ROTEL Michi zesilovače

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 1

Kanadskému NADu se založením digitální „mladistvé“ odnože Bluesound povedl husarský kousek, kdy se firma (byť pod paralelní značkou) dokázala posunout z vlastně nebývale konzervativních kolejí do naopak výsostně lifestyle vod a velkolepě uspět. Bluesound je dnes ve světě synonymem pro snadné streamování a konkuruje i tak „supermarketovému“ produktu jako je SONOS, přičemž ale nabízí více hi-fi pohled na věc.

Ten se snaží značka zachovat i u svého modelu POWERNODE, maličkém zesilovači se všemi výhody digitální platformy BluOS. Možná trochu překvapivě nyní Bluesound přišel s ještě kompaktnější, plošší podobou s přídomkem EDGE.

EDGE jakožto hrana docela dobře shrnuje designové změny oproti ostatním verzím komponentů NODE / POWERNODE. Na jednu stranu je zesilovač stále designově odpovídající lince Bluesound – má obdélníkový půdorys se zakulacenými rohy, stojí na malém gumovém obdélníčku, takže ani se svou muší váhou neklouže po povrchu (a navíc má vespod závit, kterým jej lze namontovat kamkoliv). Na stranu druhou je tu novinka, posouvající styl více „do moderna“ – čelo komponentu je nahoře sražené a právě na tuto hranu se přestěhovala sada dotykových a informačních plošek, které tak budou snáze dostupné, jestliže POWERNODE EDGE zastrčíte třeba od nějaké škvírky ve stolu a podobně.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 7

Zezadu je to nicméně stále typický Bluesound – dva páry terminálů, „osmičková“ zásuvka na napájecí kabel, ethernetový port kombinovaný (stále lehce neprakticky) s USB portem pro datové paměti, cinchový výstup na subwoofer a HDMI s podporou zpětného audio kanálu, tedy praktická věc pro ozvučení TV sestavy. Je tu i 3,5 mm jack, kombinující analogový a optický vstup. Vešel se ještě jeden jack pro napěťové spouštění. Všechno je sice hodně blízko u sebe, ale u takhle kompaktního zařízení to lépe vymyslet nejde. Samozřejmě je tu také schovaná bezdrátová konektivita – Wi-Fi i Bluetooth a to s podporou napojení Bluetooth sluchátek s kodekem aptX.

Když říkáme kompaktní, jedná se konkrétně o půdorys 21,9 x 19,3 cm, přičemž výška činí jen 4,45 cm a hmotnost pouhých 2,6 kg. To výrazně zlepšuje flexibilitu umisťování, jíž podporuje i přibalený držák na zeď.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 2

Celý koncept výrobce nazývá „Just Add Speakers“ a říká, že krom umístění na pracovním stole, v minimalistické sestavě u televize, dětském pokoji nebo kdekoliv jinde, kde chcete aspoň trochu hi-fi na minimu prostoru, poslouží POWERNODE EDGE třeba i jako zesílení zadních kanálů v systému domácího kina, postaveném na BluOS platformě. V praxi jste limitováni jen svou kreativitou.

POWERNODE EDGE do velké míry kopíruje vlastnosti svého většího sourozence. Je tu malý, ale rychlý čtyřjádrový procesor ARM Cortex A53 pro bezprostřední reakce systému, je tu podpora souborů s rozlišením až 24 bit / 192 kHz nebo schopnost dekódování Dolby Digital stop u filmů a MQA u streamovacích platforem.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 10

Energii dodávají moduly zesilovačů DirectDigital s výkonem 40 Wattů na kanál do 8 ohm – dynamický krátkodobý výkon je ještě o 10 Wattů vyšší a to už pro běžné zesílení stačí, jakkoliv jsme narazili na pocit, že koncertní hlasitost z POWERNODE EDGE nedostaneme. Z parametrů stojí za zmínku odstup signálu a šumu 91 dB nebo hodnota THD+N 0,008% - nejsou to žádné špičkové údaje, ale stále mají dobrý standard.

Bluesound POWERNODE EDGE jsme poslouchali jak s Xavian Quarta Evoluzione (s protiváhou v podobě pravidelným čtenářům známé sestavy Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR a kabeláží Nordost Valhalla 2 / Heimdall 2 / VYDA Laboratories ORION), tak s Fischer & Fischer SN-70 (kde se srovnávalo s Teac NT-503 / Cambridge CXA81 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2). Druhá jmenovaná sestava včetně výrazně menší místnosti byla pro POWERNODE EDGE mnohem příhodnější a nedocházelo k pocitu omezení maximální úrovně hlasitosti.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 9

POWERNODE EDGE nicméně za dané peníze nabízí velmi atraktivní výkony – už to, že tóny basy v „Little Fly“ od Esperanzy Spalding („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-02) byly sice možná objemem nepříliš spektakulární, zato slušně oddělené, je dobré znamení. Na poměry základního hi-fi se nám prostě líbila různorodost, s jakou byla hudba předaná, i když pocit těla a hutnosti je přeci jen limitovaný. Na druhou stranu, i velké a ne úplně citlivé Quarta Evoluzione POWERNODE EDGE čistě z pohledu basů zvládl lépe, než jsme čekali.

Ve vokálech Barryho Gibba a Barbry Streisand v „All The Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) můžete zaslechnout jistou dávku přímočarosti a trochu tvrdší zvuk, nicméně zase na oplátku živý, pěkně energický a dobře prokreslený. Mix rozhodně v kontextu kategorii nedělá ostudu, ba naopak je zábavně čistý a výrazný, přitom ne příliš hrubý, aby třeba nešel spojit i s tvrdšími reprosoustavami. A jakkoliv rozlišení ve středech nenabízí kdovíjaké nuance, je zpěv dobře srozumitelný a tak celkově přítomnější, než v kategorii bezmála „za pár tisíc“ čekáte.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 8

Totéž by se patrně dalo zopakovat u popisu způsobu, kterým POWERNODE EDGE vykreslil výšky v „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367). Nečekejte sofistikované myriády kdovíjakých nuancí, ale výšky jsou „normální“, čisté, rychlé a mají už i férově načrtnutou strukturu. Bluesound si na nic nehraje, nesnaží se signál dělat hezčím, zato umí kovové cinknutí prodat s pěknou dávkou energie.

U dynamiky platí limit maximální hlasitosti, popsaný výše v textu – jste-li na hlasitost a mocnost, tohle (celkem logicky) není cesta pro vás. Chcete-li ale dobrý zvuk v kompaktnějším prostoru, pak tenhle malý zesilovač hraje řekněme s vervou, s energií a s vlastně velmi rozumnou kontrolou a to, oč jde. V kontextu cenové třídy dobře „fungovalo“ i Vivaldiho „Concerto No. 2 in C, RV 188-1“ v podání I Solisti Italiani („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498). Při normálních hlasitostech si zvuk příjemně bublá a hraje vlastně příjemně energicky, s kontrolou, která je plně srovnatelná s jinými zařízeními této třídy.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 6

Jak už bylo řečeno, POWERNODE EDGE do nejjemnějších detailů nejde, přesto měla pestrá „Medley“ Davida Sanborna („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) solidní organizovanost, působila slušně čistým dojmem a ve třídě kolem 20 tisíc je to vlastně moc pěkný výsledek díky kombinaci živosti, pevnosti a konkrétnosti, vykoupené jen špetkou přímočarosti.

Podání prostoru je dle měřítek dané kategorie velmi slušné, „Gazzelloni“ Erica Dolphyho („Out to Lunch!“ | 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4) netrpěla pocitem zhuštění kamsi doprostřed. Naopak vše mělo dobrou pozici a dobře čitelné oddělení, takže nešlo o žádnou velkou hromadu, ale pěkné stereo – opět v kontextu toho, že zvuk vylézá z tak maličké krabičky, tak je vše víc než uspokojivé. Možná i díky tomu, že zvuk je trochu „dopředu“.

2022 11 30 TST Bluesound Powernode EDGE 4

„Man of Our Times“ od Genesis („Duke“ | 2007 | nahráno 1980 | Atlantic | 0603497996438) měla celkově kompaktnější rozměry, ale i hlasitěji se zesilovač držel slušně, neztrácel onu vnitřní jiskrnost a živost. Ale ukázalo se, že POWERNODE EDGE obstojí nejen jako zařízení na příležitostný poslech tu a tam, ale můžete si skutečně sednout a něco si pro radost poslechnout. Bude to tvrdší, jadrnější, zaměřené spíše na živost než na sofistikované prokreslení nebo audiofilii. Ale není to vulgární nebo příliš účelné.

Bluesound POWERNODE EDGE je vlastně v dnešní době úkaz. Za akceptovatelné peníze máte systém, kam stačí přidat reprosoustavy a máte elegantní estetiku pro každý interiér a zároveň možnost zařízení snadno schovat díky malým rozměrům i chytrým držákům apod. Máte praktickou moderní konektivitu a skvělé, stabilní a rychlé prostředí BluOS systému v češtině a jako skvělou tečku na závěr i kvalitu zvuku, která je (skoro) srovnatelná s větším modelem POWERNODE a která dobře poslouží pro menší a/nebo citlivější reprosoustavy cenové hladiny 20-30 tisíc korun. Takový systém bude kompaktní, praktický, snadno ovladatelný a zábavně živý, přitom zároveň i slušně kontrolovaný díly celkově dobrému naladění POWERNODE EDGE. Tento model představuje parádní vstup do světa hi-fi s atraktivním poměrem ceny a výkonu.

Kč 17 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktická forma včetně snadného uchycení na stěnu

+ výsledky velmi blízké „velkému“ modelu

+ funkčnost a stabilita BluOS

+ celkově příjemný zvuk

ZÁPORY

- na vysoké hlasitosti / ve velké místnosti je cítit limit výkonu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies