vanessy Fernandez („Use Me“ | 2014 | Groove Note | 0660318105028) byla celkově hravější, s basem jaksi houpavějším a měkčím, celá skladba se zdála pocitově hladší. Zato model Balerino 80 Double Swing, tedy řešení dost podobné, byť „větší“, naopak stejnou skladbu zpevnilo, přibyla jednoznačně autorita a celkově pocit intenzity.

Podložky Stella 60 Double Swing zase dobře zafungovaly pod gramofonem, který má špičaté nožky a do podložek dobře dosedl. Zvuk jako kdyby byl čitelnější, prokreslenější a zároveň tak nějak uvolněnější.

2022 02 28 TST Hifistay 6

Když jsme u gramofonu, jedním z největších překvapení bylo středové závaží Dharma – protože oproti standardně používanému naprosto obyčejnému modelu skutečně byl cítit rozdíl v přednesu. Kvůli vyšší váze bylo třeba mírně upravit seřízení motoru, ale pak byl rozhodně lépe čitelný i citelný kontrabas v „My Old Flame“ Charlieho Hadena. Rozdíl byl snadno vnímatelný, dost možná nejvýraznější z celého portfolia produktů Hifistay.

Samostatnou kapitolou byl rack – kvůli složitosti přepojování a limitům délek kabelů jsme na něj nakonec dokázali dát jen streamer Métronome a gramofon VPI, ale pro oboje byl výsledek lepší, než standardní pozice na standardní dřevěné skříňce. Gramofon jako kdyby měl o něco lepší čitelnost a kontrast, byl-li na přídavné dřevěné desce, u Métronome byl rozdíl tak malý, že šlo spíše o pocit, než o něco, nač bychom přísahali. Faktem ale je, že pokud chcete mít dobrý pocit z toho, že vaše zařízení mají optimální pracovní podmínky, rack působí velmi důvěryhodně.

2022 02 28 TST Hifistay 22

Doplňky Hifistay jsou výjimečně dobře a pěkně zpracované, jsou plné nápadů a z širokého portfolia, které jsme měli k dispozici, jsme rozhodně našli několik modelů, které měly jasný přínos. Je důležité slovo „jasný“ možná konkretizovat – samozřejmě, že nejde o rozdíl tak jasný, jako když vyměníte komponent či reprosoustavy, ve finále asi ani tak jasný, jako když třeba vyměníte kabel nebo „pořešíte“ napájení. Ale přesto – tak jako u všech doplňků podobného typu – pokud máte svou sestavu vyladěnou a jste s ní spokojeni, ale přesto byste chtěli ještě trochu víc, dopřát všem jejím součástem kvalitní podložku (rack, nožky, hroty,…) je rozhodně dobrý nápad. Hifistay vám pak dává velmi širokou škálu možností k experimentování a nalezení řešení právě pro váš systém.

MĚŘENÍ

Měření vibrační charakteristiky probíhalo pomocí akcelerometru Audiomatica a systému Clio Pocket.

2022 02 28 TST Hifistay m1

Základní měření vibrací na horní desce předzesilovače Norma Revo SC-2 LN v běžné pozici na masivní dřevěné polici.

2022 02 28 TST Hifistay m2

Názornější podoba waterfall – uniformita celé plochy naznačuje, že jen málo vibrací svou energií překonává šumové dno akcelerometru.

2022 02 28 TST Hifistay m3

2022 02 28 TST Hifistay m4

Model Soft Jelly (zelená) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m5

2022 02 28 TST Hifistay m6

Model Lutz Spike (zlatá) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m7

2022 02 28 TST Hifistay m8

Model Flip Spike (oranžová) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m9

2022 02 28 TST Hifistay m10

Model Gyrotension Swing (modrá) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m11

2022 02 28 TST Hifistay m12

Model Balerino 60 Single Swing (fialová) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m13

2022 02 28 TST Hifistay m14

Model Stella 60 Double Swing (modrá) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m15

2022 02 28 TST Hifistay m16

Model Hardpoint Trinia (šedá) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m18

2022 02 28 TST Hifistay m19

Model Balerino 80 Double Swing (stříbrná) v porovnání se základní křivkou (červená)

2022 02 28 TST Hifistay m20

2022 02 28 TST Hifistay m21

Komponentový stojan Mythology (zlatá) v porovnání se základní křivkou (červená)

EUR 720 / cca Kč 18 500,- – Soft Jelly (4 ks)

EUR 1 050 / cca Kč 27 000,- – Lutz Spike (8 ks)

EUR 700 / cca Kč 17 900,- – Flip Spike (8 ks)

EUR 1 100 / cca Kč 28 000,- – Gyrotension Swing M (4 ks)

EUR 670 / cca Kč 17 000,- – Balerino 60 Single Swing (4 ks)

EUR 960 / cca Kč 24 500,- – Stella 60 Double Swing (4 ks)

EUR 2 400 / cca Kč 61 500,- – Hardpoint trinia (4 ks)

EUR 2 360 / cca Kč 60 500,- – Balerino 80 Double Swing (8 ks)

EUR 590 / cca Kč 15 000,- – Dharma Record Clamp

EUR 710 / cca Kč 18 000,- – Sound wings (4 ks)

EUR 275 / cca Kč 7 000,- – Sound pier (4 ks)

EUR 13 800 / cca Kč 353 000,- – Mythology Rack (3 patra)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kvalitní zpracování

+ některé modely přináší zajímavý rozdíl (zejména u gramofonů apod.)

+ překvapivě dobře vnímatelné rozdíly mezi jednotlivými typy řešení

ZÁPORY

- je prakticky neodhadnutelné co na čem (ne)bude slyšet

- některé modely jsou poněkud drahé

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.sk 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies