2018 04 17 TST LOG audio dialog 1

Značku LOG Audio (a tím více asi ani výrobce Sound & Electronics LOG) patrně neznáte, přesto sídlí (téměř) za humny. Firmu najdete v centru rakouského Grazu na dohled tamnímu hradu a nabízí výrobky, jimiž chce vetknout high-endový zvuk v balení pro místa, kam běžnou sestavu nemůžete, nebo nechcete postavit, třeba pokud jste mladí a jediné co chcete je po příchodu domů stisknout "Play". Zakladatel a ředitel firmy Thomas Pfob stojí i za návrhem vlastního digitálního řešení LOG SoundEngine a zjevně ví, čeho chce dosáhnout.

Firemní katalog začíná modelem Image, což je prakticky hrající obraz, je tu i klasické stereo v podobě top modelu Cube, moderně vypadající hrající krychle. Někde vizuálně a koncepčně "mezi" je základní model Monolog (ve dvou základních tvarech, ale identickém osazení), neboli high-endově pojatá "samohrajka", která z jediného těla zkouší nabídnout dospělý přednes a dejme tomu uprostřed je model Dialog.

Ten má tři velikostní provedení (I, II a III) a jak název napovídá, je to systém rozdělený do dvou krabic. Nyní k tomu zásadnímu - Dialog II (a vůbec všechny produkty LOG Audio) mají velmi jednoduchou, až praktickou estetiku (snad s výjimkou modelu Cube) a to z jednoduchého důvodu. Jejich cílovým umístěním je totiž něco jako police knihovny nebo jiný poměrně stísněný prostor, mají být co nejméně vidět a přitom sloužit.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 2

Stereofonní Dialog II má podobu dvou relativně štíhlých kvádrů, kdy jeden kanál je aktivní a druhý pasivní. Zepředu jsou obě krabice identické, zakryté stříbrnou magnetickou krycí mřížkou s výrazným oválným tvarem průzvučné krycí tkaniny, jen v rozích krytu je logo a modelové označení. Ozvučnice jako taková je vyrobena z MDF profilů a je poměrně bytelná (při své velikosti váží 13 kg), povrch je jednoduchý, černý a spíše na odolnost zaměřený. Tělo jako takové má šířku 53,5 cm, a výšku 18 cm, ke 22 cm hloubky budete potřebovat ještě pár centimetrů na kabeláž, byť konektory jako takové jsou zapuštěné do zadního panelu ozvučnice.

Při pohledu zezadu uvidíte jeden pár velmi solidních cinchů analogového vstupu, je tu jeden optický digitální vstup a je tu LAN konektor (pro AirPlay streamování) - to vše samozřejmě jen na aktivním kanálu, stejně jako napájecí zásuvka. Na obou kanálech je pak trochu atypicky dokonce čtveřice reproterminálů - vhodný kabel s dostatečnou délkou najdete v balení. Co není vidět, to je bluetooth modul s apt-X standardem a Wi-Fi konektivita. Kulatou patici s piny pak využijete jen v případě servisních úkolů / aktualizací.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 3

Zajímavější je pohled zepředu na poctivě třípásmové Dialog II se sundanou mřížkou - přímo uprostřed je kopulka tweeteru, vpravo od ní středobas s kónickou membránou a vlevo basový měnič s mohutnou vlnkou závěsu. Podrobnosti o reproduktorech a membránách výrobce neudává, ostatně s ohledem na cílové nasazení i klientelu poměrně logicky. Přímo uprostřed je ještě poměrně úzký nátrubek bassreflexu z bytelného plastiku.

Vnitřní řešení stojí kolem již zmíněného vlastního DSP a koncového zesilovače, který umí dát souhrnných masivních 900 Wattů (tedy 450 W na kanál) - pochopitelně ve třídě D. Přechodové frekvence řeší FIR filtry. Technologie SoundEngine bere všechny digitální i analogové vstupy a pracuje v digitální doméně s rozlišením 24 bit / 192 kHz. Součástí je vlastní precizní generátor časového signálu, který je součástí bloku s asynchronním upsamplingem. Každé pásmo se zpracovává zvlášť - vlastní DAC, vlastní modul koncového stupně. Je také použito řešení zajišťující udržení korektní fáze u všech frekvencí, hlasitostí a v každém okamžiku zpracování.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 6

LOG Audio Dialog II jsme poslouchali jako kompletní systém s Cambridge CXC, OPPO UDP-205 nebo VPI Scout / Grandinote Celio, kvalitu převodníku jsme poměřovali s OPPO, ale i Burmester 113. Porovnávali jsme s výstupem reprosoustav Harbeth Monitor 30, Fischer&Fischer SN-70 nebo Xavian Perla na zesilovačích Norma Revo IPA-140, Cambridge CXA80, Grandinote Shinai nebo Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250. Napájelo se přes Mudra PMS modulární filtry a IsoTek EVO3 Corvus.

Na to, že Dialog II se skrývá v poměrně skladných ozvučnicích a ani plochy membrán nejsou nijak obrovské, hlubokých tónů se tedy vskutku nebojí. Je znát, že precizní sladění měničů a zesilovačů s asistencí chytré řídící elektroniky vás dokáže "ošidit" tak přesvědčivým způsobem, že z reprodukce neucítíte limity či umělost, která občas u podobných sestav (tj. aktivních řešení s DSP) cítit je. Basová linka v "The Hunter Gets Captured by the Game" od Massive Attack ("Batman Forever" | 1995 | Atlantic | 7567-82759-2) byla neuvěřitelně mohutná, razantní a neskutečně silná, důrazná a autoritativní. Je to dechberoucí, drtivý příval energie, která je v každém okamžiku perfektně zkrocená, pevná a houpavá. V menších místnostech dokonce může být basu až dost, ale ať už hrajete jak chcete, ten pocit mohutného hromobití je až efektní. Ano, když půjdete úplně do detailu, dělený a vyvážený, dobře vybraný řetězec vám dá bas kulatější a asi i barevnější, ale budete muset hodně hledat, abyste dostali takovýhle tah na branku.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 11

Střední pásmo se zdá být oproti oběma okrajovým přeci jen lehounce klidnější, byť třeba vokál Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256) byl stále rozhodně velmi energický, měl velké proporce a jakousi tělesnost, zněl plně a intenzivně. Všechno je zjevně pod kontrolou, perfektně zorganizované a propracované, Dialog II nabízí přednes, který jen trošku tlačí na pilu, ale nepřehání to, takže se neztrácí ani delikátní jemnost nahrávky, byť to není úplně takový ten vzdušný a nadýchaný přednes, spíše zemitý a hutný.

Ani nejvyšší pásmo není nějak ostýchavé, naopak činely v "Indigo Dreamscapes" z koncertu "Parallel Realities Live..." DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda (1993 | Jazz Door | JD1251/52) byly pěkně zaříznuté, cinkavé, jasné a velmi konkrétní, navíc i tady je znát velmi pěkný objem, plnost a realistické proporce, činel je velký, není to jen jakýsi cinkající bod, ale znějící kovová plocha. Každý dopad paličky rozzáří tón, který je snad v určitých okamžicích až trošku moc důrazný, lehce zdůrazněný jako šmiknutí nůžkami. Nicméně prokreslení a detail jsou skutečně dobré, Dialog II se za danou cenu stydět nemusí.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 13

Pokud je u Dialog II něco neuvěřitelného, tak je to soustředěná, nahuštěná a potom do prostoru úchvatně vyvržená dynamika, ta neuvěřitelná porce energie, důrazu a dravosti, kterou nějakým způsobem systém produkuje. A to v míře až příčící se zdravému rozumu, uvyklému světu klasického hi-fi. Straussův "Radeckého pochod" ("Dynamic Experience Classic Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS6111139) byl pompézní, razantní, proporčně veliký a mohutný objemem. Na tak kompaktní řešení je to opravdu neuvěřitelné. Je skvělé, s jakou jistotou a odhodlaností vystřelí Dialog II dopředu jemné cinknutí trianglu i nástup celého orchestru, jak je to důrazné, mocné a fyzické. Dynamika řízená DSP je vskutku parádní.

Možná ve chvíli, kdy se začnete chtít pídit po těch nejjemnějších detailech, možná právě v ten jediný okamžik se projeví lehce odlišná koncepce LOG Audio Dialog II. Třeba u hlasů benediktýnů od Santo Domingo de Silos v "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) bylo cítit, že vydělení jednotlivých hlasů je sice už výtečné, ale ty nejjemnější detailíky nevyniknou při průchodu DSP tak jasně, jako u klasických high-endových systémů s dělenými komponenty. Nicméně i tak je zvuk pěkně prokreslený i s ohledem na cenu, je dobře čitelný a už vnímáte oddělení jednotlivých zpěváků z té jinak anonymní masy sboru a ani tady neschází pevnost a konkrétnost.

2018 04 17 TST LOG audio dialog 7

Podání prostoru v Mingusově "Flamingo" ("Tijuana Moods" | 2000 | BMG France | 74321749992) bylo solidní, prakticky už nevnímáte ozvučnice jako takové, ale jenom pevný, velmi konkrétní stereofonní obraz, široký, s hloubkou a pevnou, velmi jistou organizací a lokalizací. Je to celé přehledné, zaostřené, geniálně jisté a prostě fungující, jako kdyby i o tuhle část reprodukce pečoval čip DSP a staral se o precizní přesnost.

Co je nicméně u téhle koncepce přístrojů důležité, to je to, zda hudba plyne, neunavuje, baví a posluchač bude mít chuť na další skladbu. A to LOG Audio Dialog II rozhodně jde. Je vlastně fuk, jakou nahrávku, jakého žánru a při jaké hlasitosti zrovna budete poslouchat, protože ani potichu ani nahlas se základní charakter nemění a je to zábava. Je tu spousta energie, výbušnost, razance a kontrola, je tu solidní detail a je tu solidní stereo báze. Vlastně je to skutečně to, za co Dialog II výrobce vydává - je to kompaktní verze plnohodnotného high-endového systému, kdy jen velmi málo a velmi vzácně vnímáte, že oproti děleným "klasickým" systémům zní trošku jinak, snad ne tak přirozeně. Nicméně na řešení, které můžete s klidnou hlavou zabudovat do police, do zdi nebo prostě kamkoliv se vám jen zachce a ono tam bude fungovat, přičemž mu není cizí ani digitální, ani analogový svět, tak na takové řešení funguje Dialog II prostě geniálně.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 04 17 TST LOG audio dialog m1

Nutno na začátek podotknout, že naměřené hodnoty jsou hodně ovlivněné standardní vzdáleností měření - kolem 3 - 5 m se jeví poslechová vzdálenost optimální a výrazně se zmenší peaky na 150 i 13 000 Hz, byť ani tak není reprodukce čistě rovná, ale konce pásma jsou zdvižené. Každopádně slibovaného nástupu na 30 Hz se dočkáte, v úplně plné síle spíše od 50 Hz výše, ale svým laděním Dialog II působí mnohem hutněji. Poměrně velké zdůraznění na basech odpovídá snaze dostat pocitově velký zvuk z malého prostoru, poněkud utlumená energie od 1 do 6 kHz se v praktickém poslechu nejevila subjektivně nepříjemně, byť temnější vyznění Dialog II rozhodně má. Ani velký důraz na pásmo 5 - 13 kHz s následným poměrně rychlým propadem se nezdá být nějak agresivní, byť je při poslechu cítit. Jak už ale bylo řečeno, při poslechu v adekvátní vzdálenosti se pásma o něco srovnají.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 188 730,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvostná dynamika

+ obrovský a přitom propracovaný bas

+ skutečně high-end výkon na tak malou sestavu

+ možnost velmi jednoduchého soužití včetně zasunutí třeba do knihovny, stolku...

+ umí hrát skutečně nahlas a udělat i efektní kino zážitek

ZÁPORY

- cena může být zprvu dosti překvapivá

- chybí aplikace pro ovládání / streamování

- chybí (klidně nenápadná) indikace hlasitosti

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: IBD Czech | www.ibd-czech.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies