Solid Tech - referenční high-end audio racky

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 1

Kalifornskou značku AudioQuest založil Bill Low v roce 1980 a od té doby si stihl získat velice dobré renomé jako výrobce audio (a později i video) kabeláže všech cenových hladin. Poslední léta se ale nesou ve znamení významné expanze produktového portfolia - z nejúspěšnějších "úkroků" od kabeláže jmenujme třeba převodník DragonFly Red nebo řešení pro potlačení šumu na USB připojení Jitterbug. Nejnověji se pak AudioQuest pustil i do purifikace napájecího napětí s řadou filtrů Niagara.

Tato série sestává ze tří modelů - velké lišty Niagara 1000 (která je technologicky v podstatě identická, krom menšího množství zásuvek nemá systém vyrovnávání proudových špiček jako model 5000), masivního filtru s oddělovacím trafem Niagara 7000 a téměř identického modelu, zbaveného však oddělovacích transformátorů a dvou tisíc v názvu - Niagara 5000 tak je i dle slov výrobce tím nejvýhodnějším řešením z celého portfolia.

Filtr má americky rozmáchlý design, masivní skříň s 18 kg hmotnosti a rozměry 44,5 cm x 13,3 cm x 43,7 cm (š x v x h) je z celkem standardních profilů, ale čelní panel je skutečně masivní a provedený v zrcadlovém lesku, který je mimořádně nepraktický, pokud kdy budete na filtr sahat, ale zase vůbec nevypadá zle. Najdete zde větrací průduchy, diodu oznamující provozní problém, stejně jako druhou, která indikuje prosté zapnutí. To zařizuje masivní kolébkový spínač, aby bylo jasno, že je to řádná elektrárna.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 2

To se potvrzuje při pohledu zezadu - oproti drtivé většině filtrů totiž Niagara 5000 umí napojit elektřinou až 12 přístrojů. Dostatečný přísun proudu zajišťuje vstupní zásuvka C19 a protože kabel není součástí dodávky, vybírejte s rozmyslem. Zásuvky jsou rozděleny do bloků po čtyřech a po osmi (alespoň vizuálně - uvnitř jsou pak ve třech nezávislých blocích po čtyřech a tyto bloky se vzájemně neruší). Menší blok je určen přístrojům s velkými proudovými odběry a tyto zásuvky mají schopnost vyrovnat okamžitý požadavek až 90 Ampér třeba u veliké dynamické špičky. Neměl by tak v reálném světě nastat moment, kdy by filtr omezoval dynamiku zesilovače, aktivních reprosoustav, subwooferu nebo dalších výkonných komponentů.

Zbylých osm zásuvek je také filtrovaných, ale bez oné přídavné energetické zásobárny - výrobce říká, že do prvních zmíněných vysokoodběrových zásuvek má vždy přijít zesilovač a do ostatních zdroje signálu, předzesilovače atd. Vyrovnávání proudových špiček ale případně můžete vypnout vzadu přítomným kolébkovým přepínačem všude, ale proč byste to chtěli dělat je otázkou...

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 3

Obvodová řešení filtru Niagara 5000 pracují v nebývale širokém rozsahu 20 kHz - 100 MHz, kde nežádoucí šum potlačují o 30 dB a filtrují všechny typy zkreslení. Zásuvky jsou uvnitř rozděleny do čtyř bloků kvůli optimálnímu zemnění a filtraci. Ochranné funkce filtru pak mají ochránit přístroje až do špiček 6 000 V nebo 3 000 A, ochrana je pak nedestruktivní, takže by Niagara vlastně měla zafungovat stylem "zapoj a zapomeň".

Niagara 5000 používá také řešení vyvinutá v NASA pro vesmírné nasazení a to zejména z důvodu odolnosti a dlouhodobé spolehlivosti. Týká se to zejména kondenzátorů. Konektory v zásuvkách pak jsou z postříbřené velmi čisté mědi.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 4

Výrobce se nijak dramaticky nerozepisuje o futuristických schopnostech filtru - naopak pragmaticky říká, že jde o komponent dimenzovaný na více než dvě dekády provozu (to je odvážný slib), že filtrace pracuje do 100 MHz (pro některé typy zkreslení dokonce až do 1 GHz) a že díky 20 Ampérové vstupní zásuvce a 12 výstupním zásuvkám pokryje Niagara 5000 všechny potřeby.

AudioQuest Niagara 5000 jsme poslouchali na redakčních sestavách, hlavně pak na řetězci OPPO UDP-205 > Norma Revo IPA-140 > Harbeth Monitor 30 s kabeláží Nordost Heimdall 2, kde Niagara 5000 variovala IsoTek EVO3 Solus, případně IsoTek EVO3 Genesis / IsoTek EVO3 Titan i připojení "přímo do zdi". Přívodní kabel do filtru byl - kvůli koncovce C19 - zakázkový na bázi vodičů AudioQuest.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 6

Hned s prvním záběrem orchestru v Zimmerově "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) bylo cítit, jak zkonkrétněla basová složka, jak MOC pevnější jsou kontury a jak MOC tužší a důraznější spodní spektrum je. Efekt není nepodobný setu "mozaikových" filtrů od IsoTek, kde jste ale trošku limitováni jednou zásuvkou na filtr, zatímco Niagara skutečně nabízí prakticky nelimitovanou konektivitu. Ta mohutnost orchestru, ta autorita tónů, které vystoupily na povrch, to bylo něco úžasného. Jako kdyby se reprodukce zhluboka nadechla a místo lehkého vánku spustil uragán.

Na basech je výsledek filtrování přes Niagaru 5000 nejmarkantnější - stejně tak v "Hrr na ně" od Nerez, kde je v úvodu mohutně sejmutý kontrabas, se spodní tóny lépe vykreslily, byly bohatší, rozličnější a výrazně autoritativnější, nástroj měl jak více energie, tak větší nadhled.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 7

Ale ani zbytek spektra nepřichází zkrátka - hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) jako kdyby vystoupil o odvážný krok vpřed, přibyla v něm nepřeslechnutelná porce naléhavosti a expresivnosti, srozumitelnost byla snazší a hlavně zněl emotivněji a čistěji, signálové pozadí totiž zcela "zčerná", zmizí ruchy, o kterých jste do té doby vlastně nevěděli, zmizí jakákoliv nervozita a nejistota.

To samé na výškách - činel v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byl zřetelně jemněji rozlišený, ztratila se z něj i poslední stopa cinkavosti, zněl přímě, čistě a super zaostřeně, bez špetky agresivity a s perfektním vypíchnutím, dozvuk se prodloužil a jako by i velice jemné doznění na konci bylo výraznější a slyšitelnější, najednou po něm není třeba pátrat.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 5

Opravdu hodně velký skok pak nastal v dynamice - zejména opět v basovém pásmu, kde to bubnům v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) dodalo jednak velikost, jednak se jejich zvuk zpevnil a jednak díky většímu důrazu máte najednou pocit, že nástroje jsou mnohem větší, mnohem živější. Rozdíl je to markantní, jako kdyby zesilovač najednou měl větší zásobu energie a bubny prostě vystoupí ven z reprosoustav. Předsudek, že filtrace automaticky ukrádá zesilovačům dynamiku, zdá se, u Niagara 5000 neplatí - možná u velmi výkonných monobloků by filtru dech došel, ale v běžných podmínkách naopak dynamice spíše dovolí více vyniknout.

V instrumentálně vlastně prosté "My Right Eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) se díky černému signálovém pozadí a výrazně pevnější reprodukci ukázalo mnohem více jednotlivých syntetických zvuků v pozadí. Absence ruchů a nervozity najednou nechá obnaženou nahrávku jako takovou, přístup k detailům je dramaticky snazší a zvuk působí jistěji. Právě u minimalistické skladby stojící jen na vokálu (který filtrace popostrčila dopředu) a ruších daleko za ním je nejzřetelnější, že čistota pomůže i celkové naléhavosti a přesvědčivosti reprodukce. Hudba je vám prostě blíž.

Je to možná už jen opakování se, ale díky lepšímu zaostření a konkrétnějšímu podání tónů je lepší i lokalizace nástrojů v prostoru a tím vůbec i celkové podání předozadního a pravolevého prostoru hudební scény. V "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG Records) scéna také jako kdyby maličko přikročila směrem k posluchači, rozprostřela se snáze doprava i doleva a bylo zřetelnější i to, který nástroj je vpředu a který vzadu.

2017 12 19 TST AudioQuest Niagara 5000 8

Dunivá a rytmická "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records) pak jako kdyby se sevřela v pěst a její tempo bylo mnohem naléhavější, jako kdyby pocitově muzikanti zrychlili a vůbec všechno bylo jistější a samozřejmější.

Přínos filtrace napájení se - naneštěstí - nedá stoprocentně zaručit napříč podmínkami a sestavami, ale je fakt, že alespoň podle našich zkušeností vyměníte-li průměrné zhruba 3 - 5% zkreslení napájecí sinusoidy za mizivých pár setinek procenta, které dobré filtry nabízí, zvuku to neuvěřitelně pomůže. Možná prostě i proto, že elektronika je projektována s ohledem na "papírové" parametry napájení a ne na reálný guláš, který doma máme čím dál zahuštěnější s nástupem více a více elektrických zařízení na rozvody napojených. Dospělý filtr Niagara 5000 je pak imponujícím zástupcem svého druhu (a také podle toho samozřejmě stojí, o tom žádná). Trochu pompézní vnější vzhled ukrývá technologii, která pomůže široké škále přístrojů a navíc se díky opravdu řádné porci zásuvek může Niagara stát ochranou a filtrem pro všechno co doma v dosahu máte. Byli jsme nadšení z toho, jak proti připojení do zdi napřímo i proti relativně běžnému filtru EVO3 Solus reprodukce rozkvetla, o kolik byla živější, dynamičtější, o kolik přesnější a hlavně - jak filtr Niagara 5000 dokázal perfektně vyčistit signálové pozadí, což udělalo s vnímáním čistoty, čitelností detailů a dynamikou věci až neočekávané. AudioQuest Niagara 5000 je prvotřídní high endový filtr a pokud dává ve vaší sestavě smysl svou cenovkou (on by byl hezký v každé sestavě, ale...), pak je to naprosto bez diskuse další z velmi mála opravdu výjimečně zajímavých řešení pro perfektní napájení audio / video komponentů.

Kč 119 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ množství zásuvek

+ téměř dokonale "temné" pozadí signálu

+ ochranné parametry

+ nezdá se, že by i výkonnějšímu integrovanému zesilovači ubíral na dynamice

+ zvuk se "usadí" a "nakopne"

ZÁPORY

- zpracování je v některých místech maličko "americké", ale o to v praxi nejde

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies