2024 06 30 TST Lab12 melto2 1

Řecká značka Lab12 nepatří mezi světové superhvězdy, ač si za svůj život, táhnoucí se od roku 2012 získala nemalé sympatie fanoušků lampových řešení. Dodnes jde o firmičku spíše malou, byť v Aténách ručně vyrábí tucet různých komponentů (a navrch pár druhů kabelů). Dominantní jsou zesilovače všeho druhu, trochu nečekaně působí napájecí filtry, ale v katalogu mají své místo i zdroje signálu. Krom D/A převodníku jsou to elektronkové phono předzesilovače – „menší“ melto1 a „větší“ melto2.

Na pohled jde o vlastně docela jednoduchý přístroj, standardně velký a akcentující praktičnost nad designovými hračičkami. Čelní panel je k šasi připevněn čtveřicí šroubů, doprostřed je zasazený obdélníček výtečně čitelného OLED displeje, kolem nějž vpravo i vlevo ční otočné ovladače. Tím vlevo se pohybujete v nabídce všemožných nastavení, tím vpravo lze zařízení zapnout / ztlumit.

Samotné tělo působí vizuálně celkem jednoduše, horní panel je bohatě perforovaný, ale zdánlivě obyčejné „plechy“ jsou hezky zpracované, nerezonují a jsou docela tlusté a těžké.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 3

Zadní panel je velmi čistý a přehledný. V levé části jsou tři vstupy pro signál z gramofonů, každý z nich má svůj vlastní zemnící kolík. Všechny vstupy jsou v RCA podobě, možná by bylo fajn, kdyby jeden z nich byl symetrický. Napravo od vstupů jsou výstupy – jeden pár cinchů a jeden pár XLR. Napájecí zásuvka u pravého kraje má kolébkový vypínač.

Uvnitř melto2 je vše hezky provedeno. V levé části jsou dvě napájecí trafa, toroidní a na EI jádře. Obvodové řešení působí úhledně, k vidění jsou tu celkem čtyři elektronky – dvě triody E88CC a dvě dvojité triody 6N2P-EV. Veškeré zesílení probíhá právě skrze lampy. Tedy krom toho, které zajišťují step-up transformátory Lundahl LL9226, což je zajímavé řešení a napovídá, že právě tudy teče signál z MC přenosek předtím, než je zpracován v elektronkách.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 4

Krom poctivé součástkové základny je však důležité to, že k melto2 dostanete dálkové ovládání a můžete si provozní parametry měnit takzvaně „za chodu“. Přepínat lze základní režim zesílení MM nebo MC, dále pak zisk (38 dB u MM je fixních, u MC lze navolit 58 nebo 64 dB), vstupní impedanci (25 ohm až 47 000 ohm), vstupní kapacitu (0 – 300 pF), ale i použitou korekční křivku (RIAA, Decca nebo Columbia). Ačkoliv volby nejsou plynulé, ale dostupné v několika předdefinovaných skocích, stačí bohatě k tomu, abyste si phono reálně přizpůsobili drtivé většině dostupných přenosek. Obvody nemají žádnou zpětnou vazbu a aplikují technologie SRSG a Fine symmetry.

První zmíněná označuje řešení, v němž je zem pro signálovou a napájecí část zcela nezávislá. Druhé řešení je popisováno jako identické vedení signálu v obou kanálech, čímž se zajišťují stejné úrovně impedance a kapacity.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 14

Phono melto2 jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě v porovnání s Grandinote Celio a to na systému VPI Scout / Jelco SA-250 / HANA ML, Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a KEF Blade One Meta, propojeno bylo mixem kabelů Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a KrautWire Super Symetric – o dalších komponentech v sestavě se dočtete v pravém sloupci -->.

„Nightcall“ z desky „Outrun“ (2013 | Record Makers | REC86-LC-15765) francouzského DJ a průkopníka synthwave Vincenta Belorgeye (známějšího jako Kavinsky) má zasněnou atmosféru a rázný, pevný beat, který z vinylu často zaznívá spíše zjemněle – ne ale tak přes melto2, kde je po elektronkách nebo „analogovosti vinylu“ jen nevelká stopa. Bas je čistý, rezolutní, spíše semknutý a kompaktní, než velikánský, ale zato velmi pevný. Nečekejte rozmáchlost nebo bublavou tučnost, phono nabízí suverénní klid, pevné kraje tónů a solidní rychlost artikulace. Možná jen lehoučký přídech vřelosti či možná přesněji absence suchosti prozrazují elektronky v cestě.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 19

Na kytaře a slovní nápaditosti Syda Barretta postavená „Terrapin“ („The Madcap Laughs“ | 2014 | nahráno 1970 | Parlophone | 0825646310791) ukázala podle nás hlavní benefit tohoto přístroje a to je praktická absence šumu, ruchu nebo jakéhokoliv bručení v tichých pasážích. Díky tomu je reprodukce vynikajícně čistá a čitelná. Vokál zněl s kouzelnou poddajností a plastickou lidskostí, jen na okrajích dotčený přídavkem hebkosti. Třeba trsátko na strunách však působí nezměkčilým dojmem, i jejich kovová rezonance je jasná a znělá.

Činely Waltera Perkinse v „Bésame Mucho“ (The Dave Pike Quartet & Bill Evans | „Pike’s Peak“ | 2021 | nahráno 1962 | WaxTime Records | 772286) zněly líbezně, tady se asi nejvíce projevovala přítomnost lampového charakteru, ale ne snad v nějakém pocitu změklosti kovu. Ten zvoní, dokonce ne málo (byť rozhodně ne nacinkaně), dozvuky jsou snadno rozlišitelné. Nebo Pikeův vibrafon, který má tendence být až příliš pronikavý – ale tady ne, je nejedovaný, znělý tak akorát a všechno je kontrolované, přehledné a pevné, ač bez jakékoliv úpornosti. Je to prostě dospělý, čistý zvuk.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 18

Díky tichosti pozadí se zdálo, že „Brighton Beach“ Alana Taylora („In The Groove“ | 2010 | Stockfisch Records | SFR 357.8007.1) je nenuceně poddajná, dostatečně bohatá v objemu, ale zároveň pevně ohraničená a se sebejistou definicí jednotlivých tónů. Energie tu proudí volně, žádné ladění do měkkosti nebo až opatrnosti, kdepak. Zhoupnutí basu je měkké a kulaté, nicméně konkrétní, takže spodky hezky brouknou, hlas je živý a kytara přímá, teplá dřevem a řízná kovem. Síly je dost, ač se vlastně nijak nepředvádí, působí spíše realisticky, autenticky a je to pěkné.

Jižanský šarm „Frenesí“ Julie London („Latin in a Satin Mood“ | 2023 | nahráno 1962 | Jazz Wax Records | JWR 4601) vytékal z drážek vinylu díky melto2 s úhlednou hladkostí, přitom byla čitelnost jednotlivých nástrojových linek i vokálu prostě jednoduchá. Všechno je tak nějak přirozené, žádná snaha o nadlidskou harmonii, zbujelost nebo barevnost, prostě a jednoduše ukazuje phono nahrávku takovou, jaká je a činí tak civilně a zároveň neuťápnutě, takže rozhodně nebudete ochuzeni o pocit adekvátní plnosti a sytosti. Skvělý je hlavně celkový klid, nenucenost, s jakou se to všechno děje – a opět hlavně to, že prakticky tiché pozadí nechává zaznít zřetelně i jemnější dozvuky a hudba působí skutečně komplexně a neomezeně.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 16

Lokalizace jednotlivých zdrojů kytarového drnkání v ikonické „Mediterranean Sundance / Rio Ancho“ z malého koncertu Al Di Meoly, Johna McLauhlina a Paco De Lucii („Friday Night in San Francisco“ | 1981 | Philips | 6302 137)bylo vlastně velice snadné, hudební scéna se rozkládá na příjemně široké a hluboké bázi, mix dovoluje snadno rozeznat jednotlivé hráče a vnímat jejich kytary v prostoru plném vzduchu, kterým se zvuk kytar rozléhá – prostě jde o pěkně, čistě a snadno čitelnou prostorovou stereobázi.

To platí i pro „Bad-Eyed and Loveless“ od Jethro Tull („Too Old to Rock’n’Roll: Too Young To Die!“ | 2015 | nahráno 1976 | Chrysalis | 0825646020478), kdy všechno působí tak nějak po kupě, přehledně a objemově „prostě tak akorát“. Všechno dává smysl, je to přirozená zvuková charakteristika, kde nic nevadí, všechno je správně a přímo vyzývá k mnohahodinovým poslechům. Phono pracuje úhledně, čistě, harmonicky, ale přitom jako kdyby jeho zvuk nijak nepoutal pozornost sám na sebe, ale nechává zazářit právě a hlavně vaši nahrávku.

2024 06 30 TST Lab12 melto2 15

Ačkoliv phono předzesilovač melto2 řeckých Lab12 nepůsobí na první pohled kdovíjak, ale možná je to záměr a všechna pozornost byla věnována tomu, aby přístroj řádně fungoval. A že se to podařilo! Praktická šíře konektivity i různých nastavení uspokojí i náročného majitele skutečně skvělých gramofonů a přenosek (kterých tak můžete zapojit najednou víc a hrát si), ale úplně každý ocení reprodukci vinylových desek s úžasně tichým pozadím (dvakrát tolik, když jde o lampový stroj) a pečlivě kontrolovaným, přirozeně vyznívajícím zvukem, který je skutečně velká radost poslouchat. Přestože samozřejmě cena za melto2 není nijak nízká, potkali jsme už i mnohem dražší řešení, která nebyla v ničem lepší. Lab12 melto2 je analogová extra třída!

EUR 3 258,33
cca Kč 80 414,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nešumí

+ snadné nastavení

+ šíře konektivity

+ dálkové ovládání

+ čistota a konkrétnost (neboli obecně akcent zvukové kvality nad čímkoliv jiným)

ZÁPORY

- fyzické provedení je přeci jen trochu účelnější (což má již brzy napravit nový design šasi, představený na High End Mnichov v letošním roce)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AudioFeel | www.audiofeel.sk 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 15 kg písku) +
Soundcare SuperSpikes
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies