ELAC hi-fi reprosoustavy

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 1

Historie značky Yamaha je úctyhodná a do povědomí audiofilů se zapsala už tolika zajímavými produkty, že není divu, že má tak silnou pozici ve světě reprodukovaného zvuku – jakkoliv je to poslední roky hlavně v nižších cenových relacích, nevzdává se ani high-endového světa. To ovšem není případ jejích A/V receiverů – ty drží Yamaha stále hlavně v těch finančně dostupných mezích. Nové modely pak prolamují trend suše technických řešení s desítkami komplikovaných tlačítek.

RX-V4A má šik podobu – akrylový čelní panel je velký, čistý a má zaoblené boky, dominuje mu obrovský ovladač hlasitosti a doplňuje ho malý displej s podobně malým voličem vstupů. Je tu navíc už jen pár indikačních diod, ve vizuálně odděleném spodním proužku šasi je spínací tlačítko, sluchátkový výstup, vstup pro mikrofon systému YPAO a USB port pro datové paměti. Receiver vypadá pěkně a moderně.

Zbytek šasi už je výrazně konvenčnější – třístranný kryt je z rozumného plechu, který je výrazně perforovaný. Výbava zadního panelu je pak chudší, než je u A/V receiverů běžné, ale měla by pokrýt běžné nároky bez obtíží. Jsou tu čtyři HDMI vstupy a jeden výstup, jsou tu tři cinchové analogové vstupy a dvojice vstupů digitálních – jedna optika a jeden koax. Doplňuje je dvojice mono subwooferových výstupů.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 12

Že jde o receiver potvrzuje FM / DAB anténní konektor po pravé straně. Síťové služby včetně platformy MusicCast (multiroom a různorodé streamovací služby včetně AirPlay) pak zajišťuje buď dvojice Wi-Fi antének nebo ethernetový konektor.

Signál do reprosoustav proudí přes pět párů klasických receiverových terminálů. Napájení zajišťuje pevně vestavěný kabel praktické délky.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 2

Receiver je koncipovaný jako pětikanálový, do každého zesilovaného kanálu umí poslat solidních 80 Wattů / 6 ohm. Yamaha se chlubí, že zesilovací moduly jsou optimalizované pro vysokou rychlost přeběhu.

Zpracování signálu se soustředí na žádané funkce moderní doby – jsou tu různé dedikované režimy pro hraní videoher (kvůli dosažení nízké latence), je tu možnost ovládání hlasovými asistenty, je tu možnost využití bezdrátového připojení efektových reproduktorů.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 18

Pro serióznější kinofily je tu ale krom kalibrace místnosti YPAO i Cinema DSP 3D, procesor, který optimalizuje prostorové zvukové informace podle 17 různých dostupných profilů. HDMI podporuje jak eARC (vylepšený zpětný audio kanál), tak standardy jako HDR10+, rozlišení 4K s frekvencí 120 Hz i další moderní funkce (třeba příjemné automatické zapnutí při zjištění signálu na HDMI).

Přestože pak RX-V4A podporuje populární moderní zvukové formáty s vysokým rozlišením (PCM až 32 bit / 192 kHz a DSD až 11,2 MHz), běžně dostupné standardy pokryje s přehledem a u hudebních sbírek s kompresí (typicky mp3 soubory) aplikuje rekonstrukční algoritmy pro obnovu dat zejména ve vysokých frekvencích. Celé to má na starosti čip PCM5101A.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 17

Yamaha RX-V4A patří svými rozměry mezi standardní A/V receivery – s šířkou 43,5 cm, výškou 17,1 cm a hloubkou 37,7 cm váží 8,8 kg a zapadne tak do běžného nábytku jako každý jiný receiver.

RX-V4A jsme poslouchali s Xavian Quarta a OPPO UDP-205 (místo Métronome DSC1 / Kinki Studio EX-P7 / EX-B7) a také s KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X (místo Emotiva XSP1 / XPA-DR2). Vždy byla provedena kalibrace pro daný prostor – více o sestavách najdete v pravém sloupci -->.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 6

Z hudebního pohledu se nám líbilo, jak (v rámci dané ceny) zvládá RX-V4A podat basu v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) – je to klidnější, ale hezky oddělený a čitelný bas, má jemnější, uvolněnější, ale férově plnou charakteristiku.

Nebo střední pásmo (třeba zpěv Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) – také neagresivní, plně uspokojivé v rámci dané třídy, byť lehce jednodušší, lehce zjemněné, nijak ovšem mimo standardy, které nabízí i klasické dvoukanálové hifi přístroje s cenou kolem 10 000,- Kč.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 8

Činely v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) nicméně zněly na jednu stranu poměrně výrazně, na stranu druhou trochu jednodušeji, trochu jemnosti a křehkosti navrch by jim slušelo. Ale obecně jsme opět ve velmi dobře zaplatitelné třídě, kde výsledek zapadá mezi férový standard.

U A/V receiverů je ale důležité spíše to, jak si přístroj poradí s mohutnými filmovými efekty. Soudě podle remasterované verze „Jurského parku“ a třeba mocných efektů pohybu dinosaurů se zdá, že vlastně docela dobře. Nečekejte úplné zemětřesení, ale důraz je solidní, stejně tak plnost. Za dané peníze? Skvělé…

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 13

Dobrá je i čitelnost dialogů, YPAO sice nevytahuje hlasy do popředí, ale celkově hladší, jemnější a poměrně klidný přednes vás nebude rušit ani tam, kde jemnost a rozhovory hrají prim – třeba u „Amelie z Montmartru“ vynikla pěkná, měkká zvuková stopa filmu, dokonce se neztratil takový ten celkový pocit líbeznosti, jakkoliv tu lehce dominovala spodní polovina frekvenčního rozsahu.

Ale ani řízenější podívaná – jako třeba „Mission Impossible: Ghost Protocol“ není ošizená o drama a energii. Možná, že zvuk palných zbraní a výbuchů je trochu měkčí a méně průrazný, ale to není mimo rámec dané kategorie a vůbec máte celou dobu spíše pocit, že RX-V4A má lepší kontrolu a čitelnější zvuk, než byste se nadáli.

2021 03 31 TST Yamaha RX V4A 4

Yamaha má v audio oboru mimořádně dlouhou tradici, ani v produkci A/V zařízení pak není nováčkem. Nová generace modelů, reprezentovaná třeba RX-V4A, nabízí mnohem hezčí vizální stránku než je u receiverů běžné a přestože neoslní šířkou výbavy nebo nekonečnou konektivitou (oč se snaží někteří konkurenti), nabízí pragmaticky vybrané nejdůležitější možnosti, které pro většinu spotřebitelů rozhodně postačí a nabízí zvuk, který v dané třídě potěší. Při poslechu hudby oceníte nekonfliktní a přesto ne „uspávací“ charakter reprodukce, u filmů korektně fungující kalibraci a vkusnou kombinaci čistoty, dynamiky (hlavně díky lehkému basovému akcentu) a uvolněnosti. Za čtrnáct tisícovek nabízí RX-V4A solidní, rozhodně uspokojivý standard nejen v multikanálovém, ale i ve stereofonním poslechu.

Kč 13 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ komfort používání

+ snadné nastavení

+ pohodlný streaming přes MusicCast

+ dobře fungující a nenáročný systém YPAO

+ poměrně dobrý zvuk

ZÁPORY

- spíše menší porce funkcí a konektivity (byť v reálu dostačující)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: K+B Progres | www.yamaha-hifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies