ROTEL Michi zesilovače

2021 10 31 TST Canor set 1

Prešov je malebné městečko s bezmála sto tisíci obyvateli nedaleko východního konce Slovenska, již čtvrt století je to ale také domov značky Canor, která začala svou cestu jako elektronkový specialita, dnes ale krom stále panující příchylnosti právě k lampovým technologiím patří Canor k jedněm z předních výrobců audio zařízení, kdy se kapacity firmy využívají i pro špičkovou elektroniku jiných značek. Přesto Canor zůstává svůj a vyvíjí nezaměnitelné přístroje.

Vstupní branou do nijak obřího portfolia firmy jsou relativně kompaktní přístroje řady 2.10; Canor se tu poměrně konzervativně drží konceptu CD přehrávače a integrovaného zesilovače.

2021 10 31 TST Canor set 2

Canor CD 2.10

Abychom byli úplně přesní, tak CD 2.10 není čistý CD přehrávač, jak by se mohlo zdát od prvního pohledu, ale disponuje sadou digitálních vstupů a je to tak i podle filozofie výrobce spíše D/A převodník s vestavěnou mechanikou jako jedním z těchto vstupů. Je to drobný, bezmála sémantický rozdíl, ale důležitý pro uchopení toho, kam CD 2.10 míří.

Estetika je čistá a typicky „canorovská“ – čelní panel je pěkně zpracovaný a horní a dolní třetina v kovu je rozdělená tmavým pruhem se „zhoupnutím“ přímo veprostřed, kde tím dělá místo pro centrálně umístěný ovládací otočný knoflík. V levé části černého pruhu je štěrbina mechaniky, pravou část okupuje displej s velikými, snadno čitelnými znaky. Na panel se pak vešla ještě malá tlačítka pro základní ovládání, ačkoliv dost pravděpodobně budete stejně používat hlavně dálkové ovládání. Až nečkeaně příjemné je ovšem ovládání reprodukce pomocí onoho masivního otočného prvku.

2021 10 31 TST Canor set 3

Šasi jako takové je vyvedené v tmavém hrubém práškovém laku. Není to nijak luxusní provedení, ale je bytelné a praktické, na pohled docela dobře souzní s trochu industriálními linkami předku. Přístroj působí kvalitně zpracovaný a je to cítit i na váze 12 kg při šířce 43,5 cm, hloubce 40,5 cm a výšce 12 cm.

Na zadní straně je díky poměrně výrazné velikosti přístroje dost místa pro veškerou konektivitu – vlevo se k napájecí zásuvce vešla i vypínací kolébka, vpravo pod sebou úhledně urovnané analogové výstupy v XLR i RCA formě a mezi tím jsou dvě dvojice optických a koaxiálních konektorů (koax je oddělený transformátorem), logicky jedna dvojice pro vstup a druhá pro výstup. Kousek stranou najdete USB port pro spojení s počítačem.

2021 10 31 TST Canor set 5

Vnitřní konstrukce spoléhá na obvody na desce plošných spojů, zpracované firemní technologií CMT (Canor Milling Technology) – jde o řešení, která přibližovat dielektrické ztráty DPS těm co mají vodiče ve vzduchu a Canor tak přibližuje kvalitu přenosu přímému spojení součástek kabelem.

Analogové obvody spoléhají na symetrické zapojení za účasti čtyř elektronek 6922 (ty jsou vybírány za pomoci mimořádných a na míru zkonstruovaných vlastních měřících zařízení, kterými jsou v Canoru proslulí), D/A převod obstarává čip AK4490 a filtrační obvody pak mají super symetrickou konstrukci a optimalizaci pro mimořádnou strmost.

2021 10 31 TST Canor set 21

Výrobce nezmiňuje dodavatele mechaniky a vlastně ani žádné další podrobnosti – fakticky ale uvádí frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz (+/- 3 dB), celkové harmonické zkreslení pod 0,005% na 1 kHz a odstup signálu a šumu lepší než 102 dB v celém akustickém pásmu.

Canor AI 2.10

Do stené řady jako CD 2.10 patří také hybridní integrovaný zesilovač AI 2.10 – to poznáte už podle naprosto identické estetiky, chybí jen slot mechaniky. I zpracování je zcela identické, tedy pěkné, ale „věcné“, samozřejmě tu jsou výrazné průduchy pro odvětrávání elektronek.

I tady vzadu najdete dost prostoru pro celou plejádu konektorů, nakonec šasi je na milimetr stejně velké, protože ale jde o zesilovač, váží přeci jen podstatnějších 15 kg. Na zadní panel se vešly dva páry pěkně zorganizovaných reproduktorových terminálů, šest linkových analogových vstupů (čtyři cinchové a dvě sady v podobě XLR) a samozřejmě napájecí zásuvka, opět s vypínací kolébkou.

2021 10 31 TST Canor set 27

Také zde uvnitř teče signál přes desky plošných spojů, vyrobených technologií CMT. Potěší plně symetrické zpracování signálu z XLR konektorů až do koncového stupně. Elektronkový předzesilovač staví na dvou elektronkách 6922 EH, regulaci hlasitosti zajišťuje relátkový atenuátor. S vlastním lineárním napájecím zdrojem pak výkon dodávají moduly zesilovačů třídy D.

Ani u tohoto přístroje Canor nerozhazuje informaci po hrstech. Nicméně dozvíte se o výstupním výkonu 150 Wattů do 4 ohm nebo pracovním frekvenčním rozsahu 20 – 20 000 Hz (+/- 0,3 dB při 5 W). Při 5 W má na 1 kHz zesilovač celkové harmonické zkreslení pod 0,05% odstup signálu a šumu dosahuje hodnoty minimálně 95 dB.

2021 10 31 TST Canor set 26

Oba přístroje jsme poslouchali jako sestavu v pražském studiu HIFI CZ a to zejména ve společnosti Fink KIM, ale třeba i mbl 121. Napájeno bylo přes ISOL-8 Minisub Wave a kabely Wireworld Gold nebo Eclipse 6. Pro srovnání hrály mbl c31, mbl c51 a mbl c11 / c21.

Snad proto, že šasi obou přístrojů Canor je dosti kompaktní, nemáte pocit, že by mělo jít o „elektrárny“, když ale zamručí první struny basy v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095), zůstanete jen šokovaně sedět, což nadále ještě prohloubí spodní oktávy zblízka sejmutého klavíru. Je to Bas, kde jeho objem, váha a hlavně pevnost naprosto ospravedlňují to velké písmeno. Možná je basové energie až lehounce víc, je to taková firemní signatura. Bohatost a vřelost je polibkem elektronek z jedné strany, až neuvěřitelné silná prezentace důrazu a konkrétnost ohraničení zase polibkem spínaného zesilovače na straně druhé. Je to čistý, šťavnatý, krásně poddajný a rázný bas, až překvapivě dobrý i na tuhle cenovou třídu.

2021 10 31 TST Canor set 24

Onen dotek vřelé elektronkovitosti tohoto komba pak sedí hlasovému rozsahu, sboristům z Chapelle du Roi v Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) ta plnotučná síla mimořádně slušela. Není to takový ten audiofilský styl s myriádami jemnůstek, je to přeci jen trochu hebký styl, ale přitom konkrétní a hlavně tak nějak samozřejmě přirozený. Nepřijdete ani o realistické rozlišení, možná, že Canor není zdrojem nejjemnějších nuancí, ale přehlednost, čistota a srozumitelnost jsou bezproblémové a jsou v relaci třeba k Fink KIM, což rozhodně není málo.

Výšky v „The Red One“ (Metheny / Scofield | „I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byly živé, svižné, jakoby nedotčené tou lampovou hedvábností a vláčností, naopak velmi ryzí a znělé, nikoliv však za hranicemi únavnosti. Cinknutí se rozeznívají s chutí a řádnou dávkou energie, mají moc pěkný detail, ale nejsou vypíchnuté nad rámec organického celku celého frekvenčního rozsahu.

2021 10 31 TST Canor set 22

Přestože 150 Wattů výkonu už je dost, stejně nás překvapilo, jak suverénně sestava Canor dokázala prodat dynamiku v závěru „Ben’s Farm in Vermont“ Davida Cheskyho („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361). Reprodukce má sílu, má nesmírný důraz a energii, je to obrovská porce bezmála hmatatelné hudby – je to pevnost jen lehce políbá líbezností lampy, dynamice svědčí jak hutné bublání vespodu, tak celková sytost, dynamické špičky jako kdyby byly do prostoru vtloukané gumovým kladivem.

Jakkoliv je kombo Canor živě a „zdravě“ hrající, z árie „Fuori il danaro!“ v Pucciniho „La Bohéma“ (Georg Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) neproudily detaily a nuance nějakou explicitně expresivní formou, přesto je čistota velmi pěkná a hlasy mají takovou naprosto „normální“ srozumitelnost. Hudba zní se špetkou „příjemnosti“, čitelnost už je opravdu high-endová a sestava dokázala Fink KIM rozezpívat graciézně samozřejmým způsobem.

2021 10 31 TST Canor set 8

Plnotučná reprodukce jako kdyby byla i proporčně nadstandardní, Elgarův „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn a Davisem řízeným LSO (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) se rozprostřel napříč místností až za hranice reprosoustav, nástroje jsou jednak přehledně rozvrženy (ačkoliv ne holograficky dokonale „zaříznuté“), jednak jim nechybí pocit přítomného těla. Zvuk nemá takový ten intenzivní fokus, ale čitelnost je tu organická a samozřejmá, hodná high-endové úrovně.

„Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) není technicky zrovna dokonalá nahrávka a přesto ji Canor přetavil do mimořádně zábavně poslouchatelné formy. Plnokrevný zážitek přímo volá po otočení hlasitosti doprava a hudba do místnosti přímo sálá, stále konkrétní a stále ochotně pumpující, ale i když zatočíte hlasitostí na minimální úroveň -63 dB, zůstává tu čitelnost a velká část formy, což není zrovna obvyklé a hovoří to velmi hlasitě ve prospěch Canoru. Je to ale celkově nářez, šťavnatý, trochu zabarvený vlastní příchutí, nicméně podmanivý, intenzivní a krásně muzikální.

2021 10 31 TST Canor set 15

Základní komponenty značky Canor mají možná trochu jednodušeji podaná šasi a možná digitální část nereflektuje ty nejnovější standardy a nejvyšší rozlišení, tam někde ale praktické nectnosti (jakkoliv nijak zásadní) končí. Ještě by snad bylo záhodno říct, že tu je cítit troška vlastního charakteru, ať už pochází od přítomnosti elektronek nebo jiného způsobu záměrného vyladění k firemnímu zvuku. Jinak už zbývá jen zdůraznit, že v prakticky kompaktních rozměrech a ještě zaplatitelné kategorii nabízí Canor i u svých základních komponentů skutečnou muzikálnost, tedy schopnost vzít hudební záznam a přehrát vám ho tak, že už mizí technický rozměr a zůstává jen zážitek z hudby jako takové. AI 2.10 a CD 2.10 jsou výtečné komponenty, které si nelámou hlavu s ničím jiným, než je zprostředkování podstaty hudby a právě to jim jde naprosto skvěle.

Kč 89 990,- - AI 2.10

Kč 89 990,- - CD 2.10

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ až neuvěřitelný zátah od basové sekce

+ mimořádně zábavný a plný zvuk, překypující muzikálností

+ CD má i digitální vstupy

+ přes přítomnost elektronek nenáročný uživatelský provoz (žádné čekání apod.)

ZÁPORY

- tonalita není úplně neutrální

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Top Hifi Europe | www.tophifieurope.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies