2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 1

Dánský Gryphon patří už od roku 1985 mezi velmi svébytné výrobce high endového světa - temná estetika komponentů, obrovský, živelný a mohutný zvuk a pod vší tou poměrně efektní slupkou vlastně puristicky pojaté přístroje. Flemming E. Rasmussen, zakladatel značky, udal své značce směr, kterým oslovuje ty, kteří chtějí jít svým způsobem proti proudu. Základem světa děleného zesilování je u Gryphonu dvojice Zena / Antileon EVO Stereo.

Gryphon Zena

Takt reprodukci v této dvojici udává předzesilovač Zena, duchovní nástupce modulu Mirage - jak bylo řečeno, Gryphon jde svou cestou a Zena se nesnaží se nijak vymanit. Vzhledu černého komponentu dominuje horizontální pruh s centrálně usazeným displejem, který je zprava i zleva doplněný řádkou dotykových tlačítek. Lomené hrany displeje, žebrovaná centrální vypuklina za displejem a vůbec poměrně členitý tvar mimořádně robustního šasi působí jako z distopického sci-fi.

Pohlédnete-li na velký předzesilovač ze zadní strany, spatříte vyčuhovat vzadu dva mimořádně ostré hroty, byť vpředu jsou naopak mohutné gumové nohy. Uvidíte také poměrně velké místo v centru, které je možné vyplnit příplatkovým modulem D/A převodníku (dva BNC vstupy, optika, AES/EBU a USB pro spojení s počítačem pořídíte zhruba za třetinu ceny samotného předzesilovače, což je relativně hodně), případně phono předzesilovačem.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 2

Rozložení konektorů poblíž spodní hrany komponentu naznačuje, že konstrukce je poctivě dual mono (to pokud by vám to neprozradil nápis jen o kousek nad nimi). Jsou tu dva symetrické XLR vstupy, tři nesymetrické cinche, linkový RCA výstup a dvojice regulovaných výstupů - jeden XLR a jeden cinchový pár. Jediným asymetrickým konektorem je napájecí zásuvka u levého horního rohu.

Vnitřní konstrukce je plně dual mono, jak už bylo řečeno, pouze modul D/A převodníku je odstíněný v separátním "kontejneru". Jediným společným bodem obou kanálů jsou tak napájecí zásuvka (toroidní transformátory už jsou dva) a plně symetrická elektronická regulace hlasitosti, pracující se 43 kroky po 2 dB. Obvody v plně diskrétním provedení pracují v čisté třídě A bez celkové zpětné vazby. Výrobce říká, že elektronika pracuje v rozsahu 0 - 1 000 000 Hz, což přispívá k vyšší rychlosti přeběhu nebo třeba k nulovému posunu fáze ve vysokých frekvencích.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 3

V konstrukci jsou použity odpory s kovovou fólií nebo hermeticky uzavřená a zlacená relátka. Výbava zahrnuje také možnost nastavit jakýkoliv ze vstupů tak, že obchází obvod regulace hlasitosti a stává se tak průchozím třeba pro nasazení v domácím kině. Předzesilovač využívá několikavrstvé desky plošných spojů a kabely jsou jen na nezbytně nutných místech - jmenovitě kratičký a stíněný kousek kablíku je u napájecí zásuvky, další vede k displeji a další k zemi. Toť vše.

Zajímavostí je funkce Green Bias - pokud propojíte Zena s nějakým kompatibilním koncovým stupněm Gryphon, tak předzesilovač reguluje výstup ve třídě A tak, aby koncák nespotřebovával tolik proudu, neztrácel tolik tepla a ve chvílích, kdy nechcete zvukové maximum tak šetřil vaši peněženku.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 4

Modul D/A převodníku vychází konstrukčně ze skvělého převodníku Kalliope - využívá čipy ESS ES9018 a díky nim si "sáhne" na PCM signál s rozlišením 32 bit / 384 kHz a DSD512 (to po USB - jinak je to 24 bit / 192 kHz). Přes menu předzesilovače si můžete volit i různé výstupní filtry.

Gryphon Zena patří mezi mohutnější přístroje - váží díky poctivé konstrukci 13,1 kg, na šířku zabere 48 cm, do hloubky 40 cm a na výšku 16 cm. Jediným dalším technickým parametrem, který výrobce udává, je hodnota THD+N menší než 0,005%.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 8

Gryphon Antileon EVO Stereo

Konečné zesílení signálu pak měl na starosti výkonový stupeň monumentálních rozměrů, jak je ostatně u Gryphon zvykem. Antileon EVO Stereo ale i tak tvoří vlastně základ firemní nabídky. Na čtyřech gumových masivních nožkách stojí opravdové monstrum z kovu - členitým čelním panelem, bočními chladícími profily připomínajícími čedičové fiály i neméně masivními prvky na zadní straně (však pohleďte na ta obrovská madla nebo gigantické reproterminály) zapadá dobře do firemní struktury.

Vpředu je opět panýlek se zkosenými hranami, vybavený jednak plochou, v níž se při provozu rozsvítí logo výrobce, jednak šesticí tlačítek - je tu spínací tlačítko, tlačítko Mute pro odpojení výstupů a pak tlačítko Check, které provádí diagnostiku přístroje. Zhruba uprostřed je pak vedle sebe ještě trojice popsaná jako Bias s dovětky L(ow) / M(edium) / H(igh) - těmi nastavujete, kolik výkonu (a tedy i ztrátového tepla apod.) zesilovač vydá.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 12

Když se ještě jednou zaměříme na zadní panel, tak vás možná až na druhý pohled trkne jedna neobvyklost - jsou tu totiž dvě napájecí zásuvky se dvěma vypínacími kolébkami. Tomu pak odpovídá přísně symetrické rozložení konektorů podle svislé osy na pravý a levý segment, stejně jako absolutnímu oddělení kanálů odpovídá i fakt, že tu je jen jediný symetrický XLR vstup a jeden pár oněch masivních reproterminálů pro každý kanál.

Uvnitř obřího stroje (84 kg vážící stroj má šířku 57 cm, výšku 26 cm a hloubku 60 cm - připravte si dost místa) jsou obvody v plně symetrickém provedení s částečnou zpětnou vazbou, přísně regulované napájecí zdroje cílí na dosažení ultra nízkého šumu, jsou pochopitelně oddělené pro audio a ovládací část, činnost zesilovače řídí mikroprocesor a na každé části je vidět maximalistické pojetí, které ctí firemní filozofii, že zesilovač musí především umět okamžitě dodat co největší množství proudu.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 15

Kupříkladu kabely jsou pozlacené stříbrné vodiče z firemní série Guideline Reference, filtrační kondenzátory mají celkovou kapacitu 670 000 uF, odpory jsou precizní Takman REY a kondenzátory zase polypropylenové Mundorf. Na každém kanálu je základem velký toroid vlastní výroby o výkonu 1 500 Watt ve vlastní schránce tlumené epoxidovou vrstvou. Vstupní část využívá tranzistory JFET, na výstupu najdete na každém kanálu 10 párů bipolárních tranzistorů.

Díky těmto naddimenzovaným hodnotám dosahuje Antileon EVO Stereo mocného výkonu 150 Wattů na kanál v čisté třídě A, stabilní zůstává do 1 ohmu (kde je výkon 1 200 Wattů) a krátkodobě zvládne i 5 000 Wattů do méně než 1 ohmu. Odstup signálu a šumu je v pásmu 20 - 20 000 Hz lepší než 78 dB, dynamický rozsah činí 111 dB a hodnota THD+N je pod 1% při plném výkonu 150 Wattů a na 50 Wattech klesá na 0,06%. Celkový pracovní rozsah zesilovače je 0 - 350 000 Hz (-3 dB), u odstupu kanálů najdete jen poznámku "nekonečno".

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 17

Dělený zesilovač Gryphon jsme poslouchali v ostravských prostorách dovozce, kde mu společnost dělaly přehrávače Gryphon Mikado Signature nebo Bryston BDP-3, alternativně i systém soulution řady 5 a 7 - CD přehrávač 540, předzesilovač 725, D/A převodník 760 a monobloky 701. K dispozici byl i převodník Gryphon Kalliope. Kompletní kabeláž pocházela z portfolia Gryphon. Poslouchalo se přes Vivid Audio Kaya 90 a G1 Spirit.

Gryphon jako značka je známý svým trochu temněji laděným, mocným zvukem - velký koncový zesilovač a předzesilovač nejsou výjimkou. Na mocném kontrabasu v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) cítíte až přebytek výkonu, bas vyvěrá jako láva, mocný, hluboký a nádherně barevný, podmanivý ve své sytosti a takové zvláštní luxusnosti, která každý tón provází. Každé drnknutí svou vibrující tělesností působí skutečně přesvědčivě, každý tón je mimořádně plný, tučný, napnutý a pružný - celkově je bas majestátní, hypnotizujícím způsobem přítomný a suverénní. Nemá světelnou rychlost (ale ne že by byl pomalý), nemá vysoustružené kontury (ale ne že by byl rozměklý) a nemá takovou tu monitorovou preciznost (ačkoliv konkrétní je až až), nicméně před každým mrouknutím se rozestoupí skály. Je to skvělý, trochu svérázný bas.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 22

Velký výkon v čisté třídě A (čemuž lze podle množství ztrátového tepla, citelného i v tak obrovské místnosti, docela dobře věřit) je skvělým základem pro mimořádně "lidsky" působící reprodukci hlasů. Trochu "směstnaná" nahrávka vokálního souboru The Singers Unlimited a jejich "Sweet Georgia Brown" ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) byla okouzlující (jakási přitažlivá, zemitá magie prostupuje totiž zvuk Gryphon ve všech aspektech) - čistota je high-endově brilantní, Gryphon pak s nadhledem zvládá oddělit jednotlivé hlasy, aby se stejnou suverénností nabídl i jasně definované limity nahrávky a s nadhledem je překonal díky svému mocnému, hutnému, barevnému a výtečně muzikálnímu stylu, s nímž s hudbou zachází. Nenuceně přirozeným způsobem totiž umí nabídnout jak technicky brilantní rozlišení (což už v této třídě prostě musí), tak zároveň jakousi slovy nevystižitelnou jiskru lidskosti, které jakoby odstraňuje nahrávku a nechává s vámi v místnosti jen hudbu - je to kouzlo ne nepodobné tomu u hudbu utvářejících elektronek.

Možná čekáte, že mohutnost a hřmotnost Gryphonu by mohla znamenat ne úplně ideální podání výšek, nicméně cinkot vibrafonu Garyho Burtona v "Children´s Song", díle natočeném na "Crystal Silence" společně s Chickem Coreou (2009 | ECM | 176 8057) byl barevný, nádherně kovový, křehký a jasný jako sklo, tóny byly hlaďounké, čisťounké a přesto odkrývající každou nuanci, dlouhý, předlouhý dozvuk a to vše přesné a konkrétní, bez pocitu zjemňování, tóny jsou kovově jadrné, aniž by sklouzly k tvrdosti.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 18

Co pak čekáte od takhle dimenzovaného velkého koncového stupně, to je rozhodně dynamika - a Gryphon se v "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes" | 2008 | Pschent | WAG 384) dokázal rozmáchnout skutečně monumentálně. V každém syntetickém tónu cítíte mocnost, bohatost a robustnost, zvuk dýchá a pulsuje už při té nejnižší hlasitosti a nepolevuje ani při té, které ohrožuje statickou stabilitu domů. Rytmičnost, až fyzická hmatatelnost zvuku, pocit obrovské rezervy, to vše se pojí s váhou, díky které má zvuk vlastní gravitační pole, kterým vás vtáhne. Ta plnost, neuspěchaná důstojnost a energická důraznost, to v konečném součtu vytváří pocit nezkrotné dynamiky.

V graciézním, mocném a plném zvuku se ale neztrácí ani jemné detaily, zejména díky přesnosti a čistotě předzesilovače Zena. Ve "Feeling Yourself Disintegrate" z desky "All I Care" od The Bad Plus (2008 | Emarcy | 0602517821644) je suverénní pořádek, přirozeně působící organizace s perfektně oddělenými nástrojovými linkami, vokálem dominujícím všemu v popředí a všechno je navíc krásně propojené, organické. Všechny tóny napříč celým frekvenčním rozsahem jsou jasné, objem je velký a přes celkovou neanalytičnost má Gryphon nadhled i v závěrečné kakofonické části skladby, kde všechno zůstává čitelné, oddělené, pevně vedené a hlavně hudba působí jako skvostně nazvučený koncert se vším všudy.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 29

Přestože dozajista Antileon Evo v monofonním provedení nabídne určitě ještě lepší oddělení kanálů (nebo to zvládnou velké, drahé high-endové mono konce obecně), i stereo verze nás přesvědčila tím, jak dokázala načrtnout hudební scénu v "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899). Zvuk je opravdu, opravdu, ale opravdu veliký - jen málokterý systém dokáže nabídnout takhle velké proporce, až nadživotní velikost a přitom zůstat tak organizovaný. Spousta, spousta prostoru v pravolevém i předozadním směru, nástroje mají mezi sebou vzduch a odstup, obraz jako takový je živoucí, organický a přestože nemá technicistní brilanci co do lokalizace, je to jednoduše tak velký zvuk, že se v něm všechno pohodlně vejde tam, kde to má být.

Nejsilnějším pozitivem Gryphon Zena a Gryphon Antileon Evo je ale dozajista univerzální talent nadchnout jakoukoliv hudbou a prakticky jakoukoliv nahrávkou. I hraničně nahraná "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) ve svém nejdivočejším momentu jednak drží pohromadě, je pevná a čitelná, jednak ale zní naprosto neúnavně. Ve všem je pořádek, jsou tu i mikrodetaily jako zpěvaččino mlasknutí rtů při nádechu, aniž by ale zvuk ztratil nadhled a grácii. Hlavní je, že hudba má plynulost, doslova teče, rozlévá se kolem vás, netlačí na pilu, ale opanuje prostor s takovou suverénností, že je jednoduše nemožné neposlouchat.

2019 05 31 TST Gryphon Zena Antileon Evo 28

Koncové stupně mají, zvláště pak ty mohutné, jistou zvláštní přitažlivost, asi jako velké motory nebo jiné velké hračky pro velké kluky. A jedním z těch, kdo velké a opulentní koncové stupně umí, je bezesporu dánský Gryphon. Jejich Antileon Evo je nástrojem na generování hudebního zážitku a skvěle se na něj hodí to okřídlené pojmenování "zesilovač emocí". Jde na to trochu svou cestou, s tím typicky těžším a hutnějším "podladěním" charakteru, ale když je v páru s přesným, čistým a přesto znělým a hřejivě jasným zvukem předzesilovače Zena včetně jeho překvapivě dobrého D/A převodníku, tvoří sestavu ze sféry skutečně špičkového high-endu. Mají grácii, mají obrovskou dynamiku, mají detail, mají ale i cit pro barvy tónů nebo rytmus a plynulost nahrávky, což tvoří mix, který není suše dokonalý nebo technicistní, ale přesto je mimořádně šťavnatě realistický v tom, jak intenzivně si vás dokáže hudbou podmanit. Se setem Gryphon Zena / Antileon Evo je každý poslech velkolepým představením.

Kč 349 000,- - Zena

Kč 124 000,- - modul D/A převodníku Zena

Kč 812 000,- - Antileon EVO Stereo

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mocný, temný, pohlcující zvuk

+ až živočišná muzikálnost

+ odolné a naddimenzované zpracování

+ konektivita předzesilovače

+ "drahý" a "luxusní" charakter

+ dynamika

+ možnost "zeleného" provozu

ZÁPORY

- nedrží se striktně neutrálního zvukového podání

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies