2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 1

Německý výrobce Lindemann, usazený kousek jihozápadně od Mnichova, začal svou životní dráhu již v roce 1993 produkcí integrovaného zesilovače a reprosoustav, na přelomu tisíciletí k evolučním verzím svých produktů přidat CD přehrávač a teprve v roce 2008 objevili kouzlo samostatných D/A převodníků. Tlustou čáru za svou historií pak firma udělala v roce 2013, kdy uvedla svůj zajímavý musicbook.

Řada musicbook svůj název odvozuje od toho, že v hrubých rysech přístroje připomínají na stůl položenou tlustou knihu - pointou je nabídnout v malém estetickém balení co nejvíce funkcí. V aktuálním katalogu se nachází čtyři verze zdrojového komponentu a dva koncové stupně, vše v jednotném designu a rozměrech. K nám se dostal nejvybavenější zdroj s názvem musicbook:25 DSD (ve zjednodušeném pospisu je základem USB přehrávač musicbook:10, model musicbook:15 přidává CD mechaniku, musicbook:20 ji zase odebírá, ale zato umí streamovat a nejvyšší model - opět zkratkovitě řečeno - umí všechno).

Lindemann musicbook:25 DSD je kompaktní stroj, jeho hliníkové tělo je velmi důstojně zpracované, ostatně váží 3,5 kg při šířce 28 cm, hloubce 22 cm a výšce 6,5 cm. Zajímavě moderním způsobem přístroj oživují zaoblené bočnice, čelní stěna za černým sklem, jehož prostředkem září dvouřádkový displej se žlutými znaky, které se překvapivě dobře čtou. U horní okraje je téměř neviditelná štěrbinová mechanika, vlevo dole USB konektor pro datové paměti, vpravo sluchátkový výstup. Na okraji horní plochy je krom vygravírovaného označení decentní spínací tlačítko a v pravé části téměř zapuštěné kolečko s vroubkovaným okrajem, sloužící jako univerzální ovládací prvek pro hlasitost i všechny další volby.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 2

"Knihovitý" tvar přístroje vynikne zejména při pohledu z boku, kdy oceníte po stranách zaoblenou zadní stranu, panel s konektory (kterým je samozřejmě maličko těsno) je pak zapuštěný dovnitř a nic téměř nepřečuhuje a nenarušuje vizuální čistotu stroje.

Po levé straně uvidíte dvojici cinchových analogových vstupů, hned vedle analogové výstupy - jedna sada je v podobě XLR, jedna RCA konektorů. Krom analogových jsou tu pak pochopitelně i digitální vstupy - dvě optiky, dva koaxiální konektory, doplněné jsou USB konektorem pro připojení k počítači, je tu samozřejmě i ethernetový konektor pro stabilní streamování (ačkoliv jsou tu i dva konektory pro anténky bezdrátového připojení Wi-Fi i Bluetooth). I přes nevelké rozměry přehrávače se k "velké" napájecí zásuvce vešel i kolébkový vypínač (který ale stejně nejde přepnout, když máte "audiofilskou" koncovku napájecího kabelu).

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 3

Ačkoliv k přístroji dostanete poměrně pěkně vypadající dálkové ovládání, vzhledem k jisté "německé svéhlavosti" stavby nabídek a logice nastavení je pohodlnější využít pěkně fungující a vlastně nekomplikované aplikace. Z té se dá samozřejmě rovnou hrát, pokud zrovna netočíte kompaktní disk nebo nepoužíváte musicbook:25 DSD jako převodník.

Při streamování nabízí Lindemann podporu přehrávání bez mezer (FLAC, ALAC, MP3, DSD, AIFF, WAV), nabízí i Tune-in internetová rádia. Krom zmíněných přehrajete i WMA, AAC nebo Ogg Vorbis soubory.

Disky můžete potom roztáčet v mechanice TEAC, u které výrobce uvádí pouze to, že je výtečná svou nízkou hodnotou jitteru.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 4

Načtená data ze všech forem digitálních zdrojů putují do dvojice čipů AK 4490 v dual-differential zapojení, je jimž předřazen ještě resampler AK 4137, protože si můžete volit i to, jak nakládá Lindemann se signálem včetně třeba upsamplingu do DSD. Výrobce uvádí, že kombinace dvojitých hodin pro oba základní takty a resamplingu stojí za tím, že proces zpracování odstraní 40 dB jitteru. Působivý je dynamický rozsah D/A převodníku 130 dB, THD+N s hodnotou 0,001% při plném výstupu (4V na RCA a 8V na XLR konektorech) je solidní hodnota. Převodníky podporují PCM signál 32 bit / 384 kHz a DSD 256.

Zajímavé je, že musicbook:25 DSD nabízí i analogový předzesilovač. Regulace hlasitosti má zajímavý průběh - je tu 99 kroků, v rozsahu 0-20 skáče hlasitost po 2 dB, od 21 do 60 je to po 1 dB a ve vysokých hlasitostech od 61 do 99 jen po 0,5 dB. Je to vlastně docela praktické a příjemné. Pokud byste cítili potřebu, můžete upravit i vyvážení kanálů po 1 dB krocích v rozsahu +/- 6 dB. Obvody předzesilovače pracují ve frekvenčním rozsahu 0 - 200 000 Hz (-3 dB).

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 5

Za zmínku rozhodně stojí i sluchátkový zesilovač - není to jen doplněk, ale plnohodnotné diskrétně postavené řešení pracující ve třídě A a schopné "utáhnout" sluchátka s impedancí od 32 do 300 ohm.

Lindemann musicbook:25 DSD v redakci procestoval všechny tři sestavy a chvíli postál i na stole jako solitérní sluchátkový zesilovač. Pro srovnání jsme měli OPPO UDP-205, Cambridge CXC nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, pro USB připojení pak Apogee Groove nebo Chord Mojo. Poslouchalo se pak přes všechny redakční zesilovače (viz pravý sloupec -->): Norma Revo IPA-140, Naim Nait XS / FlatCap XS / NAP 250 i Cambridge CXA80 a to přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla a Fischer&Fischer SN-70.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 6

Když se rozjedou mohutné tóny kontrabasu v úvodu "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1), oceníte ten mohutný, hutný tón, jeho vláčný, poddajný a kulatý průběh, který má schopnost rozechvět vás svou silou uvnitř, dát vám hudbu vysloveně fyzicky pocítit. Velmi pěkné pak byly i kontury tónů, nástroj je měkčí, ale jistý, konkrétní a objemný, ne však neproporčně vůči zbytku pásma.

Vokál Vanessy Fernander v "Use Me" ze stejnojmenné desky (FLAC | 24 - 176,4) byl jednoduše parádní - sladký, něžný, hebký (zejména při použití přepočítávání na DSD) a přirozený, beze stopy strohosti či techničnosti, byť v čistém PCM je o kousíček víc strohý než při použití DSD. Moc pěkně zvládl musicbook:25 DSD vystihnout ten správný "lidský" charakter hlasu.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 7

I nejvyšší tóny činelů a vibrafonu v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) byly objemově adekvátní ke všem ostatním částem spektra, pěkně hladké, lehoučké a velmi klidné, přitom už skutečně high-endové, prokreslené a vysloveně výtečně zaostřené, přitom ovšem bezkonfliktní. Jejich říznost můžete navíc lehce ovlivnit i úrovní přepočítání signálu, DSD do všeho vnáší jakýsi laskavý dotek, PCM je o něco tvrdší a razantnější, což ale může někdy být spíše přínosné.

Ani v Borodinových "Poloveckých tancích" z "Knížete Igora" ("Focal No. 8" | FLAC | 16 - 44,1) byl Lindemann odvážně dynamický a přestože celkové vyznění reprodukce je spíše lehce uklidněné, působí zvuk dospěle a v dané cenové hladině rozhodně velmi chvalitebně. Dynamické špičky zůstávají pevné, jsou razantní a už velmi samozřejmé, je to skutečně uvolněně dospělé, jinak se to snad nedá říct. Je zvláštní, že stejná skladba přehrávaná přes CD a ne přes USB se zdá být o něco méně živá, méně razantní, naopak třeba do sluchátek dokáže malý stroječek "narvat" skutečně působivou dynamiku.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 8

musicbook:25 DSD není žádný studiově analytický stroj, přesto má to - ale to už se opakujeme - dospělé high-endové kouzlo, kde detaily nejsou to, nač je zvuk zaměřený, ale jsou stavebním kamenem celku, na který se vaše pozornost upírá. Třeba v "How it feels" od Sophie Zelmani ("The Dali CD Vol. 3" | FLAC | 16 - 44,1) vlastně nevnímáte žádné jednotlivosti, pokud se na ně nechcete vysloveně soustředit, hudba vám vtéká do uší jako nesmírně homogenní příval. Když ale chcete, zjistíte, že Lindemann je skutečně informativní - opět z USB (nebo chcete-li v roli D/A převodníku) jako kdyby jednotlivé detaily zaostřoval o ždibec konkrétněji.

Svým "tekutým" způsobem Lindemann dokáže podat i šířku a hloubku prostorové scény s citem pro její homogennost, hudebníci v "Darkest Dark, Brightest Bright" Amber Rubarth ("HDTracks Sampler 2014" | FLAC | 24 - 96) byli přehledně rozprostřeni v pravolevém i předozadním směru a máte jednoduše pocit, že se vše poskládá do přesvědčivé trojdimenzionální iluze s bezproblémovou čitelností.

2018 02 14 TST Lindemann musicbook 25 dsd 9

Přestože svým charakterem je Lindemann rozhodně spíše poklidný a neuspěchaný přístroj, nebrání vám to užít si i jadrnější hudbu - třeba divoké "Just One Drink" Jacka Whitea ("Lazaretto" | FLAC | 24 - 96) musicbook:25 DSD jen tak trošku ohladil hrubé hrany, ale dokázal ji zahrát se šmrncem a s onou již zmíněnou plynulostí a lehkostí, dobře poskládanou, neagresivní a přesto živou a dravou, tak jak jí to sluší.

Kompaktní všeuměl Lindemann musicbook:25 DSD je rozhodně zajímavý stroj - jednak ve svém bytelném a elegantním těle spojuje vlastně všechno, takže stačí připojit koncový stupeň (z estetických důvodů asi ideálně firemní) a můžete hrát po síti, z kompaktních disků, z počítače, z telefonu, prostě vlastně jakkoliv je to běžné v dnešním digitálním světě. Díky dvojici analogových vstupů vám ale nebude případně cizí ani gramofon nebo nějaké jiné externí zařízení. musicbook:25 DSD je pak vysloveně excelentní D/A převodník, výtečný streamer a sluchátkový zesilovač, velmi dobrý předzesilovač a snad jen v roztáčení stříbrných koleček je spíše solidním standardem (ale zase - bavíme se o solidním standardu kategorie 100 000,- Kč a více, což je standard sám o sobě vysoký). Jako celek je ale velmi atraktivní syntézou funkcí a kvality pro ty, kteří chtějí nenápadné, ale přesto high-endové zařízení s příjemně poklidným zvukovým podáním.

Kč 129 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečný D/A převodník

+ velmi solidní sluchátkový výstup

+ dobrý předzesilovač

+ široká výbava v kompaktním těle

+ upsampling do DSD zkultivuje jakoukoliv nahrávku

+ pěkně dynamický a frekvenčně vyrovnaný zvuk

ZÁPORY

- jako samotný CD přehrávače je za dané peníze spíše standard

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Hifi Home Art | www.hifihomeart.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies