2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 1

Japonské SONY si vybudovalo mezi ortodoxními vyznavači dobrého zvuku svou pověst již před několika dekádami, během posledních dvou o ni zase ale z valné části přišlo kvůli mohutnému ústupu od dvoukanálové techniky k (nic moc) A/V receiverům a vysloveně komerční elektronice. A ačkoliv poslední jednotky let se ve firemním katalogu objevují velice zajímavé zesilovače, převodníky a dokonce i reprosoustavy, jaksi se jim ale nedostává zaslouženého docenění.

Nicméně nezaujatýma očima je v portfoliu SONY rozhodně z čeho vybírat i z pohledu náročnějšího posluchače. Pro ty, kteří preferují sluchátka je to třeba zesilovač PHA-1AEU, určený pro stolní i mobilní nasazení.

Zesilovač s převodníkem je vlastně velice jednoduchý, ukrývá se v bytelném hliníkovém šasi se zaoblenými boky, kopírujícími křivku knobu na ovládání hlasitosti (pohybem z nulové hladiny se přístroj zapíná). Na čelní straně s tímto prvkem je ještě informativní dioda a zlatou barvou orámovaný 3,5 mm jack.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 2

Na protilehlé straně najdete dvě malá USB typu B a jedno velké typu A. Jedno "béčko" slouží čistě pro napájení, druhé čistě pro přenos zvukových dat z PC nebo Android zařízení, velké USB pak slouží pro propojení s iOS přístroji.

Mobilní pojetí zesilovače podtrhují rozměry 10,9 x 6,2 x 1,8 cm (h x š x v) a váha jen 145 gramů včetně baterie - ta vydrží po zhruba čtyřhodinovém nabíjecím cyklu v provozu přes 6 hodin i při hlasitějším hraní.

Výrobce se nijak zásadně nerozepisuje o vnitřnostech zesilovače, snad jen že díky čipu Wolfson WM8790 podporuje pouze PCM signál, zato o rozlišení až 24 bit / 192 kHz, výstupní zesilovač TPA6120 s teoretickým výkonem až 1,5 Wattu na kanál pak prý utáhne libovolná sluchátka s impedancí od 8 do 600 Ohm (250 Ohm bychom po poslechu možná ještě uvěřili, 600 už ale zcela určitě bude příliš potichu) a pracuje ve frekvenčním rozsahu 10 - 100 000 Hz s dynamikou až 125 dB.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 3

PHA-1AEU jsme poslouchali se sluchátky od Sennheiser HD 26 Pro, přes Sennheiser IE 8 až po Koss Porta Pro CZ a chvíli také na Meze Classic 99, PRYMA, Bose QuietComfort 35 nebo Audeze LCD-4. Srovnávalo se jak s redakčními Apogee Groove a ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, tak s AudioQuest DragonFly Red a Black či Arcam irDAC-II, ale také sluchátkovými výstupy Naim Nait XS + Naim FlatCap XS, Cambridge CXA80 či OPPO BDP-105D.

Na cellu Alisy Weilerstein v Kodályho "Sonátě pro sólové cello op. 8" ("Solo" | FLAC | 24 - 96) bylo znát, že by zesilovač přeci jen mohl jít do nejhlubších tónin tak nějak odvážněji a autoritativněji, protože nejhlubší polohy nástroje jsou přeci jen takové jakési trochu línější, měkčí a ne stoprocentně konkrétní - na druhou stranu, v rámci dané cenové třídy je to stále víc než slušný standard. Celkově je podání basových tónů spíše velmi uvolněné, klidné, přitom ale vnímáte solidní kontury, solidní vykreslení tónů a celkově panující adekvátní kontrolu. Tóny tak vyznívají dostatečně konkrétně, ačkoliv trošku postrádají potřebnou váhu - Sony až překvapivě hodně sází na realističnost, ne na efekt.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 4

Zdaleka nejlépe ovšem PHA-1AEU hraje v pásmu středních kmitočtů; kytary de Lucii a Di Meoly v "Mediterranean Sundance" ("Friday Night in San Francisco" | FLAC | 24 - 176,4) měly velice pěkně, zněle a jasně podané struny se skvěle vystiženou kovovostí a drnčivostí, kytary jsou správně jadrné, velmi slušně oddělené jedna od druhé a i když opět cítíte, že celkově je reprodukce posunutá spíše lehounce do měkka a do klidu, čím více a déle posloucháte, tím více detailů vystupuje na povrch, tím hlouběji se noříte do hudby (tady stojí za to říct, že PHA-1AEU vás do ní tak úplně nevtahuje a nechává zaujetí na hudbě samotné a na vás). Přednes není vysloveně dokonale transparentní, je spíše maličko hutnější, ale dostatečně otevřený a přesný, aby byl nenásilně přehledný.

Tak jak neefektně a realisticky přistupuje zesilovač ke střednímu pásmu, tak spíše trochu s efektem přednáší pásmo nejvyšší - na činelech a vibrafonu v "Question and Answer" z "Like Minds" Garyho Burtona (FLAC | 24 - 88,2) bylo znát, že PHA-1AEU chce tóny maximálně znělé, energické a neošizené, že chce, abyste slyšeli jeden každý detail a měli pocit, že výšek je opravdu hodně - a to funguje. Činel je trochu šumivý, s lehkým nádechem šumivosti místo precizního tikání. Pokud vám ale nevadí lehounce světlejší a tenčí podání, které ale přesto má už alespoň náznak plochy činelů, bude se vám PHA-1AEU líbit.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 5

Dynamika v "St. Thomas" Sonyho Rollinse ("HDTracks 2014 sampler" | FLAC | 24 - 96) byla až překvapivě dobrá - zejména pak bicí měly drajv, energii a i potichu bylo cítit, že zvuk není prázdný, ale že už vcelku dýchá. Když se pak rozezněl Rollinsův saxofon, byl vysloveně úžasně živý, vezmeme-li v potaz pořizovací cenu. Mohl být ještě o něco přímější a říznější, dynamika ale se slušnými sluchátky bude velice solidní, zvuk energický a sytý.

Jak už bylo řečeno, rozlišení není zlé, ačkoliv PHA-1AEU dává svůj vhled do nahrávek mnohem méně ostentativně najevo, než konkurence. V první chvíli se tak může zdát, že rozlišení je vlastně dost průměrné, ale tu a tam zaslechnete nové, netušené zvuky a tóny. Sony vlastně velice pěkně rozložilo "Aleluja" z Händelova "Mesiáše" (John Butt a Dunedin Consort | FLAC | 24 - 88,2) do vrstev, bylo cítit spoustu vzduchu, spojitost celku a hlasy, rozpletené skoro až na úroveň jednotlivců. Vlastně se dá ve skladbě velice dobře orientovat a za sedm tisícovek je rozlišení excelentní, snad jen opravdu natolik neefektní, že bude dobré jednak připojit klidně i ostřejší, techničtější sluchátka a jednak dát zesilovači čas, aby na vás zapůsobil.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 6

Jaksi uvolněná a nenásilná přehlednost panuje jak v pravolevém, tak ale i v předozadním směru. Ve "Vision of Her" Davida Eliase ("The Window" | FLAC | 24 - 88,2) sice máte pocit nějaké extrémní šířky a hloubky hudební scény, ale vše se tak nějak samovolně poskládá, lokalizace je jednoduchá a mezi nástroji je vzduch a citelné místo, takže nic nesplývá.

To nejlepší na Sony PHA-1AEU je ale schopnost "prostě hrát". V "Sexy but sparkly" od Deerhoof ("Masters from their day" | FLAC | 24 - 48) bylo snadné poslouchat nahlas i potichoučku, hudba neuspěchaně proplouvá do vašich uší a všechno je dvěma slovy nádherně muzikální. Sony se nestydí za svou kombinaci věrnosti, čistoty a efektnosti a výsledek je snadné a radostné poslouchat, nic víc, nic méně už vám do mysli nevstupuje.

2016 08 16 TST Sony PHA 1AEU 7

Pokud hledáte kompaktní, přenosný USB D/A převodník a sluchátkový zesilovač s minimem uživatelských i zvukových komplikací. Za své peníze tak dostanete spoustu velice zábavné muziky a z pohledu náročného posluchače je škoda snad jen v tom, že chybí podpora DSD, což u jednoho z hlavních tahounů tohoto formátu trošku zamrzí. Jinak je však PHA-1AEU velice solidní nástroj pro mobilní, ale i stolní domácí sluchátkový poslech - a upřímně, je to příjemné překvapení znovu potvrzující, že i dnes je v katalogu Sony něco, co rozhodně patří do kategorie solidního hi-fi.

Kč 6 990,-

FOTOGALERIE

 


FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

 
--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní konektivita

+ v dané ceně velmi příjemně přirozené

+ plynulá a příjemně jemná regulace hlasitosti

+ pro mobilní / venkovní nasazení dostatek energie a kontroly

+ celkově super muzikální a radostný poslech

ZÁPORY

- regulace hlasitosti při pohybu zřetelně šumí

- nepodporuje DSD

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: SONY | www.sony.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies