Solid Tech - referenční high-end audio racky

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 1

V severní části Španělska se nachází autonomní společenství Aragonie – v nevelké městečku Barbastro tam už přes 20 let vznikají stolky a stojany, které si za cíl více než potěchu oka kladou potěchu uchu za pomoci co nejefektivnější kontroly vibrací a rezonancí. Ty mohou negativně ovlivnit výsledný zvuk komponentů. Ručně vyráběné racky Artesanía Audio pak používají i firmou přímo vyvinuté nebo různorodé high-tech materiály – to platí i pro střední model řady Exoteryc.

Základní charakteristikou všech modelových provedení je skutečnost, že nejde o žádná skládaná řešení – je tak dobré si rozvážit, kolik polic budete potřebovat, neb další jednoduše přidat nejdou (respektive jdou, ale protože výšku vnitřní konstrukce a celkého stolku zadáváte při výrobě, snížíte si tím přidáním výšku jednotlivých pater). Celý rack řady Exoteryc je na míru postavený a velmi pečlivě a pěkně svařený podle onoho prvotního zadání. Trošku to ztěžuje manipulaci (třeba testovaná verze s dvěma řadami po třech patrech vážila zhruba půl metráku), o dost pak zlepšuje pevnost a stabilitu.

Vizuálně je rack mimořádně technicistní záležitostí, je s podivem, jak dokáže kombinovat minimalistické linie, strohou techničnost a jistou formu kultivované esteticky – za to poslední snad může celkově velmi pěkné zpracování a drobné detaily, které rozbíjí onu účelnost strohost.

Základním stavebním prvkem jsou svislé nohy o průměru 6 cm – jsou to duté profily, které jsou vyplněné směsí elastomeru a blíže nespecifikovaných „zvláštních částic“ (těžko soudit, zda jde o křemičitý písek, nějakou formu kovových kuliček nebo něco podobného) za účelem snížení rezonančního kmitočtu. Dole má každá noha šroubovací nožičku, díky které lze rack stavět výškově a která umožňuje i případné vyrovnání polohy na nerovné podlaze. Nožička zapadá do tlumené půlkulaté základny. Obdoba této základny je i na vrcholku nosné nohy (a i tady je z nerezové oceli) a tam lze posadit speciální příplatkovou desku pro gramofony.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 2

Při poklepu na nohu neuslyšíte absolutně nic – kov je totálně mrtvý, perfektně tlumený. Výrobce věnoval pozornost i takovému detailu jako je barevný nátěr (samozřejmě dostupný v libovolném odstínu RAL) – je poměrně hrubá, což pomáhá zabránit vzniku otisků prstů, ale prý funguje i jako difúzní prvek pro akustickou energii, byť tam vliv už bude absolutně minimální. Nicméně pozornost i k takhle nepodstatnému detailu o ledasčem vypovídá.

Na základní ultra pevnou konstrukci navazuje přes několik styčných bodů také vnitřní struktura, zavěšená trošku jako „ježek v kleci“. Výsledkem je prakticky plovoucí prvek, nesoucí komponenty. Styčným bodem jsou hroty z nerezové oceli, které dosedají na speciální tlumící teflonové válečky s průměrem 3,8 cm. Výrobce uvádí celkem trojici různých oddělovacích prvků (ony teflonové válečky, ale třeba i antivibrační nožičky, na nichž leží komponent), zabraňujících přenosu energie z hlavní struktury do té vnitřní plovoucí, ale samozřejmě i opačným směrem.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 3

Hodně zajímavé je řešení umístění opěrných nožiček, na nichž leží komponenty. Kombinují teflon s měkkou vrstvou a lze je šroubovat do jedné z předpřipravených pozic na instalovaných ramenech z nerezové oceli – tím snadno nastavíte optimální místo, kde se bude jeden každý komponent opírat a můžete experimentovat, jestli lépe funguje opřít nožičky nebo přímo šasi přístroje. Nosnost celého racku je u třípatrové verze udávána na 320 kg, takže se nemusíte bát ani těžších přístrojů.

Pokud chcete, můžete si dokoupit další izolační vrstvu pro své komponenty, konkrétně desky z krionu. Jde o prakticky nerezonující materiál, označovaný za umělý kámen – zhruba 2/3 tvoří směs minerálů, zbylou 1/3 pryskyřice a pojiva. Nosnost jedné desky je 200 kg. Cílem je nabídnout další vrstvu, která potlačuje vibrace.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 4

Posledním příslušenstvím, které se k nám dostalo jakou součást Exoteryc racku byla řada „tlumičů“ – Artesanía Audio vyrábí „závaží“ s kruhovou podobou, dole mají měkkou kontaktní plochu a k dispozici různou váhu až po masivních 12,5 kg pro velké zesilovače. Jednoduchý prvek má (podle popisu na nálepce nahoře) „eliminovat parazitní rezonance a potlačovat magnetické rušení a RFI v digitálních systémech“. Přidaná váha a potlačení rezonancí spolu tak nějak intuitivně souvisí, jak by kus kovu měl zabránit vniknutí radiofrekvenčního rušení nebo magnetického pole do komponentů je otázkou.

Rack Exoteryc jsme zkoušeli v hlavní redakční sestavě (prostě proto, že se fyzicky kamkoliv jinam nevešel) při příležitosti přestavování racku spolu s výměnou Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 za Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR. Právě zejména novou sestavu jsme nejdříve zkusili dát na Exoteryc a pak teprve do klasického stolku (který je sám o sobě velmi pevný, ač nijak speciálně ošetřený). V rámci zkoušení jsme zkoušeli umístit i OPPO UDP-205 a Métronome DSC1. Poslouchalo se přes Xavian Quarta Evoluzione na kabelech Nordost Heimdall 2 a přes pračku GMG Power Harmonic Hammer 3000P.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 7

Na basech v „Ptáci jsou hloupí“ (Ondřej Soukup | „Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) bylo slyšet zpevnění a zkonkrétnění, výraznější, než třeba při podložení komponentů specializovanými nožičkami typu Nordost Sort Kones nebo IsoAcoustics Orea. Zejména u zdrojových komponentů a předzesilovače jsme rozdíl zaznamenali jasně, čím „křehčí“ komponent (ať už ve smyslu zpracovávání nízkoúrovňového signálu nebo mechanického pohybu – třeba při čtení disků), tím výraznější vliv.

Zpěv Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) pocitově vystoupil a lépe se oddělil, zněl konkrétněji. Nejsou to dramatické změny, ale jako rozdíl v úrovni volby nožiček / podložek nebo třeba výměny kabelu zaznamenáte. A pokud už máte opravdu high-endovou sestavu, dost možná každá taková drobná změna už není jen něco, nad čím byste mávli rukou, ale ten kousek otevřenosti a zřetelnosti navrch se stane relativně návykovou součástí každodenního poslechu.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 10

Drobné detaily výšek v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) také působily konkrétnějším dojmem, jakoby lépe artikulované, možná spíše o něco hlasitější. Rozdíl ani tady není ve stylu „bez toho nemohu žít“, ale je slyšitelný a je příjemný.

Díky o krok jasnějšímu přednesu se zdálo, že i „Sea Nature“ a razantní bicí nebo kytarová linka (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) byla živější, intenzivnější. Krůček směrem k lepší čitelnosti udělala pak i Hollandova „Ario“ („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2), tam zase konkrétně v pocitu košatějšího, širšího a hlubšího prostoru.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc 15

U všech výše zmíněných kvalit bylo trochu cítit i vliv krionové desky, nijak překvapivě opět zejména u citlivých komponentů – je to vliv (minimálně v našem případě) poměrně nevelký, spíše skutečně doplňující, ale třeba pod gramofonem nebo pod elektronkovými přístroji se sklony k mikrofoničnosti je to další smysluplný izolační bod.

Otázka, zda může rack ovlivnit zvuk asi není k zodpovězení nijak složitá – zejména u mechanicky citlivých komponentů jednoznačně ano. Tak náročná a poctivá konstrukce, jakou nabízí španělský Exoteryc od Artesanía Audio pak v tomto světle musí patřit mezi ta nejúčinnější řešení. Připočtěte k tomu možnost přesného nastavení „polic“, možnost doplnění o ještě dále zlepšující krionové desky (nebo, pokud chcete mít stoprocentní pocit, také o dále tlumící zátěže, jejichž výraznější vliv jsme ale nedokázali stoprocentně určit a rozlišit od subjektivního pocitu) nebo možnost volby povrchové úpravy dle vlastního vkusu a máte kompetentně navržený, poctivě provedený a poslechově funkční rack – tak jako u jakékoliv jiné zakázkové výroby ale také poměrně šťavnatě drahý. Chcete-li nicméně svým prvoligovým komponentům za stovky a stovky tisíc dopřát optimální pracovní prostředí, řešení typu Artesanía Audio Exoteryc bez diskuse dává smysl.

MĚŘENÍ

Měření vibrací probíhalo s akcelerometrem přilepeným na šasi zcela běžného zesilovače, který bude na vibrace náchylnější než komponenty, které dle očekávání na takto provedeném racku budou stát, tj. výsledek při měření může být výraznější, než v reálu.

2021 05 31 TST Artesania Exoteryc m1

Červená křivka – standardní spektrum vibrací, přístroj na velmi pevném dřevěném stolku

Zelená křivka – přístroj položený na nožičkách přímo na horním patře racku

Světle zelená křivka – přístroj položený navíc na krionové základně

od EUR 4 490,- (cca 116 500,-)

EUR 8 990,- (cca 233 500,-) – testovaná verze 3+3

EUR 590,- (cca 15 500,-) – 1ks krionové police

EUR 149,- (cca 4 000,-) až EUR 529,- (cca 14 000,-) – tlumící závaží 1,4 až 12,5 kg

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelná a „mrtvá“ konstrukce

+ možnosti nastavení a přizpůsobení

+ slyšitelně i měřitelně pomáhá komponentům, zejména přehrávačům a gramofonům

+ možnost konfigurace pro malé i velké sestavy

ZÁPORY

- cena je dost šťavnatá

- minimálně v redakční sestavě měla tlumící závěží spíš pocitový vliv

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies